Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin Ocak 2023'teki ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 artarak 19,4 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 20,7 artışla 33,6 milyar dolara ulaştı. Bu artışlar sonucunda dış ticaret açığı yüzde 38,4 oranında artış gösterdi ve 14 milyar 237 milyon dolar olarak kaydedildi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak 2022'de yüzde 63 iken, Ocak 2023'te yüzde 57,6'ya düştü.
27 Şubat 2023

Türkiye'nin dış ticaret açığı Mart 2023'te 8,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, Ocak-Mart dönemi toplamında 34,9 milyar dolarlık bir açık verdi. Bu rakamlar, Türkiye'nin bugüne kadarki en yüksek çeyreklik dış ticaret açığı olarak kayıtlara geçti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un açıkladığı verilere göre, Mart ayında ihracat yüzde 4,4 artışla 23,6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 4,2 artışla 32,2 milyar dolar oldu. Ocak-Mart döneminde ise ihracat yüzde 2,5 artarak 61,6 milyar dolar, ithalat yüzde 11,4 artarak 96,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
4 Nisan 2023

Türkiye'nin 2022 yılı bütçe açığı, gelirlerin giderlerden daha hızlı artması sonucu beklenenden düşük oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bütçe gelir tahminlerinin aşıldığını belirtti. Bütçe açığının düşük olmasının nedeni olarak enflasyonun etkisi ve vergi gelirlerindeki artış gösterildi. Gelirlerde özellikle kurumlar vergisi artışı dikkat çekerken, giderlerde maaş artışları, enerji sübvansiyonları ve sosyal harcamalar etkili oldu.
16 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerine göre, Türkiye'nin GSYH'si önceki yıla göre yüzde 4,5 artış gösterdi. Bu artışla birlikte, 2023 yılında kişi başına düşen GSYH cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden ise 13 bin 110 olarak hesaplandı. TÜİK, toplam GSYH miktarını paylaşmazken, yapılan hesaplamalara göre toplam GSYH'nin yaklaşık 1,1 trilyon dolar olduğu belirtildi.
29 Şubat 2024

Esfender Korkmaz, Ocak-Şubat döneminde Türkiye'nin AB, İngiltere ve ABD ile olan ticaretinde 0,7 milyar dolar fazla verirken, Rusya ve Çin ile olan ticaretinde 12,8 milyar dolar açık verdiğini belirtti. Bu durumun, Türkiye'nin toplam dış ticaret açığının neredeyse tamamını bu iki ülkeye karşı verdiğini gösterdiğini ifade etti. Korkmaz, Rusya ile enerji ticaretinde pazarlık yapılması ve Çin'den yapılan ithalatta teknoloji dışı ürünler için kota uygulanması gerektiğini savundu. Ayrıca, bu ülkelerin yolsuzluğa açık ülkelerle işbirliği yaparak dış ticaret yoluyla sömürü düzeni kurduğunu öne sürdü.
3 Nisan 2024

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin Ukrayna savaşı, Batı'nın Rusya'ya yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını azaltması sonucu derinleştiğini belirtti. Ayrıca, Çin ekonomisinin büyümesi ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği ve bu durumun tüketicileri zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşanabileceğini de ifade etti.
3 Temmuz 2023

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda 2023 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,9 olarak güncelledi. Raporda, merkez bankalarının faiz artırımları ve Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik faaliyeti baskıladığı, Çin'deki Covid-19 durumunun ise toparlanmayı hızlandırdığı belirtildi. Küresel enflasyonun 2022'deki yüzde 8,8 seviyesinden 2023'te yüzde 6,6'ya ve 2024'te yüzde 4,3'e düşmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilirken, Türkiye'nin 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 3 olarak korundu.
31 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı veri bültenine göre, Türkiye'nin 2023 yılının ilk 11 ayında dış ticaret açığı 100 milyar dolar oldu. Kasım ayında ihracat yüzde 5,2 artışla 23 milyar 11 milyon dolara, ithalat ise yüzde 5,6 azalışla 28 milyar 931 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret hacmi kasımda yüzde 1,1 düşüşle 51 milyar 942 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-kasım döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70 olarak hesaplandı.
2 Aralık 2023

Dünya Bankası, eğer politika yapıcılar işgücü arzını, üretkenliği ve yatırımı artırmak için gerekli adımları atmazsa, ortalama potansiyel küresel ekonomik büyümenin 2030'a kadar yılda %2,2 ile otuz yılın en düşük seviyesine düşeceğini ve bu durumun 'kayıp bir on yıl' başlatacağını belirtti. Rapor, sürdürülebilir sektörlerde yatırım artışı, ticaret maliyetlerinin azaltılması, hizmetlerde büyümenin artırılması ve işgücüne katılımın genişletilmesi gibi önerilerde bulundu. Ayrıca, Covid-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna işgali gibi krizlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği ifade edildi.
28 Mart 2023

Türkiye, Rusya ve İran ile olan doğalgaz sözleşmelerinin sona ermesi yaklaşırken, enerji tedarikini çeşitlendirmek amacıyla Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile 2,5 milyon ton LNG temini için 1,1 milyar dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ve ticari şartlar üzerindeki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin diğer ABD'li doğalgaz üreticileriyle de benzer görüşmeler yaptığı, bu adımların Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediği ifade edildi.
29 Nisan 2024

2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye'nin dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre 16,5 milyar dolar azalarak, bu düşüşün büyük bir kısmı ithalatın azalmasından kaynaklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş altın ithalatına getirdiği kotalar ve tahsisler, altın ithalatında spekülasyon, karaborsa ve kaçak ticaret iddialarını gündeme getirdi. Türkiye'nin uzun süredir devam eden dış ticaret ve cari açık sorunları, ekonomik istikrarsızlığa ve yoksullaşmaya yol açıyor. Yazar, dış açıkların çözümü için üretimde kullanılan ithal girdi oranını azaltma ve aramalı ile hammadde ithalatını düşürme önlemlerini öneriyor.
1 Mayıs 2024

Moskova borsası, 1 Mart itibarıyla Türk Lirası/Rus Rublesi döviz çifti için anlaşmalı vadeli işlem sözleşmelerinin alım satımına başlayacağını duyurdu. Bu karar, Moskova borsasındaki yatırımcıların Türk Lirası'na olan ilgisinin artması sebebiyle alındı. Batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ve ticaretin sekteye uğraması nedeniyle, Rusya Türkiye ve bazı Asya ülkeleriyle ticaretini artırmıştı. Türkiye, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmamış ve bu durum iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine yol açmıştı.
28 Şubat 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2022 yılında ihracatının yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Erdoğan, Avrupa Birliği ile dış ticaret fazlasının 10 milyar doları aştığını ve TL cinsinden dış ticaret hacminin 350 milyar lirayı geçtiğini belirtti. Ancak, ithalat rakamları ve dış ticaret açığı hakkında bilgi vermedi. Resmi verilere göre, 2022'de dış ticaret açığı yüzde 138,5 artarak 110,2 milyar dolara yükseldi ve ithalat yüzde 34,3 artışla 364,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
2 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Hedefleri Programı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde iyileşmeler olduğunu ve kişi başına düşen milli gelirin arttığını belirtti. Nebati, 2022'de kişi başına gelirin 10 bin dolar seviyesini aştığını ve 2023 yılında 12 bin doların üzerine çıkacağını öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bütçe açığının yılın tamamında 139,1 milyar TL olduğunu söyledi.
16 Ocak 2023

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Ekonomik Görünüm' raporunda Türkiye'nin 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 4,3'ten yüzde 4,5'e, enflasyon beklentisini ise yüzde 52,1'den yüzde 52,8'e yükseltti. Ayrıca, 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 39,2'den yüzde 47,4'e çıkarıldı. Raporda, sıkılaşan para politikasının ve yüksek enflasyonun tüketimi zayıflatacağı, fakat Türkiye'nin ihracatının 2025'te güçleneceği öngörülüyor.
29 Kasım 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticaretini sürdürüyordu. Ancak ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve yaptırım uyarıları sonrasında, Türkiye hükümeti 1 Mart'tan itibaren yaptırım uygulanan malların Rusya'ya geçişini durdurma kararı aldı. Bu durum, Türkiye'deki kargo gümrükleme sistemlerinde değişikliklere yol açtı ve şirketler arasında kafa karışıklığına sebep oldu. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtiliyor.
12 Mart 2023

Yüksek enflasyon, mali kriz ve jeopolitik gerilimler nedeniyle para stratejileri yeniden düzenleniyor. Invesco tarafından yapılan bir ankete göre, merkez bankaları ve varlık fonları önümüzdeki 10 yılda enflasyonun daha yüksek olacağına inanıyor ve altın ile gelişmekte olan piyasa tahvillerini iyi bir yatırım seçeneği olarak görüyorlar. Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası dondurulan altın ve döviz rezervleri, ülkelerin altınlarını yurt dışından geri çekme eğilimini hızlandırdı. Ankete katılan merkez bankalarının yurt içinde tuttukları altın oranı 2020'de %50 iken, bu oran şimdi %68'e yükseldi.
10 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım boru hatlarının hasar görmesinin ardından Türkiye'de bir gaz merkezi kurmayı teklif etmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu teklifi desteklemişti. Putin, projenin gerçekçi olduğunu ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceğini ifade etmişti. Ancak Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, kararın 2023'te alınmasının beklendiğini söylemişti. Şimdi ise Kremlin, projenin zaman gerektiren karmaşık bir proje olduğunu duyurdu.
20 Mart 2023

Boru Hatları Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ve ExxonMobil, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti konusunda bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Washington'da yapılan görüşmeler sırasında anlaşmayı duyurdu. Anlaşmanın, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi açısından uzun vadeli faydalar sağlaması bekleniyor.
9 Mayıs 2024
İşaretlediklerim