İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'yi ikiye bölerek tamamen kuşattıklarını belirtti. Gazze'nin kuzeyi ve güneyi olarak ikiye ayrıldığını ifade eden Hagari, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinli sivillerin güneye geçişine izin vereceklerini aktardı.
5 Kasım 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Gazze'deki İsrail-Filistin çatışması hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirdi ve 24 saat içinde ateşkes sağlanamazsa Türkiye'nin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Bahçeli, Türkiye'nin Gazze'yi koruma ve kollama misyonunu üstlenmesi gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Gazze'yi huzur ve güven içinde yaşanabilecek bir İslam beldesi yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
21 Ekim 2023

Türk rock müziğinin tanınmış isimlerinden Teoman, basın mensuplarıyla yaptığı sohbette, emeklilik hayatı yaşadığını ve 'tembellik kariyeri' yapmayı planladığını belirtti. İki gün önce yedi şarkıdan oluşan bir cover albümü çıkardığını ve yaz sonunda yeni bir albüm daha yayınlayacağını ifade etti. Ayrıca, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yapılan esprilere olumlu yaklaştığını ve bu durumdan hoşlandığını dile getirdi.
6 Haziran 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni havadan vurmayı sürdürürken, kara harekatına da hazırlanıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması için emir vermiş ve bölgenin elektrik, yakıt ve yiyecek ikmali kesilmişti. İsrail, kara harekatı için sınıra asker ve zırhlı araç yığınağı yoğunlaştırıyor. El Cezire'ye göre sınıra yığılan asker sayısı 100 bine yaklaştı.
9 Ekim 2023

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılara karşı İsrail, Gazze Şeridi'ni yoğun bir şekilde bombalıyor. Saldırıların altıncı gününde, Hamas saldırılarında ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, İsrail'in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı ise 1354'ü geçti. İsrail'in Gazze'ye su, elektrik, yiyecek ve yakıt ikmalini kestiği bildirildi.
12 Ekim 2023

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdıklarını ve yerleşim bölgelerine girdiklerini belirtti. Gallant, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı ortadan kaldıracaklarını ve Gazze'den İsrail'e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacağını iddia etti. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'la savaşa girme niyetinde olmadığını, ancak herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduklarını belirtti.
4 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik olası bir kara harekatı için sinyal verdi. Netanyahu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e sızarak saldırılar düzenlediği, ülkenin güneyindeki Be’eri ve Kfar Aza yerleşimlerini ziyaret etti. Netanyahu'nun sözleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatına gireceği şeklinde anlaşıldı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.
14 Ekim 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in düzenlediği saldırılar sonucunda 243 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 26 bin 905 kişinin yaralandığını bildirdi. 7 Ekim'den itibaren enkaz altında 1400'ü çocuk olmak üzere toplam 2 bin 650 kişi için kayıp ihbarı alındığı belirtildi. Ayrıca, saldırılar nedeniyle 195 sağlık personelinin öldüğü, 51 ambulansın kullanılamaz hale geldiği ve çok sayıda sağlık kuruluşunun hasar gördüğü ifade edildi.
9 Kasım 2023

Yunanistan devlet televizyonu ERT, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'ye destek mesajı olarak sabah yayınında enkaz görüntülerini Karadeniz türküsü 'Ben Seni Sevdiğimi Dünyalara Bildirdim' ile yayınladı. Türkü, Kazım Koyuncu ile özdeşleşmiş olup, yayında Şevval Sam'ın seslendirdiği versiyonu kullanıldı. Yunan yayıncılar bu yayınla, Türkiye'ye karşı duydukları dayanışmayı zarif bir şekilde ifade etmiş oldular.
8 Şubat 2023

The Lancet dergisinde yayınlanan bir makale, İsrail'in Gazze saldırılarında doğrudan ve dolaylı olarak hayatını kaybedenlerin sayısının 186 binden fazla olabileceğini belirtti. Makalede, Gazze'de 19 Haziran'dan itibaren ölenlerin sayısının 37 bin 396 olduğu ve veri toplamanın zorlukları vurgulandı. Ayrıca, dolaylı ölümlerin doğrudan ölümlere göre üç ile 15 kat arasında artabileceği öngörülüyor. Araştırma, Gazze'de acil ateşkese ve temel ihtiyaçların karşılanmasına duyulan ihtiyacı vurguladı.
8 Temmuz 2024

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Mehmet Metiner, İsrail'in Gazze'deki Refah bölgesine yönelik saldırılarını ve bu saldırılar karşısında İslam ülkelerinin sessiz kalmasını sert bir dille eleştirdi. Metiner, İslam ülkelerinin bu duruma seyirci kalmasını İslam'ın izzetine aykırı bulduğunu belirtti. Ayrıca, bu ülkelerin yöneticilerinin İslam dinine mensup olmalarına rağmen yönetimlerinin İslami olmadığını vurguladı. Metiner, Filistin topraklarının yıllardır işgal altında olduğunu ve Gazze'de soykırım yaşandığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023

Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıda en az dokuz Amerikalı hayatını kaybetti. Gazze'den atılan roketlerden bazıları Askalan kentine isabet etti. Öldürülenlerin kimlikleri henüz açıklanmadı. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail’e ‘Aksa Tufanı‘ adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'Savaştayız' demişti.
9 Ekim 2023

İsrail ordusunun Gazze'de düzenlediği saldırılarda biri kadın dört gazetecinin daha yaşamını yitirdiği bildirildi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde öldürülen gazetecilere ilişkin bilgi verdi. Son ölümlerle birlikte, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de öldürülen gazetecilerin sayısının 147'ye yükseldiği kaydedildi. Hayatını kaybeden kadın gazeteci Amine Mahmud Hamid'in, Filistin'de çeşitli medya kuruluşlarında program sunucusu ve basın editörlüğü yaptığı belirtildi.
16 Mayıs 2024

Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmiştir. İsrail, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini artırma politikalarını sürdürürken, Gazze'yi de nokta operasyonlarıyla açık av sahası haline getirmiştir. Türkiye, bu konuda hassasiyet göstermekte ve Filistin'in yanında yer almaktadır. Ancak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz öncelikleri karşısında Filistin meselesi ikinci plana düşmüştür. İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesi, Türkiye dahil birçok ülkenin hesaplarını bozmuştur. Türkiye'de muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı beklenmektedir.
15 Ekim 2023

İsrail ordusu, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından Gazze'yi ağır bir şekilde bombalamaya başladı. İsrail, Gazze'ye elektrik tedariğini kesti ve halktan bölgeyi terk etmesini istedi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıda Hamas'a ait hedeflerin vurulduğu, bunların arasında bir tünelin bulunduğu aktarıldı.
8 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı bir konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'abartılı' olarak nitelendirdi ve Gazze'de yaşanan insani krize dikkat çekti. Biden, bölge ülkeleriyle ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'yi insani yardımların Gazze'ye geçişi için ikna ettiğini ve İsrail ile Hamas arasında bir esir takası anlaşması yapılması için çaba gösterdiğini ifade etti. İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısının 27 bin 708'e yükseldiği bilgisi de verildi.
9 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki ateşkes çağrısını reddetti ve 'şimdi savaş zamanı' dedi. Netanyahu, Gazze'ye kara harekatının zaman alacağını ve zorluklarla kayıplara yol açacağını belirtti. Ayrıca, Hamas'ın askeri ve otoriter yeteneklerini yok etme yönünde net bir hedef belirlediklerini ve bunu sistematik bir şekilde yaptıklarını ifade etti. Netanyahu, Gazze'de Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için de çabalarını sürdürdüklerini belirtti.
30 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'deki çatışmalar için sunduğu üç aşamalı yeni ateşkes taslağını açıkladı. İlk aşamada altı haftalık bir ateşkes süreci öngörülüyor ve taraflar ellerindeki rehinelerin bir bölümünü serbest bırakacak. İkinci aşamada, kalan rehineler serbest bırakılacak ve geçici ateşkes kalıcı hale getirilecek. Üçüncü aşamada ise Gazze'nin yeniden inşa süreci başlayacak ve ölü rehineler teslim edilecek.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim