Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 ve Sinan Oğan yüzde 5,17 oy aldı. İkinci turda Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yarışacakken, Oğan'ın seçmenleri kritik bir rol oynayacak. Oğan, ikinci turda destek için bazı taleplerde bulunuyor. Numan Kurtulmuş, Oğan'ın seçmenlerinin milli birlik ve terörle mücadele konusunda Cumhur İttifakı ile benzer düşündüğünü ve bu nedenle ikinci turda Erdoğan'ı destekleyeceklerini öne sürdü.
18 Mayıs 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimleri ilk turda bitirme hedefine ilişkin açıklamalarına cevap verdi. İnce, Kılıçdaroğlu'nu abisi ve genel başkanı olarak nitelendirerek, onun sözünü dinleyeceğini ve memnuniyetle görüşeceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu ise Halk TV'de yaptığı açıklamada, Millet İttifakı olarak seçimleri ilk turda kazanmayı hedeflediklerini ve Türkiye'yi ikinci bir seçimle yormak istemediklerini belirtti.
23 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı durumunda kampanyasını yürütecek bir model sundu ve bu model Kılıçdaroğlu tarafından kabul gördü. İmamoğlu daha önce Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklamıştı. Sunum, İstanbul Planlama Ajansı'nın başkanı ve İmamoğlu'nun danışmanı tarafından CHP merkez yürütme kurulu üyelerine anlatıldı. Model, maliye, saha organizasyonu, Ar-Ge, siyasal iletişim, reklam, hukuk ve seçim güvenliği gibi birden çok alandan oluşuyor ve işlemesi için en az 150 kişilik bir ekip gerektiriyor.
17 Ocak 2023

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüksek teveccüh gördüğünü ifade etti. Anadolu Ajansı ve ANKA verilerine göre Erdoğan'ın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'ndan önde olduğu belirtiliyor. Çelik ayrıca, kendilerini suyu bulandırmakla suçlayan CHP'nin aslında suyu bulandırdığını iddia etti ve kesin sonuçları beklediklerini dile getirdi.
28 Mayıs 2023

Saadet Partisi genel merkezinde yapılan toplantı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak duyuruldu. Ankara ve İstanbul büyükşehir belediye başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun cumhurbaşkanı yardımcılığını üstleneceği belirtildi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimi birinci turda kazanmak için çalışacaklarını ifade ederek Kılıçdaroğlu'nu görüşmeye davet etti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Kılıçdaroğlu'nu tebrik ederek başarılar diledi.
6 Mart 2023

Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Sinan Oğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine Türk milliyetçileri ve Atatürkçülerin adayı olarak girdiğini ve beklenen oy oranının yüzde 9 ile 16 arasında olduğunu belirtti. İlk turda yüzde 5,17 oy alan Oğan, ikinci turda Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini duyurdu. Oğan, Türkiye'nin birlik bütünlüğü ve istikrarına vurgu yaparak bu kararı aldığını ifade etti. İlk turda Oğan'a oy veren seçmenlerin ikinci turdaki tercihleri ise net değil.
22 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalıyor. İlk turda Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye oy verecek olanların bir kısmı ikinci turda oy kullanmayacaklarını veya Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerini belirtiyor. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında, Kemal Kılıçdaroğlu ilk turda yüzde 46,4, Erdoğan yüzde 41,6 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 55,1 ile önde görünüyor. Anketin kim veya hangi parti tarafından finanse edildiği bilgisi paylaşılmamış.
6 Nisan 2023

MAK Danışmanlık'ın 26 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında 63 ilde gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 50,9 oy oranıyla önde görünüyor. Tayyip Erdoğan yüzde 45,4 ile ikinci sırada yer alırken, diğer adaylar çok daha düşük oranlarda kalmış. Aynı araştırmada yapılan milletvekilliği seçimi tahminlerinde ise AKP yüzde 36,9, CHP yüzde 30,1 ve İYİ Parti yüzde 12,6 oy oranlarına sahip. Ancak araştırmanın hata payı bilgisi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
7 Mayıs 2023

Türkiye'de gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, seçmenler 191 binden fazla sandıkta oy kullanacak. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimde yalnızca iki adayın olması ve tek pusula kullanılacak olmasının sonuçların daha hızlı açıklanmasını sağlayabileceğini ifade etti. İkinci turda Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan ve Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.
28 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'te yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarını yenilgi olarak görmediğini ifade etti. Partinin yenilenmeye ihtiyacı olduğunu ve bu sürecin devam ettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, genel başkan değişikliğinin parti tüzüğü ve kuralları çerçevesinde gerçekleşeceğini, kendisinin bu konuda bir etkisinin olmadığını söyledi. Ayrıca, seçim kampanyasının genel olarak başarılı olduğunu, ancak bazı eksikliklerin bulunduğunu kabul etti.
20 Temmuz 2023

İYİ Parti'nin baş danışmanı Turhan Çömez, partinin ve Meral Akşener'in ortak kanaati olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısında olan herhangi bir adayı destekleyeceklerini belirtti. Bu açıklama, İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta'nın ikinci turda Kılıçdaroğlu'nu destekleme konusunda net bir pozisyon almadığı bir dönemde geldi. Ayrıca, hukukçu Ersan Şen'in İYİ Parti'den aday olup olmayacağına dair spekülasyonlar da gündemdeydi, ancak Çömez, Şen'in adaylığının olası olmadığını ifade etti.
5 Mart 2023

Türkiye, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin önemine vurgu yaparak, iç ve dış gelişmelerle birlikte bu tarihin bir yol ayrımı olduğunu belirtti. Son anketlerde muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu önde görünürken, Erdoğan cumhur ittifakını genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR'ın desteğini aldı. Erdoğan, seçimlerde terör örgütleri ve küresel menfaat odaklarıyla işbirliği yapmakla suçladığı muhalefeti eleştirdi.
25 Mart 2023

Habertürk yazarı Kübra Par, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını destekleyerek 'yapıcı çekimserlik' stratejisi izlediğini ve bu sayede kendi adaylık ihtimalini güçlendirdiğini iddia etti. Yavaş'ın bu tutumu, 'altılı masa'nın bir kurmayı tarafından da olumlu bir strateji olarak değerlendirildi. Ayrıca, Yavaş'ın HDP seçmeni üzerinde yaptığı bir ankette Erdoğan'a karşı yüzde 60-70 düzeyinde destek aldığı belirtildi.
23 Ocak 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, ortak aday ve milletvekili listelerini görüşmek üzere yarın bir araya gelecek. Toplantıda ayrıca deprem sonrası alınan kararlar ve seçim güvenliği gibi konular ele alınacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerde 'güçlü yardımcılık' konusu da dahil olmak üzere adaylık süreci tartışıldı. İttifak içindeki partilerden gelen açıklamalara göre, adayın belirlenmesi için YSK'nın seçim takviminin beklenmesi öngörülüyor.
1 Mart 2023

AKP'nin kurucularından ve daha sonra CHP Konya milletvekili olarak görev yapan Abdüllatif Şener, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda ata ittifakının adayı Sinan Oğan'a oy verdiğini belirtti. İkinci turda ise geçersiz oy kullandığını ve CHP'den istifa ettiğini açıkladı. TV5'te yaptığı açıklamada, bu tercihini 'kafa bulmak için' ve 'sorgulayanları rahatlatmak için' yaptığını söyledi. Ayrıca, Şener'in ikinci turda büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy verdiği tutanaklara göre anlaşılmaktadır.
19 Haziran 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesinin ardından, seçimi ikinci tura bırakabilecek tek aday olarak kalan Sinan Oğan, seçimin ikinci turunda bakanlık gibi taleplerde bulunacaklarını ifade etti. Oğan, destek verecekleri adayın 'bedavaya' olmayacağını, kamuoyu ve destekçileriyle istişare ederek karar vereceklerini söyledi. Ayrıca, hükümet içinde yer almak için anlaşma sağlanması gerektiğini, aksi takdirde kendi yollarına bakacaklarını belirtti.
13 Mayıs 2023

İYİ Parti, Mayıs seçimlerinde beklenen sonuçları alamamasının ardından millet ittifakının geleceğini değerlendiriyor. Parti içinde ittifakın sonlandırılması ve bağımsız olarak devam etme eğilimi bulunuyor. Özellikle ülkücü kanadın desteklediği bu görüş, partinin kimliğinin ittifakla aşındığı endişesine dayanıyor. Diğer taraftan, ittifakın CHP ile şartlı olarak sürdürülmesi ve yerel seçimlerde güçlü pazarlık yapılması gerektiğini savunan bir görüş de mevcut. Bu görüşe göre, Antalya gibi bazı büyükşehir belediyelerinin İYİ Parti'ye bırakılması talep ediliyor. Parti yönetiminin bu konudaki son kararı, 24-25 Haziran'da yapılacak kurultay sonrasında yeni yönetim tarafından verilecek.
8 Haziran 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşme sonrasında İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden ayrılması gerektiğini belirtti ancak cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmeyeceğini vurguladı. İnce'nin adaylığı, muhalefet oylarını böleceği endişesiyle eleştiriliyor. Anketlerde Kılıçdaroğlu önde gözükürken, İnce ikinci tura kalma hedefiyle yola devam ettiğini ifade etti.
29 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında kürsüde son kez konuştuğunu belirttikten sonra, cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde genel başkanlık görevini sürdüreceğini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesi ve İstanbul ile Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması sonrasında yaşanan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak, İmamoğlu ve Yavaş'ın ise cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle aşıldı.
7 Mart 2023
İşaretlediklerim