Eski Ak Parti milletvekili Resul Tosun, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) İstanbul, Ankara ve İzmir'deki adaylarını yerel seçimlerden önce çekeceğini iddia etti. Bu iddia, Ak Parti camiası tarafından yoğun bir ilgi ve baskı ile karşılanıyor. YRP'nin anketlerdeki oy oranı ve üye sayısındaki artış, partiye olan ilgiyi artırıyor. YRP'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde stratejik bir rol oynadığı ve Erdoğan'ın partiyle anlaşma yaparak Fatih Erbakan'ın adaylıktan çekilmesini sağladığı belirtiliyor. YRP, yerel seçimlerde de benzer bir stratejik pozisyon almayı hedefliyor ve iktidarla yapılan görüşmelerde 30 maddelik şartların yerine getirilmediğini vurguluyor.
5 Mart 2024

Sivil toplum örgütü Oy ve Ötesi, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimler için gönüllü başvuru sayısının 210 bine ulaştığını açıkladı. Bu sayı, 14 Mayıs'taki seçimler için yapılan başvuruların üç katıdır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Oy ve Ötesi'ni hedef alarak, seçimlerde sandık başında olmalarının yasak olduğunu iddia etti ve ikinci turda bu duruma müsaade edilmeyeceğini belirtti. Oy ve Ötesi'nin yasal olarak sayım esnasında sandık başında bulunabileceği belirtiliyor.
22 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Derya Kömürcü, deprem sonrasında AKP'nin oylarında kayda değer bir düşüş olmadığını, toplumun kutuplaştırılması ve büyük felaketler sonrası güçlü lider arayışının bunun nedenleri arasında olduğunu ifade etti. AKP'nin seçimden birinci parti çıkma olasılığının güçlendiğini, ancak TBMM'deki çoğunluğunu yitirebileceğini belirtti. Ayrıca, Memleket Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi gibi dört partinin ölçümlerin üzerinde oy alabileceğini ve sürpriz yapabileceğini söyledi.
24 Mart 2023

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde merkez partilerin yerini koruduğunu, ancak sağ ve sol aşırı grupların da destek aldığını belirtti. Resmi olmayan sonuçlara göre, Avrupa Halk Partisi Grubu (EPP) birinci sırada yer alırken, Von der Leyen ikinci sıradaki Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve liberal Avrupa’yı Yenile (RE) gruplarının desteğini almak için görüşmelere başlayacak. Von der Leyen, Avrupa ve Ukrayna yanlısı politikalarla hukukun üstünlüğünü savunanlarla işbirliği yapmayı hedeflediğini vurguladı.
10 Haziran 2024

Fransa'da erken seçimin ikinci turunda sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi, meclisteki 577 sandalyenin 182'sini kazanarak birinci oldu. Ancak, parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gerekli 289 sandalyeye hiçbir parti ulaşamadı. Sol ittifakın hedefleri arasında emeklilik yaşını düşürmek, asgari ücreti artırmak ve çevreyi korumaya yönelik yatırımları artırmak bulunuyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için 'süper zenginleri' vergilendirmeyi planlayan ittifak, Macron'un ittifakıyla uzlaşma sağlanamazsa siyasi çıkmazla karşı karşıya kalabilir.
8 Temmuz 2024

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turunda solcu Yeni Halk Cephesi önde giderken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi üçüncü sıraya düştü. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise ikinci sırada yer aldı. İlk turda aşırı sağın yükselişi endişe yaratmış ve çeşitli partilerden adaylar aşırı sağa karşı birleşmişti. Mecliste hiçbir parti çoğunluğu sağlayamıyor.
7 Temmuz 2024

MetroPOLL Araştırma'nın Temmuz 2024'te gerçekleştirdiği 'Türkiye'nin Nabzı' araştırmasına göre, Türkiye seçmeninin yüzde 44,8'i başka bir ülkede yaşamak istiyor. Araştırmada, başka ülkede yaşamak isteyenlerin büyük kısmının CHP, İyi Parti ve Demokrasi Partisi seçmenleri olduğu, Türkiye'de kalmak isteyenlerin ise çoğunlukla AKP seçmenleri olduğu belirtildi. Bu sonuçlar, Türkiye'deki seçmenlerin önemli bir kısmının ülkeyi terk etme isteğini ortaya koyuyor.
17 Ağustos 2024

Avusturya'nın eski başbakanı Sebastian Kurz, yolsuzluk iddialarını soruşturan parlamento komitesine yalan beyanda bulunmaktan dolayı yargılanacak. Viyana merkezli Ekonomi ve Yolsuzluk Savcılığı, Kurz hakkında suç duyurusunda bulundu. Ekim 2021'de Kurz ve ona yakın kişilere yönelik yolsuzluk soruşturması başlatılmıştı. Kurz'un dışişleri bakanı olduğu dönemde kamuoyunu etkilemek için bir gazete ve bir kamuoyu araştırma şirketi ile anlaştığı ve bu olayın maliye bakanlığı bütçesinden finanse edildiği iddia edilmişti.
18 Ağustos 2023

Yöneylem Araştırma'nın 14-16 Nisan tarihleri arasında 27 ilden 2 bin 422 kişiyle yaptığı ankette, AKP yüzde 30,5, CHP yüzde 25,8 oy oranına sahipken, kararsız seçmen oranı yüzde 11,6 olarak belirlendi. Oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 3,3'te kaldı. Kararsız seçmenler dağıtıldığında AKP'nin oranı yüzde 35,8, CHP'nin oranı yüzde 30,4'e yükseliyor. Yöneylem'in önceki mart anketinde kararsızlar yüzde 9,5 ve oy kullanmayacaklar yüzde 4,1 olarak kaydedilmişti.
19 Nisan 2023

MAK Danışmanlık'ın 26 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında 63 ilde gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 50,9 oy oranıyla önde görünüyor. Tayyip Erdoğan yüzde 45,4 ile ikinci sırada yer alırken, diğer adaylar çok daha düşük oranlarda kalmış. Aynı araştırmada yapılan milletvekilliği seçimi tahminlerinde ise AKP yüzde 36,9, CHP yüzde 30,1 ve İYİ Parti yüzde 12,6 oy oranlarına sahip. Ancak araştırmanın hata payı bilgisi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
7 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Sinan Oğan'ı destekleyen Zafer Partisi, ittifakın dağıldığını duyurdu. Adalet Partisi ikinci turda Kılıçdaroğlu'na destek vereceğini açıklarken, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın kimi destekleyeceği merak konusuydu. Özdağ'ın bu konudaki tutumunu açıklayacağı basın toplantısı, planlanan 11:00 saati yerine 13:00'e ertelendi.
23 Mayıs 2023

Türkiye Raporu, Avrasya, OPTİMAR, Yöneylem, Area, MetroPOLL, ORC ve MAK araştırma şirketlerinin anket sonuçlarının ortalaması alındı. Bu ortalamaya göre, Cumhur İttifakı yüzde 41,3 oy alırken, Millet İttifakı yüzde 39,8 oy oranında. HDP'nin oy oranı ise yüzde 9,9 olarak hesaplandı. Diğer partilerin toplam oy oranı yüzde 9 olarak belirlendi.
16 Ocak 2023

Yöneylem Sosyal Araştırma Şirketi'nin 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,5 oy oranıyla ilk turda cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmaya yakın görünüyor. Ankette, mevcut Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 44,4 olarak belirlendi. Diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce'nin oy oranları sırasıyla yüzde 4,7 ve yüzde 1,4 olarak hesaplandı. Partiler bazında ise AKP yüzde 35,5, CHP yüzde 30,4 ve HDP/Yeşil Sol yüzde 10,2 oy oranına sahip. Yöneylem koordinatörü Derya Kömürcü, Kılıçdaroğlu'nun ilk turda kazanma olasılığının arttığını belirtti.
11 Mayıs 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, altılı masanın uzlaştığı ilkeler doğrultusunda hareket edeceklerini ve seçmenleri cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda da oy kullanmaya çağırdığını belirtti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini ve iki lider arasında protokol imzalandığını açıklamasının ardından geldi. Özcan, Gelecek Partisi'nin kuruluş ilkelerinden taviz vermeden demokrasi ve hukukun güvencesi olmaya devam edeceğini ifade etti.
24 Mayıs 2023

AKP, 14 Mayıs seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'na milletvekili aday listesini sundu. Listede mevcut 285 milletvekilinden 196'sı yer almadı. Üç dönem kuralı uygulanan AKP'de, HÜDA-PAR ve DSP'den bazı isimler de AKP listesinden aday gösterildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy dışındaki tüm bakanlar, listelerde birinci sıradan aday olarak yer aldı.
9 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde siyasi partilerin tahmini oy oranlarını ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranlarını içeren bir çalışmayı adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları ve CHP'nin tavan oy oranları kent kent listelendi.
3 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda düşük oy oranı alan Sinan Oğan'ı destekleyen Ata İttifakı'nın partilerinden Adalet Partisi'nin Genel Başkanı Vecdet Öz, ittifakın resmen sona erdiğini duyurdu. Adalet Partisi ve Zafer Partisi'nin oluşturduğu ittifak genel seçimlerde yüzde 2,44 oy alarak milletvekili çıkaramadı. Öz, ittifakın seçimle başlayıp seçimle sona erdiğini ve ikinci turda devam etmeyeceğini belirtti. Sinan Oğan'ın ikinci turda kimi destekleyeceği konusunda kararını pazartesi günü açıklayacağı bildirildi.
21 Mayıs 2023

KONDA araştırmacısı Erman Bakırcı, 14 Mayıs'taki seçimlerde ilk defa oy kullanacak yaklaşık 5 milyon seçmenin, seçim sonuçları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini ifade etti. Reuters'a yaptığı açıklamada, genç seçmenlerin sosyal medya üzerinden Avrupa'daki yaşıtlarının yaşam koşullarını gördüklerini ve bu durumun onları 'çok öfkeli ve umutsuz' yaptığını belirtti. Bakırcı, bu sebeplerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan desteğin bu yaş grubunda daha düşük olacağını öngördü.
8 Mayıs 2023

Yerel seçimlerde Bitlis, en çekişmeli illerden biri olarak öne çıktı. Kesinleşmeyen sonuçlara göre AKP, Demokrat Parti'yi 198 oy farkıyla geride bırakarak Bitlis'te zafer elde etti. DEM Parti'nin, geçersiz sayılan oylar nedeniyle seçim sonucuna itiraz edeceği belirtiliyor. Bitlis'te toplam 34 bin 978 seçmen bulunurken, 25 bin 299 kişi oy kullandı ve geçerli oy sayısı 23 bin 281 olarak açıklandı.
1 Nisan 2024
İşaretlediklerim