Seçimlerin ardından Borsa İstanbul'da yükseliş devam ediyor. Londra'da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'dan hisse senedi almak için TL elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceği haberleri, borsadaki yükselişi etkiledi. Yabancı yatırımcılar en çok Astor Enerji, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret, İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketlerin hisselerini aldı. En çok satılan hisseler ise Enerjisa Enerji, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret, Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret, Türk Telekomünikasyon ve Emlak Konut oldu.
12 Ağustos 2023

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak zamların etkisiyle elektrikli otomobil şarj istasyonlarında fiyatların ortalama yüzde 20 artması bekleniyor. Elektrikte yapılan bu zammın ardından akaryakıt fiyatlarının da artması gündemde. Türkiye, Avrupa'da Rusya ve Belarus haricinde en uygun akaryakıt fiyatlarına sahip olan ülke konumunda. 2012 yılında dünyanın en pahalı benzininin satıldığı Türkiye'de, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu alanda yeni bir başarıya imza atıp atamayacağı merak ediliyor.
29 Haziran 2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını ve bu konuda ileri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Kacır, yatırımların kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini ve Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki altyapısının bu yatırımlar için önemli bir avantaj olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyeliğinin de Çinli markaların Avrupa pazarında büyüme hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.
17 Mayıs 2024

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, ülkesinin 10 yıl içerisinde nükleer füzyonla enerji üreten bir tesisi kurmayı hedeflediğini belirtti. Granholm, temiz enerjiye geçiş sürecinde nükleer füzyon teknolojisinden yararlanmak istediklerini ifade etti. Ayrıca, radyoaktif atıkların depolanması konusunda hükümetin, ülke çapında geçici depolama alanlarına ev sahipliği yapmayı kabul edebilecek topluluklar belirleme çalışmaları başlattığını aktardı. Ek olarak, Granholm, Joe Biden yönetiminin ekim ayında 8 milyar dolarlık bir hidrojen merkezi programına dair detayları açıklayabileceğini ve temiz hidrojenin kilosunu 10 yıl içerisinde 1 dolara düşürmeyi amaçladıklarını söyledi.
26 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz'de 58 milyar metreküp doğalgaz keşfedildiğini duyurmuştu. Bu açıklama, seçimlere kısa bir süre kala yapıldığı için bazı uzmanlar tarafından seçime yönelik bir hamle olarak değerlendiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gazın yarısının iletim hattına verildiğini ve 30 saat içinde karaya ulaşacağını belirtti.
17 Nisan 2023

Londra merkezli banka HSBC, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 32,5'e çekmesini bekliyor. Bu tahmin doğru çıkarsa politika faizi yüzde 30'dan yüzde 32,5 çıkacak. HSBC'nin tahmini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajıyla uyumlu. Ancak, banka yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyor.
18 Ekim 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye'nin 2023 yılı için doğalgaz tüketim tahminini 56 milyar 99 milyon 745 bin 819 standart metreküp olarak belirledi. Bu tahmin, doğal gazın 9155 kcal/metreküp üst ısıl değeri esas alınarak yapıldı ve toplam enerji miktarı 596 milyar 901 milyon 295 bin 514 kilovatsaat olarak hesaplandı. EPDK'nin bu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı ve 2022 yılı için yapılan tahmin de 60 milyar 44 milyon 873 bin 569 standart metreküp olarak duyurulmuştu.
28 Ocak 2023

Dünya genelinde artan çevresel farkındalık ve sürdürülebilir çözümler, yeşil yakalı işçilerin önemini artırıyor. Bu işçiler, enerji verimliliği, atık yönetimi, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlarda çalışarak ekonomiye ve çevreye önemli katkılar sağlıyor. 2022'de yeşil yatırımlar 1,1 trilyon dolarla rekor kırarken, Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı %50'yi aştı. Ancak sanayicilerin büyük bir kısmı yeşil yetenekli çalışan bulmakta zorlanıyor. LinkedIn raporuna göre, yeşil becerilere sahip çalışanların işe alım oranı, iş gücü ortalamasından %29 daha yüksek.
22 Mart 2024

Galler'deki Bangor Üniversitesi'nden bilim insanları, Ay'da yaşamı mümkün kılacak bir enerji kaynağı geliştirdi. Bu enerji kaynağı, haşhaş tohumu kadar küçük nükleer hücrelerden oluşuyor ve bir araba boyutunda bir nükleer enerji santralinde kullanılacak. Bu teknoloji, Ay'ın öteki gezegenlere ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını sağlayabilir. Ayrıca, bu teknoloji elektriği kesilen afet bölgelerinde de kullanılabilir.
4 Eylül 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2024 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladı ve 2025 yılı için yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. EBRD, bu düşüşün nedenini enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam etmesine bağladı. Raporda, Türkiye'nin daha ortodoks politikalara geri dönmesinin yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdığı ve ülke notunun yükseldiği belirtildi. Ayrıca, yüksek enflasyon, Avrupa’daki yavaş büyüme ve jeopolitik gerginlikler gibi risklerin sürdüğü vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 3'üncü güç ünitesine, iç koruma kabuğunun 5'inci katmanı kuruldu. 396 ton ağırlığında ve 6,5 metre yüksekliğindeki metal yapı, paletli vinç yardımıyla yerine taşındı. Akkuyu NGS güç üniteleri, modern ve yüksek teknolojili VVER-1200 tipi reaktörlerle donatılıyor ve çeşitli dış etkilere karşı çift koruma sağlıyor. Santralin işletme ömrü 60 yıl olarak planlanıyor.
14 Ağustos 2024

Finlandiya'daki Loviisa Nükleer Enerji Santrali, reaktörlerinde Rusya yerine ABD merkezli Westinghouse şirketinden tedarik ettiği yakıtı kullanmaya başladı. Finlandiya kamu enerji şirketi Fortum, Westinghouse tarafından tedarik edilen ilk nükleer yakıtın santrale yüklendiğini açıkladı. Bu değişiklikle, Loviisa santraline güvenilir ve Batılı bir alternatif sağlandığı belirtildi. Finlandiya hükümeti, santralin 2050 sonuna kadar işletme lisansına sahip olduğunu ve Westinghouse ile yapılan anlaşmanın yakıt tedarikini garanti altına aldığını bildirdi.
2 Eylül 2024

Gökyol İnşaat, iflas koruma talebinde bulundu ve 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nden konkordato izni aldı. Şirket, özellikle hastane inşaatlarıyla tanınıyor ve en son Bartın'da 600 yataklı bir devlet hastanesi projesini üstlenmişti. Konkordato sürecinde şirket projelerini tamamlamaya devam edecek ve üç aylık geçici mühlet hakkı elde etti. Gökyol İnşaat'ın tamamladığı ve devam eden birçok hastane projesi bulunuyor.
27 Temmuz 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kayyım yönetimindeki Erciyes Anadolu Holding’e ait HES Hacılar Elektrik ve Erciyes Çelik’i satışa çıkardı. 28 Ağustos 2024’te düzenlenecek ihaleyle Hazine payları satılacak şirket için 22 milyar lira muhammen bedel tespit edildi. Kayseri’deki iki fabrikada yaklaşık 1100 personelle üretim yapan HES Kablo, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 91. sırada yer alıyor ve kablo ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiriyor.
19 Temmuz 2024

2021-2022 yıllarında Halkbank, mafyanın kara parasını akladığı Ayyıldız Tünel A.Ş.'ye toplam 480 milyon 515 bin TL kredi vermiştir. Özellikle 1 Haziran 2022'de 150 milyon TL kredi verilmiş ve karşılığında De Solar 7 Limited Şirketi'nin hisseleri rehin gösterilmiştir. Ancak, bu hisselerin değeri gerçekçi bir şekilde analiz edilmemiş ve şirketin değeri hayali olarak 10 kat artırılmıştır. MASAK'ın incelemesi sonucunda, kamu bankasının halkın parasını mafyaya peşkeş çektiği ortaya çıkmıştır.
5 Haziran 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, bu yatırımın Türkiye pazarında dengeleri hızlı bir şekilde değiştireceğini belirtti. Manisa'da kurulacak tesisin başlangıçta 150 bin araç kapasitesine sahip olacağı ve elektrikli ile plug-in hibrit modellerin üretileceği açıklandı. Ergun, BYD'nin Türkiye'de agresif bir büyüme hedeflediğini ve 2024 yılında 10 bin adet araç satmayı planladıklarını ifade etti.
10 Temmuz 2024

Kansu Yıldırım, elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin halka zarar verdiğini savunuyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın raporuna göre, 1986-2023 döneminde gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplam tutarı 71,5 milyar dolar olup, bunun 12,75 milyar doları EDAŞ özelleştirmelerinden gelmektedir. Elektrik dağıtım şirketleri yüksek kâr elde ederken, halk yüksek elektrik faturalarıyla mücadele etmektedir. 2024 Haziran ayında enerji fiyatları yüzde 2,22 oranında artmış ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,41 oranında yükselmiştir.
19 Temmuz 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reysaş Taşımacılık ve Lojistik AŞ, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ, İhlas Haber Ajansı AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T. AŞ, Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ ve Otto Holding AŞ'nin sermaye artırım taleplerini onayladı. Ayrıca, sekiz şirketin toplamda 53 milyar 725 milyon liralık borçlanma aracı ihracına, bir gayrimenkul yatırım fonunun kurucu değişikliğine, on iki portföy yönetim şirketinin sermaye artırım taleplerine ve bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesine onay verdi.
22 Haziran 2023

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin Ukrayna savaşı, Batı'nın Rusya'ya yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını azaltması sonucu derinleştiğini belirtti. Ayrıca, Çin ekonomisinin büyümesi ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği ve bu durumun tüketicileri zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşanabileceğini de ifade etti.
3 Temmuz 2023

Britanya merkezli Barclays bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uyguladığı düşük faiz politikasının ardından, Türkiye'de faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 36'ya çıkabileceğini tahmin ettiğini açıkladı. Erdoğan, yüksek faizin enflasyona neden olduğunu savunarak, Türkiye ekonomi modeli adı verilen düşük faiz ve yüksek kur politikasını uygulamaya koymuştu. Ancak bu modelin hedeflerine ulaşamadığı ve Türk ekonomisinin bu politikaları kaldıramayacağı, normalleşmeye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
29 Mayıs 2023
İşaretlediklerim