Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına düştü. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmelerine göre her gün değişir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla görüşmelerden olumlu sinyaller aldıklarını belirtti. Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Türkiye'nin CDS'i 398,5 baz puana düştü.
1 Kasım 2023

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasının ardından yaklaşık üç yıl sonra 300 baz puanın altına düştü. CDS değeri, ülkelerin ekonomik ve politik risklerini yansıtan ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenen dinamik bir gösterge. 2023'ün ilk yarısında 500 puanın üzerinde olan CDS, seçimlerden sonra düşüşe geçerek Kasım ayında 400 baz puanın altına ve Mart 2021'den bu yana ilk kez 300 baz puanın altına inmiştir. Şu anki CDS seviyesi 322 puandır.
14 Aralık 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin uluslararası rezervlerinde gözlenen iyileşmenin kalıcı olmadığını ifade etti. Fitch, Türkiye'nin genel seçimler öncesinde uyguladığı ekonomik büyüme ve istihdam politikalarının kalıcı iyileşmeye katkıda bulunmadığını belirtti. Türkiye Merkez Bankası'nın Aralık ayında rezervlerin bir önceki aya göre yüzde 5,2 artışla 128,7 milyar dolara yükseldiğini açıklamasına rağmen, Fitch bu artışın sürdürülebilir olmadığı konusunda uyarıda bulundu.
20 Ocak 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltti ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korudu. Bu karar, yerel seçimler sonrası ekonomik politikalar arasındaki koordinasyonun iyileşeceği beklentisi ve cari açığın daralması gibi faktörlerle desteklendi. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceği ve tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8, gelecek yıl ise yüzde 27,3 olacağı tahmin ediliyor.
4 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu 'B' seviyesinden 'B+' seviyesine çıkardı ve not görünümünü 'pozitif' olarak belirledi. Bu yükseltme, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti ve Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notuna henüz ulaşamadığı belirtildi. Not artışının piyasa canlılığını korumasına ve verilerde iyileşmeye katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca, aktif büyümesi ve kârlılığı yüksek olan bazı Türk şirketlerinin yatırımcılara yüksek getiri sağladığı bilgisi de paylaşıldı.
6 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB-’ye yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu gelişmenin ekonomideki dengelenme, azalan cari açık, Türk lirasının istikrarı ve güçlenen rezervler gibi olumlu faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Şimşek, bu not artışının ülke risk primini düşürdüğünü ve dış borçlanma maliyetlerinde iyileşme sağladığını ifade etti.
2 Kasım 2024

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Bu gelişme, daha önce Moody’s ve S&P tarafından yapılan olumlu değerlendirmelerin ardından geldi. Türkiye'nin ekonomi yönetimi konusunda Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamalar, ülkenin son 12 yılda, özellikle son beş yılda, ekonomik politikalarının nasıl yönetildiğine dair eleştirileri gündeme getirdi. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası normlara uygun, kural bazlı ve öngörülebilir politikalar izlemesinin not artışında etkili olduğunu belirtti.
12 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B' seviyesinden 'B+' seviyesine yükseltti. Aynı zamanda, Türkiye'nin not görünümünü 'durağan' durumdan 'pozitif' duruma çıkardı. Bu değişiklik, Türkiye ekonomisine ilişkin uluslararası piyasalardaki algının iyileştiğine işaret ediyor.
9 Mart 2024

Standard & Poor’s (S&P) Global Ratings, Türkiye'de asgari ücretin enflasyon hedefi ile geçen yıl ve bu yılın sonundaki enflasyon arasında bir ortalamada artırılmasını bekliyor. Bu artışın yaklaşık yüzde 30 olacağı öngörülüyor. S&P, Türkiye'nin kredi notunu 'B+'dan 'BB-'ye yükseltmişti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesinin etkilerini göstermeye başladığı ve ekonominin yeniden dengelendiği belirtiliyor.
3 Kasım 2024

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükselterek kredi notu görünümünü de durağandan pozitife çevirdi. Bu artış, 2023 Mayıs seçimlerinin ardından uygulanan ekonomik politika değişikliklerinin ve geleneksel politikalara yönelişin olumlu bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Ancak, Servet Yıldırım'a göre bu artış yeterli değil çünkü Türkiye'nin kredi notu hala yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor ve spekülatif sınıfta yer alıyor.
11 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B' den 'B+' ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan' dan 'pozitif' e çıkardı. Bu karar, politika değişikliklerinin etkinliği, rezerv seviyelerindeki iyileşme ve cari açığın düşürülmesi gibi faktörlere dayanıyor. Ancak, Fitch enflasyon konusunda hala negatif bir beklenti içinde olup, Türkiye için ortalama yüzde 58 seviyesinde bir enflasyon ve orta vadede devam edecek bir politika sorunu öngörüyor.
12 Mart 2024

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak B1 seviyesine yükseltti ve görünümü pozitif olarak korudu. Bu artış, uygulanan ekonomik programın bir sonucu olarak değerlendiriliyor ve piyasalarda olumlu yansımaları bekleniyor. Ancak, Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Gelecek değerlendirmelerde Fitch ve S&P'nin not artırımları da bekleniyor.
21 Temmuz 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu gelişmeyi Türkiye'nin uluslararası normlara uyan, kural bazlı ve öngörülebilir politikalarının bir sonucu olarak değerlendirdi. Şimşek, makro-finansal istikrarın güçlenmesiyle bu tür olumlu gelişmelerin artarak devam edeceğini ve yılın ikinci yarısında dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde kredi notunun daha da yükseleceğini belirtti.
9 Mart 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye'nin ekonomik politikalarını sürdürmesi halinde 2025 sonunda dolar kurunun 43 lira olacağını tahmin ediyor. Kuruluş, Türkiye'de nominal kredi büyümesinin 2024'te yüzde 40'a düşeceğini ve bu durumun ekonomik dengelenmeye yardımcı olacağını belirtiyor. Ayrıca, enflasyonun düşürülmesi ve cari açığın azaltılması gibi faktörlerin Türkiye'nin ekonomik risklerini azaltacağını ve döviz rezervlerinin yeniden oluşturulmasına katkı sağlayacağını ifade ediyor.
11 Mayıs 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'nin ekonomik durumuna dair değerlendirmelerde bulundu. S&P'nin kıdemli direktörü Frank Gill, Türkiye'de enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesinin birkaç yıl alacağını ve en zor kısmın hala gelmediğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise en kötüsünün geride kaldığını ve enflasyonun düşmeye devam edeceğini ifade etmişti. S&P, Türkiye'nin kredi notunu 'B+'dan 'BB-'ye yükseltirken, enflasyonun 2027'den önce tek haneye inmeyeceğini öngörüyor.
5 Kasım 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B3’ten ‘B1’e yükseltti. Kredi notu görünümünü ise ‘pozitif’ olarak korudu. Bu gelişme, Türkiye ekonomisinin uluslararası alanda daha güvenilir bir konuma geldiğini gösteriyor. Ayrıntılar henüz açıklanmadı.
19 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin kredi notunun bir kademe artmasını umut verici bulmakla birlikte, ülkenin yatırım yapılabilir seviyeye ulaşması için daha fazla ilerleme kaydetmesi gerektiğini belirtiyor. Standard and Poor’s, Moody’s ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında tuttuğunu ve bu durumun ekonomik göstergelerle ilişkili olduğunu ifade ediyor. Korkmaz, enflasyon beklentileri, demokratik ve hukuki güven sorunları, bütçe açıkları ve Merkez Bankası rezervlerindeki artış gibi konulara değinerek, bu faktörlerin Türkiye'nin ekonomik istikrarı üzerindeki etkilerini ele alıyor.
12 Mart 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 'B3'ten 'B1'e yükselttikten sonra, daha fazla not artışının gelebileceğine dikkat çekti. Moody’s ekonomistleri, Türkiye ekonomisindeki dezenflasyon başarısının en büyük katalizör olacağını vurguladı. Türkiye’nin kredi notunun hala yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında olduğuna dikkat çeken ekonomistler, enflasyonun kalıcı ve önemli ölçüde düşürülmesinin TL’ye yönelik kalıcı güvenin gerçek belirleyicisi olacağını belirtti.
22 Temmuz 2024
İşaretlediklerim