Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltti ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korudu. Bu karar, yerel seçimler sonrası ekonomik politikalar arasındaki koordinasyonun iyileşeceği beklentisi ve cari açığın daralması gibi faktörlerle desteklendi. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceği ve tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8, gelecek yıl ise yüzde 27,3 olacağı tahmin ediliyor.
4 Mayıs 2024

Dünya Bankası, 2024 yılı için Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3,1'den yüzde 3'e düşürdü. Banka, 2025 yılı büyüme tahminini de yüzde 3,9'dan yüzde 3,6'ya indirdi. Küresel büyüme tahmini ise yüzde 2,4'ten yüzde 2,6'ya yükseldi. Büyüme tahminlerinin düşürülmesinde para politikasındaki sıkılaşmanın etkili olduğu belirtildi.
11 Haziran 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 3,1’den yüzde 3,6’ya yükseltti. IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, küresel ekonominin 2024'te yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 3,3 büyümesi bekleniyor. Türkiye ekonomisinin ise 2024'te yüzde 3,6 ve 2025'te yüzde 2,7 büyümesi öngörülüyor. Diğer ülkeler için de çeşitli büyüme tahminleri raporda yer aldı.
16 Temmuz 2024

ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) son toplantısının tutanaklarına göre, eylüldeki toplantıda faiz indirimi yapabileceğini belirtti. Geçen ay politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutan Fed, ekonomik tahminlerde 2024'ün ikinci yarısındaki büyüme görünümünün zayıf iş gücü piyasası göstergelerine yanıt olarak gerilediğini kaydetti. Yetkililer, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven sağlamak için ek bilgiye ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
22 Ağustos 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'de tek haneli enflasyonun üç yıl uzakta olduğunu açıkladı. S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, enflasyondaki düşüşün yavaş ve karmaşık olacağını belirtti. 2024 için ortalama enflasyon tahminlerinin yüzde 56 ile 57 arasında olduğunu, 2025'te ise yüzde 28'e düşeceğini öngördü. Gill, asgari ücret politikalarının enflasyon üzerindeki etkisine de dikkat çekti.
10 Haziran 2024

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3 ve 2025'te yüzde 3,6 büyüyeceğini açıkladı. Bu, önceki tahminlerden düşük; zira Banka daha önce 2024 için yüzde 3,1 ve 2025 için yüzde 3,9 büyüme öngörmüştü. Avrupa ve Orta Asya ekonomileri üzerine yayımlanan raporda, bölgedeki yavaşlamanın nedenleri arasında zayıflayan küresel ekonomi, sıkı para politikası, Çin'deki yavaşlama ve düşük emtia fiyatları gösterildi. Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerde, enflasyonun mayısta zirve yapmasının ardından düşüşe geçeceği ve net ihracatın artışıyla 2024'ten itibaren cari dengenin iyileşeceği öngörüldü.
11 Nisan 2024

IMF-Dünya Bankası Bahar dönemi toplantısında sunulan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, 2030 yılına kadar küresel ekonominin yıllık ortalama %2.8 büyüyeceğini öngörüyor, bu oran tarihsel ortalamaların altında. Raporda, teknolojik atılımların ve iyi yönetimin toplam faktör verimliliğine yeterince katkı sağlayamadığı belirtiliyor. 2024 ve 2025 yılları için küresel ve bölgesel büyüme oranları ile enflasyon tahminleri de raporda yer alıyor. Özellikle Türkiye için büyüme ve enflasyon tahminleri dikkat çekici.
23 Nisan 2024

Merkez Bankası bugün yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak ve 2024 sonu için tahmin edilen enflasyon aralığı yüzde 30-42 olarak belirlenmiş durumda. Ocak ayında enflasyonun yüzde 6.7 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmesi ve Şubat enflasyonunun da bu gelişmeden etkilenerek beklenenden yüksek çıkma olasılığı, yeni raporda enflasyon tahminlerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda merak uyandırıyor. Ancak, Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yeteri kadar yüksek bir düzeye çıktığını belirtmesi, tahmin aralığının değişmeyeceği yönünde beklentileri güçlendiriyor.
8 Şubat 2024

Fitch Ratings, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Analizde, resesyon beklenmediği ve son enflasyon ile iş gücü piyasası verilerinin bu ihtimali desteklediği belirtildi. Ayrıca, Fransa, İngiltere, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerdeki siyasi belirsizliklerin küresel kredi politikalarını etkileyebileceği vurgulandı. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin de küresel krediler için önemli bir dönüm noktası olabileceği ifade edildi.
29 Temmuz 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Kanada Ekonomisi Washington Forumu'nda yaptığı konuşmada, politika faizinin beklenenden daha uzun bir süre yüksek kalabileceğini ifade etti. Powell, yüzde 2 enflasyon hedefine dönüş konusunda bu yıl ilerleme kaydedilmediğini ve yüksek enflasyonun devam etmesi durumunda mevcut kısıtlama seviyesinin korunabileceğini vurguladı. Ayrıca, Powell faiz indirimi beklentilerine karşın, son verilerin daha fazla güven sağlamadığını ve güvene ulaşmanın beklenenden daha uzun süreceğini belirtti.
16 Nisan 2024

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini en azından 2024 sonuna kadar mevcut seviyede tutması gerektiğini belirtti. Georgieva, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu ve enflasyonu düşürme sürecinin beklenenden daha az maliyetli olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu yılın son çeyreğinde yüzde 2 büyüme beklediklerini ve orta vadede benzer bir büyüme hızının sürdürülebileceğini ifade etti. Georgieva, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini ve önemli risklerin varlığını kabul ettiklerini belirtti.
28 Haziran 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, son enflasyon verilerinin güveni biraz artırdığını ifade etti. Powell, ilk çeyrekte enflasyon hedeflerine ulaşamadıklarını ancak ikinci çeyrekte bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Faiz indirimine ilişkin soruları yanıtsız bırakan Powell, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşmeden politikayı gevşetmeyeceklerini vurguladı. ABD'de çekirdek enflasyon, Ağustos 2021'den beri en düşük artışı kaydetti.
15 Temmuz 2024

Merkez Bankası, mevsimsellikten arındırılmış aylık oranları açıkladı ve bu oranlara göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 41'e ulaşacağı belirtildi. Ancak, mevsimsellikten arındırılmamış oranlar daha yüksek olduğundan, gerçekçi beklentilerin bu yönde olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın 9 Mayıs'ta açıklanacak ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı çekilmesi bekleniyor. İlk dört ayın enflasyon oranının yüzde 19-20 civarında olması ve bu durumun yıl sonu tahminlerini etkilemesi öngörülüyor.
5 Mart 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Büyüme için Temelleri Güçlendirmek' temasıyla hazırladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nda Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme öngörüsünü değiştirmedi. Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 2,9 büyümesi beklenirken, 2025 için büyüme tahmini yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1 olarak revize edildi. Raporda ayrıca, küresel ekonomik büyümenin geçen yıl yüzde 3,1 olduğu, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminlerinde düşüşler yaşandığı, Çin ekonomisinin ise düşük talep ve yüksek borç nedeniyle yavaşlayacağı belirtildi.
5 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz indirimi için eylül ayını işaret etti. Fed, politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Powell, iş gücü piyasasının daha iyi bir dengeye geldiğini ve enflasyonun yüzde 2 hedefinin biraz üzerinde olduğunu belirtti. Eylül toplantısı için önceden alınmış bir karar olmadığını, ancak iş gücü piyasası kötüleşirse veya enflasyon hızla düşerse Fed’in yanıt vermeye hazır olduğunu vurguladı.
31 Temmuz 2024

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye için 2024 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 47,9'dan yüzde 49,4 seviyesine çıkardı. 2025 yılı için enflasyon beklentisini ise yüzde 29 olarak sabit tuttu. Aynı zamanda, banka Türkiye'nin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3,1'e, 2025 yılı büyüme tahminini ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseltti. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 36'nın oldukça üzerinde.
14 Mart 2024

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2024 yılı için yüzde 2,7 olarak açıkladı ve 2025 yılı için yüzde 3 büyüme öngörüsünde bulundu. EBRD, bu düşüşün nedenini enflasyonla mücadele kapsamında para ve maliye politikasında sıkılaşmanın devam etmesine bağladı. Raporda, Türkiye'nin daha ortodoks politikalara geri dönmesinin yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni artırdığı ve ülke notunun yükseldiği belirtildi. Ayrıca, yüksek enflasyon, Avrupa’daki yavaş büyüme ve jeopolitik gerginlikler gibi risklerin sürdüğü vurgulandı.
15 Mayıs 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, faiz oranlarını şu anki yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutarken, yıl sonunda faiz indirimlerine başlayabileceklerinin sinyalini verdiler. Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyonun hedefe doğru ilerlemesi halinde yıl sonuna doğru para politikasında gevşemenin uygun olabileceğini ifade etti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise enflasyonun yüzde 2'ye düşmesini beklediklerini ve bu yıl içinde 2 veya 3 faiz indiriminin uygun olabileceğini belirtti. Fed yetkilileri, kararlarında siyaseti dikkate almadıklarını vurguladı.
7 Şubat 2024

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, bu yıl bir noktada faiz indiriminin uygun olabileceğini ifade etti. Ancak, enflasyonla mücadelede kesin bir zafer elde edilene kadar faiz oranlarında bir indirime gidilmeyeceğini vurguladı. Powell ayrıca, para politikasının çok erken veya çok fazla gevşetilmesinin enflasyonla kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirebileceği ve bu durumun daha sıkı bir politika gerektirebileceği konusunda uyarıda bulundu. Fed, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu.
7 Mart 2024
İşaretlediklerim