Türkiye'de kahvaltı sofralarının vazgeçilmez gıdası olan zeytinin fiyatları önemli ölçüde yükseldi. Bazı markalarda bir adet zeytinin fiyatı 1 TL'yi aşarak, ekonomik baskıların tüketici fiyatlarına yansımasını gösterdi. Farklı marka ve çeşitlerdeki zeytinlerin güncel fiyatları, siyah ve yeşil zeytin olmak üzere geniş bir yelpazede sunuldu. Özellikle lüks segmentteki zeytinlerin fiyatları, yüksek fiyat artışlarıyla dikkat çekiyor.
23 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıt ürünlerine ÖTV zammı yapıldı ve bu zam İstanbul'da benzin ve motorin fiyatlarını önemli ölçüde artırdı. AKP Merkez Karar Yönetim Kurumu üyesi Metin Külünk, zammı 'kirli bir operasyon' olarak tanımlayarak, zammın ilan edilme zamanlamasını ve enflasyon üzerindeki etkilerini eleştirdi. Külünk, zammın 15 Temmuz gecesi ve Sala okunmasının ardından ilan edilmesine sebebiyet verenlerin görevden alınmasını talep etti.
16 Temmuz 2023

Geçen yıl zeytinyağı fiyatları ve rekoltesi açısından verimli bir sezon geçirirken, bu yıl rekolte düşüşü bekleniyor. Düşük üretim ve yüksek enflasyonist ortam fiyat artışının temel nedenleri arasında gösteriliyor. Sektör temsilcileri, fiyatların 500 lirayı aşabileceğini ve hatta 600 liraya kadar çıkabileceğini belirtiyorlar. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin belirlediği alım fiyatı 295 lira olup, fiyatların daha da artması durumunda tüketimin azalacağı ve bu durumun sektör için tehlike oluşturacağı ifade ediliyor. Üreticilerin çözüm olarak hükümetin sübvansiyon uygulamasını öneriyorlar.
15 Kasım 2023

16 Kasım 2023 tarihinde gece yarısından itibaren motorin fiyatlarına 1 lira 14 kuruş zam yapıldı. Yeni zamlı fiyatlar İstanbul'da 37,53 lira, Ankara'da 38,11 lira ve İzmir'de 38,29 lira olarak belirlendi. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı ve fiyatlar İstanbul'da 34,55 lira, Ankara'da 35,20 lira, İzmir'de 35,31 lira olarak sabit kaldı.
16 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki olan Halk Ekmek A.Ş. tarafından üretilen ve 3 liradan satılan normal ekmeğin fiyatı, yüzde 66,6 zamla 5 liraya çıkarıldı. Farklı ürünlerin fiyatlarına da çeşitli oranlarda zam yapıldı. Normal ve kepekli ekmeğe yapılan zammın yarından itibaren, diğer ürünlere yapılan artışın ise cuma gününden itibaren geçerli olacağı belirtildi.
27 Temmuz 2023

Türkiye'de hem e-sigara hem de esrar satışı yasak olmasına rağmen, e-ticaret siteleri üzerinden kenevirli e-sıvılar satılmaktadır. Sağlığa Evet Derneği'nin yaptığı çalışmaya göre, 300'den fazla yasadışı ürün internet üzerinden pazarlanmaktadır. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği, tütün ve e-sigara kullanımının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için ortak bir toplantı düzenledi. Prof. Dr. Elif Dağlı, e-sigara ve kenevir kullanımının özellikle gençler arasında hızla yayıldığını ve bu ürünlerin beyin gelişimine zarar verdiğini belirtti.
4 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında taksi, okul ve personel servis ücretlerine yüzde 22,19 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu zammı yetersiz bulduğunu belirterek, taksicilerin kontak kapatabileceğini söyledi. Ayrıca, otobüsçüler de yeni zamlı fiyatlarla maliyetleri karşılamanın zor olacağını ifade etti.
25 Temmuz 2024

İstanbul'da bir grup taksici, taksimetre ücretlerine yüzde 100 zam yapılmasını talep etti. Konvoy oluşturan taksiciler, Yenikapı Etkinlik Alanı'nda toplandı ve Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Duman, İstanbul'un Türkiye'nin en pahalı şehri olmasına rağmen en ucuz taksimetre ücretine sahip olduğunu belirtti ve maliyetlerin arttığını, bu nedenle adil bir zam talep ettiklerini ifade etti.
8 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSKİ Genel Kurulu'nun önerisi üzerine su fiyatlarına yüzde 15 zam yapılmasını onayladı. İBB'nin ilk teklifi yüzde 48 zam yapılması yönündeydi ancak bu oran revize edilerek yüzde 15 olarak belirlendi. Yeni tarifeler konut ve iş yerleri için farklı kademelerde uygulanacak ve zamlı tarife hemen yürürlüğe girecek. Ayrıca, su tarifelerinin TÜFE oranına göre aylık olarak güncellenmesi talebi reddedildi.
22 Kasım 2023

Ankara'da simit fiyatı 7 liradan 10 liraya çıktı. Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, zammın nedenini mazot, susam ve un fiyatlarındaki artışa, paranın alım gücünün düşmesine ve yüksek kira maliyetlerine bağladı. Delibaş, zammın kendileri tarafından yapılmadığını, sadece güncellendiğini belirtti.
1 Ağustos 2023

Benzin fiyatlarına gece yarısından itibaren 1 lira 79 kuruş zam yapıldı. Bu zam, motorin fiyatlarına yapılan 2 lira 57 kuruşluk zammın ardından geldi. İstanbul'da yeni zamlar sonrası benzinin litre fiyatı ortalama 41 lira 22 kuruş, motorinin litre fiyatı ise 44 lira 30 kuruşa yükseldi.
15 Şubat 2024

Seçim sonrası yaşanan kurdaki rekor artışlar nedeniyle otomobil fiyatlarına zam geldi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci'nin Twitter hesabından duyurduğu üzere, Volkswagen, Nissan, Isuzu ve Fiat markalarının bazı modellerine yüzde 2 ile yüzde 11 arasında değişen oranlarda zam uygulandı. Bu zamlar, Merkez Bankası'nın faiz kararının piyasalar tarafından yetersiz bulunmasının ardından gerçekleşti.
23 Haziran 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Halk Ekmek A.Ş. tarafından üretilen normal ekmeğin fiyatı yüzde 60 zamla 5 liradan 8 liraya çıkarıldı. Geçen yıl temmuz ayında da aynı ekmeğin fiyatı yüzde 66,6 zamla 3 liradan 5 liraya yükseltilmişti. Bu zam, İstanbul'daki halk ekmek bayilerinde 250 gramlık ekmeğin yeni fiyatını belirliyor.
20 Haziran 2024

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG tarafından reklam olarak kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, TAG'ın 'güvenli' olduğu yönündeki reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu bu talebi kabul etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirerek duyurdu.
24 Mayıs 2024

Türkiye, tütün kullanımında Avrupa'daki 27 ülke arasında artış gösteren tek ülke olarak dikkat çekiyor. 2012'den sonra tütün kullanım sıklığı ve yasal sigara tüketimi önemli ölçüde arttı. Çocuklar arasında da tütün kullanımı alarm verici düzeylere ulaştı. Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların raporları, tütünle mücadelenin yetersiz kaldığını gösteriyor. İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği ve Sağlığa Evet Derneği gibi kuruluşlar bu duruma dikkat çekerek, mevcut yasaların kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurguluyor.
2 Nisan 2024

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG'ın reklamlarında kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, bu reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu, TAG sürücülerinin sık sık darp ve hakaretle karşılaştığını belirterek 'güvenle gidersin' tanıtımlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirdi.
24 Mayıs 2024

Dijital yayın platformu Exxen, 21 Ağustos itibarıyla tüm abonelik fiyatlarına zam yapılacağını duyurdu. Bu, platformun 5 Ocak ve 1 Mayıs'taki zamlarının ardından üçüncü zam oldu. Reklamsız temel paketin aylık ücreti 89,90 liradan 116,90 liraya çıktı. Diğer paketlerin yeni fiyatları da belirtildi.
20 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, artan maliyetler ve enflasyonu gerekçe göstererek su fiyatlarına yüzde 12,94 oranında zam kararı aldı. Bu zamma göre, konut su tarifesinin ilk kademesi 16,50 liraya, köylerdeki tarife 4,12 liraya, iş yerlerindeki tarife ise 43,23 liraya yükseltildi. Oy birliğiyle alınan bu karar 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
13 Haziran 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye'de 2013 yılından beri uygulanan ve akşam 10 ile sabah 6 arasında alkollü içki satışını yasaklayan düzenlemeye aykırı davrananlara uygulanan idari para cezalarının artırıldığını açıkladı. Yeni düzenlemeyle cezaların alt limiti 215 bin 337 TL, üst limiti ise 1 milyon 60 bin TL'ye çıkarıldı. Aybaş, bu artışın yüzde 230 oranında olduğunu ve dünyada benzeri görülmemiş bir ölçüde olduğunu belirtti.
3 Ocak 2023

Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla birlikte Türkiye genelinde benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldı. Yapılan zamma göre benzinin litresine ortalama 45 kuruş, motorinin litresine ise 43 kuruş zam eklendi. Bu artışla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da yeni benzin ve motorin fiyatları belirlendi.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim