EBS Danışmanlık tarafından hazırlanan verilere göre, 2023 yılının ilk beş ayında Türkiye'de toplam 38 bin 256 lüks araç satışı gerçekleşti. Bu satışlar toplam araç satışlarının yüzde 11,25'ini oluşturuyor. En çok satılan lüks araç markası BMW olurken, onu Audi ve Mercedes izledi. Model bazında ise BMW'nin 5 Serisi en çok tercih edilen model oldu.
3 Haziran 2023

Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla'nın güncellenen Model 3 tasarımı, Avustralya'daki güvenlik standartlarını karşılayamadığı için satışları askıya alındı. Sorun, arka koltuklarda çocuk koltuğu bağlama aparatının bulunmamasından kaynaklanıyor. Tesla, sorunu çözmek için yetkililerle görüşmelerini sürdürüyor ve araçların geri çağrılması konusunda henüz bir karar verilmedi. Yenilenen Model 3, aerodinamik yapısı ve menzili artırılmış olup, iç tasarımda da önemli değişiklikler içeriyor.
22 Ocak 2024

Mayıs ayında Türkiye'de satılan 2 bin 95 elektrikli araçtan 306'sı Togg markasının T10X V2 modeline aitti. Togg için ön siparişler Mart ayında alınmış ve kura çekimi yapılmıştı. İlk teslimatların Nisan ayında yapılması planlanırken, mayıs başına kadar ertelendiği belirtilmişti. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, Togg'un Mayıs ayı elektrikli otomobil pazarında yüzde 14,61 pazar payına sahip olduğunu ifade etti.
2 Haziran 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ikinci çeyrekte 466 bin 140 araç satarak analistlerin 445 bin araçlık satış beklentisini aştı. Bu satış rakamı, bir önceki çeyreğe göre %10, geçen senenin aynı dönemine göre ise %83 artış gösteriyor. Tesla, müşterileri kendine çekmek için fiyat indirimleri yaparak rekabetçi bir strateji izliyor. Analist Dan Ives, yapılan fiyat indirimlerini 'akıllı bir poker hamlesi' olarak değerlendirdi.
3 Temmuz 2023

Seçim sonrası kurdaki rekor artışlar otomobil fiyatlarında zam fırtınasına yol açtı. Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunmasıyla kurlar yükselmeye devam ediyor ve bu durum otomobil fiyatlarına yansıyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla, Opel, Toyota, Kia ve DFSK markalarının bazı modellerine temmuz ayında yüzde 18'e varan zamların yapıldığını duyurdu. EBS Danışmanlık sahibi Erol Şahin, otomobil fiyatlarındaki zamların devam edeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

Türkiye, uzun yıllar Avrupa'ya en çok otomobil ihraç eden ülke konumundayken, 2022 yılında bu unvanı Çin'e kaptırdı. Çin, Avrupa'ya 15,5 milyar dolarlık otomobil ihracatı yaparken, Türkiye 8,6 milyar dolarlık ihracatla geride kaldı. Çin'in ihracatındaki büyük payı Avrupalı firmaların Çin'de ürettikleri araçlar oluştururken, Çinli markaların da büyümesi dikkat çekiyor. Ayrıca, Çin'in Avrupa'ya ihraç ettiği otomobillerin yüzde 25'i elektrikli ve ülke, elektrikli araç bataryaları pazarında yüzde 56'lık bir paya sahip.
17 Nisan 2023

Türkiye genelinde elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonu sayısı 20 Kasım itibarıyla 10 bin 576'ya ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı 147'ye yükseldi ve bu şirketlerden 102'si aktif olarak hizmet veriyor. Türkiye'deki elektrikli araç sayısı 51 bin 813'e ulaşırken, beş elektrikli araca bir şarj noktası düşüyor.
21 Kasım 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, Hindistan hükümetiyle yıllık yaklaşık 500 bin elektrikli araç üretme kapasitesine sahip bir fabrika kurmak için görüşmeler yapıyor. Şirket, Hindistan'ı Hint-Pasifik bölgesine araç ihraç etmek için bir üs olarak kullanmayı hedefliyor. Tesla'nın Hindistan'daki araçlarının başlangıç fiyatı, ülkedeki en ucuz elektrikli araç olan MG Comet'in iki katından daha pahalı olacak. Tesla'nın daha önceki Hindistan giriş planları, hükümetin yüksek ithalat vergilerini düşürmeyi reddetmesi nedeniyle durdurulmuştu.
14 Temmuz 2023

BMW AG'nin 'i Vision Dee' adlı yeni prototipi, düğmesiz ve anahtarsız olarak ses kontrolü ile çalışacak şekilde tasarlandı ve Apple'ın gizli otomobil projesinden esinlenmiş özellikler içeriyor. BMW İcra Kurulu Başkanı Oliver Zipse, aracın dijital yaşama sorunsuz şekilde entegre olacağını belirtti. Apple'ın otomobil projesinin ertelenmesine rağmen, sektör üzerindeki etkisinin devam ettiği ve BMW'nin bu etkiyi yeni modelinde hissettirdiği ifade ediliyor. BMW, 2019'dan bu yana araçlarını kablosuz olarak güncelleyerek dijital yenilikler sunuyor ve yeni modelde ön camda dev bir ekran yer alıyor.
5 Ocak 2023

Tesla, Model 3 ve Model Y modellerinde ABD'de %6 ile %20, Almanya'da ise %17'ye varan oranlarda fiyat indirimleri gerçekleştirdi. En çok satılan Model 3'ün fiyatı 43 bin 990 dolara, Model Y'nin fiyatı ise 52 bin 990 dolara düşürüldü. Bu indirimler sonrasında Tesla'nın hisse değerleri yaklaşık %4 oranında düşüş yaşadı. Elon Musk, artan faiz oranları ve resesyon beklentisi nedeniyle hacim artışını sürdürmek adına fiyat indirimlerine gidilebileceğini ifade etmişti. Ayrıca, Tesla'nın Çin'de yaptığı fiyat indirimleri sonrası daha önce araç satın alan müşterilerden tepkiler gelmişti.
14 Ocak 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkenin net sıfır emisyon hedefine ulaşma taahhütlerinde değişikliğe giderek, benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışına yönelik yasağın 2030’dan 2035’e erteleneceğini açıkladı. Sunak, yeni yaklaşımların pragmatik, orantılı, gerçekçi ve Britanya halkına karşı sorumlu olacağını belirtti. Elektrikli araçlara ve evlerde ısı pompalarına geçiş sürecini kolaylaştıracaklarını ifade eden Sunak, evlerin enerjilerinin daha verimli hale getirilmesine yönelik sübvansiyonlara devam edeceklerini ancak kimsenin bu tür önlemler almaya zorlanmayacağını vurguladı.
20 Eylül 2023

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, İspanya'da üretilen yeni Fiat Doblo modelinin Türkiye'de haziran ayının ikinci haftasında satışa çıkacağını duyurdu. Fiat Doblo, 2000 yılından bu yana Türkiye'de üretilmekteydi, ancak Stellantis Grubu üretimi İspanya'nın Vigo fabrikasına taşıma kararı almıştı. Bursa'daki Tofaş fabrikasında üretilen son Doblo modeli 20 Mayıs'ta banttan inecek ve bu durum planlanan temmuz ayından daha erken bir tarihte gerçekleşecek.
17 Mayıs 2023

Fransız Renault Group, Japon otomobil üreticisi Nissan'daki mevcut yüzde 43'lük hissesini yüzde 15'e düşürmeyi planlıyor. Nissan'ın Renault'daki hisse oranı da yüzde 15. İki firma hisse seviyelerini eşitlemek için müzakereler yürütüyor. Ayrıca Renault'un yeni kurmayı planladığı elektrikli araç şirketinde Nissan'ın en fazla yüzde 15 hisse alabileceği belirtiliyor. Renault, 1999'da Nissan'a yaptığı yatırımla şirketin en büyük hissedarı olmuş ve daha sonra ittifaka Mitsubishi de katılmıştı.
23 Ocak 2023

Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen, elektrikli araç bataryalarının maliyetini düşürmek amacıyla maden ocaklarına yatırım yapmayı planladığını açıkladı. Şirket, bu yatırımlarla kendi ihtiyaçlarının yarısını ve diğer müşterilerin taleplerini karşılamayı hedefliyor. Batarya üretim birimi PowerCo, bu strateji doğrultusunda ABD'li Ford için batarya hücresi üretimine başlayacak. Bu hamle, Avrupa'nın Çin ve Asya'ya olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.
17 Mart 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) verilerine göre, Temmuz ayında otomotiv pazarında toplam 112 bin 459 adet otomobil satıldı. Bu satışlarla aylık rekor serisi devam etti. En çok satılan otomobil modeli ise 6 bin 595 adetle Fiat'ın Egea Sedan modeli oldu.
2 Ağustos 2023

EBS Danışmanlık verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk altı ayında satılan sıfır otomobil sayısı 430 bin 372 adet oldu. Bu rakam, nüfusa oranlandığında her 1000 kişiden sadece beşinin yeni otomobil satın alabildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasının 1000 kişi başına 10,7 araç olduğu dikkate alındığında, Türkiye Avrupa'da 32 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyon nedeniyle zor bir dönemden geçiyor ve bu durum vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor.
19 Temmuz 2023

Fransa, elektrikli araçların otobanda seyir halindeyken indüksiyon yoluyla ve asfalta yerleştirilen raylar üzerinden şarj edilmesini sağlayacak iki teknolojiyi test etmeye başladı. Paris yakınlarındaki A10 otoyolunda yürütülecek testlerde, asfaltın altına yerleştirilen manyetik bobinler ve asfaltla aynı hizada yerleştirilen raylar kullanılacak. Bu teknolojiler, elektrikli araçların şarj istasyonlarına uğramadan yolculuklarını sürdürmelerine ve daha küçük bataryalarla daha uzun mesafeler kat etmelerine olanak tanıyabilir. Göteborg Üniversitesi'nin araştırmasına göre, bu sistemler araçların menzil ihtiyacını ve batarya boyutunu önemli ölçüde azaltabilir.
15 Temmuz 2023

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında devam eden bulunurluk sorunu nedeniyle ikinci el piyasasında fiyatlar arttı. Bu durumdan faydalanan galerici ve karaborsacıların, Mercedes-Benz'in online satış platformunda özel yazılımlar kullanarak sıfır araçları hızla satın aldıkları ve böylece ikinci el piyasasını etkiledikleri iddia edildi. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, bu durumu sosyal medya üzerinden teyit ettiğini ve sistemin bu şekilde işlediğini belirtti.
21 Haziran 2023

Türkiye'de elektrikli araçlara olan talebin artmasıyla birlikte şarj istasyonlarının sayısı da artmaktadır. Şu anda Türkiye'de 59 farklı elektrikli araç modeli bulunmakta ve 2024 yılında bu sayının iki katına çıkması öngörülmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, Türkiye'nin 81 ilinde toplam 5 bin 614 şarj istasyonu bulunmakta ve bu istasyonlarda 8 bin 492 yavaş şarj (AC) ve 3 bin 575 hızlı şarj (DC) hizmeti sunulmaktadır. En fazla şarj istasyonu ve soket sayısına sahip şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara ve Antalya'dır.
26 Aralık 2023

Türkiye'de seçimlerin ardından dolar kurundaki yükseliş otomobil sektörüne de etki etti ve birçok otomobil markası fiyatlarına zam yaptı. Tesla ve Toyota'nın ardından 11 otomobil markası daha yüzde 9'a varan oranlarda zam yaptı. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Twitter üzerinden Renault, Fiat ve Seat markalarının çeşitli modellerine yüzde 4 ila 5 arasında zam yapıldığını duyurdu.
2 Haziran 2023
İşaretlediklerim