Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Türkiye'de Merkez Bankası, iktidarın ekonomi politikalarını desteklemek amacıyla döviz kurlarını kontrol altında tutmak için 'arka kapı' satışları yapmakta ve altın satışlarına başvurmakta. Seçim öncesinde TL'nin değer kaybını yavaşlatmak için bankalara yeni düzenlemeler getiriliyor. Uzmanlar, seçim sonrasında piyasa dışı uygulamaların sona ereceğini ve TL'nin değer kaybedeceğini öngörüyor. Merkez Bankası ayrıca, altın ve döviz talebini baskılamak ve kur korumalı mevduatın cazibesini artırmak için çeşitli düzenlemeler yapıyor.
18 Mayıs 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini bu ay 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağını öngörüyor. Banka, asgari ücret artışının enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını ve yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 42 olacağını belirtiyor. Ayrıca, Mart yerel seçimlerinin mali politikalarda potansiyel gevşemeye dair belirsizlik yarattığını ifade ediyor. Deutsche Bank yetkilisi, 2024 sonunda dolar kuru tahminini 1 dolar için 36 lira olarak öngörüyor.
12 Ocak 2024

Merkez Bankası, ticari işletmeler arasında mal ve hizmet tedarikinde geç ödemelerde uygulanacak temerrüt faiz oranını yüzde 48 olarak belirledi. 2023 başında bu oran yüzde 11,75 idi. Ayrıca, alacak tahsili masrafları için talep edilecek asgari giderim tutarı 1310 lira olarak tespit edildi. Bu kararlar, Türk Ticaret Kanunu'nun 1530'uncu maddesi uyarınca alınmıştır.
2 Ocak 2024

Türk Lirası mevduat faizleri, kamu bankalarında 3 puanlık bir düşüş yaşadı. Bu düşüş, bankaların Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'ta dönüşüm hedeflerini tutturması ve kredi talebindeki yavaşlama ile ilişkilendiriliyor. Özel bankalarda faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişirken, kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38'e çekildi.
23 Ekim 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri dışında yurt içinde tutacakları yabancı para cinsinden hesaplara yüzde 4,5 faiz ödeme kararı aldı. Daha önce bankalar, yurt dışında tuttukları dövizler için yüzde 4,3 oranında LIBOR faizi almaktaydılar. Bu yeni düzenlemeyle, bankaların yurt dışında bulunan fazla dövizlerini yurt içine getirmeleri durumunda, zorunlu karşılık tutarının üzerindeki meblağlara yüzde 4,5 faiz verilecek ve bu faiz Türk Lirası cinsinden ödenecek.
20 Ocak 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 9 olarak sabit bıraktı. 2022 Kasım ayında faiz indirim döngüsünün sonlandırıldığı açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz ve yüksek kur politikasını benimseyen 'yeni ekonomik model' çerçevesinde, ihracatın artırılması ve cari fazla ile döviz bolluğu yaratılarak kurların ve enflasyonun düşürülmesi hedeflenmişti, ancak bu beklentiler karşılanamadı.
19 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, bankanın 5 Haziran'dan itibaren 20 milyar dolarlık net alım yaptıktan sonra geçen hafta yeniden net dolar satışına döndüğünü belirtti. Seçimlerden sonra dolar kurunda yüzde 35 artışın esas nedeninin Merkez Bankası'nın bu net alımı olduğunu ifade etti. Dolar/TL ve avro/TL kurlarının seçimler sonrası önemli ölçüde yükseldiği görüldü.
24 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla beklenen bir faiz indirimi beklentisine rağmen alındı. TCMB, deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin hızla toparlandığını ve depremin Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki yaratmayacağını öngördüğünü belirtti. Ayrıca, enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmelerin sürdüğü, ancak depremin arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği ifade edildi.
25 Mayıs 2023

Merkez Bankası, bankaların bilançolarındaki Türk Lirası ağırlığı yükümlülüğünü yüzde 60'tan yüzde 57'ye indirdi. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Bu düzenlemeler, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'liralaşma' adı altında yapılan düzenlemelerin akıbetinin merak edilmesiyle birlikte geldi.
25 Haziran 2023

Türkiye'de seçimlere yaklaşılırken döviz piyasasında hareketlilik arttı ve bankalar arasındaki döviz alım satım makası 1 Türk Lirası'nı aştı. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada farklı fiyat oluşumlarına yol açtı. Merkez Bankası'nın belirlediği kurlar ile Kapalıçarşı ve bankaların uyguladığı kurlar arasında önemli farklar bulunuyor. Özellikle kamu ve özel bankaların döviz satış fiyatları, Merkez Bankası'nın kurlarından daha yüksek seviyelerde.
27 Nisan 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından oy birliğiyle alındı. FOMC, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedeflediğini belirtti. Ayrıca, son göstergelerin ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte güçlü bir hızda büyüdüğüne işaret ettiği bildirildi.
1 Kasım 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023

Türkiye Merkez Bankası (MB), bankacılık sistemine daha fazla lira sağlamaktan ziyade, şimdi sistemden lira çekmeye başladı. Seçimlerden sonra döviz kurları serbest bırakıldı ve dolar/TL ile avro/TL kurları önemli ölçüde yükseldi. Yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarının sona ereceğini belirtti ve kamu bankalarının döviz satışını durdurduğu gözlemlendi. MB'nin döviz rezervi biriktirmesi ve menkul kıymet baskısının gevşetilmesi, TL likiditesinin artmasına ve TL mevduat faiz oranlarının düşmesine yol açtı.
19 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 25'e çıkarmasının ardından, TL vadeli mevduat faizleri yüzde 42'ye kadar yükseldi. Bankacılık sektörü, TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefini tutturmak zorunda. Kamu bankaları TL vadeli mevduat faizini yüzde 35-37 arasında uygularken, bazı özel bankalar döviz dönüşlü KKM hesapları için ekstra 2 puanlık fark uyguladı.
29 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından geldi. Ancak, Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan birçok ekonomist, yapılan faiz artırımını yeterli bulmadı. Ekonomistler, faiz artışının beklentilerin altında kaldığını ve yapısal reformların eşlik etmesi gerektiğini ifade ettiler.
22 Haziran 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan kurumlar Aralık ayında Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 seviyesine çıkarmasını bekliyor. Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz oranları artırılmakta olup, Kasım ayında son artışla faiz oranı yüzde 40'a ulaşmıştı. Kurumlar, 2024 yılı için beklenen zirve faiz oranının yüzde 45 olacağını ve ilk faiz indiriminin üçüncü çeyrekte gerçekleşeceğini öngörüyor. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin göreve gelmesi ve Batı yatırımlarını çekme çabaları sürüyor.
18 Aralık 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Ancak bu artış, ekonomistler tarafından yeterli görülmedi ve beklentilerin altında kaldı. Ekonomistler, yapısal reform ihtiyacına dikkat çekerek, faiz artırımının tek başına ekonomik sorunları çözemeyeceğini belirtti. Ayrıca, enflasyonun yüzde 40 civarında olduğu bir ortamda yüzde 17,5 faiz oranının yeterli olmadığına dikkat çekildi.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim