Avrupa Birliği (AB), liderler zirvesinde Ukrayna'ya 50 milyar avro ek mali yardım sağlanması konusunda uzlaştı. Daha önce Aralık ayında Macaristan'ın vetosu nedeniyle bu yardım planı engellenmişti. Ancak AB'nin özel zirvesinde tüm üye ülkelerin bu yardım paketi konusunda anlaşmaya vardığı duyuruldu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya üzerinden bu uzlaşmayı ve AB'nin Ukrayna'ya olan uzun vadeli ve öngörülebilir desteğini duyurdu.
1 Şubat 2024

ABD'nin Minsk Büyükelçiliği, Belarus'taki ABD vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etme çağrısında bulundu. Bu çağrı, Litvanya'nın Belarus'la bazı sınır kapılarını kapatma kararı sonrasında geldi. Ayrıca, Polonya, Litvanya ve Letonya hükümetlerinin Belarus'la daha fazla sınır kapısının kapatılmasının mümkün olduğunu belirttiği ifade edildi. ABD vatandaşlarına Belarus'a seyahat düzenlememeleri ve Rusya ve Ukrayna'ya seyahat düzenlememeleri konusunda da uyarıda bulunuldu.
21 Ağustos 2023

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucunda Antakya künefesi, Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret olarak tescil edildi. Bu tescil, Hatay'ın deprem sonrası yaralarını sarmasına ve tarihi ile kültürel mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Faruk Kaymakcı, Antakya künefesinin AB'de tescil edilen dokuzuncu Türk ürünü olduğunu belirtti. AB'de coğrafi işaret almak için başvurulan ve inceleme süreci devam eden 45 Türk ürünü daha bulunmaktadır.
13 Mart 2023

Almanya'da hükümet ortağı FDP'nin genel sekreteri Bijan Drij-Sarai, Türkiye'deki hükümetin Avrupa'dan çok uzakta olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dünya genelinden yorumlar gelirken, Drij-Sarai Türkiye'nin AB üyelik sürecinin bitirilmesi gerektiğini ve Almanya'da yaşayan Türklerin seçim alışkanlıklarının entegrasyon politikaları açısından hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi. Ayrıca Türkiye'nin otoriter bir çizgide ilerlediğini ve insan haklarının kısıtlandığını, ekonominin kötü durumda olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Rusya plakalı araçların Polonya'ya girişinin yasaklandığını açıkladı. Bu yasak, araç sahibinin Rusya vatandaşı ya da başka bir ülke vatandaşı olmasına bakılmaksızın hem ticari hem de hususi olmak üzere, tüm araçlar için geçerli olacak. Polonya, bu yasağı uygulayacağını duyuran 5'inci ülke oldu.
18 Eylül 2023

Eurostat'ın açıklamasına göre, 2022 yılında Avrupa Birliği'nden ihraç edilen 32 milyon ton atığın yüzde 39'u olan 12,4 milyon tonu Türkiye'ye gönderildi. Türkiye, geri dönüştürülebilir plastik atık ithalatında da birinci sırada yer aldı. AB'nin ihraç ettiği demirli metal atıklarının yüzde 60'ı ve kağıt atıklarının yüzde 15'i Türkiye'ye ihraç edildi. Hindistan ise kağıt atık ihracatında ilk sırayı aldı.
18 Ocak 2024

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

ABD ve Avrupa Birliği, 23 ve 24 Mart 2023 tarihlerinde, daha önce kararlaştırıldığı üzere, Hint-Pasifik stratejileri doğrultusunda ortak bir deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata ABD'den USS Paul Hamilton savaş gemisi ile AB'nin Atalanta Operasyonu'na bağlı İspanyol gemisi Reina Sofia ve İtalyan gemisi Carlo Bergamini katıldı. Tatbikatın amacı, gemiye çıkış prosedürleri, gemi navigasyonu ve entegrasyonu gibi alanlarda eğitim yapmak ve serbest ve açık bir Hint-Pasifik'i desteklemek olarak belirtildi. Tatbikatın ana hedefi, Pasifik bölgesindeki büyük güç rekabetinde Çin'e karşı bir duruş sergilemek olarak ifade edildi.
25 Mart 2023

AB Genel Mahkemesi, bilgisayar oyun platformu Steam'in oyun etkinleştirme anahtarını coğrafi olarak engellemesinin Birlik Rekabet Yasasını ihlal ettiğine karar verdi. ABD merkezli Valve şirketi, Avrupa Komisyonu'nun coğrafi engelleme nedeniyle kestiği para cezasına karşı dava açmıştı. Mahkeme, Steam ve coğrafi engellemeyi kabul eden beş oyun firmasının, bazı bilgisayar oyunlarının sınır ötesi satışlarını yasa dışı olarak kısıtladığına hükmetti.
27 Eylül 2023

Britanya'nın özerk bölgelerinden Orkney Adaları, Britanya ve İskoçya yönetimlerinden yeterli destek alamadıklarını belirterek, statülerini değiştirmeyi veya Norveç, Danimarka ya da İzlanda'ya katılmayı tartışıyor. Orkney Adaları Konseyi Başkanı James Stockan, adaların ekonomik katkılarına rağmen yeterli desteği görmediklerini ifade etti. 2017'de yapılan oylamada bağımsızlık desteklenmese de daha fazla özerklik arayışı belirlenmişti. Adaların tarihi bağlarına da değinen Stockan, Norveç'e olan tarihi bağlarına atıfta bulunarak halkın bu konudaki merakını dile getirdi.
3 Temmuz 2023

Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik, ABD'li rakibi Whirlpool'un Avrupa faaliyetlerini ve Ortadoğu ile Afrika faaliyetlerini satın almak üzere anlaşmaya vardı. Avrupa faaliyetleri için Beko Europe adında yeni bir şirket kurulacak ve Arçelik bu şirkette %75 hisseye sahip olacak. Ortadoğu ve Afrika faaliyetleri için ise 20 milyon avro karşılığında prensipte anlaşma sağlandı. Bu gelişmelerin ardından Arçelik hisseleri yüzde 9,4 oranında değer kazandı.
17 Ocak 2023
İşaretlediklerim