ABD Başkanı Joe Biden, MSNBC kanalında verdiği bir röportajda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğu hakkında eleştirilerde bulundu. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e artık faydadan çok zarar verdiğini ve Gazze'deki yüksek sivil ölü sayısının Netanyahu hükümeti tarafından ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Refah'ın işgalinin kendisi için bir 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtti ancak İsrail'in savunmasının önemini de vurguladı.
10 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katılarak Gazze'ye yönelik her türlü kara harekatına destek olacağı sözünü verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığı iletildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara karşı ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği savunuldu.
19 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Minnesota'daki seçim kampanyasında bir seçmene yanıt verirken, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerine başlayabilmek için İsrail'in saldırıları durdurması gerektiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden'ın 'esir' ifadesini 'Hamas'ın elinde tuttuğu 240 rehine' olarak düzeltti. Biden, iki devletli çözümü desteklediğini de yineledi.
2 Kasım 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyareti sırasında Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırı hakkında konuştu. Biden, saldırının görünüşe göre İsrail tarafından değil, diğer taraf tarafından düzenlendiğini belirtti. Ancak, bu konuda birçok kişinin hala emin olmadığını da ekledi.
18 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı. İsrail ordusu, Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduklarını ve hedefin Nasrallah olduğunu açıklamıştı. Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda altı kişinin öldüğünü, 91 kişinin yaralandığını bildirdi. Hizbullah, İsrail'in açıklamasını doğruladı ve savaşa devam edeceklerini belirtti.
28 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Netanyahu'nun Gazze'ye girme planını gündeme getirdiği ve Biden'ın bunu yapmaması konusunda Netanyahu'yu uyarmadığı belirtildi. Biden, Netanyahu'ya 'İsrail'in yaşadığını ABD'nin yaşaması halinde vereceği yanıtın ezici olacağını' söyledi.
10 Ekim 2023

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Refah kentine yönelik kapsamlı bir saldırı istemediğini açıkça ilettiğini bildirdi. İsrail ordusu, Hamas'ın ateşkesi kabul etmesine rağmen Refah'a sınırlı bir operasyon başlattı. ABD, bu operasyonun Hamas'ın Gazze'ye silah aktarmasını engellemek amacıyla yapıldığını savundu. Ancak, Biden'ın Refah'a yönelik bir kara operasyonunu desteklemediği ve böyle bir harekatın bölgedeki siviller için ciddi riskler taşıdığı vurgulandı.
7 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Biden, Gazze'ye insani yardım akışının derhal ve önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu, ancak bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerektiğini belirtti.
30 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Gazze'nin Refah kentinde sivil ölümlerinin olmadığını iddia etti. Netanyahu, Hamas'ın saldırılarını Pearl Harbor ve İkiz Kule saldırılarına benzeterek, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrail'e verdiği destek için teşekkür etti. Konuşma boyunca ateşkes müzakerelerine değinilmezken, Kongre'nin Filistin kökenli üyesi Rashida Tlaib, Netanyahu'yu 'savaş suçlusu' olarak nitelendiren bir pankart tuttu. Kongre çevresinde Netanyahu'yu protesto eden yüzlerce kişi gözaltına alındı.
25 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

ABD, İsrail'e Refah bölgesini işgal etmemesi için Hamas liderleri hakkında hassas istihbarat bilgileri ve askeri destek paketleri sunmuş. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e büyük bir saldırı durumunda silah yardımlarını askıya alacağını belirtmiş. Ayrıca, Biden yönetimi İsrail'e, Refah'tan ayrılmak zorunda kalan Filistinliler için geçici barınma alanları oluşturulması teklifinde bulunmuş. İsrail, bu önerilere henüz olumlu yanıt vermemiş ve Filistinli sivillerin yer değiştirmesi için gerekli altyapının hazırlanmasının aylar süreceği belirtilmiş.
11 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki ateşkesin tartışılabilmesi için Hamas'ın tüm rehineleri serbest bırakması gerektiğini ifade etti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 17. gününde, Biden'a olası ateşkese destek verip vermeyeceği soruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, ateşkesin Hamas'a yeniden teçhizatlanma ve İsrail'e karşı terör saldırılarını sürdürme fırsatı vereceğini belirterek, ateşkes ilanına karşı olduklarını söyledi.
23 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahına düzenlediği saldırının ardından Lübnan halkına ve hükümetine başsağlığı diledi. Erdoğan, İsrail'in saldırılarını kınayarak, Türkiye'nin Lübnan'ın yanında olmayı sürdüreceğini belirtti. İsrail ordusu, saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, mesajında Nasrallah'ı anmadan, İsrail'in saldırılarını insanlık dışı olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.
28 Eylül 2024

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'da iki gün üst üste gerçekleşen ve Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla sonuçlanan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu. Nasrallah, bu saldırıların Lübnan halkına karşı bir savaş ilanı olduğunu belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda toplam 37 kişinin öldüğünü ve 2 bini aşkın kişinin yaralandığını açıkladı. Nasrallah, Hizbullah'ın yıkılmayacağını ve Gazze'ye destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
19 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların ancak iki devletli bir çözümle sona erebileceğini ifade etti. Gazze'nin İsrail tarafından işgal edilmesinin büyük bir hata olacağını vurguladı. Ayrıca, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için çalıştığını ve bu konuda Katar'ın arabuluculuk yaptığını belirtti. Biden, rehineler arasında bulunan üç yaşındaki Amerikalı çocuğun da serbest bırakılması konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.
16 Kasım 2023

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenledikleri saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü iddia etti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda altı kişinin öldüğünü ve 91 kişinin yaralandığını açıkladı. Hizbullah'a yakın kaynaklar ise Nasrallah'ın hayatta olduğunu belirtti. İsrail Savunma Kuvvetleri, Nasrallah'ın artık dünyayı terörize edemeyeceğini belirten bir paylaşım yaptı.
28 Eylül 2024
İşaretlediklerim