Haziran ayının LGBTİ+ Onur Ayı olarak kutlandığı ve dünya genelinde Onur Yürüyüşleri düzenlendiği bir dönemde, Türkiye'de bazı valilikler bu etkinlikleri engelliyor. İstanbul Valisi Davut Gül'ün ardından İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Onur Yürüyüşü'nün yasaklandığını duyurdu. Köşger, yasalara ve toplumun değerlerine aykırı hiçbir toplantı, gösteri ve yürüyüşe izin verilmeyeceğini ve yasalara aykırı davrananlara kolluk güçlerinin müdahale edeceğini belirtti.
16 Haziran 2023

İstanbul Valiliği, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yapılması planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nü yasakladığını duyurdu. Valilik, çeşitli illegal grupların sosyal medya üzerinden izinsiz protesto çağrıları yaptığını belirterek, bu organizasyonun engellenmesi amacıyla bir dizi tedbir kararı aldı. Bu kapsamda, Taksim Meydanı ve çevresindeki dokuz yol araç trafiğine kapatıldı ve yaya trafiği kontrollü şekilde sağlanacak. Alternatif güzergahlar belirlenerek, kapanan yolların trafiğe kapatılması kararlaştırıldı.
30 Haziran 2024

İstanbul'da 22’nci Onur Yürüyüşü, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde yasaklanmasının ardından Kadıköy'deki Bağdat Caddesi'nde düzenlendi. Yürüyüş, 32’nci Onur Haftası'nın son etkinliği olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte, çeşitli toplumsal ve siyasi olaylara dikkat çekildi ve kaybedilen yol arkadaşları anıldı. Yürüyüş, yasaklara rağmen büyük bir katılımla gerçekleşti.
30 Haziran 2024

İstanbul Sultangazi'de Cebeci Camii imamı Murat Gündoğdu'nun cuma hutbesinde cemaate silahlanma çağrısı yaptığı iddia edilen görüntüler ortaya çıktı. Gündoğdu'nun, 'Silahlarınızı hazırlayın, 28 Mayıs akşamı silahlarınızı ayarlayın' dediği ve 'Ermeni döllerinden' bahsettiği görüntüler sosyal medyada ve bazı medya mecralarında yayımlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını açıkladı.
21 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, 'Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu' başkanı Kürşat Mican liderliğindeki bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' ve 'milli ve manevi değerlere hakaret' gerekçeleriyle protesto edildi. Grup, serginin kaldırılması için resmi kurumlara başvurduğunu belirtti. Protesto sırasında polis engelini aşmaya çalışan bazı grup üyeleri ile arbede yaşandı, ancak daha sonra grup dağıldı.
10 Temmuz 2023

Mersin Valiliği, 20 Mayıs Pazartesi saat 23.59'a kadar açık ve kapalı yer toplantıları, eylem, gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını duyurdu. Bu karar, Kobani davasında verilen cezaların protesto edilebileceği gerekçesiyle alındı. Kobani davasında Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a 32 yıl dokuz ay, Ahmet Türk'e ise 10 yıl hapis cezası verilmişti. Diyarbakır, Van, Şırnak gibi birçok kentte de benzer yasaklar uygulanıyor.
17 Mayıs 2024

Ermeni gazeteci ve yazar Hrant Dink, suikast sonucu hayatını kaybettiği yer olan Agos gazetesinin eski binası önünde anıldı. Anmaya çeşitli meslek gruplarından insanlar ve vatandaşlar katılırken, bazı siyasi liderlerin sessiz kalmaları dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu anma ile ilgili bir mesaj paylaşırken, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderlerinden herhangi bir açıklama gelmedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da anma ile ilgili sessiz kaldı.
20 Ocak 2023

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, her yıl düzenlenen ve bu yıl da yasaklanan Feminist Gece Yürüyüşü için binlerce kadın ve LGBTİ+ birey Taksim'de toplandı. Beyoğlu kaymakamlığı, yürüyüşün toplumsal barış ve huzuru bozabileceği gerekçesiyle yasakladı. Yürüyüşçüler 'Jin Jiyan Azadi' sloganları attı ve deprem sonrası 'Hükümet istifa' çağrıları yükseldi. Polis, yürümek isteyenlere biber gazıyla müdahale etti ve bazı kişileri gözaltına aldı.
8 Mart 2023

Erkekleri Koruma Derneği üyeleri, Ankara'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde bir eylem düzenledi. Ellerinde 'Erkeklerin de kalbi var, çığlıklarını duyun' ve 'Nafaka yükü köleliktir. Erkekler de özgürlük ister' yazılı dövizler taşıyan grup, erkeklerin iftiraya uğradığını ve uzaklaştırma kararlarının keyfi alındığını savundu. Dernek başkanı Bahri İnceler, erkek haklarının da önemli olduğunu ve ömür boyu nafaka vermek istemediklerini belirtti. Eylem sırasında grup üyelerinden oluşan bando çeşitli müzikler çaldı.
20 Eylül 2024

Çorum'da izinsiz düğün ve eğlencelerde silahla havaya ateş eden 41 kişiye toplam 75 bin 304 lira para cezası kesildi. Valilik, kırsal kesimdeki düğün, asker uğurlama ve benzeri etkinliklerde silahla ateş edilmesini önlemek amacıyla denetimler başlattı. Denetimlerde sekiz tabanca, altı av tüfeği ve beş kuru sıkı tabancaya el konuldu. Ayrıca, ceza kesilen kişiler hakkında 'genel güvenliğin tehlikeye sokulması' ve 'emre aykırı davranış' suçlarından adli işlem başlatıldı.
20 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni'nde konuştu. Konuşmasında, hava savunma sistemi üretme hedeflerinden, insansız savaş uçağı Kızılelma'nın testlerini tamamlama ve ordu envanterine katma isteklerine, sığınmacıların gönüllü geri dönüşlerine ortam hazırlama ve sınır hattındaki illerin güvenliğini sağlama çalışmalarından bahsetti. Ayrıca, suç örgütlerinin kökünü kazıyacaklarını ve vatandaşların huzur ve esenliğini temin etmekten alıkoyacak hiçbir durumun olmayacağını belirtti.
30 Ağustos 2023

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da işçilerin Taksim'e yürüyüşü sırasında polis, Saraçhane'den Haliç'e inen yolda abluka oluşturdu. İşçilerin geçişini engellemek için plastik mermi ve biber gazı kullanıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, polislerin gösterdiği müdahaleyi 'sağ duyulu' olarak nitelendirerek, polislerle gurur duyduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2024

11'inci İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti ve onlarca kişi gözaltına alındı. İzmir Valiliği, 'genel ahlakı koruma' gerekçesiyle Onur Haftası kapsamında İzmir'de düzenlenecek etkinlikleri yasaklamıştı. Yürüyüşe katılmak için toplanan kitleyi polis ablukaya aldı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gamze Şimşek ve dört avukat da bulunuyor.
25 Haziran 2023

İstanbul Taksim İstiklal Caddesi Yeşilcam Sokağı'nda gece saatlerinde iki kişi tarafından patlatılan torpil, çevrede paniğe yol açtı. Patlama sesi üzerine vatandaşlar kaçışırken, şüpheliler olay yerinden kaçmaya çalıştı. Kısa süren bir kovalamacanın ardından polis ekipleri tarafından yakalanan iki şüpheli gözaltına alındı ve emniyete götürüldü. Olay sonrasında bölgede durum normale döndü.
10 Temmuz 2023

Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus Meydanı’nda toplanan hayvanseverler, köpeklerin öldürülmesine karşı bir eylem düzenledi. Doğa, İnsan, Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Tülay Danacıoğlu, sahipsiz köpeklerin toplatılmasının ve barınaklarda tutulmasının hayvanların doğal yaşam hakkına aykırı olduğunu belirtti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu’ndan Haydan Özkan ise kısırlaştırmanın önemine dikkat çekerek, çözümün doğumu engellemek olduğunu vurguladı. Eylemde, belediyelerin gönüllü hayvanseverlerle işbirliği yaparak kısırlaştırma seferberliği başlatması gerektiği ifade edildi.
30 Haziran 2024

Ankara Barosu üyesi avukatlar, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını protesto etmek için Ankara Adliyesi'nden Yargıtay'a yürüdü. TBB Başkanı Erinç Sağkan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve bazı milletvekilleri avukatlara destek verdi. Sağkan, Anayasa'nın temel kavramlarını savunmanın önemini vurguladı ve Türkiye'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olup olmadığına dair sorular sordu. Bu olaylar, AYM'nin Gezi Parkı davasından hüküm giyen Can Atalay'ın milletvekili seçilmesi sonrası yaşanan yargısal süreçlerle bağlantılıdır.
10 Kasım 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Mersin'de düzenlenen bir mitingde konuşma yaptı. Konuşmasında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu, asayişten sorumlu olmasına rağmen erkek erkeğe evlilikler gibi konulara odaklanmakla eleştirdi ve Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in katillerinin ve azmettiricilerinin nerede olduğunu sordu. Ayrıca, iktidara gelmeleri durumunda emekli ve emekçilere yüzde 50 zam yapacaklarını belirtti ve 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde destek istedi.
1 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye'nin Huzuru' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin suç örgütleri, terör, zehir tacirleri ve organize suçlara karşı mücadelesinin kararlılıkla süreceğini belirtti. Suç işleyenlerin adaletten kaçamayacağını ifade eden Yerlikaya, şehirlerin suç yapılarından en kısa zamanda temizleneceğini vurguladı. Ayrıca, suç örgütlerine yönelik operasyonlarda 'Kafes' adı verilen bir operasyonla 307 kişinin tutuklandığı bilgisini paylaştı.
17 Kasım 2023

Balıkesir Sivil Toplum Platformu, içinde İlim Yayma Cemiyeti, İHH ve MÜSİAD gibi kuruluşların da bulunduğu 25 kuruluşla birlikte yaz festivallerinin yasaklanmasını talep eden bir bildiri yayınladı. Bu bildiriye, 90 çevre örgütü ve aktivistten oluşan bir grup tepki göstererek, bildirinin laik yaşam tarzını hedef aldığını ve gerici bir iklim yarattığını ifade etti. Tepki gösteren grup, iktidarın baskıcı ve anti demokratik bir sistem inşa etmeye çalıştığını, temel hak ve özgürlüklere müdahale edildiğini ve çeşitli baskılarla karşılaştıklarını belirtti. Ayrıca, bu baskılara boyun eğmeyeceklerini ve çeşitliliğin zenginleştirici olduğuna inandıklarını vurguladılar.
9 Temmuz 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Muhalefet liderleri, AKP ve MHP'nin bu konudaki sessizliğine dikkat çekerek cinayetin aydınlatılmasını talep ediyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Sinan Ateş cinayetiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı ve konuşmasının büyük kısmını muhalefete eleştirilere ayırdı.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim