İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sınırlı bir operasyon öncesinde yaklaşık 100 bin Filistinli sivile tahliye emri verdi. Bu tahliye, Han Yunus ve El Mavazi mülteci kamplarına yönlendirme şeklinde gerçekleşti. İsrail ordusu, bu operasyonun Hamas'ı çökertme çabalarının bir parçası olduğunu ve Refah'tan yapılan roket saldırılarına yanıt olarak planlandığını belirtti. Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a karşı askeri bir operasyonun gerekli olduğunu vurguladı.
6 Mayıs 2024

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklanmaları için resmi başvuruda bulundu. Hamas liderleri hakkında da tutuklama talebinde bulunulmasına rağmen, Netanyahu ve Gallant'ın devlet görevlisi olarak dokunulmazlığa sahip olmaları bu durumu hukuki ve siyasi açıdan önemli kılıyor. İsrail ordusunun Gazze'de 35 bin sivili öldürdüğü ve insani yardımları engellediği iddiaları, bu suçlamaların temelini oluşturuyor.
21 Mayıs 2024

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da öldürüldü. Hamas ve İran, suikastın İsrail tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. İsrail bu iddiaları reddederken, İran İsrail’e direkt saldırı emri verdi. Haniye’nin yerine Yahya Sinvar, Hamas’ın yeni Siyasi Büro Başkanı olarak seçildi.
6 Ağustos 2024

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına karşılık olarak İsrail, Gazze'ye bombardımanı yoğunlaştırıyor ve sınıra asker, tank ve zırhlı araç yığıyor. Hamas'ın saldırıları sonucunda en az 300 İsrailli öldü ve yaralı sayısı 1000'den fazla. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 'Siviller Gazze'yi terk etsin' çağrısından sonra sınıra askeri yığınak başladı.
7 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiğini ve Gazze'de ulaşılamayacak bir yer olmadığını ifade etti. Netanyahu, İsrail ordusuna ait bir eğitim kampında yaptığı konuşmada, daha önce Gazze'ye giremeyecekleri yönündeki iddiaları hatırlatarak, bu iddiaların aksini gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve 'zafer kazanıncaya kadar' durmayacaklarını söyledi.
15 Kasım 2023

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

Hamas lideri İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konukevine yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu öldü. Bu olay, İran'daki güvenlik zaafiyetini ortaya çıkardı ve ciddi eleştirilere neden oldu. İran, suikast soruşturmaları kapsamında en az 25 kişiyi tutukladı. Hamas, suikastten İsrail'i sorumlu tuttu ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail'e direkt saldırı emri verdi.
3 Ağustos 2024

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin krizinin farklı olduğunu ve İsrail'in büyük bir intikam peşinde olduğunu belirtti. Fidan, İsrail'in 7 Ekim'de verdiği kayıpların, şimdiye kadar verdiği en büyük kayıplar olduğunu ve bu kaybın telafisini barışta değil, intikamda gördüğü için büyük bir misilleme peşinde olduğunu ifade etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları 7 Ekim sabahı İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmıştı.
20 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği ve 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı 'trajik hata' olarak nitelendirdi. Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada saldırıyı araştırdıklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurmasına hükmetmişti, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırıyı gerçekleştirmişti.
27 Mayıs 2024

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da düzenlenen bir saldırıda öldürülmesinin ardından acil toplanacak. Hamas, suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken, İsrail’den henüz bir açıklama gelmedi. BMGK Dönem Başkanı Rusya, toplantının İran’ın talebi üzerine ve Rusya, Cezayir ve Çin’in desteğiyle yapılacağını duyurdu. Bölgedeki tansiyonun daha da artması bekleniyor.
31 Temmuz 2024

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'da iki gün üst üste gerçekleşen ve Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla sonuçlanan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu. Nasrallah, bu saldırıların Lübnan halkına karşı bir savaş ilanı olduğunu belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda toplam 37 kişinin öldüğünü ve 2 bini aşkın kişinin yaralandığını açıkladı. Nasrallah, Hizbullah'ın yıkılmayacağını ve Gazze'ye destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
19 Eylül 2024

İsrail Savaş Kabinesi, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, Filistinlilerin sığındığı Refah şehrine saldırıları sürdürme kararı aldı. Bu karar, İsrail Başbakanlık Basın Ofisi tarafından oy birliğiyle alındığı bildirildi. İsrail, rehinelerin serbest bırakılması ve savaş hedeflerine ulaşılması amacıyla saldırıları devam ettirme kararını açıkladı. Ayrıca, İsrail'in arabulucularla görüşmeler yapmak üzere Kahire'ye bir heyet göndermeye hazırlandığı ifade edildi.
6 Mayıs 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısına tepki olarak İsrail'e silah tedarikini durdurma tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu tehdide karşı çıkarak İsrail'in kendini koruma hakkını vurguladı ve yalnız kalmaları gerektiğini belirtti. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Biden'ın açıklamasının İran, Hamas ve Hizbullah'ı umutlandıracağını ve İsrail'in güvenlik hedeflerine ulaşmasının engelleneceğini ifade etti.
9 Mayıs 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun altı üyeli savaş kabinesini feshettiği iddia edildi. Bu iddia, İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz'ın olağanüstü hal hükümetinden istifa ettiğini duyurmasının ardından geldi. Gantz, Netanyahu'yu İsrail'in gerçek zafere ulaşmasını engellemekle suçlamıştı. Netanyahu ise Gantz'ı istifa kararını doğru zamanda almamakla eleştirdi.
17 Haziran 2024

İsrail'de yapılan bir ankette, katılımcıların %66'sı savaşın ardından Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını talep etti. Ankete katılanların %75'i, 7 Ekim'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın başlattığı Aksa Tufanı saldırılarındaki güvenlik açığından Netanyahu'yu sorumlu tutuyor. Ayrıca, katılımcıların %64'ü İsrail meclisi Knesset'in feshedilmesini ve genel seçimlere gidilmesini talep ediyor. Önceki seçimde Netanyahu'nun partisi Likud'a oy verdiğini belirtenlerin %45'i de savaşın hemen ardından seçim düzenlenmesini istiyor.
23 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'yi yeniden işgal etme planına ilişkin açıklamalarına yanıt vererek, ABD'nin bu planı desteklemediğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ziyaretinde de bu duruşu İsrail muhataplarına ilettiği ifade edildi. Patel, İsrail'in güvenliğinin önemli olduğunu, ancak Gazze'nin 'terör saldırıları' için bir üs olarak kullanılamayacağını vurguladı. Bu açıklama, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında İsrail'in Gazze'nin merkezine girdiğini duyurmasının ardından geldi.
7 Kasım 2023
İşaretlediklerim