Donald Trump'ın destekçileri, siyah seçmenlerin oylarını kazanmak amacıyla yapay zeka teknolojisiyle üretilmiş görseller kullanmaya başladı. BBC Panorama tarafından yapılan bir araştırmada, Trump'ı siyahlarla birlikte gösteren deepfake görseller keşfedildi. Bu görsellerin, Trump'ı siyahlar arasında popüler göstermeyi amaçlayan bir strateji parçası olduğu belirtiliyor. Görüntülerin yaratıcılarından biri, bu görsellerin gerçek olmadığını kabul ederken, yapay zeka üretimi görsellerin bazı tipik hatalar içerdiği gözlemleniyor.
4 Mart 2024

OpenAI, San Francisco'da düzenlenen bir etkinlikte yeni yapay zeka modeli GPT-4 Turbo'yu tanıttı. Bu model, Nisan 2023'e kadar olan bağlamı içeren yanıtlar sağlayabiliyor ve önceki sürümlere göre çok daha uzun girdileri (300 sayfaya kadar) işleyebiliyor. GPT-4 Turbo şu anda geliştiriciler için ön izlemede ve yakında herkese açılacak. Ayrıca, OpenAI kullanıcıların ChatGPT'nin uygulama programlama arayüzünü kullanarak sohbet robotlarını özelleştirebilmelerine olanak tanıyan yeni bir seçenek sundu ve hizmet ücretlerini düşürdüğünü açıkladı.
6 Kasım 2023

Apple'ın sanal asistanı Siri, büyük dil modelleri ve üretken yapay zeka teknolojisi ile desteklenen yeni bir sistemle güncelleniyor. Bu güncelleme, Siri'nin e-posta gönderme ve silme, Apple News'te belirli yayınları açma gibi yeni özellikler kazanmasını sağlayacak. Siri'nin bu yeni yetenekleri, başlangıçta yalnızca Apple'ın kendi uygulamalarıyla çalışacak ve iOS 18'in ilk sürümünden sonra piyasaya çıkacak. Apple, ayrıca ChatGPT yapımcısı OpenAI ve Google ile ortaklıklar arayışında.
2 Haziran 2024

ABD'deki Indiana Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, OpenAI'nin sohbet robotu ChatGPT'nin metin oluşturma yeteneği, Twitter'da botnet kodu oluşturmak için kullanılıyor. Bu botlar, insanları sahte kripto para birimlerine yatırım yapmaya ikna etmeye çalışıyor ve hatta mevcut kripto cüzdanlarından hırsızlık bile yapabiliyor. Araştırmacılar, Twitter'da bu amaçla 1000'den fazla bot bulunduğunu tespit etti. Ayrıca, ChatGPT benzeri araçlar, çoğu yalan bilgi yayınlayan spam içerikli haber siteleri oluşturdu.
22 Eylül 2023

Türkiye otomotiv pazarında, 2024 yılının ilk çeyreğinde otomatik vitesli otomobillerin pazar payı yüzde 89,3 olarak kaydedildi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 25,2 büyüyerek 295 bin 519 adete ulaştı. Otomatik şanzımanlı otomobillerin satışları, manuel vitesli otomobillere göre önemli bir üstünlük göstererek, satılan her 10 otomobilden 9'unun otomatik vitesli olduğunu ortaya koydu. Segment bazında, ultra lüks, lüks ve üst-orta segmentlerde otomatik şanzıman payı yüzde 100'e ulaştı.
12 Nisan 2024

OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ayşe Akın'ın yapay zeka aracılığıyla üretilen ses ve görüntüsü, sosyal medya üzerinden ilaç pazarlamak için kullanıldı. Akın, bu sahtekarlıkla ilgili hukuki süreci başlattı ve CİMER'e şikayette bulundu. Sahte videolarda Akın, Meksika Üniversitesi baş üroloğu olarak tanıtılıyor ve idrar kaçırmaya karşı bir ilaç öneriliyor. Firmanın web sitesi adresi New York olarak gözükse de, haritadaki konumu Ukrayna'da ve ilaç Bulgaristan, Slovenya ve Hırvatistan'da satışta.
17 Haziran 2024

OpenAI, GPT-4 büyük dil modelini, hiçbir izin almadan bir milyon saatten fazla YouTube videosunun metne çevrilmiş halleriyle gizlice eğitti. Bu durum, yapay zeka şirketlerinin telif haklarını ihlal ederek modellerini nasıl eğittiklerini ve hak sahiplerine adil bir tazminat ödemeden veri topladıklarını gözler önüne seriyor. New York Times, bu konuda bir makale yayınladı ve OpenAI ile Microsoft'u telif hakkı ihlaliyle suçlayan bir dava ile karşı karşıya. Yapay zeka şirketlerinin bu tür eylemleri, telif hakkı yasalarının gri alanlarını ve adil kullanımı tartışmaya açıyor.
12 Nisan 2024

ABD'li teknoloji şirketi Apple, yeni yapay zeka teknolojisi Apple Intelligence'ı tanıttı ve ChatGPT ile işbirliğini duyurdu. Apple Intelligence, bağlam odaklı bildirimler gönderebilme, yapay zekayla görüntü oluşturma ve uygulamalar arası görev gerçekleştirme gibi yeteneklere sahip olacak. Siri'ye entegre edilecek ChatGPT, yılın ilerleyen zamanlarında iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya gelecek. OpenAI CEO'su Sam Altman, bu işbirliğinden memnuniyetini dile getirdi.
11 Haziran 2024

Dünya genelinde bu yıl düzenlenecek seçimlerde, yapay zekanın aldatıcı kullanımına karşı mücadele etmek üzere 20 teknoloji şirketi bir araya geldi. Bu şirketler, zararlı yapay zeka içeriklerini tespit edip karşı koymak için birlikte çalışacaklarını taahhüt eden bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, seçmenleri yapay zeka tarafından oluşturulan zararlı içeriklerden korumayı amaçlıyor ve çevrim içi toplulukları bu tür içeriklere karşı koruma altına almayı hedefliyor. İmza atan şirketler arasında Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft ve daha birçok önemli teknoloji firması yer alıyor.
16 Şubat 2024

İsveç ve İsviçreli araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışma, yapay zeka programı ChatGPT'nin doktorlardan yaklaşık 10 kat daha hızlı tıbbi rapor hazırlayabildiğini ortaya koydu. Acta Orthopaedica dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, doktorlar ve ChatGPT tarafından doldurulan hastane taburcu kağıtları arasındaki farkı alanında uzman 15 kişilik bir heyet ayırt edemedi. ChatGPT, benzer kalitedeki bir raporu ortalama 2,9 dakikada hazırlarken, doktorlar için bu süre 27,8 dakika oldu. Uppsala Üniversitesi Hastanesi'nde ortopedi doktoru olan Cyrus Broden, yapay zekanın doktorların iş yükünü azaltabileceğini ve hastalara daha fazla zaman ayırma imkanı sunabileceğini belirtti.
29 Mart 2024

2018 yılında Tesla aracıyla kaza yapan mühendis Walter Huang'ın ailesi, Tesla'ya karşı dava açtı ve otomatik sürüş yazılımının hatalı olduğunu iddia etti. Tesla ise sürücünün dikkatsizliğini suçladı. Davada, Elon Musk'ın Tesla'nın otomatik pilot sürüşünün güvenli olduğunu belirttiği 2016 tarihli bir konuşmasının 'deepfake' teknolojisiyle hazırlanmış olabileceği öne sürüldü. Yargıç, Tesla'nın savunmasını yetersiz buldu ve Musk'ın sorgulanmasına karar verdi.
27 Nisan 2023

Britanya'da 18 aylık Opal Sandy adlı çocuk, doğuştan işitme engelli olmasına rağmen, gen terapi yöntemiyle işitme duyusu kazandı. Bu yöntemde, OTOF genindeki mutasyonlar nedeniyle üretilmeyen otoferlin proteinini sağlayacak gen, zararsız bir virüs aracılığıyla hastaya aktarıldı. Sadece 16 dakika süren bir ameliyatla uygulanan bu terapi, Opal'ın yumuşak sesleri ve fısıltıları bile neredeyse normal şekilde duymasını sağladı. Bu başarı, sağırlıkla mücadelede yeni bir dönem olarak değerlendiriliyor.
9 Mayıs 2024

Twitter'ın sahibi Elon Musk ve Meta'nın sahibi Mark Zuckerberg arasında planlanan dövüşün tarihi hala belirsiz. Musk, dövüşün kendisi ve Zuckerberg'e bağlı kurumlar tarafından organize edileceğini ve Meta ve 'X' platformlarında yayınlanacağını duyurdu. Ancak dövüşün ne zaman yapılacağına dair bir bilgi vermedi. Zuckerberg, dövüş tarihinin belirlendiğinde bunu kendisinin duyuracağını ve bu zamana kadar Musk'ın söylediklerinin ikisinin ortak kararı olmayacağını belirtti.
12 Ağustos 2023

Türk bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserini erken tespit etmek için giyilebilir bir ultrason cihazı tasarladı. Bu cihaz, sütyenin kuplarına yerleştirilebilen parçalarla dokudaki küçük değişiklikleri yakalayıp kanseri erkenden teşhis edebilir. Cihazın evde kullanımı kolaydır ve bir akıllı telefon boyutunda taşınabilir bir görüntüleme cihazı üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
31 Temmuz 2023

Google, Microsoft ile rekabetinde yapay zeka teknolojisini iş uygulamalarına entegre etme kararı aldı. Gmail, Google Dokümanlar, Sheets ve Slaytlar gibi WorkSpace uygulamalarında yapay zeka kullanımını test etmeye başlayacak. Bu entegrasyon, kullanıcılara dokümanlarda beyin fırtınası yapma, e-posta taslakları oluşturma ve sunumlar için otomatik içerik üretme gibi imkanlar sunacak. Şirket, bu ay içinde bazı kullanıcılarla testlere başlayacak ve ilerleyen dönemlerde diğer uygulamalara da yapay zeka özelliklerini ekleyecek.
14 Mart 2023

ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing’in, Starliner mekiğiyle gerçekleştireceği ilk astronotlu uzay uçuş denemesi ikinci kez ertelendi. İçerisinde iki NASA pilotunun yer aldığı Starliner mekiği, fırlatma için geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sistemi tarafından durduruldu. Bilgisayarların geri sayımı neden iptal ettiği bilinmezken, fırlatış ikinci kez ertelendi. Starliner’ın ilk fırlatış denemesi ise 6 Mayıs’ta valf arızası nedeniyle ertelenmişti.
1 Haziran 2024

Otomobil üreticileri, teknolojinin gelişmesiyle azalan düz vites kullanımına karşın, nostalji tutkunu sürücülerin eski sürüş hissiyatını yaşamaları için işlevsiz düz vites ve sahte motor sesleri içeren elektrikli araç prototipleri üzerinde çalışıyorlar. Toyota, bu konuda öncü çalışmalar yapan markalardan biri olarak manuel şanzımanı taklit eden bir prototip geliştirdi. Lexus da benzer bir hissiyatı sağlamak için debriyaj ve vites değiştirme hissini taklit eden bir sistem üzerinde çalışıyor. Ford Mustang ve Jeep de bu yönde projeler geliştiren diğer markalar arasında.
19 Haziran 2023

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023
İşaretlediklerim