Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen yasa tasarısını, anayasanın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanarak meclis oylaması olmadan geçirdi. Bu karar, ülke genelinde reform karşıtı gösterilere ve grevlere yol açtı. Polis, göstericilere müdahale ederken, 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Reform karşıtı sendikalar ve muhalif partiler, grev ve gösterilere devam etme çağrısında bulunurken, güvensizlik oyu verilmesi gündemde.
18 Mart 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik reformu kapsamında yasal emeklilik yaşının 2030 yılına kadar kademeli olarak 64'e çıkarılacağını duyurdu. Reform, 2027'den itibaren tam emeklilik maaşı alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartını getiriyor. Ayrıca, en düşük emeklilik maaşı asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltilecek ve yaklaşık 1200 avro olacak. Muhalefet ve sendikalar, reforma karşı çıkarak 19 Ocak'ta grev ve protesto çağrısında bulundu.
11 Ocak 2023

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi, 20 yaşından önce iş hayatına başlayan kişilerin 60 yaşında emekliliğe ayrılmasını öneren bir kanun teklifini meclise sundu. Teklif, emeklilik için 40 ila 42 yıl arasında prim ödenmesini şart koşuyor. Bu gelişme, Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planına karşı süregelen protestoların ortasında gerçekleşti.
4 Mayıs 2023

Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformuna karşı çıkan Genel İş Sendikası'nın enerji kolu, reformun uygulanmaması talebiyle '100 günlük eylem ve öfke' planını açıkladı. Sendika, talepleri karşılanmazsa Cannes Film Festivali gibi önemli etkinliklerin elektriğini kesmekle tehdit etti. Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısı, parlamentoda oylama yapılmadan geçirilmiş ve ülke genelinde şiddet içeren protestolara yol açmıştı. Anayasa Konseyi, tasarının bazı maddelerini onaylarken bazılarını reddetti ve tasarı Cumhurbaşkanı Macron tarafından imzalanarak yasalaştı.
22 Nisan 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planını savunduğu bir televizyon programında, saatini çıkardı. Bu hareketi, Macron'un halktan kopuk olduğu eleştirilerine yol açtı. Saatin maliyeti konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılırken, Élysée Sarayı saatin Bell & Ross marka olduğunu ve kişiselleştirilmiş bir arma taşıdığını belirtti. Benzer modellerin yaklaşık 2 bin 400 avro olduğu ifade edildi.
25 Mart 2023

Fransa'da hükümetin, emeklilik reformunu mecliste oylamadan Anayasa'nın 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasını kullanarak geçirmesi, ülke genelinde protestolara neden oldu. Bordeaux, Marsilya, Strazburg ve Nantes gibi şehirlerde binlerce kişi sokağa çıkarak hükümetin kararını protesto etti. Nantes'te polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşanırken, Bordeaux'da göstericiler çöpleri ateşe verdi. Paris'te ise alışveriş merkezine girilerek ve Concorde Meydanı'na yakın bölgelerde polis kamyonları konuşlandırılarak gösterilere karşı önlemler alındı.
18 Mart 2023

Fransa'da kürtaj hakkını anayasal güvenceye almayı amaçlayan yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 493'e karşı 30 oyla onaylandı ve şimdi 28 Şubat'ta senatoda görüşülecek. Senatoda sağcıların çoğunlukta olması nedeniyle tasarının burada zorlanabileceği öngörülüyor. Eğer tasarı yasalaşırsa, Fransa kürtaj hakkını anayasal düzeyde güvence altına alan ilk ülke olacak.
31 Ocak 2024

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Fransa'da emeklilik reformuna karşı düzenlenen gösterilerde polisin orantısız güç kullandığını belirterek, Paris yönetimine gösteri hakkına saygı gösterme çağrısında bulundu. Fransa'da reformun mecliste oylanmadan kabul edilmesinin ardından başlayan gösterilerde şiddet olayları yaşanmış, son gösterilerde 457 kişi gözaltına alınmış ve 441 güvenlik görevlisi yaralanmıştır.
25 Mart 2023

Fransa'da, Başbakan Elisabeth Borne'nin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısını oylamadan geçirme kararı sonrası başkent Paris başta olmak üzere çeşitli kentlerde emeklilik reformu karşıtları gösteri düzenledi. Paris'te Concorde Meydanı'nda toplanan binlerce kişi ile polis arasında gergin anlar yaşandı ve göstericiler meydandan ara sokaklara dağıldı. Gösteriler sırasında 120 kişi gözaltına alındı ve Nantes, Lyon, Rennes gibi diğer kentlerde de gerginlikler yaşandığı bildirildi.
17 Mart 2023

Fransa'da hükümet, 2023-2027 bütçe planlamasına ilişkin yasa tasarısının oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Bu adıma karşı muhalefet kanadından Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) meclise gensoru önergesi sundu. Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
28 Eylül 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 64'e yükseltmeyi öngören reformuna karşı sendikaların çağrısıyla ülke genelinde 1 milyonu aşkın kişi tarafından protesto gösterileri yapıldı. Göstericiler, mecliste oylama yapılmadan kabul edilen reformun iptalini talep etti. Gösteriler sırasında Dijon, Rennes ve Rouen'de polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşanırken, Paris'te çöp bidonları ateşe verildi ve otobüs durakları tahrip edildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gösterilerde 172 kişinin gözaltına alındığını ve 149 güvenlik görevlisinin yaralandığını açıkladı.
24 Mart 2023

Fransa Parlamentosu, göçle ilgili tartışmalı bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, yabancılara sağlanan kira desteği ve aile yardımlarını çalışma durumlarına bağlıyor, güvenlik güçlerine karşı suç işleyen çifte vatandaşların vatandaşlıktan çıkarılmasını öngörüyor ve göç kotaları oluşturmayı içeriyor. Ayrıca, Fransa'da doğan yabancı ailelerin çocuklarının vatandaşlık talep etme koşulları ve aile birleşimi için gerekli koşullar zorlaştırılıyor. Yasa tasarısının yürürlüğe girebilmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
20 Aralık 2023

Türkiye'de uzun süredir gündemde olan ve milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda tüm partilerin 'Evet' oyuyla kabul edildi. 9 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanlar için yaş şartı aranmaksızın emeklilik imkanı getirildi. Yasanın yürürlüğe girmesi Resmi Gazete'de yayınlanmasına ve ilk maaşların nisan ayında yatırılması bekleniyor. Deprem sonrası Meclis'in yoğun gündemi arasında yer alan bu düzenleme, siyasi partilerin temsilcileri tarafından farklı açılardan değerlendirildi.
1 Mart 2023

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören reformuna karşı düzenlenen gösterilerde 201 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 175 polisin yaralandığını açıkladı. 16 Mart'ta başlayan ve ülke genelinde devam eden gösterilerde şiddet olayları yaşanıyor ve şimdiye kadar 1000'den fazla kişi gözaltına alındı. Daha önceki dokuz gösteride milyonlarca kişi protesto için sokaklara döküldü.
29 Mart 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası çıkan isyanlardan ders çıkılması gerektiğini belirtti. Bu olay, ülke çapında protestolara ve hükümetin polis teşkilatında ırkçılık kültürünün yerleşmesine izin vermekle suçlanmasına neden oldu. Macron, sekiz bakanlıkta değişiklik yaptıktan sonra yeni kabinesine bu mesajı verdi.
22 Temmuz 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar için Meclis'e sunulan kanun teklifi, 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayanların yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emeklilik hakkı kazanmalarını öngörüyor. Ancak, kademeli prim günü uygulaması nedeniyle sosyal medyada tepkiler oluştu ve emekli olacak kişi sayısının iktidarın öngördüğü 2,5 milyon yerine 1,1-1,2 milyon kişi olabileceği hesaplanıyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını belirtti.
31 Ocak 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, memur emeklilerinin aylıklarını yüzde 25 oranında artıran bir düzenleme AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Muhalefet, bu artış oranını yeterli bulmayarak, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını önerdi, ancak bu önerge kabul görmedi. Kanun teklifi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek MTV ihdası gibi konuları da içeriyor ve Genel Kurul'da görüşmeler devam ediyor.
13 Temmuz 2023

İtalya'da, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin büyük ortağı aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri (FdI) partisinin hazırladığı, taşıyıcı anneliğin 'evrensel suç' sayılmasına yönelik yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Tasarı, Senato'dan da onay alması halinde yasalaşacak ve İtalya'da taşıyıcı annelik uygulaması evrensel bir suç haline gelecek. Bu yasa tasarısının amacının, taşıyıcı annelik uygulaması için yurt dışına gidilmesini engellemeyi amaçladığı belirtiliyor.
27 Temmuz 2023

Fransız kadın haklarına odaklanan haber bülteni Les Glorieuses, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerini kullanarak, Fransa'da kadınların erkeklerle maaş eşitliği sağlanana kadar yıl sonuna dek ücretsiz çalışmış gibi sayılacağı tarihi hesapladı. Bu tarih 6 Kasım saat 11:25 olarak belirlendi. Maaş eşitsizliğinin sona ermesi için şirketlere, kamu sübvansiyonlarına ve vergi avantajlarına erişimin cinsiyet eşitliği şartına bağlanması gibi öneriler sunuldu. Ayrıca düşük ücretli meslek gruplarının maaşlarının artırılması ve doğum izinlerinin eşitlenmesi talep edildi.
7 Kasım 2023
İşaretlediklerim