Rusya’nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 15 polis ve bir papaz hayatını kaybetti. Saldırılar sonrası bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırıların terör eylemi olduğunu ve dış güçlerce planlandığını belirtti. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı.
24 Haziran 2024

Ukraynalı yetkililer, ilk defa bir Rus Su-57 savaş uçağını vurduklarını duyurdu. Bu olay, Moskova'nın en gelişmiş askeri uçağı olan Su-57'ye Ukrayna'nın bilinen ilk başarılı saldırısı olarak kaydedildi. Saldırının, Rusya'nın güneyindeki Akhtubinsk üssünde gerçekleştiği ve uçağın etrafında siyah is ve küçük kraterler görüldüğü belirtildi. Ukrayna'nın hangi mühimmatı kullandığı henüz netlik kazanmadı, ancak saldırının insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilmiş olabileceği düşünülüyor.
9 Haziran 2024

Ukraynalı ressam Sana Shahmuradova Tanska, Kiev'deki stüdyosunda hava saldırıları ve karanlığın ortasında Rusya'nın işgalini resmediyor. Sidney Bienali'nde sergilenen eserleri, fantastik sahneleri Dionysosçu ve distopik bir çizgide tasvir ediyor. Tanska, 2013'te ailesiyle birlikte Kanada'ya göç etti ve sanat eğitimi aldı. Covid-19 pandemisi sırasında Ukrayna'ya dönme kararı alan ressam, savaşın ilk üç ayında Podolya kırsalında büyükannesinin kulübesinde iki eser yarattı. Eserlerinde savaşın etkileri ve kişisel travmaları işleyen Tanska, sanatını siyasi bir araç olarak da görüyor.
28 Mart 2024

Bolivya'da sol hükümetin yönettiği ülkede bir grup askerin darbe girişiminde bulunduğu bildirildi. Devlet Başkanı Luis Arce, bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçtiğini belirterek, ordudan demokrasiye saygı göstermesini istedi. Eski Devlet Başkanı Evo Morales, silahlı kuvvetlerin darbe yapmaya çalıştığını duyurarak, halkı demokrasiyi savunmak için ulusal seferberliğe çağırdı. Morales, 2019'da ABD destekli bir darbe sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
26 Haziran 2024

Bolivya'da eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın liderliğinde bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Zuniga, 2025'te yapılacak devlet başkanlığı seçiminde Evo Morales'in adaylığına karşı çıkmıştı. Darbe girişimi sırasında askerler Plaza Murillo Meydanı'ndaki sivilleri tahliye etti ve hükümet sarayını ele geçirmeye çalıştı. Ancak, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin atadığı yeni ordu komutanı Sanchez'in emriyle askerler geri çekildi ve Zuniga gözaltına alındı.
27 Haziran 2024
İşaretlediklerim