Reddit, içerik politikasında bir değişiklik yaparak yapay zeka tarafından üretilen kurgusal karakterleri içeren porno ve cinsel içeriklere izin vereceğini duyurdu. Bu karar, platformun yeni ücretlendirme uygulamasını devralmasının ardından kullanıcılar tarafından yapılan protestoların sürdüğü bir dönemde geldi. Ancak Reddit, gerçek kişileri tasvir eden deepfake içeriklere ve çocuk istismarı içeren materyallere izin verilmeyeceğini belirtti.
7 Temmuz 2023

Northeastern ve Glasgow üniversiteleri ile MIT iş birliğiyle yapılan bir araştırma, evde yalnız yaşayan papağanların dokunmatik ekranlar aracılığıyla diğer papağanlarla görüntülü arama yaparak daha mutlu bir yaşam sürdüğünü gösterdi. Araştırmada, 18 papağan sahibine ve papağanlarına tablet kullanımı eğitimi verildi ve kuşların seçtikleri 'arkadaşlarıyla' görüşmeleri sağlandı. 1000 saatlik video analizi sonucunda, papağanların daha fazla ötüş, konuşma ve oyun oynama gibi mutluluk belirtileri gösterdiği belirlendi. Araştırma, evcil papağanların izolasyon ve can sıkıntısının azaltılmasında teknolojinin potansiyel bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
26 Nisan 2023

Rusya'da bir mahkeme, arkadaşlık uygulaması Tinder'ı işleten Match Group'a 10 milyon ruble (2,8 milyon TL) ve yayın hizmeti sunan Twitch'e 13 milyon ruble (3,6 milyon TL) para cezası verdi. Cezanın gerekçesi, bu şirketlerin Rus yasalarına uymaması olarak belirtildi. Rusya daha önce de Google, Twitter, Facebook, Telegram ve Wikipedia gibi platformlara çeşitli nedenlerle para cezası vermişti.
4 Eylül 2023

BBC teknoloji editörü Ben Morris, 2024'te öne çıkacak teknoloji trendlerini sıraladı. Üretken yapay zeka sistemleri, çeşitli içerikler üreterek bazı endüstri ve iş kolları için temel bir araç haline geldi. Google'ın çatı şirketi Alphabet, ChatGPT'ye rakip 'Gemini' adlı yapay zeka modelini tanıttı. Elektrikli otomobiller konusunda, Birleşik Krallık'ta satılan tüm araçların belli bir oranının elektrikli olması gerektiği ve bu alanda zorlukların devam edeceği belirtiliyor. İnsansı robotlar alanında ise Tesla'nın 'Optimus' adlı robotları dikkat çekiyor. Sağlık alanında ise semaglutide içeren kilo verme ilacı 'Wegovy' büyük başarı sağlayarak talebi karşılamakta zorlanıyor.
24 Aralık 2023

İstanbul Müze Gazhane'de 3-5 Şubat tarihlerinde 'Virtual Landscapes' adlı uluslararası bir sanal gerçeklik (VR) sergisi gerçekleştirilecek. Galaxy Network tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yedi ülkede eş zamanlı olarak sunulan sergide, uluslararası festivallerden ödüllü dokuz VR filmi sanatseverlerle buluşacak. Sergide, uzay yolculuklarından sanat eserlerine kadar çeşitli temalarda filmler yer alacak ve giriş ücretsiz olacak. 'VR Future NFT' sahiplerine girişlerde öncelik tanınacak.
23 Ocak 2023

Central Lancashire Üniversitesi'nden bilim insanları, dünyadan yaklaşık 9,2 milyar ışık yılı uzaklıkta, çapı 1,3 milyar ışık yılı ve çevresi yaklaşık 4 milyar ışık yılı olan bir halka şeklinde yapı keşfetti. Bu yapı, Dünya'dan bakıldığında Ay'ın 15 katı büyüklüğünde görünüyor ve evreni anlamamızı zorlaştırıyor. Keşfedilen yapı, kozmologların teorik olarak yapıların boyutları için belirlediği 1,2 milyar ışık yılı sınırını aşıyor ve evren hakkındaki bazı temel varsayımlara meydan okuyor. Aynı üniversiteden bir doktora öğrencisi daha önce de benzer şekilde teorilere meydan okuyan 'Dev Yay' adında başka bir yapı keşfetmişti.
14 Ocak 2024

Google, güvenlik gerekçesiyle en az iki yıldır aktif olmayan hesapları silmeye başladığını duyurdu. Şirket, kullanılmayan hesapların çalınmaya daha açık olduğunu ve bu hesapların kimlik hırsızlığı gibi dolandırıcılık yöntemlerinde kullanılabileceğini belirtti. Hesapların silinmesini önlemek için kullanıcıların hesaplarına giriş yapmaları, e-posta kontrol etmeleri veya YouTube'da video izlemeleri gibi aktiviteler yeterli olacak. Google Photos kullanıcılarına da iki yılda bir giriş yapma uyarısı yapıldı. Şirket veya okul hesapları ve abonelik içeren hesaplar silme politikasından muaf tutulacak.
1 Aralık 2023

Güvenlik araştırmacıları, milyonlarca cihaza yüklenmiş ve kötü amaçlı yazılım içeren 17 finans uygulamasını tespit etti. Bu uygulamaların Google Play Store ve Apple App Store'dan kaçarak kullanıcılara zarar verebileceği belirtildi. ESET araştırmacıları tarafından yapılan açıklamada, bu uygulamaların telefonlardan derhal silinmesi ve şifrelerin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca kullanıcıların şüpheli e-posta ve mesajlara karşı dikkatli olmaları önerildi.
17 Aralık 2023

Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, tıbbi izleme teknolojisi şirketi Masimo'nun şikayeti üzerine, Apple'ın yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Ultra 2 ve Apple Watch Series 9'un ABD'de satışını yasakladı. Karar, Apple Watch'un kandaki oksijen seviyelerini okuma özelliğinin Masimo'nun nabız oksimetresi patentlerini ihlal ettiği gerekçesiyle alındı. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından veto edilmeyen bu karar sonucunda Apple'ın söz konusu modellerinin satışı durduruldu. Apple ise karara itiraz için ABD Federal Temyiz Mahkemesi'ne başvurdu.
27 Aralık 2023

ABD, Almanya, Britanya, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur dahil olmak üzere 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanılmasını engellemek için 20 sayfalık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, şirketlerin yapay zekayı istismar edici şekilde geliştirmesini ve kullanmasını önlemeyi amaçlıyor. Güvenliğin tasarım aşamasında öncelikli olduğu belirtilen anlaşma, bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi ve veri manipülasyonunun önlenmesi gibi genel tavsiyeler içeriyor. Avrupa ülkeleri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda ABD'ye göre daha ileri bir noktada bulunuyor.
27 Kasım 2023

ABD merkezli yapay zeka firması Aizip ve MIT'den bilim insanları, gelişmiş yapay zeka sistemlerinin insan yardımı olmadan daha küçük yapay zeka sistemleri üretebildiğini keşfetti. Aizip CEO'su Yan Sun, bu durumu 'kendi kendine evrilebilen yapay zeka' olarak nitelendirdi. Aizip'in kurucularından Yubei Chen, büyük ve küçük yapay zeka sistemlerinin birlikte çalışarak eksiksiz bir ekosistem oluşturacağını ve bu sistemlerin çeşitli alanlarda kullanılabileceğini belirtti.
19 Aralık 2023

ATV'nin popüler bilgi yarışması 'Kim Milyoner Olmak İster'in büyük ödülü, artan enflasyon ve döviz kuru karşısında değer kaybı yaşaması nedeniyle 5 milyon liraya yükseltildi. Yeni sezonda yarışmacılar, 13. soruyu doğru yanıtladıklarında 5 milyon lira kazanacaklar. Ayrıca diğer 12 sorunun para değerleri de artırıldı.
13 Eylül 2023

Ziraat Bankası, 300 milyon dolar tutarında, iki yıl vadeli, sürdürülebilirlik bağlantılı, dış finansman işlemi gerçekleştirdi. İngiltere'nin uluslararası ölçekteki bir yatırım bankasıyla yapılan işlem sonucunda sağlanan tutar, 'Deprem Destek Paketleri' kapsamında belirli kriterleri sağlayan bireysel, KOBİ ve tarımsal müşterilere tahsis edilecek olan kredilerin finansmanında kullanılacak.
2 Kasım 2023

Amazon Türkiye ve PwC Türkiye'nin ortaklaşa hazırladığı rapora göre, Türkiye'deki küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) %76,8'i e-ihracatın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını bilmiyor. Rapor, KOBİ'lerin sadece %25,3'ünün e-ticaret faaliyetlerinde bulunduğunu ve e-ihracat yapanların oranının ise yalnızca %4,1 olduğunu ortaya koyuyor.
1 Haziran 2023

İstanbul'da İETT'ye bağlı toplu ulaşım araçlarında unutulan eşyalar, Karaköy'deki İETT Genel Müdürlüğüne ait binada sergilendi ve açık artırmayla satıldı. Satışa çıkarılan eşyalar arasında cep telefonları, fotoğraf makineleri, kol saatleri ve güneş gözlükleri gibi pek çok eşya yer aldı. Toplam değeri 184 bin 110 lira olan eşyaları, Aziz Korkmaz adlı vatandaş 550 bin liraya satın aldı.
5 Eylül 2023

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın yaptığı araştırmada, Apple 516,6 milyar dolarlık marka değeriyle 'dünyanın en değerli markası' unvanını Amazon'dan geri aldı. Microsoft, Google ve Amazon sırasıyla Apple'ı takip eden diğer üst sıradaki markalar oldu. Araştırmada Türk markaları ilk 500 içinde yer alamadı ve ABD'li şirketler listede 203 markayla öne çıktı.
17 Ocak 2024

Hollanda merkezli teknoloji şirketi Philips, kar marjlarını 2025'e kadar artırmak için toplam 6 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmaların yarısı bu yıl içinde, diğer yarısı ise 2025'e kadar gerçekleştirilecek. Şirketin yeni CEO'su Roy Jakobs, daha önce çalışanların yüzde 5'inin çıkarılacağını duyurmuştu. Bu adım, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle benzer işten çıkarmalar yaptığı bir döneme denk geliyor.
30 Ocak 2023

Milli Piyango'nun düzenlediği yılbaşı özel çekilişinde 400 milyon liralık büyük ikramiye, online platform üzerinden satılan bir tam bilete isabet etti. Bu miktar, Milli Piyango tarihinde dağıtılan en yüksek ikramiye olarak kayıtlara geçti. Ayrıca çekilişte 40 milyon, 4 milyon ve 1 milyon liralık ikramiyeler de farklı numaralara çıktı. Bilet satışlarının düşük olması ve satılmayan biletlere çıkan ikramiyeler sosyal medyada eleştirilere neden oldu.
1 Ocak 2024

Meta, Apple'ın sanal gerçeklik gözlüğü Vision Pro'ya rakip olabilecek bir ürün geliştiriyor. Quest 3 adı verilen bu yeni ürün, Vision Pro'nun maliyetinden yüzde 15 daha düşük olması planlanıyor. Meta, bu maliyet düşüşünü kulaklık ve kontrol kolu eklemeden gerçekleştirecek ve AR gözlüğü sadece el ve göz hareketleriyle kontrol etmeyi hedefliyor.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim