6 Şubat 2023'te Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen iki büyük depremin ardından ve 21 Şubat'ta Hatay'da gerçekleşen iki depremin sonucunda ölü sayısı artmaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 22 Nisan itibariyle paylaştığı verilere göre, ölü sayısı 50 bin 783'e yükseldi. Ayrıca, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısının 301 bin olduğu belirtildi.
22 Nisan 2023

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında 830 bin 806 binanın incelendiğini ve bunlardan 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Ayrıca, 433 tarihi eserin incelendiğini ve bunlardan 121'inin ağır hasarlı olduğunu ifade etti. Oktay, deprem sonrası fahiş kira artışlarına cüret edenlerin olduğunu ve bunun hesabının sorulacağını, refakatsiz çocuklarla ilgili olarak ise 1713 çocuğun durumu hakkında bilgi verdi.
18 Şubat 2023

Türkiye'nin Hatay ilinde 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgede yaşanan artçı sarsıntılar devam ederken gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından farklı büyüklüklerde ölçülen depremler sonucunda can kaybı sayısı altıya yükseldi. Depremler sonrasında bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatıldı, bazı binaların yıkıldığı ve hastanelerin tahliye edildiği bildirildi. Ayrıca tsunami uyarısı yapıldı ancak daha sonra kaldırıldı.
21 Şubat 2023

Hatay, Defne ve Samandağ merkezli iki depremle sarsıldı. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, insanların çadır eksikliği nedeniyle hasarlı evlerine girmek zorunda kaldığını ve bu durumun ölümlere yol açabileceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremde 213 kişinin yaralandığını ve üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Eryılmaz, daha önce hasar gören binaların yıkıldığını ve çadır ihtiyacının acilen karşılanması gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Türkiye genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Depremler, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep ve diğer sekiz şehri etkiledi. TÜİK verilerine göre, etkilenen illerdeki binaların yarısından fazlası 2001 sonrası inşa edilmiş olmasına rağmen, hasar büyüktü. Bakan Kurum, e-Devlet ve hasartespit.csb.gov.tr adresleri üzerinden hasar durumuna ilişkin bilgi alınabileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler Türkiye'nin 10 şehrini etkiledi ve son güncellemelere göre 20 bin 213 kişinin hayatını kaybettiği, 80 bin 52 kişinin yaralandığı ve 6 bin 444 binanın yıkıldığı bildirildi. Depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay'da, birçok kişi hala enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Diken, yıkıma dönüşen Hatay sokaklarını görüntüledi.
11 Şubat 2023

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da, 'rezerv alan' adı altında oturulabilir raporu verilen binalar da dahil olmak üzere birçok yapı yıkılmaya başlandı. Yeni yasal düzenlemelerle, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan olarak ilan etme yetkisi genişletildi. Bu durum, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği tarafından bir 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Yıkımlar, resmi belge gösterilmeden ve OHAL bahanesiyle hızlandırılarak gerçekleştiriliyor.
7 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasar gören ve yıkılan hastanelerin yerine Hatay'ın İskenderun, Antakya ve Defne ilçelerinde yeni hastaneler yapılması amacıyla bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararlarına göre, İskenderun ve Defne ilçelerindeki belirli taşınmazlar ile Antakya ilçesindeki bazı taşınmazlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kamulaştırılacak.
14 Nisan 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyinde meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Hatay şehir merkezinde sekiz ceset saatlerce kaldırılamadan yol kenarında bekletildi. Polis, şehrin birçok yerinde cesetlerin olduğunu ve kaldırma çalışmalarına yetişemediklerini belirtti. Hatay, depremden en çok etkilenen iller arasında yer alıyor ve ilk 24 saatte yeterli arama kurtarma faaliyeti yapılamadığı bildiriliyor. The Economist dergisinin Türkiye temsilcisi Piotr Zalewski, Hatay'daki durumu 'apokaliptik' olarak nitelendirdi.
7 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapılan yeni evler hakkında depremzedelerin olumlu geri dönüşler aldığını ifade etti. Özhaseki, depremzedelerin 'Evimizin yıkıldığı iyi oldu, bize villa verdiniz' şeklinde teşekkür ettiklerini söyledi. Ayrıca, yeni yapılan köy evlerinin çelikten yapıldığını ve 9 şiddetindeki depremlere bile dayanıklı olduğunu belirtti. Ancak, bu ifadelerin bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılandığı belirtiliyor.
7 Şubat 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem sonrası hasar gören binalardan eşya alımının, binaların durumuna göre 'Alınabilir' veya 'Alınamaz' raporu ile belirleneceğini açıkladı. Bakan Kurum, bu sürecin valilikler aracılığıyla yürütüleceğini ve ağır hasarlı binalardan eşya alınamayacağını belirtti. Vatandaşların konut bulamamaları durumunda eşyalarının güvenli bölgelere taşınacağını ve vatandaşların yeni ev tutmaları halinde taşınma sürecinin koordinasyonunun sağlanacağını ifade etti.
19 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası hükümetin imar barışı düzenlemeleri tartışma konusu oldu. 2017'de getirilen ve 2019'a kadar uzatılan düzenleme, ihtilaflı binalar için cüzi bir bedel karşılığında af sağlıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerindeki mitinglerde imar affını savunmuştu. Ancak iktidar, depremde yıkılan binaların kaçının imar affından yararlandığı veya kaçak yapıldığı konusunda bilgi vermekten kaçınıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yıkılan binaların çoğunun yapı denetim hizmeti almamış olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da olası bir depremin büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek, şehrin deprem tehlikesiyle yaşadığını söyledi. Kurum, İstanbul'daki sağlıksız konutların acilen dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı ve 'Yarısı Bizden' projesi kapsamında yeni başvuru döneminin başladığını duyurdu. Ayrıca, vatandaşların talepleri doğrultusunda projelerde iyileştirmeler yapılacağını ve inşaat süreçlerinin hızlandırılacağını ifade etti.
8 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık için yasa taslağı hazırlanacağını duyurdu. Özhaseki, İstanbul'da 2012'den bu yana 800 bin civarında konutun yenilendiğini, 5,8 milyon bağımsız birimden 1,5 milyonunun riskli olduğunu ve 600 bininin ilk etapta yıkılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, rezerv alanlarda 350 bin konut inşa edileceğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile vatandaşların evlerini yıkıp yeniden yapmaları durumunda bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
19 Ağustos 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremzedelere satılan konutların değerinin arttığını belirtti. Bu durum, iktidarın ekonomi politikaları ve Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sonucu yükselen enflasyon ve TL'nin değer kaybı nedeniyle konut fiyatlarının artışına bağlandı. Bakan Kurum'un açıklamaları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun depremzedelere ücretsiz konut vaadiyle karşılaştırıldı. Kılıçdaroğlu'nun vaadi, TOKİ'nin hak sahiplerini maliyet üzerinden borçlandıracağı planıyla çelişiyor.
20 Nisan 2023
İşaretlediklerim