Moliere ödüllü Fransız yazar Denise Bonal tarafından yazılan ve Damla Kellecioğlu'nun Fransızcadan çevirdiği, Zeynep Özden'in yönettiği 'Kayıp Adımlar', ALAN Kadıköy'ün ilk yapımı olarak sahneleniyor. Oyun, hayali bir tren garında geçen ve çok dilli anonslar ile yolcuların birbirinden farklı hikayelerini konu alıyor. Seyirciler, oyunun başlangıcında fuayeden başlayarak, yönlendirmelerle oyun alanına geçiş yapıyor ve sonunda karşılıklı oturarak sahneyi izliyorlar. Oyun, vedalar, elvedalar, acı dolu öyküler gibi temaları işliyor.
21 Nisan 2024

Quentin Dupieux'in 'Yannick' adlı kara komedisi, bir tiyatro oyununu beğenmeyen seyircinin alışılmadık tepkisini konu alıyor. Film, sanat ile sanat tüketicisi arasındaki ilişkiyi, özellikle sanat eserine yönelik beklentiler ve gerçekleşenler arasındaki farkı merkeze alıyor. Ayrıca, modern dünyada sanatın eleştirilmesi ve tüketici memnuniyeti konularına değinilerek, sanatın toplum için mi yoksa sanatçı için mi olduğu sorusu tartışmaya açılıyor. Yönetmen Quentin Dupieux'in bu filmiyle, sanatın öznelliği ve iktidarın ulaşılmazlığı arasındaki benzerlikler üzerinden toplumda yaşanan çelişkileri de ele alıyor.
14 Nisan 2024

Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un yeni filmi 'Bugonia', başrollerinde Emma Stone ve Jesse Plemons ile 7 Kasım 2025’te vizyona girecek. Film, Güney Koreli yönetmen Joon-hwan’ın 2003 yapımı 'Save The Green Planet!' filminden uyarlanacak ve Dünya’yı yok etmek isteyen bir uzaylı sandıkları bir CEO’yu kaçıran iki genç adamın hikayesini anlatacak. Lanthimos ve Stone daha önce 'Poor Things' ve 'Kinds of Kindness' filmlerinde de birlikte çalışmışlardı.
27 Haziran 2024

Akademi Ödüllü Oppenheimer filminin Japonya'daki galası, Hiroşima'da, tarihte ilk atom bombasının atıldığı yere yakın bir sinemada gerçekleştirildi. Film, Japonya'da tartışmalara neden oldu ve hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldı. Hiroşima'nın eski belediye başkanı ve 'Hibakusha' olarak bilinen atom bombası felaketinden kurtulanlar, filmin nükleer silahların yarattığı yıkımı yeterince vurgulamadığını eleştirdi. Buna rağmen, filmi izlemeye teşvik edenler ve Christopher Nolan'ın hayranlarından olumlu geri dönüşler de alındı.
30 Mart 2024

Londra'daki Prince Charles Sineması, halkın tepkisi üzerine yapay zeka tarafından yazılan 'Son Senarist' filminin galasını iptal etti. Film, Peter Luisi tarafından yönetildi ve Nicholas Poplin tarafından oynandı. İzleyiciler, yazar yerine yapay zeka kullanılması konusundaki endişelerini dile getirdi. Yönetmen Luisi, filmin amacının yapay zekanın film endüstrisi üzerindeki etkisi hakkında bir sohbet başlatmak olduğunu belirtti.
23 Haziran 2024

Dune 2 filmi, Timothee Chalamet ve Zendaya'nın başrollerini paylaştığı, Denis Villeneuve tarafından yönetilen bir yapım olarak vizyona girdi ve Kuzey Amerika'da 81,5 milyon dolarlık açılış hasılatıyla 2024'ün en yüksek açılışını gerçekleştirdi. Warner Bros'un 72 ile 75 milyon dolar arasında bir açılış hasılatı beklediği film, beklentileri aşarak büyük bir başarıya imza attı. Ayrıca, film A CinemaScore ve Rotten Tomatoes'ta yüksek değerlendirmeler alarak eleştirmenlerden ve izleyicilerden tam not aldı. Bu başarı, serinin devam filmlerinin geleceğine dair beklentileri artırıyor.
4 Mart 2024

Alman yazar Jenny Erpenbeck, 'Kairos' romanıyla Uluslararası Booker Ödülü'nü kazandı ve bu ödülü kazanan ilk Alman yazar oldu. Kitabı Almanca'dan İngilizce'ye çeviren Michael Hofmann da bu ödülü kazanan ilk erkek çevirmen olarak tarihe geçti. Ödül, 50 bin sterlin değerinde olup, yazar ve çevirmen arasında paylaştırılacak. Roman, Doğu Almanya'nın çöküşü sırasında geçen bir ilişkiyi anlatıyor ve jüri tarafından kişisel ve ulusal dönüşümlerin iç içe geçtiği zengin dokulu bir eser olarak nitelendirildi.
22 Mayıs 2024

ABD'de düzenlenen 96'ncı Oscar ödül töreninde, Oppenheimer filmi önemli ödüller kazanarak dikkat çekti. Film, en iyi film, en iyi yönetmen (Christopher Nolan), en iyi aktör (Cillian Murphy) dahil olmak üzere birçok kategoride ödül aldı. Diğer dikkat çeken ödüller arasında en iyi aktris ödülünü Emma Stone'un Poor Things filmi için kazanması ve en iyi yardımcı aktör ödülünün Robert Downey Jr.'a Oppenheimer filmiyle gitmesi yer aldı.
11 Mart 2024
İşaretlediklerim