İstanbul Modern Sinema'da gerçekleştirilecek olan MUBI Fest, İstanbul'da ilk defa düzenleniyor. Festival, daha önce São Paulo, Santiago, Bogota, Buenos Aires ve Meksiko şehirlerinde yapıldı. Türkiye prömiyerini yapacak olan Michel Franco'nun 'Hatır' (Memory) filmi de dahil olmak üzere altı film gösterimi yapılacak. Festival kapsamında ayrıca sürpriz etkinlikler de duyurulacak.
10 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Beyoğlu Sineması işbirliğiyle düzenlenen 'Ayın Yönetmeni' programında Mayıs ayı konuğu olarak Zeki Demirkubuz seçildi. Demirkubuz'un 'Hayat', 'Yeraltı', 'Yazgı' ve 'Bulantı' filmleri Mayıs ayı boyunca ücretsiz olarak gösterilecek. 'Yazgı' filminin gösterimi sonrası Olkan Özyurt moderatörlüğünde bir söyleşi düzenlenecek ve 'Hayat' filminin gösterimi sonrasında ise Janet Barış ve Engin Ertan ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.
6 Mayıs 2024

Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'in başrollerini paylaştığı 'İstanbul İçin Son Çağrı' filminden ilk fragman yayınlandı. Film, 24 Kasım'da Netflix'te izleyiciyle buluşacak. Yönetmenliğini Gönenç Uyanık'ın yaptığı, senaryosunu Nuran Evren Şit'in yazdığı film, İstanbul'dan New York'a giden ve orada tesadüfen karşılaşan evli bir çiftin hikayesini anlatıyor.
2 Kasım 2023

18 yıldır düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Hatay'daki gösterimlerin ardından 5-7 Temmuz tarihleri arasında Kuşadası'nda devam edecek. Festival, F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) gerçekleştirilecek ve bazı gösterimlere film yönetmenleri de katılacak. Festival programında çeşitli belgesel ve filmlerin gösterimleri yer almakta ve seyircilerin sorularının cevaplanacağı bir soru-cevap kısmı da bulunuyor. KUAKMER, 19. yüzyıldan kalma bir binada kurulu modern bir müze olup, Kuşadası'nın kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
4 Temmuz 2023

10. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'nde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü, İsveçli yönetmen Fredrik Gertten’in 'Toplum Sözleşmesini Yırtmak' filmine verildi. Festivalde ikincilik ödülü Almanya yapımı 'Bekleyiş' filmine giderken, mansiyon ödülü Filipinler, Avustralya, ABD, Birleşik Krallık, Hong Kong ortak yapımı 'Delikado'ya verildi. Öğrenci filmlerine verilen Gaia Ödülü'nü ise Özbekistan yapımı 'Aralkum' kazandı.
16 Ekim 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında sekizi yerli olmak üzere toplam 11 yeni film izleyici ile buluşacak. Orlando Bloom'un başrolünde olduğu 'Adaletin Eli' filmi aksiyon ve gerilim severleri hedef alırken, 'Nisan' ve 'Neandria' gibi yerli yapımlar da çeşitli konularıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, 'Mükemmel Aile' ve 'Aile Çıkmazı' gibi komedi filmleri ile 'Kara Cin Laneti' adlı korku filmi de bu hafta vizyona giren yerli filmler arasında yer alıyor. Animasyon severler için 'Tay 2: Ebabil Takımı' ve 'Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı' gibi yapımlar da gösterime giriyor.
14 Mart 2024

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum'da yer alacak ilk projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca ve Belgesel Work-in-Progress Platformları'na toplam 10 proje seçildi. Bu projeler arasında Erkan Tahhuşoğlu'nun 'Döngü', Ozan Yoleri'nin 'Güzel Bir Gece', Pınar Yorgancıoğlu'nun 'Karanlıkta Islık Çalanlar' gibi isimler yer alıyor.
31 Ağustos 2023

2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 34'üncü Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nın jürisi belli oldu. Jüri başkanlığını yönetmen Derviş Zaim'in üstlendiği yarışmanın diğer jüri üyeleri yazar Mine Söğüt, kurgucu Mustafa Preşeva, oyuncular Murat Kılıç ve Selin Yeninci'den oluştu. Festivalde toplam 225 bin liralık ödül verilecek. Bu sene ayrıca en iyi film ödülü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filmi için; ilk defa yapımcı Cemal Okan tarafından 'Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü' verilecek.
16 Ekim 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', 76. Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin ana yarışma bölümünde yer alıyor ve ilk gösterimi büyük bir katılımla gerçekleşti. Gösterim sonrasında film, 11 dakika süren ayakta alkış aldı. İlk eleştiriler olumlu yönde olup, film Ceylan'ın önceki çalışmaları arasında en iyi olabileceği yönünde yorumlar alıyor. Film, bir resim öğretmeninin yaşadığı zorlukları ve İstanbul'a atanma umudunu konu alıyor.
19 Mayıs 2023

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Belgesel Film ve Kısa Metraj Yarışması'nda yer alacak yapımlar açıklandı. Ulusal Belgesel Film Yarışması'na 56 başvuru gelmiş ve sekiz film seçilmiş. Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda ise 164 başvuru arasından 14 film seçilmiş. Ödüller, 14 Ekim akşamı düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
13 Eylül 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl, dünya festivallerinde dikkat çeken yerli ve yabancı yapımlar gösterilecek. Festival kapsamında 'Genç Sinema' programı ile üniversite öğrencileri sinema profesyonelleriyle buluşacak ve 'çocuk günü' etkinlikleri düzenlenecek. Festivalde ayrıca, geçen yıl hayatını kaybeden usta sinemacı Jean Luc Godard anısına 'Nefret / Le Mépris' filmi gösterilecek.
2 Ağustos 2023

Bu hafta sinema salonlarında ikisi yerli olmak üzere toplam dokuz yeni film vizyona giriyor. 'Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki' gibi uluslararası yapımların yanı sıra, Ahmet Kaya'nın hikayesini anlatan 'Son Şarkı: Ahmet’in Türküsü' gibi yerli filmler de izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, komedi, korku, gerilim ve animasyon türlerinde çeşitli filmler de bu hafta vizyona girenler arasında yer alıyor. Filmler arasında, Birinci Dünya Savaşı temalı 'İki Nehir Arasında' ve çocuklara yönelik 'Ayı Teddy’nin Maceraları' gibi farklı temalara sahip yapımlar da bulunuyor.
29 Şubat 2024

Ünlü yönetmen Çağan Irmak'ın dört yıl aradan sonra çektiği 'Sevda Mecburi İstikamet' filmi, bir baba-kız hikayesini konu alıyor ve başrollerde Selçuk Yöntem ve Selin Şekerci yer alıyor. Ayrıca bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında komedi türündeki 'Düşeş 1-Mafya Sızıntısı', Steven Spielberg'in kendi çocukluğundan esinlenen 'Fabelmanlar', 1972 Romanya'sında geçen 'Metronom', bir cin tarafından evlat edinilen bir çocuğun hikayesini anlatan 'Evlad-ı Cin' ve animasyon filmi 'Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa' bulunuyor.
6 Ocak 2023

76. BAFTA Ödülleri'nde 'Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' filmi 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Tören sırasında, Türkiye ve Suriye'deki deprem kurbanları anıldı ve birçok sanatçı, Cate Blanchett'in ricası üzerine mavi kurdele takarak depremzedelere destek mesajı gönderdi. 'Aftersun' filminin senaristi ve yönetmeni Charlotte Wells, ödül konuşmasında Türk ekibe teşekkür etti. Diğer ödül kazananlar arasında 'The Banshees Of Inisherin', 'Navalny' ve 'Guillermo Del Toro’s Pinocchio' gibi yapımlar yer aldı.
20 Şubat 2023

Daniel Kwan ve Daniel Scheinert'in yönettiği 'Her Şey Her Yerde Aynı Anda' filmi, 95'inci Akademi Ödülleri'nde yedi dalda Oscar kazanarak toplam ödül sayısını 343'e yükseltti. Film, Çinli-Amerikalı bir göçmenin evrenler arası maceralarını konu alıyor ve başrollerinde Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan ve Jamie Lee Curtis yer alıyor. Düşük bütçeyle yapılan film, gişede büyük bir başarı elde etti ve çeşitli festivallerde övgüler ve ödüller topladı. Film ayrıca felsefi kavramları ve Asyalı-Amerikalı kimliği temalarını da işliyor ve Netflix'te izlenebiliyor.
13 Mart 2023

Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'in başrollerini paylaştığı 'İstanbul İçin Son Çağrı' filminin yeni fragmanı yayınlandı. Film, izleyicilere New York'ta geçen ve ilişkiler üzerine farklı bir perspektif sunan bir hikaye vaat ediyor. Gönenç Uyanık'ın yönettiği ve Nuran Evren Şit'in senaryosunu yazdığı film, 24 Kasım'da Netflix'te izleyiciyle buluşacak. Serin ve Mehmet isimli iki evli karakterin tesadüfen karşılaşmaları ve New York'ta geçirdikleri unutulmaz bir geceyi konu alıyor.
14 Kasım 2023

Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) düzenlediği 55. Türkiye Sineması Ödülleri'nde 'Kurak Günler' filmi, 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dahil olmak üzere toplam sekiz ödül alarak öne çıktı. Ödüller, oyuncu Cem Davran'ın sunumuyla İstanbul'daki Salon İKSV'de düzenlenen törende sahiplerine verildi. 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü 'Bergen' filmiyle Farah Zeynep Abdullah kazandı. Tören, SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen kazananları onurlandırdı.
5 Nisan 2023

Sinema dünyasının en prestijli ödüllerinden olan 95'inci Akademi Ödülleri'nde 'Everything Everywhere All at Once' filmi en iyi film ödülü dahil olmak üzere toplam yedi ödül kazandı. Tören, Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda gerçekleşti ve Jimmy Kimmel tarafından sunuldu. Michelle Yeoh, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanarak bu kategoride ödül alan ilk Asya kökenli kadın oldu. Törenin dikkat çeken diğer yönleri arasında geleneksel kırmızı halının bej rengiyle değiştirilmesi ve bazı ünlülerin BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kampanyasına destek için mavi kurdele takmaları yer aldı.
13 Mart 2023

Film platformu MUBI'nin Kasım seçkisinde öne çıkan filmler arasında Anthony Hopkins'li 'Baba', Cannes'da prömiyerini yapan ilk Pakistan filmi 'Joyland' ve 2022 Venedik Jüri Büyük Ödülü'nün sahibi 'Saint Omer' bulunuyor. Ayrıca Aki Kaurismäki'nin 'Kibritçi Kız', Laura Poitras'ın 'Hayatın Tüm Acıları ve Güzellikleri', Saim Sadiq'ın 'Joyland', Florian Zeller'in 'Baba' ve Ahmet Uluçay'ın 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filmleri de seçkide yer alıyor.
25 Ekim 2023
İşaretlediklerim