CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimler sonrası yapılan ilk grup toplantısında konuştu. Seçim yenilgisini kabul ederek eleştirilere saygı duyduğunu belirtti ve partinin değerlerini koruyacağını, değişime ve dönüşüme açık olduğunu ifade etti. Kendisine yönelik eleştirilere cevap veren Kılıçdaroğlu, partiyi yenileme konusunda kararlı olduğunu ve 'gemiyi limana sağlam götürmek' görevini üstlendiğini söyledi.
13 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildikten sonra, seçim kampanyası stratejilerini ve hazırlıklarını parti genel merkezinin 13. katında yürütüyor. Kılıçdaroğlu'nun yaklaşık üç yıldır üzerinde çalıştığı ve iki yıldır aktif olarak uyguladığı 'değişim kampanyası' ile toplumdaki CHP algısını değiştirmeyi hedefliyor. Kampanya sürecinde, Kılıçdaroğlu'nun CHP'ye oy vermeyen gruplarla birebir görüşmeler yapması ve 'helalleşme' hamlesi önemli rol oynuyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecindeki ilerleyişi, genel merkezin 13. katındaki bir harita üzerinden takip ediliyor ve kentlerin ziyaret sıralaması bu harita üzerinden planlanıyor. Kılıçdaroğlu'nun kampanya sürecinde 'Gerideymişiz gibi çalışacağız' yaklaşımını benimsediği ve kampanyanın Ramazan'dan sonra daha da hızlanacağı belirtiliyor.
27 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2010 yılında başladığı genel başkanlık görevi boyunca izlediği 'denge ve değişim' stratejisi inceleniyor. Kılıçdaroğlu'nun, parti içindeki muhalefetle dengeli bir yol izleyerek, muhafazakar ve Kürt kimliğiyle tanınan isimleri partiye dahil ettiği, ancak bu süreçte parti içindeki bazı isimlerle yollarını ayırdığı belirtiliyor. 'Adalet Yürüyüşü' ve sonrasında izlediği politikalarla toplumun farklı kesimlerine hitap etmeye çalıştığı, ancak 2023 seçimlerindeki cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde yaşananlar ve seçim sonuçları sonrası partideki 'değişim' taleplerine karşı yeni bir denge arayışı içinde olduğu ifade ediliyor.
5 Haziran 2023

Eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, halefi Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan görüşmesini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu tür görüşmelerin müzakere yerine mücadele gerektirdiğini belirtti. Özel adına yanıt veren CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, partinin akıllı ve rahat bir yürekle hareket ettiğini ve Cumhuriyet'in ilke ve devrimlerinden sapmadan tüm siyasi partilerle görüşebileceklerini ifade etti.
25 Nisan 2024

Gelecek Partisi, 14 Mayıs seçimlerine doğru giderken, genel başkan yardımcıları da dahil olmak üzere bazı yöneticilerin görevlerini devretmeleri bekleniyor. Parti, CHP listeleri üzerinden ve Millet İttifakı ile seçimlere katılacak. Parti içindeki bazı gruplar, yasama ve yürütmede görev alacak isimlerin parti yönetimindeki görevlerini bırakmalarını talep ederken, başka bir grup bu değişikliklerin seçimler öncesinde dile getirilmesine karşı çıkıyor. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, her iki tarafı dinledikten sonra değişikliğin seçimlerden önce gerçekleşmeyeceğini belirtti ve seçim sonrası değerlendirme yapılacağını ifade etti.
14 Nisan 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, erken seçim ihtimalini değerlendirerek, bir buçuk yıl içinde erken seçim olabileceğini belirtti. Özel, halkın erken seçim talebinin yükseldiğini ve bu talebi dile getirmeye devam edeceklerini söyledi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhalefetin yumuşaması gerektiği yönündeki açıklamalarına karşı çıkarak, mevcut zorluklar altında muhalefetin yumuşamasının mümkün olmadığını ifade etti. Özel, normalleşme sürecinin önemli olduğunu ancak yumuşama teriminin terk edilmesi gerektiğini vurguladı.
27 Haziran 2024

İsmail Saymaz, Erdoğan'ın mevcut ekonomik ve dış politika koşulları nedeniyle kutuplaşma stratejisini sürdüremediğini ve bu nedenle CHP ile diyaloga girmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Erdoğan'ın kaynakları hoyratça kullanma imkanının kalmadığını ve dış yatırım ihtiyacının dış politikada duygusal yaklaşımları sınırlandırdığını vurguluyor. Yerel seçim sonuçlarının Erdoğan'ın kutuplaşma oyununu kaybettiğini gösterdiğini ve bu atmosferin zayıflamasının diğer partilere fırsat yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Haziran 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasının ardından AKP'li vekiller sosyal medyada olumlu tepkiler verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefette yaşanan bu gelişmeye rağmen Cumhur İttifakı'nın yol haritasının net olduğunu ve çalışmalarına bu doğrultuda devam edeceklerini belirtti. Erdoğan, ittifak olarak konuşmama kararı aldıklarını ve muhalefetin atacağı adımları değerlendireceklerini ifade etti.
4 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim yenilgisini kırsal kesimden yeterince oy alamamalarına bağlamasını eleştirdi. Erdoğan, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, kırsal kesimden oy alan birinin bu şekilde konuşmasının siyasi tükenmişliğin göstergesi olduğunu ve artık kimsenin milleti aşağılayamayacağını belirtti. Ayrıca, 28 Mayıs'ta CHP'nin ideolojisinin sandığa gömüldüğünü ve bir daha iktidara gelemeyeceğini iddia etti.
11 Haziran 2023

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TV100'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlarken, TİP'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığını destekleyip desteklemeyeceği ve HDP'nin desteğinin olmaması durumunda alacakları tutum hakkında konuştu. Baş, TİP'in 'emek ve özgürlük ittifakı' çerçevesinde ortak bir tutum alınması için çaba göstereceğini, ancak seçimde ayrı taktikler geliştirebileceklerini ve farklı tavırlar alabileceklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin mevcut sorunlarına ve geleceğine dair görüşlerini paylaştı ve AKP'nin iktidardan düşeceğine dair bir hissiyat olduğunu ifade etti.
8 Mart 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, partisinin Genişletilmiş İstanbul İl Divanı Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ittifak içinde hareket edeceklerini ve dış politikada da iç politikada da birlikte davranacaklarını belirtti. Karamollaoğlu, seçimlerin sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçileceğini neredeyse garanti gibi gördüğünü ifade etti. Ayrıca, geçmişte CHP'nin icraatlarından dolayı eleştirilere maruz kaldıklarını ancak bu durumun Kılıçdaroğlu için geçerli olmadığını dile getirdi.
26 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında başlayan normalleşme süreci ve Sinan Ateş davasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli, siyasi partiler arasındaki diyalogların milletin huzurunda gerçekleştiğini ve MHP'nin bu diyalogları makul ve mantıklı değerlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Sinan Ateş davasının MHP'yi hedef alan bir karalama kampanyasına dönüştüğünü ve MHP'nin bu davanın duruşmasında hazır bulunacağını ifade etti. Bahçeli, Cumhur İttifakı'na bağlılıklarının devam edeceğini de vurguladı.
12 Haziran 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın ardından, Cumhurbaşkanı başdanışmanı Mehmet Uçum da 14 Mayıs genel seçimlerinde olası bir iktidar değişikliğini 'darbe' olarak tanımladı. Uçum, Türkiye'nin bağımsızlığına ve milli ekonomi programına vurgu yaparak, iktidar değişikliğinin bu yönleri olumsuz etkileyeceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da seçimlerle ilgili benzer bir açıklama yaparak, muhalefeti Kandil ile ilişkilendirdi.
1 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma Şirketi'nin nisan ayı anketine göre, milletvekili seçimlerinde AKP yüzde 34,7, CHP ve müttefikleri yüzde 32,1, HDP/Yeşil Sol yüzde 9,6, İYİ Parti yüzde 9 ve MHP yüzde 6,8 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,3 ile önde bulunurken, mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,9 oy alıyor ve seçimlerin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin kim tarafından finanse edildiği ve hangi yöntemlerle yapıldığı gibi bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
1 Mayıs 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İYİ Parti'nin altılı masadan ayrılmasının ardından AKP kulislerinde seçimlerin lehlerine döndüğü yönünde bir algının oluştuğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İYİ Parti'nin ayrılmasına ilişkin yorum yaparak, kendi planlarının belli olduğunu ifade etti. Selvi, AKP kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yüksek oy oranıyla seçileceği ve seçimin ilk turda sonuçlanacağı beklentisinin hakim olduğunu yazdı.
5 Mart 2023

CHP, yerel seçimlerde AKP'yi geride bırakarak büyük bir başarı elde etti. MHP ise baraj altında kaldı. Genel seçimlerde yaşanan hayal kırıklığının ardından CHP'de liderlik değişikliği yaşandı ve bu değişim, partinin seçim performansını olumlu yönde etkiledi. AKP, beklediği başarıyı elde edemedi ve İstanbul ile Ankara başta olmak üzere önemli şehirlerde kayıplar yaşadı. Yeniden Refah Partisi ise sürpriz bir şekilde üçüncü en yüksek oyu alarak dikkat çekti.
1 Nisan 2024

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin merkez yönetim kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP'nin yerel seçimlerde mevcut yönetimi tarihi bir yenilgiye uğratma konusunda kararlı olduğunu ifade etti. Ayrıca, partide kongre sürecinin başlamasıyla bir yenilenme sürecine girileceğini ve bu durumun yerel seçim sürecine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Öztrak, CHP Genel Başkanı'nın MYK'da yaptığı değişikliklerle değişim sürecini başlattığını ve bundan sonraki sürecin parti üyeleri ve delegeleri tarafından belirleneceğini söyledi.
12 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TELE 1 canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, genel başkanlık adaylığı konusunda net bir ifade kullanmaktan kaçınarak, aday gösterilmesi durumunda delegelerin iradesine saygı göstereceğini ifade etti. Ayrıca, medyanın Saray'ın ahlaki meşruiyetini yeterince tartışmadığını, CHP'nin değişime açık olduğunu ve iç tartışmalar başlattıklarını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başarılı bir belediye başkanı olduğunu ve CHP'ye yönetme yetkisi verilen bir belediyeyi AKP'ye teslim edemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nun yerel seçimleri kazanacağına inandığını da dile getirdi.
22 Haziran 2023

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, millet ittifakında yaşanan krizin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun lehine dönüştüğünü ve 'Türkiye ittifakı' görüntüsü oluşturduğunu ifade etti. ORC'nin 4-6 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a karşı yüzde 56,8 ile önde görünüyor. Pösteki, deprem sonrası AKP'nin oy kaybettiğini ve Meclis'te çoğunluğu kaybedeceğini öngörüyor. Ayrıca HDP'nin seçimlerde kilit rol oynayacağını ve Muharrem İnce ile ilgili sürprizler olabileceğini belirtiyor.
8 Mart 2023
İşaretlediklerim