Türkiye'de 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimler kapsamında, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başlayıp 16.00 itibarıyla sona erdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlemelerine göre, bu illerdeki oy verme süreci diğer illere göre bir saat erken başladı ve bitti. Ülke genelinde kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu seçimlerde, 34 siyasi partinin adayı yarıştı ve 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirlenmesi için oy kullanıldı. Oy sayımı, oy verme işleminin bitiminden sonra başlayacak ve önce belediye başkanlığı pusulaları sayılacak.
31 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulasını onayladı. İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından yapılan açıklamada, pusulanın onaylandığı ve Türk demokrasisi için hayırlı olması temennisinde bulunuldu. Oy pusulasında sırasıyla Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yer alıyor.
13 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek 28'inci dönem milletvekilliği genel seçimi için geçici aday listesini açıkladı. Listeye göre, seçimde 24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışacak. Partilerin aday listelerine 19 Nisan'a kadar itiraz edilebilecek ve kesin aday listesi aynı gün ilan edilecek.
16 Nisan 2023

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, seçim sandıklarına yapılan yoğun itirazlar sebebiyle sonuçların sisteme girilmesinin geciktiğini belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anadolu Ajansı'nın manipülasyon yaptığını ve Kılıçdaroğlu'nun yüksek oy aldığı sandıklara itiraz edilerek sonuçların sisteme dahil edilmediğini iddia etti. Taşdelen, Çankaya'nın en çok seçmene sahip ilçe olduğunu ve ıslak imzalı tutanak sayısının yüzde 30 olduğunu, itirazlar nedeniyle veri girişinin geciktirildiğini ifade etti.
14 Mayıs 2023

AKP Isparta İl Başkanı Serkan Keskin, ilçe seçim kurulunun bazı birleştirme tutanaklarında maddi hatalar bulduklarını ve itirazda bulunduklarını belirtti. Yapılan düzeltmeler sonrasında Yüksek Seçim Kurulu'nun güncellenen verilerine göre AK Parti'nin Isparta'da iki milletvekili çıkardığı anlaşıldı. Keskin, bu sonuçla AK Parti adına Mehmet Uğur Gökgöz ve Osman Zabun'un TBMM'de Isparta'yı temsil edeceğini ifade etti.
17 Mayıs 2023

İYİ Parti YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, son hesaplamalara göre Kocaeli ve Sakarya'nın milletvekili sayılarının birer artacağını, Bayburt ve Tunceli'nin ise birer azalacağını belirtti. Ancak depremden etkilenen illerin milletvekili sayılarında bir değişiklik olmayacağını ifade etti. Bu açıklama, Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği konusundaki tartışmaların devam ettiği bir dönemde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 14 Mayıs'ta seçimlerin yapılacağını belirtti.
1 Mart 2023

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat'ın talimatıyla, partinin YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk tarafından Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) seçimlerde parmak boyası kullanılması talebiyle başvuruda bulunuldu. YSK, yasal bir düzenleme gerektiğini belirterek bu talebi reddetti. Karar, Öztürk tarafından sosyal medya hesabından duyuruldu.
9 Mart 2023

Ardahan merkezde yapılan yerel seçimlerde, CHP adayı Faruk Demir'in AKP adayı Yunus Baydar'a 174 oy farkla üstünlük sağladığı seçimlerin yenilenmesi kararı, İl Seçim Kurulu tarafından iptal edildi. AKP'nin oy sayımının tamamlanmasının ardından İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz sonucu seçimin 2 Haziran'da tekrarlanmasına karar verilmişti. Ancak CHP'nin üst merci olan İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz kabul edilerek, mazbatanın CHP'li Demir'e verilmesine karar verildi. AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz hakkı bulunuyor.
5 Nisan 2024

Yargıtay Başsavcısı tarafından HDP'nin kapatılması için açılan dava devam ederken, HDP'nin 14 Mayıs'taki seçimlerden önce kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti üzerinden seçime girmeyi değerlendirdiği belirtiliyor. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, bu ihtimalin yüksek olduğunu ifade etti. YSK'nın seçime girme yeterliliğine sahip partiler listesine Yeşil Sol Parti'yi eklemesi bu ihtimali güçlendirdi. HDP'nin seçim stratejisini belirleme kararının kısa süre içinde netleşeceği aktarıldı.
14 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda uygulamalarda birlik sağlamak amacıyla Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SEÇSİS-SSPS) kullanılacağını duyurdu. Sistem, oy verme günü saat 17:00'den itibaren siyasi parti genel merkezleri, cumhurbaşkanı adayları ve yetkililer tarafından çevrimiçi olarak izlenebilecek. Sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, YSK tarafından belirlenen süre sonuna kadar paylaşılamayacak. Bağımsız adaylar, sonuçlara ve tutanaklara seçim çevresiyle sınırlı olarak erişebilecekler.
20 Mart 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yönelik iddiaların ciddi olduğunu belirtti. Sosyal medyada, ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar ve Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiasıyla itirazları gündeme geldi. Davutoğlu, bu iddiaların basit hatalar olarak görülmemesi gerektiğini ve gerekirse tüm tutanakların yeniden sisteme girilmesi gerektiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kararını imzalamasının ardından, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağını açıkladı. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, oylama 28 Mayıs'ta tekrarlanacak. Erdoğan'ın seçim kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve YSK'nın seçimle ilgili 40'tan fazla genelgesi hazır bekletiliyor.
10 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için siyasi partilerin ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini kura çekimiyle belirledi. Kura sonucunda 20 siyasi parti ve ittifakın sıralaması netleşti. İttifaklar içinde de kendi içlerinde bir sıralama yapıldı. Anadolu Ajansı kura çekimini canlı olarak yayınladı.
8 Nisan 2023

Hatay'da, kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre önde olan AKP adayına, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararı beklenmeden mazbata verildi. CHP, bu duruma itiraz ederek yeniden sayım için YSK'ya başvurdu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, YSK'nın kararını açıklamadan yapılan bu işlemi siyasi baskılarla haksız ve hukuksuz olarak nitelendirerek, vatandaşları YSK önünde toplanmaya çağırdı. Özel, yarın saat 15.00'te YSK önünde olacaklarını duyurdu.
6 Nisan 2024

Türkiye'de 64 milyon seçmenin katılımıyla gerçekleşen kritik seçimlerin ardından sandıklar kapandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorumların saat 18:00'e kadar yasak olduğunu, 18:00 ile 21:00 arasında ise YSK'nın verdiği haber ve tebliğlerin yayınlanabileceğini duyurdu. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sandıkların kapanmasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada seçmenlere oylarını koruma çağrısında bulundu.
14 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49,40, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44,96 oy oranına sahip olduğunu duyurdu. Ayrıca yurt içindeki sandıkların yüzde 99'u, yurt dışındakilerin ise yüzde 84'ü açılmış durumda. Diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,2 ve Muharrem İnce yüzde 0,44 oy almış durumdadır.
15 Mayıs 2023

İYİ Parti, 14 Mayıs seçimleri öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için temayül yoklaması yaptı. Yoklamadan memnun olmayan aday adayları, genel merkeze şikayetlerini iletmek için yöneticilerle görüşmeye çalışıyor. Bazı aday adaylarının kısa süre kala partiye üye yaparak temayül yoklamasında öne geçtiği iddia ediliyor. İYİ Parti yetkilileri, 2 Mart'taki altılı masa krizinin ardından partiden kopan oyların büyük bölümünün Muharrem İnce ve Memleket Partisi'ne gittiğini düşünüyor ve bu oyların Meral Akşener sahaya çıktığında geri döneceğine inanıyor.
7 Nisan 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sert açıklamalarının aksine, 14 Mayıs genel seçimlerinin sonuçlarına saygı göstereceklerini ifade etti. Turan, herkesin elinde ıslak imzalı tutanaklar olacağını ve seçimlere gölge düşürmenin Türk demokrasisine fayda sağlamayacağını, halkın iradesinin baş tacı olduğunu ve seçim sonuçlarına herkesin razı olacağını söyledi.
3 Mayıs 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2 bin 269, milletvekili seçimlerinde ise 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit edildiğini belirtti. Bu uyuşmazlıkların tüm adaylar lehine olabileceğini, ancak özellikle Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca belirlediklerini ifade etti. İtiraz süreçlerinin tamamlandığını ve sonuçların takip edildiğini söyledi. Ayrıca, genel sonuçları değiştirmeyecek olsa da her oyun takip edildiğini ve maddi hataların düzeltildiğini aktardı. Erkek, seçmenlere yeni seçim turu için sandığa gitme çağrısında bulundu.
17 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin kapatılma riskine karşı seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceklerini duyurdu. HDP'nin kapatma davasında son savunması 11 Nisan'a ertelendi ve milletvekili aday listelerinin en geç 10 Nisan'da verilmesi gerekiyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamasının ardından Sancar, Yeşil Sol Parti'nin 81 ilde seçime gireceğini ve ittifak güçlerinin de seçime katılacağını belirtti. Ayrıca, ortak liste konusunda anlaşmaya vardıklarını ve iktidarı değiştirme kararlılıklarını vurguladı.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim