Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde ikinci kez çağrı cihazları patlatıldı. Patlamalar sonucu resmi olmayan kaynaklara göre en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda insan yaralandı. Dün Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı patlaması sonucu 12 kişi ölmüş ve 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından resmi makamlar henüz bir açıklama yapmadı.
18 Eylül 2024

İsrail'in Lübnan'daki çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu yüzlerce kişi yaralandı. Yaralıların çoğunun Hizbullah üyesi olduğu belirtildi. Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, ülkenin farklı bölgelerinde meydana gelen patlamalar nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığını açıkladı. Lübnan askeriyesi, kaosu önlemek için sokağa çıktı ve sağlık bakanlığı tüm çalışanlarını görev yerlerine çağırdı.
17 Eylül 2024

Lübnan'da Beyrut ve ülkenin güneyinde Hizbullah'a ait telsiz cihazları patlatıldı, en az üç kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı. Dünkü saldırılarda ise Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazları eş zamanlı patlamış ve 12 kişi ölmüştü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, patlamalar sonucu 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail'e ait olduğu tahmin edilen insansız hava araçlarının bölgede uçtuğu ve saldırıların arkasında Mossad'ın olabileceği iddia ediliyor.
18 Eylül 2024

Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı, Hizbullah’ın aylar önce sipariş ettiği Tayvan yapımı 5 bin çağrı cihazına Mossad’ın küçük patlayıcılar yerleştirdiğini belirtti. Bu patlamalar sonucu biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralandı. İsrail'den henüz bir açıklama gelmezken, cihazların ABD ve Tayvan menşeli olduğu iddia edildi. Tayvanlı şirketler ise cihazların üretiminde doğrudan bir dahilleri olmadığını savundu.
18 Eylül 2024

Lübnan Sağlık Bakanı Firas El Ebyad, Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölü sayısının 12'ye yükseldiğini açıkladı. Patlamalar sonucu biri çocuk dokuz kişinin öldüğü, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığı bildirildi. Lübnanlı yetkililer, İsrail'in istihbarat servisi Mossad'ın çağrı cihazlarına patlayıcı yerleştirdiğini iddia etti. Olayın ardından Lufthansa, Tel Aviv ve Tahran uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki güvenlik durumu nedeniyle Türk vatandaşlarına Lübnan'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Lübnan'da bulunan vatandaşlara da mümkünse ülkeden ayrılmaları tavsiye edildi. Bu uyarı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında öldürülmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi son gelişmelerin ardından yapıldı. Bakanlık, Lübnan'daki güvenlik durumunun hızla bozulabileceğini belirtti.
4 Ağustos 2024

Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine füze ve SİHA'larla saldırı düzenlendi. İsrail ordusu da Lübnan'ın güneyine karşılık verdi. Saldırılarda Hizbullah'tan iki kişi öldü. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırısında Hula beldesinde bir evin vurulduğunu ve bir kişinin öldüğünü, Beyt Lif beldesinde ise üç kişinin yaralandığını açıkladı. Türkiye, Fransa ve Almanya, vatandaşlarına Lübnan'dan ayrılmaları yönünde uyarılarda bulundu.
5 Ağustos 2024

Fransız hava yolu şirketi Air France, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Lübnan ve İsrail'e olan uçuşlarını yarına kadar askıya aldığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 12 kişinin öldüğünü ve iki bin 800 kişinin yaralandığını duyurdu. Air France, bölgedeki güvenlik krizinin günlük olarak değerlendirileceğini ve müşterilerin mağdur edilmeyeceğini belirtti. Benzer şekilde, Alman hava yolu firması Lufthansa da Lübnan'daki patlamalar nedeniyle İsrail ve İran'a uçuşlarını askıya almıştı.
18 Eylül 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini belirtti. Gallant, İsrail'in kuzeyine ağırlık verildiğini ve bu bölgedeki saldırıların tahliye edilen İsrail vatandaşlarının güvenli dönüşü için yapıldığını söyledi. Lübnanlı yetkililer patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail yönetimi saldırıları üstlenmedi. Bu gelişmelerin ardından bazı havayolu şirketleri Lübnan ve İsrail uçuşlarını askıya aldı.
18 Eylül 2024

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'da bulunan Türk vatandaşlarına tedbirli olmalarını ve mümkünse Litani Nehri'nin güneyinde kalan bölgelerden uzak durmalarını tavsiye etti. Bakanlık, acil durumlar için Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği ve Konsolosluk çağrı merkezinin telefon numaralarını paylaştı. Gelişmelerin Bakanlık ve Beyrut Büyükelçiliği'nin resmi web sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilmesi önerildi.
13 Ekim 2023

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye bölgesinde Hizbullah'a ait olduğu belirtilen binalara saldırı düzenledi. Saldırıda Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi hedef alındı ve insansız hava araçlarından fırlatılan üç füze kullanıldı. İsrail, bu saldırının, Golan Tepeleri'nde 12 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutması üzerine gerçekleştirildiğini belirtti. Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına derhal ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.
30 Temmuz 2024

İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanması üzerine Almanya, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. İsrail, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tutarak misilleme yapacağını açıkladı. Alman hükümeti, Lübnan'da yaklaşık 1300 Alman vatandaşı bulunduğunu belirterek, bu kişilerin hala mümkünken ülkeden ayrılmalarını tavsiye etti. Benzer bir çağrı ABD tarafından da yapıldı.
29 Temmuz 2024

Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah, 7 Ekim saldırılarından sonra ilk kez konuştu ve 'her türlü olasılığa hazır olduklarını' belirtti. Nasrallah, 'Bölgesel bir savaşı durdurmak isteyenler Gazze'deki saldırıları durdursun' dedi. ABD ve Britanya'nın, bölgeye gönderdiği uçak gemileri ve savaş uçaklarıyla İran ve İran destekli güçlerin, savaşa dahil olmasını engelleyeceklerinin mesajını verdiği bir dönemde bu açıklama geldi.
3 Kasım 2023

Alman hava yolu firması Lufthansa, Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarının ardından İsrail ve İran'a uçuşlarını 19 Eylül'e kadar askıya aldı. Lübnan'daki patlamalarda biri çocuk dokuz kişi hayatını kaybetmiş, 200'ü ağır 2 bin 800 kişi yaralanmıştı. Lufthansa, güvenlik durumundaki değişiklik nedeniyle Tel Aviv ve Tahran'a uçuşların derhal geçerli olmak üzere askıya alındığını ve Lufthansa Grubu'na bağlı diğer havayollarının da bu süre zarfında İsrail ve İran hava sahasından kaçınacağını açıkladı. İptallerden etkilenen yolculara ücretsiz rezervasyon değişikliği veya iptal seçeneği sunuluyor.
18 Eylül 2024

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

Lübnan sınırından 48 saat sonra İsrail'e roket atıldı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Celile'nin batısındaki bir bölgede İsrail'e ait hava savunma sistemlerinin aktif olduğu görüldü. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Ramya ve Ayta eş-Şaab beldelerine topçu saldırısı düzenledi. Resmi makamlardan can kaybı veya maddi hasara ilişkin bir açıklama yapılmadı.
1 Ağustos 2024

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu'da artan gerilim ve istikrarsız güvenlik ortamı nedeniyle Lübnan'daki Fransız vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu. Daha önce yapılan Lübnan'a seyahat edilmemesi uyarısı hatırlatılarak, halihazırda Lübnan'da bulunan Fransız vatandaşlarına son derece dikkatli olmaları ve Beyrut'taki Fransa Başkonsolosluğu'nun internet sitesini düzenli olarak takip etmeleri önerildi. Bu çağrı, Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün İsrail saldırısında ölmesi ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da suikasta uğraması gibi olayların ardından geldi.
4 Ağustos 2024

Türk Hava Yolları (THY), Pegasus Havayolları ve A Jet, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a seferlerini iptal etti. Bu karar, Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür suikastına misilleme olarak İsrail’e saldırı başlatmasının ardından alındı. İsrail, saldırıya karşılık vererek 48 saat olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle Türk havayolu şirketleri Beyrut seferlerini durdurdu.
25 Ağustos 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, Türkiye'deki depremlerde ölenlerin sayısının 43 bin 556'ya çıktığını, 10 AFAD personelinin de hayatını kaybettiğini belirtti. Toplam 7 bin 930 artçı sarsıntı yaşandığını, Hatay'da iki bina dışında arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini ifade etti. Yaklaşık 313 bin çadır kurulduğunu ve iki ay içinde 100 bin konteynerin tamamlanacağını söyledi. Hasar tespit oranının %75-80 arasında olduğunu, 600 bin bağımsız bölümün yıkıldığını veya yıkılması gerektiğini, ticaret alanları da dahil edildiğinde bu sayının 750 bine ulaştığını aktardı. Soylu, depremin büyüklüğünü abartmakla suçlanmasına ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iletişimde yaşanan bant daraltması, enkaz altındaki kişilerin dışarıya yardım çağrılarını iletememesine yol açtı. Bu durumun can kayıplarını artırdığı düşünülüyor. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk'te yaptığı açıklamada, iletişim kısıtlamasının gerekli olduğunu ve teknik bir izahının bulunduğunu belirtti. Ayrıca konunun mahkemeye intikal ettiğini ve gerekli savunmaların yapıldığını ifade etti.
7 Nisan 2023
İşaretlediklerim