İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Fatih'teki kadın cinayetleri ve Beyoğlu'ndaki taciz olayları sonrası yaptığı 'Türkiye’nin Huzuru' etiketiyle Teknofest paylaşımı nedeniyle eleştirildi. Yerlikaya, tepkiler üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret ederek olaylarla ilgili brifing aldığını ve kadınlara şiddet uygulayanlara karşı sıfır tolerans politikası izleyeceklerini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da emniyet güçlerinin sayısını artırdıklarını ve suç odaklarıyla mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
6 Ekim 2024

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, 16-18 Haziran tarihleri arasında en az 10 kadın cinayeti ve 1 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini belirtti. Gökçen, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının kadın cinayetlerindeki artışın önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade etti. Ayrıca, iktidarın kadınları korumak yerine şiddet faillerini koruduğunu ve bu durumun şiddetin artmasında etkili olduğunu vurguladı.
21 Haziran 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadına yönelik şiddetle mücadelede devletin tüm birimlerinin sıfır tolerans ilkesiyle hareket ettiğini açıkladı. Göktaş, medyanın toplumu değiştirme ve dönüştürme potansiyeline dikkat çekerek, medyada kadına yönelik şiddetin sunuluş biçiminin şiddeti normalleştirdiğini belirtti. Bakan, şiddet haberlerinin sansasyonel bir üslupla değil, toplumsal farkındalık uyandıran bir şekilde işlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kültür, sanat ve medya alanında çalışanların kadına yönelik şiddetin önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.
15 Ekim 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldıktan sonra kadın cinayetlerinin azaldığını iddia ederken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) verileri bu iddiayı çürütüyor. Soylu, 2020'de 309 kadının hayatını kaybettiğini, 2022 sonunda ise bu sayının 279'a düştüğünü belirtirken, KCDP 2022'de 334 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 245 kadının şüpheli şekilde öldüğünü açıklıyor. KCDP'nin 2020 raporuna göre de, o yıl erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 300 ve şüpheli şekilde ölen kadın sayısı 171.
26 Nisan 2023

TBMM'de, CHP tarafından verilen ve kadına yönelik şiddetin araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, 2023 yılında şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadınların listesini ve şiddet istatistiklerini Genel Kurul'da paylaştı. Ersever, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kadına şiddette ilk sırada olduğunu ve her 10 kadından 4'ünün erkek şiddetine maruz kaldığını belirtti. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını eleştirdi.
28 Kasım 2023

CHP milletvekilleri, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na girişini protesto etti. Protesto, kayyım atamalarına karşı bir tepki olarak gerçekleşti. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Yerlikaya'yı Meclis odalarını ve telefonları dinlemekle suçladı. Yerlikaya ise bu suçlamaları reddederek, Başarır'a iftira atmaması gerektiğini söyledi.
20 Kasım 2024

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, İstanbul Sözleşmesi'nin varlığı veya yokluğunun kadın cinayetlerini etkilemediğini ifade etti. Yanık, AK Parti'nin kadınlara önem vermediği eleştirilerine karşı çıkarak, partinin kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici tedbirler aldığını savundu. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının ardından kadın cinayetlerinin arttığı iddialarına da yanıt veren Yanık, bu tartışmaların kısır bir döngüye yol açtığını ve yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
11 Ekim 2024

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ardından en az 603 kadının öldürüldüğünü ve 464 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini belirtti. Yüceer, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Türkiye'de en az 7.990 kadının öldürüldüğüne dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nin 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla feshedildiği ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararı hukuka uygun bulduğu bilgisi verildi.
8 Mart 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gündüz kuşağı programlarının çeşitli suçları aydınlattığını iddia etmesine rağmen bu tür yayınları kabul etmediğini belirtti. Yerlikaya, bu programların etik değerlerden sapmalar içerdiğini ve suç aydınlatmanın İçişleri Bakanlığı'nın işi olduğunu vurguladı. Ayrıca, adaletin tecelli etmesinin Adalet Bakanlığı'nın görevi olduğunu ifade etti. Yerlikaya, bu tür yayınların basın-yayın özgürlüğüyle ilgisi olmadığını söyledi.
14 Haziran 2024

İstanbul'un Şişli ilçesinde Yılmaz U. isimli bir kişi, eşi Gülcan U.'yu silahla vurarak öldürdü. Olayın ardından kaçan Yılmaz U., bir gün sonra polis tarafından yakalandı. Bu olay, Türkiye'de kadın cinayetlerinin artışına dikkat çekerken, toplumsal güvenlik ve adalet sistemine yönelik eleştirileri de beraberinde getirdi. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için acil önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.
12 Ekim 2024

Şarkıcı Hadise, İstanbul'da gerçekleşen kadın cinayetlerine tepki göstererek, kadınların sokakta rahat yürüyemediğini ve bu durumun değişmesi gerektiğini belirtti. Konserinde yaptığı konuşmada, kadınların arabalarına yürürken bile korku yaşadıklarını ifade etti ve devletin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Hadise'nin bu açıklamaları, Türkiye'de kadın cinayetlerine karşı artan tepkilerin bir parçası olarak dikkat çekti.
6 Ekim 2024

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AKP'li üyesi Latif Aydemir, kadın cinayetleriyle ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle disipline sevk edildi. Aydemir, öldüren kadar ölenin de suçlu olduğunu belirterek tepki topladı. AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Aydemir'in sözlerini kınayarak partinin kadına şiddetle mücadelede kararlı duruşunu vurguladı. Aydemir, kesin ihraç istemiyle disipline sevk edildi.
15 Ekim 2024

Mine Esen, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin bitmediğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguluyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, bu yılın ilk altı ayında 205 kadın öldürüldü ve 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların büyük bir kısmı evli oldukları erkekler tarafından öldürülüyor. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının yıldönümünde, kadın hakları örgütleri sözleşmenin yeniden uygulanması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
8 Temmuz 2024

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) 2022 yılı verilerine göre Türkiye'de 334 kadın erkekler tarafından öldürüldü ve 245 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Öldürülen kadınların %50'si boşanma aşamasında olan erkekler tarafından hayatını kaybederken, 23 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı sonrası kadın cinayetlerinde artış olduğu belirtiliyor. Öldürülen kadınların büyük bir kısmı evlerinde hayatını kaybetti.
2 Ocak 2023

HÜDA-PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Meclis'te bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta, kadına yönelik şiddetin sebeplerinin alkol, fuhuş ve madde bağımlılığı olduğunu iddia etti. Ramanlı, toplum ve devletin bu sebepleri görmezden geldiğini savundu ve kadına yönelik şiddetin erkek egemen anlayışla ilişkilendirilmesine rağmen, bu anlayışın olmadığı Avrupa'da da şiddetin devam ettiğini belirtti. Ramanlı'ya göre, bu tür kötü alışkanlıklarla mücadele edilmedikçe kadına yönelik şiddetin durdurulması mümkün değil.
6 Aralık 2023

Rahmi Turan, 9’uncu Yargı Paketi'nde yer alan ve kadınlar için büyük bir tehdit oluşturan değişiklikleri ele alıyor. Özellikle 6284 sayılı şiddetle mücadele kanununun en önemli caydırıcı unsuru olan 'Zorlama Hapsi'nin kaldırılmak istenmesi, kadın hakları savunucuları tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, bu değişikliğin kadın cinayetlerini artıracağını ve iktidarın bu cinayetlerden sorumlu olacağını belirtiyor.
4 Haziran 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, HÜDA-PAR'ın dört vekilinin AKP listelerinden meclise girmesini eleştirerek, özellikle AKP'li kadınlara seslenip, bu durumun gelecekte kadınların yaşam alanlarını daraltabileceği konusunda uyarıda bulundu. Akşener, HÜDA-PAR'ın Cumhuriyet ve Anayasa'nın ilk dört maddesini tartışmaya açma eğiliminde olduğunu ve kadınları 'sahiplendirme' anlayışına sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, 1999 yılında Hizbullah tarafından öldürülen Müslüman feminist yazar Konca Kuriş örneğini vererek, kadınların bu tür radikal eğilimlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
21 Mayıs 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ankara'da bir etkinlikte yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin sebepleri arasında yüzde 70-75 oranında alkolizmin bulunduğunu iddia etti. Kadın örgütlerinin yeterli önleyici tedbirlerin alınmadığını savunmasına karşın Bakan Yanık, alkol kullanımını sorunun ana kaynağı olarak gösterdi. Ayrıca, eşcinselliğin normalleştirilmesini beklememeleri gerektiğini, ancak eşcinsellerin yaşam haklarının korunmasının devletin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, A Haber'de danışman Onur Erim'in cinsiyetçi ifadelerine karşı çıkarak, bu tür söylemlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a zarar vereceğini belirtti. Akşener, geçmişte yaşadığı benzer durumları anlatarak, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve cinsiyetçi ifadelerin politikada kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu tür davranışların cezasız kalmaması gerektiğini ve hukuki yollara başvuracağını ifade etti.
30 Nisan 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mart 2023 raporunu yayınladı. Rapora göre, Mart ayında Türkiye'de 23 kadın cinayeti işlenmiş ve 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen kadınların bir kısmı kişisel kararlar almak istemesi gibi nedenlerle hayatını kaybetmişken, 12 kadının ölüm nedeni tespit edilememiştir. Platform, kadın cinayetlerinin ve şiddetin görünmez kılınmasının devam ettiğini ve siyasi partilerin kadın düşmanlığı içeren tutumlarının endişe verici olduğunu belirtmiştir.
3 Nisan 2023
İşaretlediklerim