Hafize Gaye Erkan, Türkiye Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasının ardından, ABD'de eski çalıştığı First Republic Bank (FRB) ile ilgili olarak 'banka müşterilerini yanıltmak ve bankacılık yasalarını ihlal etmek' suçlamasıyla dava edildi. Erkan, FRB'de 2014-2021 yılları arasında çeşitli görevlerde bulunmuş ve bankanın eş CEO'su olarak görev yapmıştı. Davacılar, FRB'nin mali raporlarının ve yöneticilerin açıklamalarının yanıltıcı olduğunu ve yatırımcıları hatalı yönlendirdiğini iddia ediyor. Erkan dışında FRB ve denetim şirketi KPMG ile birlikte altı kişi daha yargılanıyor. Davacılar, toplamda 271 bin 312 dolar 79 cent zarar iddiasında bulunuyor.
13 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, ABD'de yöneticilik yaptığı First Republic Bank'ın müşterileri tarafından bankacılık yasalarını ihlal etmek ve yanıltıcı beyanlar vermek suçlamalarıyla toplu dava açıldı. First Republic Bank, faiz oranlarındaki artış sonrası ABD'de iflas eden bankalardan biri olup, mevduatlarının büyük bir kısmı sigortalı değildi. Dava dilekçesi 24 Nisan 2023 tarihinde verildi ve Hürriyet gazetesinin ABD temsilcisi Razi Canikligil tarafından haber verildi.
9 Haziran 2023

ABD'de hukuk yayın kuruluşu Law and Crime, Halkbank davasını 2023 yılında ABD'de izlenecek en önemli davaların başında sıraladı. Halkbank, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek ve kara para aklamak gibi altı ayrı suçlamayla karşı karşıya. Banka, İran'a yasaklı fonlardan 20 milyar dolar transfer etmekle suçlanıyor ve bu paranın en az 1 milyar dolarının ABD mali sisteminde aklanmış olabileceği iddia ediliyor. Halkbank suçlamaları reddederken, Rıza Sarraf ve Hakan Atilla gibi isimlerin dava sürecinde önemli rolleri bulunuyor. Dava, 17 Ocak 2023'te görülecek.
2 Ocak 2023

ABD'de kripto para şirketleri Gemini, Genesis ve Digital Currency Group (DCG) hakkında, 230 binden fazla yatırımcıyı 1 milyar dolardan fazla dolandırdıkları iddiasıyla dava açıldı. New York Başsavcısı Letitia James tarafından yapılan açıklamada, şirketlerin 'Gemini Earn' adlı yatırım programı hakkında yatırımcılara yalan söyledikleri belirtildi. Ayrıca, Gemini'nin Genesis'in kredilerinin yetersiz teminat altında olduğunu ve bir noktada kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski Üst Yöneticisi Sam Bankman-Fried'ın hedge fonu Alameda'da yoğunlaştığı bilgisini yatırımcılarla paylaşmadığı ifade edildi.
20 Ekim 2023

Denizbank, bir şube müdürünün tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık davasında zarar gören 'iddia sahipleri'nin zararlarını neden karşılamayacağını açıkladı. Banka, ödeme yapılması durumunda zimmet suçu oluşacağını belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun raporu ve savcılığın takipsizlik kararı sonrası, bankanın dolandırıcılık olayındaki sorumluluğu tartışılmaya devam ediyor. Denizbank, ödeme yapmamasının sebebini, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın ödeme yapılmasının banka yöneticileri için zimmet suçu teşkil edeceğini ifade ederek açıkladı.
28 Kasım 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, alt mahkemenin Türkiye'nin kamu bankası Halkbank'ı İran yaptırımlarını delmekle suçlayarak yargılanması gerektiğine dair kararını gözden geçirmeye karar verdi. Halkbank, 1976'da yürürlüğe giren Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD'de ceza mahkemesinde yargılanamayacağını savunmuş, ancak bu savunma alt mahkeme tarafından reddedilmişti. Yüksek Mahkeme, yargılama kararını alt mahkemenin insiyatifine bırakarak, 'Halkbank yargılanmalı' talebini net bir şekilde desteklemedi.
19 Nisan 2023

ABK hakkında kara para aklama iddianamesinde Ozan Can Yıldız, Fatih Akgül ve Selim Aytaç hakkında kredi dolandırıcılığı suçundan soruşturma açılması isteniyor. Savcı, kredi dolandırıcılığı suçlaması hakkında dosyayı örgütün öncül suçlarının soruşturulduğu savcılığa gönderdi. Şirket sahipleri, kredi dolandırıcılığı yapmadıklarını ve yüksek kredi limitlerine sahip olduklarını savundu. Ancak MASAK, Halkbank’ın kredi dosyasında şirket değerleme raporunun olmadığını tespit etti.
26 Haziran 2024

DenizBank, bir şube müdürünün tutuklanması sonucu gündeme gelen dolandırıcılık davasıyla ilgili kamera kayıtlarının yanlış yorumlandığını belirtti. Banka, iddiaları yalanlayarak, kamera kayıtlarının delil olarak kullanıldığını ve olayın gerçek örgüsünü bozacak şekilde sunulduğunu ifade etti. Ayrıca, bankanın bir fon hesabı olsa bile paranın nakden çekilip dışarı çıkarılmayacağını, olayın ise bir hesap sahibinin nakit çekme işlemine ait olduğunu açıkladı. Banka, büyük tutarlı para teslimlerinin güvenlik nedeniyle kameralarla izlenen özel bir bölümde yapıldığını ve bu işlemlerle ilgili bankaya veya başka bir makama şikayet iletmediğini belirtti.
2 Aralık 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul piyasalarında yapılan incelemeler sonucunda JPMorgan Securities PLC'ye 'Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'ne aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 32 milyon 795 bin 908 lira idari para cezası kesti. Ayrıca, Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ve Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ile ilgili işlemler ve finansal tablolar nedeniyle de cezalar uygulandı. Türkiye'de yasa dışı kaldıraçlı işlem yaptıran 42 internet sitesine erişim engelleme kararı alındı.
6 Mayıs 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açmasının ardından, Binance ABD'de dolar cinsinden para yatırma işlemlerini durdurduğunu açıkladı. Ayrıca, Binance'in bankacılık ortaklarının 13 Haziran itibariyle para çekme işlemlerini durdurmaya hazırlandığı belirtildi. Binance, ABD'li düzenleyici kurumların kripto endüstrisine karşı agresif taktikler kullandığını iddia etti.
9 Haziran 2023

Denizbank, bir şube müdürünün dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmasının ardından bir açıklama yayınladı. Açıklamada, iddia sahiplerinin piyasa koşullarının ötesinde fahiş faiz getirileri elde etmek amacıyla banka dışında, kayıt dışı ve nakit olarak para alışverişi yaptıkları, bankanın sistemlerinde bu işlemlerin izinin bulunmadığı belirtildi. Banka, süreçle ilgili yargı makamlarının kararına göre hareket edileceğini ifade etti. Haberturk.com ve Diken'in haberlerine göre, dolandırıcılık olayı sadece bir işadamıyla sınırlı değil, onlarca hatta yüzlerce kişiyi kapsıyor ve toplamda 80 milyon dolar civarında bir meblağdan bahsediliyor. İddialara göre, dolandırıcılıkta adı geçen şube müdürü Seçil Erzan, müşterilerini 'özel bir fon' vaadiyle kandırmış ve bu fonla ilgili olarak ünlü isimler de mağdur olmuş.
24 Nisan 2023

ABD'de İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD mahkemelerinde yargılanamayacağını savunmuştu. Bölge mahkemesi bu savunmayı reddederek yargılamanın devam etmesine karar vermiş, Halkbank ise kararı ABD Yüksek Mahkemesi'ne taşımıştı. Yüksek Mahkeme, Halkbank'ın yargılanamayacağına dair argümanı reddetse de, İkinci İstinaf Mahkemesi'nin kararını iptal ederek dosyayı teamül hukuku açısından yeniden değerlendirilmesi için iade etti. Halkbank, alt mahkemenin olası aleyhte bir kararına karşı Yüksek Mahkemeye başvuru hakkını saklı tuttuğunu ve jürili duruşmanın durdurulmasının devam edeceğini belirtti.
20 Nisan 2023

ABD'de, İran yaptırımlarını ihlal ettiği iddiasıyla Halkbank'a karşı açılan tazminat davası, istinaf mahkemesi tarafından düşürüldü. Müştekiler, bankanın yaptırım ihlalleri nedeniyle İran'dan alacaklarını tahsil edemediklerini iddia ederek dava açmışlardı. Halkbank, davanın düşürüldüğünü Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) duyurdu. Halkbank'a yönelik ABD'deki 'İran yaptırımlarını delme' suçlamasıyla ilgili ceza davası ise devam etmektedir.
3 Mayıs 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, elektronik haberleşme hizmetlerinde usulsüz pazarlama ve satış aramaları yapan 15 işletmeciye toplamda 51,5 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bu karar, vatandaşların 'istenmeyen arama' olarak bildirdiği ve rahatsızlık duyduğu aramaların yapıldığı bir süreç sonrasında geldi. BTK, işletmecilerin alt bayilik ve acentelik düzenlemelerine uyumunu kapsamlı bir şekilde inceledi ve mevzuata aykırı uygulamaları tespit etti.
4 Şubat 2023

Denizbank'ın bir şube müdürü dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı. Soruşturma kapsamında Fatih Terim, Emre Belözoğlu ve Arda Turan mağdur sıfatıyla ifade verdi. Arda Turan son altı ayda 7,5 milyon dolar, Emre Belözoğlu ise bir buçuk ayda 4,2 milyon dolar dolandırıldıklarını beyan etti. Soruşturma, organize suçlarla mücadele şubesi tarafından yürütülüyor ve dolandırılan toplam paranın 80 milyon dolar olduğu iddia ediliyor. Denizbank, konuyla ilgili bir açıklama yaparak iddiaları reddetti ve sürecin yargı kararı doğrultusunda ilerleyeceğini belirtti.
27 Nisan 2023

Halkbank, İran'a uygulanan ekonomik yaptırımları delme suçlamasıyla ABD'de yargılanıyor. Banka, 'Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası' (FSIA) kapsamında yargı bağışıklığı talebiyle temyize başvurdu. İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, Başsavcılık Halkbank'ın yargı bağışıklığı talebini reddetti. Mahkeme heyeti, kararın ileri bir tarihte açıklanacağını duyurdu. ABD Yüksek Mahkemesi daha önce FSIA'nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetmiş, ancak İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın itirazını teamül hukukuna göre yeniden değerlendirmesini istemişti.
29 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Rusya ile yapılan işlemlerden endişe duyduğunu belirterek yaptırım tehdidinde bulundu. Yellen, Avrupa bankalarının Rusya'da faaliyet göstermelerinin riskleri artırdığını vurguladı ve bu nedenle tespit edilen bankalara ikincil yaptırımları güçlendirmeyi düşündüklerini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Hazine Bakanlığı'na, Rusya ve diğer kuruluşlara birincil yaptırımların delinmesine yardımcı oldukları tespit edilen bankaları ABD finans sisteminden çıkarma yetkisi verdiği belirtildi. Yellen, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin, endişe verici biçimde Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği söylemini tekrar etti.
26 Mayıs 2024

ABD'de, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunun ilk duruşması Yüksek Mahkeme'de gerçekleşti. Banka, altı ayrı suçlamayla karşı karşıya olup, bu suçlamaları reddediyor. Halkbank, ABD'de yargılanamayacağını savunarak, Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na (FSIA) dayanıyor. Alt mahkeme Halkbank'ın savunmasını reddetmişti ve banka bu karara itiraz ederek Yüksek Mahkemeye taşıdı. Duruşmada, bankanın avukatı Lisa Blatt, itirazın reddedilmesinin uluslararası ilişkiler ve diplomasi açısından sonuçları olacağını belirtti. Yüksek Mahkeme'nin kararı ne zaman vereceği belirsiz, ancak bazı hukukçular birkaç ay içinde kararın açıklanabileceğini düşünüyor.
17 Ocak 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de yürütülen kara para ve dolandırıcılık soruşturması sonucunda suçlamaları kabul ederek istifa etti. Binance, yasa dışı işlemlere olanak sağladığı gerekçesiyle 4,3 milyar dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti ve beş yıllık bir gözetim sürecine alındı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden işlemlere izin verdiğini belirtti. Yeni CEO olarak Richard Teng atandı.
22 Kasım 2023

Görme engelli avukat Mustafa Keskin'in yaşadığı ayrımcılık ve erişilebilirlik ihlalleri nedeniyle şikayeti üzerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Vakıfbank ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'na (BDDK) 140 bin 934'er lira para cezası verdi. Keskin, banka hesabı açma sürecinde ve BDDK'ya yaptığı şikayetlerde engellilere yönelik ayrımcılıkla karşılaştı. TİHEK, Vakıfbank'ın ilgili hukuki düzenlemelere uymadığı ve BDDK'nın denetleyici görevini yerine getirmediği gerekçesiyle her iki kuruma da idari para cezası uyguladı.
7 Nisan 2024
İşaretlediklerim