Seçimlere kısa bir süre kala, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sandık güvenliğinin sağlanması amacıyla oluşturulan Türkiye Gönüllüleri'ne katılım için çağrıda bulundu. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde her oyun çok değerli olduğunu belirterek, halkın iradesinin güvenli ve şeffaf bir şekilde sandığa yansıması için vatandaşları bu girişime katılmaya davet etti.
14 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki çalışmalar, kentsel dönüşüm, muhalefetin eleştirileri ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi konulara değindi. Erdoğan, deprem bölgesindeki vatandaşların serzenişlerinin haklı olduğunu kabul etti ve bölgeyi yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca, 'önce vatanım ve milletim' diyen herkesle işbirliği yapacaklarını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin otomobili Togg'un ön siparişe açılacağını da duyurdu.
15 Mart 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine herhangi bir ittifak teklifinde bulunmadığını belirtti. İnce, Kılıçdaroğlu'nun parti ziyareti sırasında deprem bölgesi, sandık güvenliği ve troller gibi konuların konuşulduğunu, ancak ittifakla ilgili bir teklifin gündeme gelmediğini Twitter üzerinden paylaştı. Kılıçdaroğlu ise daha önce İnce'ye bir teklif yapıldığını ancak üzerinde uzlaşılamadığını ifade etti.
5 Nisan 2023

Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını öne sürerek, seçmenlerin kendisine oy vereceğini ifade etti. Anketlerde Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde gösterilmesine rağmen, İnce'nin adaylığının muhalefetin oylarını böleceği ve ikinci turda Erdoğan'ın kazanabileceği endişesi dile getiriliyor. İnce, İYİ Parti dışındaki ittifak partilerini eleştirerek, oylarının yarısını Cumhur İttifakı'ndan alacağını iddia etti ve ilk turda yüzde 30 oy alacağını savundu.
27 Mart 2023

Anadolu Ajansı'nın yayınladığı seçim sonuçlarına göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli ve Balıkesir'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gerisinde başlamasına rağmen, sandıkların bir kısmı açıldıktan sonra öne geçti. AA'nın verileri, başlangıçta Erdoğan'ı Türkiye genelinde yüzde 60 ile başlatırken, saat 21:15 itibariyle yüzde 51,23'e düşürdü. Uzmanlar AA'nın verilerini tartışmalı buluyor.
14 Mayıs 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içindeki Süleymaniye'ye yapılan İHA saldırısının ardından Türkiye'nin askeri operasyonlarının devam edeceğini belirtti. ABD'li yetkililer, saldırının hedefinin Demokratik Suriye Güçleri komutanı Mazlum Abdi olduğunu ve olayda zayiat olmadığını ifade etti. Irak merkezi hükümeti Türkiye'yi suçlayarak özür talep etti, ancak Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Ankara'nın saldırıyla ilgisinin olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, Süleymaniye'de PKK ve PYD'nin kontrolü altında olduğunu ve hava sahasının kapatıldığını açıkladı.
10 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçime 10 gün kala sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda, seçim sürecinde 'pis işler' yapılacağını öne sürdü ve sağduyu çağrısında bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçimleri 'darbe girişimi' olarak nitelendirmesi ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kutuplaştırıcı ifadeler kullanması üzerine Kılıçdaroğlu, halkın huzur içinde oy kullanmasını istedi ve nefret söyleminin son bulmasını talep etti.
29 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 200 bin kişiye soruşturma açtırdığını ve 2021 yılında 305 çocuğu dava ettiğini belirterek, bu uygulamaları eleştirdi. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde kendisini eleştirenlerin başına bir iş gelmeyeceğine dair söz verdi ve 85 milyonun cumhurbaşkanı olacağını ifade etti. Ayrıca, bazı televizyon kanallarının kampanya filmini yayınlamayı reddettiğini duyurdu.
12 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda Türkiye'de tüm kanalların aynı içerikle yayın yapmasının bir daha yaşanmayacağını belirtti. Bu açıklama, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçime iki gün kala ana akımdan en az 19 kanalda ortak yayınlanan konuşması sırasında geldi. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda demokrasi vadederek, demokrasinin önemini vurguladı.
12 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda, iktidara yakın gruplara aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar dolarlık kaynağı geri getireceğini ve bu kaynakla ilk yıl içinde atama bekleyen 100 bin öğretmeni öğrencileriyle buluşturacağını belirtti. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklaması, bazı televizyon kanallarının kendisinin reklamlarını yayınlamayı reddetmesi üzerine sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla gündeme geldi.
8 Nisan 2023

Millet İttifakı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden ittifakın genel başkanlarına güvenleri için teşekkür etti ve birlikte yürüyecekleri uzun bir yol olduğunu belirtti. Ayrıca, Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracaklarını ve bu sürecin başladığını ifade etti.
7 Mart 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğe müdahale etmek üzere NATO Kosova Gücü'ne (KFOR) bağlı bir komando birliğini bölgeye gönderdiğini açıkladı. Kosova'da Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş ve bölgede tansiyon yükselmişti. KFOR ve Kosova polisi belediye binalarını korumak için tedbirler almış, çıkan arbedede 30 KFOR askeri yaralanmıştı. Türkiye'nin gönderdiği birlik, 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova'daki Sultan Murat Kışlasına intikal edecek.
4 Haziran 2023

Almanya'da hükümet ortağı FDP'nin genel sekreteri Bijan Drij-Sarai, Türkiye'deki hükümetin Avrupa'dan çok uzakta olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından dünya genelinden yorumlar gelirken, Drij-Sarai Türkiye'nin AB üyelik sürecinin bitirilmesi gerektiğini ve Almanya'da yaşayan Türklerin seçim alışkanlıklarının entegrasyon politikaları açısından hayal kırıklığı yarattığını dile getirdi. Ayrıca Türkiye'nin otoriter bir çizgide ilerlediğini ve insan haklarının kısıtlandığını, ekonominin kötü durumda olduğunu belirtti.
30 Mayıs 2023

Avrupa Birliği (AB), liderler zirvesinde Ukrayna'ya 50 milyar avro ek mali yardım sağlanması konusunda uzlaştı. Daha önce Aralık ayında Macaristan'ın vetosu nedeniyle bu yardım planı engellenmişti. Ancak AB'nin özel zirvesinde tüm üye ülkelerin bu yardım paketi konusunda anlaşmaya vardığı duyuruldu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya üzerinden bu uzlaşmayı ve AB'nin Ukrayna'ya olan uzun vadeli ve öngörülebilir desteğini duyurdu.
1 Şubat 2024

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amir Muhammed Ramin, Türkiye'de yaşayan Afganistan uyruklu kişilerin son genel ve cumhurbaşkanı seçimlerinde 60-65 bin civarında oy kullandığını açıkladı. Ramin, Türkiye'deki Afgan göçmenlerin üç kategoriye ayrıldığını belirtti: oturma izni olan düzenli göçmenler (yaklaşık 50 bin), uluslararası koruma statüsünde olanlar (yaklaşık 130 bin) ve yasadışı yollarla gelen sığınmacılar (şu anda 50-60 bin civarında). Ayrıca, 2022 yılında yasadışı yollarla gelen 70 bin kişinin geri gönderildiğini ifade etti. Ramin, oy kullanan Afgan kökenli seçmenlerin büyük bir bölümünün uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan kişiler olduğunu vurguladı.
15 Haziran 2023

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

Medya ve Göç Derneği (MGD), mülteci, göçmen ve sığınmacı terimlerinin hangi bağlamlarda kullanılması gerektiğine dair bir rehber yayınladı. Rehbere göre, göç etme şekilleri 'gönüllü göç' ve 'zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' olarak ikiye ayrılıyor. 'Gönüllü göç' altında sadece 'göçmen' statüsü hukuki olarak tanınıyor. 'Zorunlu göç ve ülke dışında yerinden edilme' kapsamında ise 'sığınmacı' ve 'mülteci' statüleri hukuki olarak tanınıyor.
27 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Amy Pope, iklim değişikliği nedeniyle göçlerin artacağını ve resmi olarak iklim göçü çağına girildiğini belirtti. Pope, Afrika'da 2022'de 7,5 milyondan fazla kişinin doğal afetler nedeniyle yerinden edildiğini ve eğer etkin ve sürdürülebilir eylemlere geçilmezse, 2023 yılına kadar sadece Afrika'da 105 milyon kişinin iklim değişikliği nedeniyle göçmen haline gelebileceğini ifade etti. Pope, 1 Ekim'den itibaren 5 yıllık bir dönem için Genel Direktörlük görevini Antonio Vitorino'dan devralacak.
2 Eylül 2023

Reuters'ın haberine göre, Suudi Arabistan gayrimüslim diplomatlar için Riyad'da içki dükkanı açmayı planlıyor. Müşterilerin bir mobil uygulama üzerinden kayıt yaptırması, dışişleri bakanlığından izin alması ve aylık kotalara uyması gerekecek. Dükkan, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu diplomatik bölgede açılacak. Suudi Arabistan'da içki tüketimi yasak olup, cezaları ağır; bu nedenle içkiye erişim genellikle diplomatik posta veya karaborsa yoluyla sağlanıyor.
24 Ocak 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, blues sanatçısı Muddy Waters’ın 'Hoochie Coochie Man' şarkısını çalarak küresel müzik diplomasisi programını başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu inisiyatifin amacının müziği barış ve demokrasiyi teşvik etmek için bir araç olarak kullanmak olduğu belirtildi. Blinken, etkinliğe dair bir video paylaşarak müzik ve diplomasiyi bir araya getirme fırsatını kaçıramayacağını ifade etti.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim