İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

İstanbul Modern Sinema, kadın sinemacılara daha fazla alan açmayı hedefleyen projesi kapsamında 'Düşten Maddeye' adlı yeni seçkisini duyurdu. Seçki, sinema endüstrisindeki kadınların eksikliğinin çokça hissedildiği yapım tasarımı ve sanat yönetimine odaklanıyor. 10 filmlik seçki, 26-29 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema'da izleyiciyle buluşacak.
18 Ekim 2023

Çağdaş klasik müziğin önemli isimlerinden Ludovico Einaudi, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda konser verdi. Konserde 'Corale', 'Waterways', 'Walk' gibi sevilen şarkılarını çalan Einaudi, performansını 'Experience' şarkısıyla sonlandırdı. Yoğun ilgi nedeniyle sanatçı, ertesi gün aynı mekanda bir konser daha verecek. Einaudi, kariyerinde klasik müzikten pop, rock ve dünya müziğine kadar çeşitli tarzlarda eserler üretti.
12 Eylül 2024

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun üzerinde çalıştığı ancak tamamlanamamış 'İstanbul Ansiklopedisi'nin yayımlanmamış bölümleri, 'Başka Kayda Rastlanmadı' adlı sergi ile Salt Galata'da ziyaretçilere sunuldu. Sergi, Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projenin parçası olarak, ansiklopedinin tasarım aşamasında kalan maddelerini ve arşiv malzemelerini içeriyor. Sergi ayrıca, İstanbul Ansiklopedisi'nin dijitalleştirilmiş belgelerini ve bir e-yayını da içerecek şekilde düzenlendi. Sergi, 29 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
25 Mayıs 2023

Gerhard Stäbler ve Kunsu Shim, Arter'in OyunBu sergisinden esinlenerek 'Elveda Cennet?' adlı bir performans sergileyecekler. Performans, 27 Ocak 2023'te Hezarfen Ensemble'ın eşliğinde gerçekleştirilecek ve Arter binasının farklı alanlarında izleyicilere sunulacak. Performans, oyun ve mizah kavramlarını kullanarak yeni bir mekan ve hikaye yaratmayı, aynı zamanda sanat yoluyla 'cenneti kurtarmayı' hedefliyor. Biletler Arter'in web sitesinden alınabilir.
23 Ocak 2023

İstanbul Modern Sinema'da gerçekleştirilecek olan MUBI Fest, İstanbul'da ilk defa düzenleniyor. Festival, daha önce São Paulo, Santiago, Bogota, Buenos Aires ve Meksiko şehirlerinde yapıldı. Türkiye prömiyerini yapacak olan Michel Franco'nun 'Hatır' (Memory) filmi de dahil olmak üzere altı film gösterimi yapılacak. Festival kapsamında ayrıca sürpriz etkinlikler de duyurulacak.
10 Aralık 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Feshane'de açılan 'Ortadan Başlamak' sergisi, AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz tarafından eleştirildi. Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını talep etti ve aksi takdirde demokratik ve hukuki haklarını arayacaklarını ifade etti. Daha önce sergi, 'LGBTİ+ propagandası' iddiasıyla saldırı girişimine uğramıştı. Türkyılmaz, Feshane'nin manevi bir mekan olduğunu ve İBB Başkanı'nın buranın tasavvuf müzesi olarak işlev göreceğini taahhüt ettiğini belirtti.
10 Temmuz 2023

İstanbul Modern'in Karaköy'deki yeni müze binası, dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily tarafından 'yılın binası' ödülüne layık görüldü. Ödüller, okuyucuların oylarıyla belirlenen 15 kategoride veriliyor ve İstanbul Modern bu ödülü kültürel mimari kategorisinde kazandı. Müze binası, Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanmıştır. İstanbul Modern, daha önce de Architectural Digest'in '2024'ün Harika Eserleri' listesine ve National Geographic'in 'Dünyanın En İyileri' sıralamasına seçilmişti.
25 Şubat 2024

Karikatürist ve görsel sanatçı Erdil Yaşaroğlu'nun dev boyutlu heykelleri Maximum Uniq Açıkhava'da sergileniyor. Sergide, Yaşaroğlu'nun özel olarak üretilen 'Nota Çocuklar', 'Büyük Parti', 'Hayalci', 'Sıkı Dostlar' ve 'Totem' adlı heykelleri yer alıyor. Yaşaroğlu, heykellerinin kamusal alanda olmasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Eserler, kasım ayına kadar görülebilecek.
31 Ağustos 2023

Maçka Sanat Galerisi, Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı ve çağdaş seramik sanatının öncüsü Füreyya Koral'ın görülmemiş eserlerini sergiliyor. Sergi, Cumhuriyet'in 100'üncü yılını kutlama amacıyla düzenleniyor. 3 Ekim'de açılacak olan sergi, 11 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
30 Eylül 2023

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023

İstanbul'da farklı müzik türlerinden sanatçıları ağırlayan Gezgin Salon Festivali, bu yıl 29-30 Temmuz tarihlerinde ikinci kez gerçekleştirilecek. Festival, Parkorman'da iki gün sürecek ve biletler passo.com.tr ile İKSV ana gişeden satın alınabilir. Festivalde Satori, L’Imperatrice, Agar Agar, Sylvie Kreusch, Emir Taha, Jon Hopkins, Büyük Ev Ablukada, Warhaus, Still Corners ve Tsar B gibi yerli ve yabancı sanatçılar sahne alacak. Festivalin final performansını elektronik müzik sanatçısı Jon Hopkins yapacak.
13 Temmuz 2023

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, 27 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında 14'üncü 'İtalyan Sinemasıyla Buluşma' etkinliğini düzenliyor. Etkinlik kapsamında, uluslararası festivallerde gösterilen sekiz İtalyan filminin Türkiye prömiyeri yapılacak. Filmler, İtalyan Kültür Merkezi ve Sinematek/Sinema Evi Kadıköy'de, orijinal dilinde ve Türkçe ile İngilizce altyazılı olarak izlenebilecek. Etkinlik, Matteo Garrone'nin 'Kaptan Benim' filmiyle başlayıp, Paola Cortellesi'nin 'Hâlâ Umut Var' filmiyle sona erecek.
22 Kasım 2023

İstanbul Modern Sinema, Locarno Film Festivali'nden seçilmiş 10 filmi Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturacak. 23 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, farklı coğrafyalardan genç sinemacıların ödüllü filmleri gösterilecek. Seçkide, Altın Leopar ödüllü 'Kritik Bölge', En İyi Avrupa Filmi seçilen 'Yannick' ve En İyi Yönetmen ödülü alan 'Bozkır' gibi filmler yer alıyor. Ayrıca, 'Formülün Bekçileri' filminin yönetmeni Dragan Bjelogrlić, etkinlik kapsamında İstanbul'daki sinemaseverlerle buluşacak.
10 Kasım 2023

Türkiye İş Bankası, Cumhuriyetin 100. yılı anısına 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' başlıklı bir sergiyi İstanbul Eminönü'ndeki müzesinde ziyarete açtı. Sergi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ekonomik ve sosyal hayatın nasıl şekillendiğini ele alıyor. İş Sanat koordinasyonunda hazırlanan ve Dr. Öğr. Üyesi Murat Koraltürk tarafından küratörlüğü yapılan sergi, çeşitli arşivlerden ve kişisel koleksiyonlardan alınan 2 bini aşkın belge, fotoğraf, film ve objeyi içeriyor. Sergi, yıl sonuna kadar Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ücretsiz olarak gezilebilecek.
22 Mart 2023

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı, 26-30 Mart tarihleri arasında depremden etkilenen tiyatro ve müzik sanatçılarına İstanbul'daki sahnelerini açacak. Deprem bölgesindeki tiyatro ekipleri ve müzik toplulukları, yıl boyunca İBB sahnelerinde ücretsiz performans sergileyecek. Tiyatro oyunları ve müzik konserleri, depremde hayatını kaybeden sanatçıları da anma amacı taşıyacak. Etkinliklerin programı ve ücretsiz davetiyeler İBB'nin sosyal medya hesapları ve Radar İstanbul uygulaması üzerinden duyurulacak ve temin edilebilecek.
15 Mart 2023

Çelenk Bafra, 2011-2018 yılları arasında İstanbul Modern'de küratörlük ve sergi direktörlüğü görevlerini üstlendikten sonra, müzeye artistik direktör olarak geri dönüyor. 16 Eylül 2024 itibarıyla yeni görevine başlayacak olan Bafra, müzenin sanat programlarını, koleksiyonunu ve küratöryel yapısını geliştirmekle sorumlu olacak. Ayrıca, uluslararası program ve işbirliklerini güçlendirmek de Bafra'nın görevleri arasında yer alacak.
12 Eylül 2024

İzlandalı rock grubu Kaleo, iki yıl aradan sonra yeniden İstanbul'a geliyor. Grup, 24 Temmuz'da Küçükçiftlik Park'ta sahne alacak. Konserde ön grup olarak Belçikalı rock grubu Balthazar'ın gitar vokali Jinte Deprez'in solo projesi J. Bernardt ve Sena Şener sahneye çıkacak. Kaleo, ilk albümleri 'A/B' ile büyük bir başarı elde etmişti.
2 Temmuz 2024

Brand Week Istanbul, 6-10 Kasım tarihleri arasında 'Yeniden düşün, Yeniden yarat, Yeniden inşa et' temasıyla gerçekleşecek. Etkinlikte dünyanın ve Türkiye'nin kendi alanındaki öncü isimleri, projelerin uygulayıcıları ve düşünce liderleri, geleceğe yön verecek trendleri ele alacak. Etkinlikte workshop'lar, film okuma seansları, imza günleri, networking buluşmaları ve birçok farklı alanı kapsayan sertifika programları yer alacak. Bu yılın onur konuğu ise Türk sinema, tiyatro ve TV dünyasının simge ismi Uğur Yücel olacak.
1 Kasım 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim - 25 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Festivalin açılışı, dans tiyatrosunun öncülerinden Pina Bausch'un Tanztheater Wuppertal topluluğu tarafından Türkiye'de ilk kez sahnelenecek olan 'Café Müller' ile yapılacak. Eser, insanın arzu ve yalnızlık hikâyesini anlatan bir dans tiyatrosu olarak tanımlanıyor. Gösterinin biletleri 10 Haziran'da satışa sunulacak ve öğrenciler için Eczacıbaşı Genç Bilet uygulaması ile indirimli biletler mevcut olacak.
7 Haziran 2023
İşaretlediklerim