Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'ye karşı darbe girişimi suçlamasıyla yargılanan 37 kişi idam cezasına çarptırıldı. Bu kişiler arasında ABD, Belçika, Britanya ve Kanada vatandaşları da bulunuyor. 51 sanığın yargılandığı davada 14 kişi beraat etti. Kongo'da yaklaşık yirmi yıldır idam cezası uygulanmıyordu, ancak hükümet mart ayında bu cezayı ömür boyu hapse çevirme uygulamasını kaldırmıştı.
13 Eylül 2024

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde, Afganistan sınırındaki Kurram bölgesinde Boşehra ve Malikel aşiretleri arasında toprak kavgası nedeniyle çıkan silahlı çatışmalarda ölü sayısı 43'e, yaralı sayısı 180'e yükseldi. Çatışmalar altı gün önce başladı ve aşiret büyüklerinin müdahalesiyle ateşkes sağlanmasına rağmen devam ediyor. Gece boyu süren havan topu saldırıları sonucu sekiz kişi daha hayatını kaybetti, 14 kişi yaralandı. Yetkililer, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.
30 Temmuz 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde hızla yayılan M çiçeği salgını nedeniyle yılbaşından bu yana 450 kişi hayatını kaybetti ve 11 bin 166 kişide virüs tespit edildi. Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya, salgının komşu ülkelere yayılma riski olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsünün yeni varyantının KDC'nin doğu sınırında hızla yayıldığını ve şimdiye kadarki en tehlikeli varyant olduğunu açıkladı. Virüsün cinsel yolla ve yakın ten temasıyla bulaşabildiği, ölüm oranının ise yaklaşık yüzde 5 olduğu bildirildi.
23 Temmuz 2024

Papua Yeni Gine'nin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirine pusuya düşürmesi sonucu 53 kişi öldü. Emniyet güçleri bu olayı ülkenin yakın döneminin en büyük katliamı olarak nitelendirdi. Enga Bölge Valisi Peter Ipatas, güvenlik güçlerini önceden uyardıklarını ve bölgede 17 kabilenin silahlı çatışmalara dahil olduğunu belirtti. Çatışmalar, 2022 seçimleri sonrası başlayıp karşılıklı pusu ve köylere yönelik saldırılarla yoğunlaştı.
19 Şubat 2024

Angola'nın Camacupa bölgesinde, büyücülük yapmadıklarını kanıtlamak amacıyla bitkisel bir sıvı içen 50 kişi hayatını kaybetti. Bölge yetkilisi Luzia Filemone, ocak ve şubat aylarında meydana gelen bu ölümlerin, geleneksel şifacılar tarafından zorla içirilen bir sıvıdan kaynaklandığını açıkladı. Angola'da, nüfusunun çoğunluğu Katolik Hristiyan olan ve büyücülüğün yaygın olduğu bir ülke.
15 Mart 2024
İşaretlediklerim