Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa'da kuracağı toplam 390 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralleri için 249 milyon avro kredi sağlayacak. Proje tamamlandığında, santraller Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Kredinin garantörleri Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
8 Ağustos 2024

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (IBRD) 300 milyon avro kredi aldı. Bu kredi, dağıtık güneş enerjisi ve batarya enerji depolama sistemleri projelerinin finansmanı için kullanılacak. Ayrıca, Temiz Teknoloji Fonu'ndan (CTF) 15 milyon dolar kredi ve Dünya Bankası ile Enerji Sektör Yönetimi Yardım Programı'ndan (ESMAP) 1,5 milyon dolar hibe sağlandı. Bu finansman, Türkiye'nin enerji sektöründeki projelerini desteklemeyi amaçlıyor.
16 Mayıs 2024

Güney Kore'nin enerji şirketi KEPCO, Türkiye'nin yeni bir nükleer santral inşası için yaptığı çağrıya yanıt olarak ön teklifte bulundu. KEPCO yetkilisi Cheong Seung-il, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile görüşerek Türkiye'nin kuzeyinde 1400 megavat kapasiteli dört reaktör inşa etmeyi önerdi. Projenin maliyetinin 32,5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor ve taraflar projenin fizibilitesi üzerine ciddi istişarelerde bulunacak.
1 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yenilenebilir enerji ve su verimliliği konularında finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere 895,7 milyon avroluk bir kredi anlaşması imzalandığını duyurdu. Bu kredinin 570,75 milyon avrosu tahsisli, 325 milyon avrosu ise Hazine garantili. Dünya Bankası'nın Türkiye için 35 milyar dolarlık bir mali paket sağlayacağını daha önce açıklamıştı.
22 Eylül 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üçüncü nükleer santral için Çin'le yürütülen müzakerelerin son aşamasında olduğunu açıkladı. Santralin Kırklareli İğneada'da kurulması planlanıyor. Bayraktar, nükleer enerji olmadan Türkiye'nin ve dünyanın karbon nötrlüğüne ulaşamayacağını savundu. Ayrıca, Akkuyu'daki ilk santralin inşaatına ilişkin bilgi verdi ve Sinop'ta planlanan ikinci santral için Ruslarla ve Güney Kore'yle görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
15 Eylül 2023

Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan bir güneş enerjisi santralindeki kabloların çalındığı tespit edildi. Santralde kullanılan 15 adet invertörün DC kablolarının çalındığı, bir ihale süreci sırasında anlaşıldı. İhaleyi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin enerji şirketi GBB Enerji kazandı ve ihalenin bedeli 835 bin lira olarak belirlendi.
9 Ağustos 2023

Britanya merkezli JET laboratuvarında yapılan bir deneyde, nükleer füzyon kullanılarak rekor seviyede enerji üretildi. Bu süreç, atomların birleşmesiyle oluşuyor ve Güneş ile diğer yıldızların enerji üretiminde de kullanılıyor. Bilim insanları, bu süreci yeryüzünde tekrar ederek temiz ve atmosferi ısıtmayan, yüksek miktarda nükleer enerji üretmeyi hedefliyor. JET deneyinde 5 saniye boyunca 69 megajul enerji üretildi, bu miktar yalnızca 4-5 banyoyu ısıtmaya yeterli olacak kadar az.
8 Şubat 2024

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Türk Eximbank, Dünya Bankası garantisiyle toplam 1 milyar avro değerinde Türkiye Yeşil İhracat Projesi kredi sözleşmesine imza attı. Bu kredi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın karşı garantisi ve IBRD'nin sunduğu garanti altında sağlandı. Deutsche Bank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas ve ING Bank’ın katılımıyla verilen 10 yıl vadeli kredi, Türk Eximbank’ın bugüne kadarki en büyük borçlanması oldu. Kredinin yeşil dönüşüm ana odağına ek olarak, kadının iş gücüne katılımını destekleyen firmaların finanse edilmesiyle KOBİ finansmanı gibi sosyal hedefleri de bulunuyor.
29 Mayıs 2024

CHP Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, İÇTAŞ-LİMAK ortaklığında olan YK Enerji'ye 1 milyar 14 milyon 331 bin 32 TL teşvik ödendiğini açıkladı. Bu teşvik, üretmedikleri ancak üretime hazır tuttukları elektrik kapasiteleri için yapılıyor. YK Enerji, Muğla Milas'ta Akbelen Ormanı'nda ağaç kıyımı yapmış ve bölgedeki İkizköy direnişçileri jandarmanın müdahalesine maruz kalmıştı. Yavuzyılmaz, bu teşvikin 'kapasite mekanizması' adı altında verildiğini belirtti.
30 Temmuz 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve petrol keşifleriyle ilgili yeni bir müjde olmadığını belirtti. Bayraktar, bu tür keşiflerin uluslararası standartlara göre duyurulması gerektiğini ve seçim dönemlerinde yapılan keşif açıklamalarının tartışmalara yol açtığını vurguladı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin üretime geçiş tarihinin bazı zorluklar nedeniyle ertelenebileceğini ifade etti.
20 Ağustos 2024

Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk sanayisinin hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, imalat sektörünün zararlı emisyonları azaltmak için temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemesine yardımcı olacak bir projeyi finanse etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu adımın Türk sanayisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmasının önemine dikkat çekti.
20 Nisan 2024

SolarPower Europe tarafından hazırlanan Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü 2024 raporuna göre, geçen yıl güneş enerjisi kurulumları 447 gigavatla tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu artış, yenilenebilir enerji kapasitesinin 576 gigavat artmasına katkıda bulundu. Güneş enerjisinin payı yüzde 79 olurken, rüzgar enerjisi yüzde 20 ve hidroelektrik enerjisi yüzde 1,2 pay aldı. 2022'deki yıllık artış oranı yüzde 46 iken, 2023'te bu oran yüzde 87 olarak kaydedildi.
27 Haziran 2024

Dünya Bankası, Türkiye'deki merkezi yönetim ve belediyelerin yenilenebilir enerji kullanımını artırma amacıyla 549 milyon dolarlık bir finansman paketini onayladı. Bu kaynak, kamu binalarında yenilenebilir enerji kullanımını teşvik edecek. Dünya Bankası Türkiye Sorumlusu Humberto Lopez, bu adımın hem enerji maliyetlerini düşüreceğini hem de Türkiye'nin iklim değişikliği ile mücadele taahhütlerine katkı sağlayacağını belirtti.
14 Haziran 2023

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens'in Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli parçaları geciktirmesinin projeyi aksattığını belirtti. Siemens ise gecikmenin Alman hükümetinin ihracat ve gümrük izinlerini vermemesinden kaynaklandığını açıkladı. Şirket, ihracat izinlerinin Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı'na bağlı Ekonomi ve İhracat Kontrolü Dairesi tarafından verildiğini ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle sıkı denetim altında olduklarını belirtti.
14 Eylül 2024

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin hisse başına 9,80 TL fiyatla halka arz edilmesine onay verdi. SPK'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Akfen Holding bünyesindeki 340 milyon 370 bin 703 TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. Bu gelişme, geçen yıl enflasyona karşı korunma aracı olarak görülen borsanın, deprem sonrası düzenlemelerle yaşadığı dalgalı seyir sonrasında halka arzların yeniden başlaması anlamına geliyor.
3 Mart 2023

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

Kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak banka kredilerine sağlanacak devlet destekli faiz desteği için anapara tutarı limitleri yükseltildi. Konut ve işyeri güçlendirme, yapım ve edinme kredilerine faiz desteği için başvuru süresi bir yıldan üç yıla çıkarıldı. Güçlendirme kredisi üst limiti 240 bin TL'den 320 bin TL'ye, konut yapım ve edinme kredileri 600 bin TL'den 1 milyon 250 bin TL'ye, işyeri yapım kredisi 600 bin TL'den 800 bin TL'ye, işyeri edinme kredisi ise 250 bin TL'den 350 bin TL'ye yükseltildi.
13 Nisan 2023

Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024
İşaretlediklerim