Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Yargıtay arasındaki krizi 'darbe' olarak nitelendirmesine yanıt vererek, herhangi bir darbe söz konusu olmadığını belirtti. Tunç, yargıdaki krizi bir 'görüş farklılığı' olarak değerlendirdi ve bu tür anlaşmazlıkların TBMM'de çözülebileceğini ifade etti. Özel, Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını darbe olarak yorumlamıştı. Bu durum, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili AYM'nin verdiği kararın ardından ortaya çıkmıştı.
13 Kasım 2023

MetroPOLL Araştırma tarafından yapılan ankete göre, katılımcıların %60'ı Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyulmamasını doğru bulmuyor. Ankette, AYM'nin tutuklu Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararlarına Yargıtay'ın uymadığı durum örnek gösterildi. Ankette, partilere göre değişen oranlarla, çoğunluk AYM kararlarına uyulması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Anket, 1800 kişiyle 28 ilde yapıldı ve hata payı -/+ 2,26 olarak belirtildi.
4 Ocak 2024

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023

Eski bakan ve CHP üyesi Yaşar Okuyan, partiden atılmasını hukuki bulmadığını belirterek, bu durumun parti tüzüğüne aykırı olduğunu ifade etti. Okuyan, İYİ Parti çevrelerinin bu durumdan rahatsız olduğunu ve ortalığı karıştırdığını iddia etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hakkında bir dosya verdiğini öne sürdü. Okuyan, CHP'den atılma sürecinin ardından istifasını verdiğini duyurdu.
23 Şubat 2023

AKP'nin kurucularından Bülent Arınç, Türkiye'de yaşanan deprem felaketi nedeniyle cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ertelenmesi gerektiğini öne sürdü. Anayasa'nın 78. maddesi sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirtirken, Arınç bu maddeye tabu gibi bağlı kalınamayacağını ifade etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer muhalefet temsilcileri Arınç'ın bu önerisine sert tepki gösterdi. Arınç ise kendisinin tarafsız bir konumda olduğunu ve AKP'nin işine yarayacak bir öneride bulunmadığını savundu.
17 Şubat 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik' ve 'devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama' suçlarından dolayı fezleke hazırlandı. Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesinin ardından fezleke, TBMM'ye iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Tanrıkulu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açılmıştı. Bu durum, partisi CHP içerisinde de tepkilere neden olmuştu.
18 Eylül 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararına uymama kararı aldı. Yargıtay, AYM'nin kararının hukuki değeri olmadığını belirtti. Bu durum, çeşitli hukukçular, akademisyenler ve siyasi figürler tarafından sert bir şekilde eleştirildi ve Yargıtay'ın anayasal düzene darbe yaptığı ifade edildi.
3 Ocak 2024

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönündeki kararı, avukatlara tebliğ edilmeden ve karar numarası olmadan iktidara yakın bir gazete aracılığıyla kamuoyuna sızdırıldı. Atalay'ın avukatları, kararın gerçek olup olmadığını veya bir taslak olup olmadığını bilemediklerini belirtiyorlar. AYM'nin Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine dair kararı, uygulanması beklenirken Yargıtay'a gönderilmiş ve Yargıtay da Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması yönünde karar vermişti.
9 Kasım 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP'den ihraç edildikten sonra bir basın toplantısı düzenledi ve kararı yargıya taşıyacağını söyledi. Özcan, partide değişim isteyen birçok kişi olduğunu, ancak değişim isteyenler adına ihraç edilenin kendisi olduğunu belirtti. Ayrıca, partinin değişime gitmezse ve demokratik bir tüzük ve güncellenmiş bir parti programıyla yola devam etmezse büyük bir hezimetle karşılaşacağını ifade etti.
2 Ağustos 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha aday olmasının hukuka uygun olmadığını savunarak, bu konuda ısrar edilirse Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuracaklarını belirtti. Erdoğan'ın adaylığı ve seçime hangi kanunla gidileceği kamuoyunda tartışma konusu olmuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki sessizliği eleştirilirken, Özel YSK'nın Erdoğan'ın adaylığını onaylaması durumunda anayasa suçu işleyeceğini ifade etti.
26 Ocak 2023

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını kabul etmeyerek, AYM'nin yetkisini yok saydığını ilan etti. Ayrıca, hak ihlali yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Bu durum, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve anayasal düzen konularında ciddi bir gerilim yarattı ve yargı organları arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya işaret etti. Murat Sevinç, bu kararın Türkiye'de anayasal düzenin ve AYM'nin varlığını sorgulayan bir adım olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik bir sertifika töreninde yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmasının zorunluluğunu ve bu kararlara itiraz edilse bile uygulanması gerektiğini belirtti. Arslan, adli ve idari yargı sisteminde nihai ve bağlayıcı kararları verme yetkisinin Anayasa Mahkemesine ait olduğunu ve bu kararların uygulanmamasının gerekçe olamayacağını ifade etti. Açıklama, tutuklu TİP milletvekili Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen hak ihlali kararlarının İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay tarafından tanınmaması bağlamında yapıldı.
12 Ocak 2024

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uymayarak, kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Ankara Barosu, bu kararı 'yargı tarihinde görülmemiş darbe' olarak nitelendirerek, karara imza atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve diğer hukukçular da Yargıtay'ın kararını anayasal düzene karşı bir başkaldırı olarak değerlendirdi.
8 Kasım 2023

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile 29 ve 30 Mart tarihlerinde yapılan görüşmelerde CHP'nin önerilerine uygun bir yanıt alamadıklarını duyurdu. Türkiye'nin 14 Mayıs'taki seçimlerine doğru giderken, İnce'nin adaylığı muhalefetin oylarını böleceği endişesiyle eleştiriliyor. İnce, yüzde 30'luk bir oy potansiyeline sahip olduğunu iddia ederek hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu belirtti. CHP kurmayları, Kılıçdaroğlu'nun bilgisi dahilinde İnce ile görüşmeler gerçekleştirdi ve adaylıktan çekilmesi için teklif sundu, ancak İnce bu teklifi reddetti.
6 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Antalya'da milletvekili adaylarını tanıttı. TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, seçimlerde hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı göndermek için Kemal Kılıçdaroğlu'na hem de TİP'e grup kurması için TİP'e oy verilmesi gerektiğini belirtti. Atay, TİP'in Meclis'te güçlü bir ses olacağını ve sosyalistlerin Türkiye'nin ikinci yüzyılında etkili olacağını ifade etti. Ayrıca, TİP'in seçimlerde milletvekili çıkaramayacağına dair analizlere de değinildi.
16 Nisan 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin, CHP heyetiyle yaptığı görüşmede cumhurbaşkanı adaylığından çekilme karşılığında TBMM başkanlığı görevini talep ettiği öne sürüldü. CHP'nin eski genel başkanlarından Hikmet Çetin, bu bilgiyi güvenilir bir kaynaktan aldığını ve İnce'nin diğer talepleri olduğu için görüşmelerin sonuçsuz kaldığını belirtti. Seçimlerin ilk turda sonuçlanması için İnce ve diğer aday Sinan Oğan'ın oylarının %5'in altına düşmesi gerektiği ifade edildi.
4 Mayıs 2023

Adalet Komisyonu'nda görüşülen başörtüsüne ilişkin anayasa teklifi, CHP ve İYİ Parti'nin değişiklik önerileri reddedildikten sonra kabul edildi. İki parti, başörtüsü teklifinde 'dini inanç sebebiyle başını örtmesi' ifadesinin genişletilmesini ve aileyle ilgili maddelerin dışarıda bırakılmasını talep etmişti. Talepleri reddedilen CHP ve İYİ Parti üyeleri, komisyonu terk etti. Teklifin komisyondan geçtiği haberini Anadolu Ajansı duyurdu.
24 Ocak 2023

CHP'nin Hatay'da mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi, partinin diğer aday adayları tarafından eleştirildi. Aday adayları, değişim söylemiyle yola çıktıklarını ancak parti yönetiminin 'Alternatif bulamadık' açıklamasının ve Savaş'ın adaylığının, partinin ilke ve değerlerine uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, bu kararın Hatay'da seçimi peşinen kaybettireceğini ve partiden kitlesel kopuşlara yol açacağını ifade ettiler. Aday adayları, Hatay halkının iradesini yok sayan dayatmaları kabul etmeyeceklerini duyurdular.
16 Ocak 2024

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Ataşehir Örnek mahallesinde bulunan partisinin temsilciliğine ateş açıldığını duyurdu. Yaklaşan seçimler öncesinde siyasi gerginlik artarken, bu olay İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı binasına yapılan silahlı saldırının ve CHP İstanbul İl Başkanlığı yakınlarında gerçekleşen havaya ateş açılma olayının ardından meydana geldi. Kaftancıoğlu, saldırıyı gerçekleştirenlerin cesaretini iktidarın siyaset anlayışına ve korkularına bağladı.
19 Nisan 2023
İşaretlediklerim