Union Bancaire Privée yöneticisi Lamine Bougueroua, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın yatırım için cazip bir noktada olmadığını ve TL'de yüzde 20'lik bir değer kaybı daha beklediklerini söyledi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin artması beklenirken, piyasa aktörleri Türkiye'ye yatırım yapmak için erken olduğunu belirtiyor. Türkiye'de seçimlerden sonra ekonomide normalleşme sinyalleri verilse de, dolar/TL kuru seçimlerden önce 20 liranın altındayken, Şimşek sonrası ilk iş gününde 21 seviyesinin üstüne çıktı.
6 Haziran 2023

Türkiye'de 28 Mayıs seçimlerinin ardından serbest bırakılan döviz kurları yükselişe geçti. Seçim öncesi 20 seviyesinin altında olan Dolar/TL, seçimden bir hafta sonra 23'ü aşarken, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmaması sonucu 26'yı geçti. Avro/TL ise seçim öncesi 21,5 altındayken, şu anda 28,78 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL ise 26,1 seviyesinde sabit.
11 Temmuz 2023

Türk Lirası karşısında Amerikan Doları, 29 TL'yi geçerek tarihi bir rekor seviyeye ulaştı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla dolar/TL kuru hızla yükseldi. Seçim öncesi 20 TL seviyelerinde olan dolar/TL, seçimden bir hafta sonra 23 TL'yi aşmış ve Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısına kadar 23,4-23,6 aralığında dengelenmişti. Ancak faizlerin yeterince artırılmaması sonucu kur tekrar yükselişe geçerek 29 TL'yi gördü.
11 Aralık 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun çıpalanacağı eşiğe yaklaşıldığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin potansiyelinin büyük olduğunu ve ana hedeflerinin sürdürülebilir yüksek büyüme olduğunu belirtti. Ayrıca, düşük tek haneli enflasyon ve bunu destekleyecek maliye politikası oluşturacaklarını söyledi. Şimşek, enflasyonun çıpalanacağı eşiğe doğru gelindiğini ve bu sürecin biraz zaman alacağını belirtti.
10 Ekim 2023

Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, ekonomi ve piyasa uzmanları seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının düşük kalacağını, enflasyonun yüksek olacağını ve Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Bazıları, yeni kabine ve ekonomi ekibinin açıklanmasını beklerken, diğerleri yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo çiziyor ve mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, döviz rezervlerinin tükenmemesi için politika değişikliklerinin gerekebileceği ifade ediliyor.
29 Mayıs 2023

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, İstanbul Finans Merkezi'nde yaptığı açıklamada, 2024 yıl sonu için dolar/TL kuru tahmininin 39-40 lira olacağını belirtti. Enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra düşüşe geçeceğini ve yıl sonunda yüzde 40-45 seviyelerine inmesinin beklendiğini ifade etti. Çakar, enflasyonun kalıcı olmadan düşürülmesinin önemine vurgu yaparken, kredi kartı harcamalarıyla ilgili düzenlemelerin olabileceğini ve bu konuda aksiyon alınacağını düşündüğünü söyledi.
24 Ocak 2024

Türkiye'de dolar, avro ve altın fiyatları, Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarını durdurması ve eski ekonomi yöneticisi Mehmet Şimşek'in göreve getirilmesiyle serbest bırakılan kurların etkisiyle rekor seviyelere ulaştı. Dolar/TL 23,35, avro/TL 25,22 ve gram altın 1463 lira seviyelerine çıkarak artışını sürdürdü. Bu durum, vatandaşların kurları sürekli takip etmesine ve Google'da döviz kurları ile ilgili aramaların milyonlarca kez yapılmasına neden oldu.
8 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'e çıkarmasının ardından piyasa aktörlerinin bu artışı yeterli bulmaması sonucu döviz kurları yükseldi. Bu durum, 20 Haziran'da yüzde 34 zamla 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücretin dolar karşılığının 482 dolardan 467 dolara düşmesine neden oldu. Dolar/TL kuru saat 17:00 itibariyle 24,32 seviyesine ulaştı.
22 Haziran 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye'de kamu bankaları dolar kurunu dengelemek amacıyla Türk Lirası'nda müdahalede bulundu. Merkez Bankası ve kamu bankaları, seçimler sonrası döviz kurlarını serbest bıraktı ve dolar ile avro kurlarında büyük artışlar yaşandı. Dolar kuru yüzde 7-8 artışla 23 TL'yi, avro ise 25 TL'yi geçti. Ekonomistler, Türk Lirası'nın kademeli olarak değer kaybetmesini beklerken, yaşanan sert hareketleri ölçülü bulmadıklarını ifade etti.
8 Haziran 2023

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

Türkiye'de dolar/TL ve avro/TL kurları geçtiğimiz hafta her gün yeni bir rekor kırarak yükselişini sürdürdü. İktidarın ve Merkez Bankası'nın döviz kurlarını düşük tutmak için yaptığı müdahaleler ve 'arka kapı' satışları, piyasada ikili bir fiyat oluşmasına neden oldu. Seçimlerin ardından kur serbest bırakıldı ve dolar/TL dün 23,63'ten kapanırken, bugün 23,67 seviyesinde işlem görmekte. Avro/TL ise dün 25,35'ten kapanıp, bugün 25,6 seviyesinde seyrediyor.
13 Haziran 2023

HSBC, Türkiye'deki ekonomik temellerin bozulması ve Türk Lirası'nın aşırı değerlendiğine dair işaretlerin, dolar/TL kurunda daha önce öngörülenden daha geniş bir düzeltmeye yol açabileceğini belirtti. 14 Mayıs seçimlerinin ekonomi ve para politikasında değişiklikler yaratabileceği, ancak seçim sonucu ne olursa olsun TL'nin değer kaybetmeye devam edeceği ifade edildi. Banka, yüksek negatif faiz, yüksek cari açık, düzenli sermaye akışlarının olmaması, düşük döviz rezervleri ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risklerin TL için zorluklar oluşturduğunu vurguladı ve yıl sonu dolar/TL beklentisini 21'den 24'e çıkardı.
6 Nisan 2023

Ocak ayında yapılan zammın ardından asgari ücretin dolar karşılığı 455 dolardan 433,5 dolara düştü. Bu düşüş, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi ve Merkez Bankası'nın beklenenin altında bir faiz artışı yapması sonucunda gerçekleşti. Yeni atanan ekonomi yönetiminin 'rasyonel' adımlar atacağı beklentisi piyasalar tarafından yeterli bulunmadı ve TL'deki değer kaybı devam etti. Bu durum, asgari ücretlilerin henüz zamlı maaşlarını almadan yaklaşık 48,5 dolar kaybetmelerine yol açtı.
17 Temmuz 2023

2024-2026 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program'da (OVP) büyüme hedefleri düşürülürken, enflasyon ve dolar/TL hedefleri yükseltildi. 2024 yılı büyüme hedefi yüzde 4 olarak belirlendi. 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılına ilişkin hedef yüzde 33 olarak belirlendi. 2023 yılı bütçesinde 6 trilyon 562 milyar liralık gider, 4 trilyon 929 milyar liralık gelire karşılık bütçe açığı 1 trilyon 633 milyar lira olarak tahmin edildi. 2024 yılı ortalama dolar tahmini ise 36,78 lira olarak hesaplandı.
6 Eylül 2023

Geçtiğimiz hafta boyunca her gün yeni bir rekor kıran dolar/TL kuru, gece saatlerinde 23,66 seviyesine çıktı. İktidarın döviz üzerindeki baskıyı sürdürmek için uyguladığı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışları, piyasada ikili bir fiyat oluşumuna neden oldu. Seçimlerin ardından kur serbest bırakıldı. Ayrıca, Avro/TL kuru da 25,40 seviyelerinde işlem görmekte.
12 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracatı desteklemek ve ülkeye döviz girişini teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri ve istisnaları içeren yeni bir düzenlemeyi Meclis'e getireceklerini duyurdu. Yurt dışındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranları artırılacak. İmalatçı ve tedarikçi ihracatçıların kazançlarına kurumlar vergisi indirimi ve yurt dışına sunulan bazı hizmetlerden elde edilen gelirlere kazanç istisnası uygulanacak.
22 Kasım 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltme kararı sonrası döviz kurları gerilerken, Borsa İstanbul'daki yükseliş hızlandı. Dolar/TL kuru 28.47 seviyesinden 28.17'ye, avro/TL kuru ise 30,05 bandından 29.67 seviyesine geriledi. BIST 100 endeksi 7591 puandan 7648 puana kadar çıktı. Yeni ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Ancak, ilk iki toplantıda yapılan faiz artışı ekonomistlerce yetersiz ve eksik bulundu.
26 Ekim 2023

Merkez Bankası'nın TL mevduat hedeflerini tutturmak amacıyla bankalar arasında faiz yarışı başladı. Bazı bankalar, döviz mevduatları için yüzde 8, TL'ye dönüşümde ise yüzde 18'e varan ilave faiz ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sektöründe TL mevduat oranı yüzde 55,52 seviyesinde bulunuyor. Dövizden TL'ye dönüşümde uygulanan faizlerin toplamda yüzde 25'e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
23 Şubat 2023

Yatırım Finansman Direktörü Dr. Nuri Sevgen, Türkiye ekonomi yönetiminin döviz kurlarını belirli bir seviyeye getirme çabasında olduğunu belirtti. İktidarın Merkez Bankası aracılığıyla ve çeşitli düzenlemelerle döviz kurlarını kontrol altında tutmaya çalıştığı, ancak seçimler sonrası kurdaki hareketlenmenin durdurulamadığı ve eritilen rezervlerin bu duruma katkı sağladığı ifade edildi. Sevgen, bir ay içinde dolar/TL kurunun 23, iki ay içinde ise 25 seviyesini görebileceğini tahmin ettiğini söyledi ve turizm gelirlerinin azalmasının ardından kurlarda beklenen yükselişin yavaşlatılması gerektiğini vurguladı.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim