Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) Mayıs dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 10 bin 72 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 34 bin 838 TL'ye yükseldi. Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye'de, açlık sınırı asgari ücretin 730 lira üzerinde bulunuyor. Yoksulluk sınırı ise eğitim, sağlık, barınma gibi temel ihtiyaçları da içerecek şekilde hesaplanıyor.
15 Haziran 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ağustos verilerine göre açlık sınırının 12 bin 198 TL, yoksulluk sınırının ise 39 bin 733 TL'ye yükseldiğini duyurdu. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 15 bin 813 TL olarak belirtildi. Mutfak enflasyonunun aylık 4,63, yıllık 77,04, yıllık ortalama olarak da yüzde 107,80 oranında artış gösterdiği ifade edildi.
29 Ağustos 2023

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Şubat 2024 raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenme için yapması gereken minimum gıda harcaması (açlık sınırı) 16 bin 100 lira olarak belirlendi. Aynı ailenin barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması için gereken minimum tutar ise (yoksulluk sınırı) 55 bin 691 lira oldu. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 25 bin 568 lira olarak hesaplandı. Gıda harcamaları içinde süt ve süt ürünleri en yüksek maliyet grubunu oluşturdu.
15 Mart 2024

Türk-İş, Eylül 2024'te dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını 19 bin 830 lira olarak belirledi. Aynı araştırmada, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 25 bin 706 lira olarak belirlendi. Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin gıda harcamasındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,90, son 12 ayda ise yüzde 48,72 olarak kaydedildi.
30 Eylül 2024

Alaattin Aktaş, 2023 yılında hanehalkı tüketim harcamaları çalışmasına göre en yoksul yüzde 20'lik kesimin toplam harcamalardaki payının son yirmi yılın en düşük seviyesine indiğini belirtiyor. En zengin yüzde 20'lik kesim ise toplam harcamaların yüzde 40.1'ini gerçekleştirdi. Gıda ve alkolsüz içecek harcamalarında da benzer bir dengesizlik gözlemleniyor. Aktaş, asgari ücretin ve enflasyonla mücadele politikalarının gelir dağılımını iyileştirmediğini vurguluyor.
3 Temmuz 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 612 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 lira oldu. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşın durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor.
16 Ekim 2023

Esfender Korkmaz'ın yazısına göre, Türkiye'de ekonomik büyüme kapsayıcı olmamış ve gelir dağılımı eşitsizliği artmıştır. TÜİK verilerine göre, 2022'den 2023'e nüfusun en fakir yüzde 10'unun ve yüzde 20'sinin gelir payı azalırken, en zengin yüzde 10 ve yüzde 20'nin gelir payı artmıştır. Bu durum, ekonomik büyümenin toplumun geneline yansımadığını ve yoksulluk ile zenginlik arasındaki uçurumun derinleştiğini göstermektedir.
1 Mart 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayı için dört kişilik aile için açlık sınırını 10 bin 373 lira, yoksulluk sınırını ise 33 bin 789 lira olarak hesapladı. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 13 bin 471 lira olarak belirlendi. Gıda fiyatlarındaki değişimler ve diğer yaşam maliyetleri bu hesaplamaları etkiledi.
27 Haziran 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan asgari harcama tutarının, yani açlık sınırının 14 bin 25 liraya yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya çıkarken, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira olarak hesaplandı. Ekim ayı verilerine göre açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira idi.
28 Kasım 2023

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da kızamık hastalığından dolayı çocuk ölümleri olduğunu ve hastalıktaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Kızamık aşısının önemi vurgulanarak, ailelerin çocuklarını aşılatmaları çağrısı yapıldı. DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için belirlediği kızamık eliminasyon hedefine Türkiye'nin hala ulaşamadığı belirtildi. Aşı reddi ve kararsızlığının arttığı, mevzuattaki boşlukların bu durumu kolaylaştırdığı ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'na kızamık vakaları ve alınacak önlemlerle ilgili sorular yöneltti.
13 Haziran 2023

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 11 bin 525 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 39 bin 886 TL'ye yükseldi. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. BİSAM'ın raporuna göre, sağlıklı ve dengeli beslenmek için tüketilmesi gereken gıdaların aylık karşılığı farklı yaş gruplarına göre hesaplandı.
16 Ağustos 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de açlık sınırı 15 bin lirayı aştı. Ocak dönemi raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı 15 bin 33 lira, yoksulluk sınırı ise 51 bin 998 lira olarak belirlendi. Ayrıca, tek başına yaşayan bir kişi için gereken minimum tutar 23 bin 914 lira olarak hesaplandı. Bu durum, asgari ücretle (17 bin 2 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşı zorluyor.
15 Şubat 2024

Türkiye'de göreceli yoksulluk oranı, medyan gelirin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplandığında bir önceki yıla göre düşüş göstermiş, ancak medyan gelirin yüzde 60 ve yüzde 70'i esas alındığında yoksulluk oranlarında artış görülmüştür. Pandemi döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği gibi sosyal yardımlar, en düşük gelir grubunun durumunu iyileştirmiş olabilir. Ancak, asgari ücretin norm ücret haline gelmesiyle, en yoksulların biraz üzerindeki gelir grubunun durumu göreceli olarak kötüleşmiştir. Ayrıca, gelir dağılımındaki eşitsizlikler ve medyan gelirin ortalama gelirin oldukça altında kalması, yoksulluk ölçüm yöntemlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
6 Şubat 2024

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Şubat ayı raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 259 lira, yoksulluk sınırı ise 28 bin 563 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, Türkiye'deki asgari ücretin 8 bin 500 lira olduğu bir dönemde, ekonomik krizin derinleştiği ve asgari ücretle geçinmeye çalışan vatandaşların zorlandığı bir zamana denk geliyor. Raporda, gıda ve gıda dışı harcamaların yanı sıra, belirli ürünler için yapılması gereken harcamaların da arttığı belirtiliyor.
25 Şubat 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan açıklamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira oldu. Açlık sınırı, bir önceki ay olan 13 bin 334 liradan yükselirken, yoksulluk sınırı da 43 bin 433 liradan artış gösterdi. Bu durum, asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğu göz önüne alındığında, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını gösteriyor.
30 Ekim 2023

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, AKP'nin 21 yıllık iktidarı süresince en az 888 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Rapor, çocuk işçiliğin devlet ve sermaye politikası tarafından meşrulaştırılma girişimlerine dikkat çekiyor ve çocuk işçiliğinin kayıt altına alınmamasını eleştiriyor. Ayrıca, çocuk işçilerin sağlığını koruyamayan yasal düzenlemeler ve cezasızlık örnekleri vurgulanıyor. Rapor, çocuk işçiliğin yasaklanması ve eğitim sistemi, veri yayınlama, denetimler ve sağlık taramaları gibi konularda iyileştirmeler yapılması gerektiğini öneriyor.
12 Haziran 2023

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Haziran 2024 raporuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken minimum harcama tutarı 19 bin 44 lira olarak belirlendi. Aynı raporda, yoksulluk sınırı ise 65 bin 874 lira olarak açıklandı. Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı ise 30 bin 604 lira olarak hesaplandı. Bu veriler, Türkiye'deki mevcut asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını gösteriyor.
15 Temmuz 2024

Dünya Bankası'nın 'Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu'na göre, küresel yoksulluğun azaltılmasında ilerleme neredeyse durma noktasına geldi ve dünyanın yarısı için yoksulluğu sona erdirmenin 100 yıldan fazla sürebileceği belirtildi. Raporda, dünya nüfusunun yüzde 8,5'inin aşırı yoksulluk içinde yaşadığı ve yüzde 44'ünün ise orta üst gelirli ülkeler için yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşadığı ifade edildi. Kovid-19 salgınının yoksulluk üzerindeki kalıcı etkileri ve düşük ekonomik büyüme ile kırılganlığa sahip ülkelerde yoksulluğun yoğunlaştığı vurgulandı.
15 Ekim 2024

2023 yılında Aile Bakanlığı, Türkiye genelinde 4 milyon 890 bin 239 haneye toplamda 172.1 milyar TL sosyal yardım ödeneği dağıtmıştır. Sosyal yardımlardan en fazla yararlanan iller sırasıyla İstanbul, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van ve Adana olmuştur. Yardımlar, illerin nüfusuna göre değil, ihtiyaç sahibi yurttaşların sayısına göre yapılmaktadır. Özellikle Hakkâri, Şanlıurfa, Ağrı ve Van gibi illerde hane başına yapılan yardımlar dikkat çekmektedir. Bu durum, Türkiye'nin ciddi bir yoksulluk sorunuyla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.
9 Nisan 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) Şubat ayı verilerine göre Türkiye'de açlık sınırı 9 bin 234 lira, yoksulluk sınırı ise 31 bin 939 liraya yükseldi. Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye'de, bu miktar açlık sınırının altında kalıyor. Yetişkin bir erkeğin aylık beslenme gideri yaklaşık 2 bin 500 lira iken, sadece süt ürünlerine günlük ortalama 100 lira harcanıyor. Et, tavuk ve balık için gereken minimum harcama tutarı günlük 53,74 lira, sebze ve meyve için ise 52 lira olarak belirlendi.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim