İstanbul Adliyesi önünde 30 Mart 2016'da bir basın açıklaması sırasında avukat Zeycan Balcı'nın belinin kırılmasına neden olan polis memuru Murat Akmeşe hakkında 'kasten yaralama' ve 'zor kullanma yetkisini aşma' suçlarından dava açıldı. İstanbul 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14'üncü duruşmasında polis Akmeşe'ye 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, polisin 'geleceği' üzerindeki olası etkilerini gerekçe göstererek cezayı erteledi.
31 Mayıs 2023

Hatay Antakya'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 81 kişinin hayatını kaybettiği Gökkuşağı Apartmanı ile ilgili soruşturma tamamlandı. Hatay Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, altısı tutuklu yedi sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altı aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, binanın inşasında kullanılan malzemelerin ve işçiliğin yetersiz olduğu, yönetmeliklere uyulmadığı belirtildi. Müteahhit ise kendisinin 'kurban seçildiğini' iddia etti.
11 Aralık 2023

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

Hrant Dink cinayetiyle ilgili kamu görevlileri ve Trabzon'daki sivil azmettiricilerin 'Anayasayı ihlal' ve 'FETÖ üyeliği' suçlarından yargılandığı dava başladı. İlk duruşmada altı sanığın sorgusu yapıldı ve dönemin Trabzon Terörle Mücadele Şubesi'nde komiser yardımcısı olan Adem Sağlam'ın ifadesi dikkat çekti. Mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü'ne cinayetle ilgili bilgi ve belgelerin istihbarat tarafından diğer birimlerle paylaşılıp paylaşılmadığını sorma kararı aldı. Sanıkların bir kısmı cezaevinde, bir kısmı firari, bir kısmı ise tutuksuz yargılanıyor. Duruşma savcısı, Adem Sağlam'ın Iğdır'da 'FETÖ üyeliği' suçlamasıyla yargılandığı başka bir dava ile bu davayı birleştirme talebinde bulundu ve mahkeme, Sağlam'ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 20 Eylül 2023'te yapılacak.
14 Haziran 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Şırnak Sulh Ceza Hakimliği, Diken'in '13 hakim ve savcıya FETÖ iltisakı gerekçesiyle ihraç' başlıklı haberinin kaldırılmasına karar verdi. Haberin kaldırılması talebi, ihraç edilen eski Şırnak Cumhuriyet Savcısı E. Ç. tarafından yapıldı. Mahkeme, 'kişisel verilerin korunması' ve 'unutulma hakkı' kapsamında haberin kaldırılmasına karar verdi. Aynı haber Anadolu Ajansı'nda da yayımlanmış ancak daha sonra kaldırılmıştı.
19 Eylül 2023

Demir çelik sektöründe paravan şirketler aracılığıyla kamuyu zarara uğrattığı iddia edilen firmalara yönelik 'Demir Yumruk' operasyonu sonrası açılan ilk davanın görülmesine Ankara 21'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Erol Evcil'in de aralarında bulunduğu beş sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Sanıkların çeşitli suçlamalarla yargılandığı dava süreci 15 Şubat'ta devam edecek. Ayrıca, aynı soruşturma kapsamında Hüseyin Eryılmaz'ın da aralarında bulunduğu 46 sanıklı ikinci davanın görülmesine başlanmış ve bazı tutuklu sanıklar tahliye edilmişti.
11 Ocak 2023

İstanbul Anadolu 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen H.K.G.'nin altı yaşındayken tarikat lideri babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından müridi Kadir İstekli ile 'evlendirilmesi' davasında mahkeme, 'genel ahlak' gerekçesiyle duruşmaların kapalı görülmesine karar verdi. Baroların ve sivil toplum kuruluşlarının davaya katılma talepleri reddedildi, sadece Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın talebi kabul edildi. Tutuklu sanıkların hallerinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 27 Şubat'ta yapılmasına karar verildi. Davayı izlemek isteyen çok sayıda avukat, milletvekili ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi vardı ve bazı barolar ile sivil toplum kuruluşları katılma talebinde bulundu.
30 Ocak 2023

İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen Büyükada davasında, insan hakları savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın beraatine hükmetti. Savcı, bu dört sanık hakkında aleyhte kesin delil olmadığını belirterek beraatlerini talep etmişti. Taner Kılıç'a yönelik 'örgüte üye olmak' suçundan ceza talep edilmiş, ancak mahkeme beraat kararı verdi ve Kılıç'ın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. 2017'de Büyükada'da düzenlenen bir toplantıya katıldıkları için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçlamalarıyla yargılanan 11 insan hakları savunucusundan dörtü bu kararla beraat etmiş oldu.
6 Haziran 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

Gezi davasında mahkumiyet kararı bozulan mimar Mücella Yapıcı, tahliye olduktan sonra adalet sistemini eleştirdi. Yargıtay, Yapıcı'nın yanı sıra Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin 18'er yıllık hapis cezalarını bozdu. Ancak Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun 18'er yıllık hapis cezasını onadı. Yapıcı, tahliye olduktan sonra 'Bu nasıl bir adalet, hala anlamış değilim. Ben burada canlarımı bıraktım çıkıyorum.' ifadelerini kullandı.
28 Eylül 2023

Nöbetçi hakim olarak görev yapan ve suç örgütü liderleri Alaattin İlyas Saral ve Sedat Şahin'i tahliye eden Hakan Türkön, Yargıtay üyeliğine atandı. Türkön, İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yaparken, yaz tatili ve yıllık izin döneminde nöbetçi hakim olarak görev aldı ve bu süreçte Saral ve Şahin'i tahliye etti. Türkön, bir hafta önce atandığı bölge adliye mahkemesinde bir gün bile çalışmadan HSK'nın 25 Temmuz tarihli kararnamesiyle Yargıtay’a atandı.
27 Temmuz 2023

Ankara'da bir eğlence mekanında 'istek parça' tartışması sonucu müzisyen Onur Şener'in öldürülmesi olayında beş sanık yargılanıyor. İki kamu personeli ve bir mühendis olan üç saldırgan tutuklanmış, iki kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Savcı, iki sanığın müebbet hapisle cezalandırılmasını, diğer üç sanığın ise beraatini talep etti. Mahkeme, sanıkların savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 5 Temmuz'a erteledi.
31 Mayıs 2023

Sosyolog Pınar Selek hakkında Mısır Çarşısı’nda 25 yıl önce gerçekleşen patlamayla ilgili dördüncü beraat kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Mahkeme, Selek'in ifadesinin mahkeme huzurunda alınmasına karar verdi ve bir sonraki duruşmanın 28 Haziran'da yapılmasına hükmetti. Selek, bu dava kapsamında dört kez beraat etmiş ancak beraat kararları Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi tarafından her seferinde bozulmuştur.
29 Eylül 2023

Ankara'da geçen yıl temmuz ayında Alevilerin kutsal saydığı Muharrem Orucu'nun ilk gününde beş cemevine düzenlenen saldırılarla ilgili soruşturma ayrıntıları ortaya çıktı. Saldırgan Ahmet Ozan Karaca'nın telefonundan tabanca fotoğrafı çıktı ve üç şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Yeni Şafak gazetesinin iddia ettiği 'örgüt' bağlantısına dair bir bilgi yer almadı. Saldırılar sonrası gözaltına alınan diğer iki şüpheli serbest bırakıldı. Karaca'nın akıl sağlığıyla ilgili soruşturma devam ederken, saldırıların mağdurları olan cemevleri iddianamede müşteki olarak yer almadı.
16 Ocak 2023

Mersin'in Yenişehir ilçesinde 22 yaşındaki bir kadın çalışanı maket bıçağı ile tehdit ederek cinsel saldırıda bulunan 29 yaşındaki O.A., 13 yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Mersin 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık, 'cinsel saldırı' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından suçlu bulundu. Sanığın cezası, maket bıçağının 'silah' olarak değerlendirilmesiyle artırıldı. Ancak sanık, mahkeme kararına rağmen tutuksuz yargılandığı için ve 'mevcut halinin devamına' karar verildiği için cezaevine girmeyecek.
13 Temmuz 2023

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde 14 Ekim 2022'de meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği patlama sonrası açılan davada, sekiz tutuklu sanıktan birinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, diğer yedi sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kader' olarak nitelendirdiği facianın, araştırma komisyonunun raporuna göre yetersizlik ve denetimsizlikten kaynaklandığı belirtildi. Duruşma, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınması için 3 Mayıs'a ertelendi.
28 Nisan 2023

İstanbul Sarıyer'de bir kişinin ölümüyle sonuçlanan Santa Maria Kilisesi saldırısına ilişkin gözaltına alınan 34 kişi, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Saldırıyla bağlantılı olduğu düşünülen şüphelilerin yakalanması için 30 adreste eş zamanlı operasyon yapılmıştı. Operasyonda yakalanan 23 kişi, olayla bağlantıları olmadığı gerekçesiyle sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edilmişti.
1 Şubat 2024

Fransa'da Lille Ceza Mahkemesi, 'Lanna' isimli bir kedinin ölümüne sebep olan sahibine hayvana eziyet suçlamasıyla dava açtı ve sanığı sekiz ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırdı, ayrıca evcil hayvan sahiplenmesini yasakladı. Mahkeme ayrıca, hayvana eziyet gören kediye 100 avro tazminat ödenmesine hükmetti, bu karar hayvan hakları savunucuları tarafından olumlu karşılandı. Tazminatın ödeneceği yer hakkında bilgi verilmedi.
15 Ocak 2024

Anadolu 1'inci Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi, yazar İclal Mine Kırıkkanat'ın açtığı davada Elif Şafak ve yayınevi Doğan Yayıncılık ve Yapımcılık Tic. AŞ'nin maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmetti. Elif Şafak'ın 'Bit Palas' adlı eseri ile Kırıkkanat'ın 'Sinek Sarayı' arasında intihal olduğu iddia edilmişti. Mahkeme, Şafak ve yayınevinin toplamda 159 bin 51 lira 65 kuruş maddi ve 10 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi ve kararın bir gazetede ilan edilmesini istedi.
24 Ocak 2024
İşaretlediklerim