OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT için Apple'ın iOS işletim sistemi üzerinde bir uygulama geliştirildi ve bu uygulama ilk olarak ABD'deki kullanıcılara açıldı. Uygulama, iPhone ve iPad cihazlara ücretsiz olarak yüklenebiliyor ve OpenAI hesabı ile oturum açıldığında web sürümündeki konuşmalarla senkronize oluyor. Ayrıca, ses girişi desteği de sunuyor. OpenAI, uygulamanın önümüzdeki haftalarda diğer ülkelerde de kullanıma sunulacağını belirtti ve Android cihazlar için de bir uygulamanın kısa süre içinde gelmesi bekleniyor.
19 Mayıs 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

OpenAI, 'Hey ChatGPT' komutuyla çalışan yeni sesli asistanı GPT-4o'yu tanıttı. Bu asistan, şarkı söyleme, canlı konuşma ve duygusal ses yeteneği gibi özellikleriyle Siri'yi geride bırakmayı hedefliyor. GPT-4o, konuşmacının nefesini tespit edebilme, duyguları algılama ve gerçek zamanlı çeviri yapabilme gibi yeteneklere sahip. Ayrıca, doğal ve dramatik ses tonlarıyla hikaye anlatma ve şarkı söyleme yetenekleri de bulunuyor.
13 Mayıs 2024

Microsoft, çalışanlar tarafından Windows 11'in yayınlanmamış gizli özelliklerini etkinleştirmek için kullanılan dahili 'StagingTool' uygulamasını yanlışlıkla sızdırdı. Bu durum, gizli özellikleri etkinleştirme sürecini daha kolay ve daha resmi hale getiriyor. Microsoft'un kendi StagingTool sızıntısı, mühendislerin yayınlanmamış özellikleri test etmek için kullandığı dahili bir araç olduğu düşünülüyor. Microsoft'un, RAR ve 7-Zip dosyaları için yerel destek de dahil olmak üzere bir sonraki büyük Windows 11 güncellemesini eylülde sunması bekleniyor.
3 Ağustos 2023

Türkiye'de yaşayan kişilerin T.C. kimlik bilgileri, telefon numaraları ve adres bilgileri gibi kişisel verileri, bir sorgu sitesinde ücretsiz üyelikle erişilebilir hale geldi. Tapu ve diğer özel bilgiler ise ücretli üyelik gerektiriyor. Sitede şu an için 5195 kullanıcı olduğu ve Türkiye'de e-devlet sistemine kayıtlı yabancı uyruklu kişilerin bilgilerinin de bulunduğu belirtiliyor. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği yöneticisi Veysel Ok, bu durumun hem Kişisel Verileri Koruma Kanunu hem de Türk Ceza Kanunu kapsamında büyük bir suç olduğunu ifade ediyor.
9 Haziran 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı (YSK), vatandaşları telefon veya elektronik iletişim yoluyla kendilerine ulaşan ve 'Oy kullanacağınız sandık değişti' gibi yanıltıcı bilgiler veren sahte kişilere karşı uyardı. Kurum, seçmen kaydı sorgulama işlemlerinin yalnızca resmi internet sitesi, mobil uygulama, çağrı merkezi ve e-devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı kişisel bilgilerin paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.
31 Mart 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olup bir yıldır elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cep telefonlarının bağlantısı 24 saat içinde kesilecek. Daha önce bu süre yedi yıldı. Cihazlara ilişkin kimlik bilgileri 'siyah liste'ye alınacak. Yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
12 Ekim 2023

Haber sitesi T24, eski futbolcu Burak Yılmaz’ın eşine şiddet uyguladığı iddiasına verdiği yanıtı içeren haber nedeniyle içeriklerinin Microsoft tarafından engellendiğini duyurdu. Microsoft Türkiye CEO'su Levent Özbilgin'in, T24'ün engelin kaldırılması için yaptığı girişimlere sert bir tepki verdiği belirtildi. T24, 4 saat 15 dakika süren erişim engelinin ardından yayına devam etti.
31 Ekim 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yapay zeka aracılığıyla veri çekme ve sistem manipülasyonunu önlemek amacıyla tweet görüntüleme sayısına günlük kota getirdiğini duyurdu. Onaylı hesaplar için 6 bin, onaysız hesaplar için 600 ve yeni onaysız hesaplar için 300 olarak belirlenen kotanın kullanıcı tepkileri üzerine artırıldığı açıklandı. Ancak bu durum kullanıcıların tepkisini dindirmedi ve birçok kişi Twitter'ı terk ederek BlueSky Social, Truth Social ve Mastodon gibi alternatif platformlara geçiş yaptı. 'Goodbye Twitter' etiketi ABD'de trend topic oldu.
3 Temmuz 2023

Elon Musk, Twitter'da 'abonelikler' özelliğini anlatmak için bir ekran görüntüsü paylaştı ve bu görüntüde alternatif bir hesap olduğu düşünülen bir profil fotoğrafı dikkat çekti. Kullanıcılar, bu ipucundan yola çıkarak 'Elon Test' isimli ve 'ErmnMusk' kullanıcı adına sahip bir hesabı buldular. Bu hesapta Musk'ın çocuğu X'in fotoğrafı ve Tesla, Bitcoin gibi konularla ilgili paylaşımların yanı sıra çocuk taklidi yapan ve cinsel içerikli gönderiler bulunuyor. Musk, konu hakkında sadece bir fan hesabına alaycı bir yanıt verdi.
26 Nisan 2023

Fransa'nın Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanı Jean-Noel Barrot, iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Yasak, Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) iPhone 12'nin Avrupa'da izin verilen radyasyon miktarını aştığını tespit etmesi üzerine geldi. Avrupa'da bir telefonun 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması gerekiyor, ancak ANFR, iPhone 12 model telefonun 5,74 W/kg radyasyon yaydığını belirledi.
12 Eylül 2023

Toyota Motor, hatalı bulut bilgi işlem ayarları nedeniyle Asya ve Okyanusya bölgelerindeki müşterilerin kişisel bilgilerinin sızdırılmış olabileceğini bildirdi. Sorun, müşterilerin isim, telefon, adres ve şasi bilgilerini etkileyebilir. Şirket, sızan bilgilerin kötüye kullanıldığına dair bir bulguya henüz rastlanmadığını belirtti. Toyota, mayıs başında da benzer bir veri sızıntısı yaşamış ve 2 milyonu aşkın müşterisinin bilgilerinin sızdığını açıklamıştı.
2 Haziran 2023

Apple'ın ilk nesil iPhone modeli, LCG Müzayede sitesi üzerinden yapılan bir açık artırmada 63 bin dolara satıldı. Açık artırmaya 27 kişi katıldı ve orijinal fiyatının 100 katı üzerinde bir değere ulaştı. 2007 yılında piyasaya sürülen ve 599 dolar fiyat etiketine sahip olan bu iPhone modeli, kutusu açılmamış bir durumdaydı. Geçen yıl aynı sitede satılan başka bir ilk nesil iPhone ise 39 bin dolara alıcı bulmuştu.
21 Şubat 2023

Delaware'de bir bilgisayar tamir dükkanı sahibi olan John Paul Mac Isaac, Hunter Biden'ın avukatının bilgisayardaki bilgilerin çalınması ve paylaşılması hakkında savcılara yaptığı cezai soruşturma çağrısını değerlendirdi. Mac Isaac, kendisine yönelik tehdit iddialarını reddederek, Hunter Biden'ın bilgisayarını tamir etmek ve içeriklere erişmek için gerekli izne sahip olduklarını belirtti. 2020'de New York Post'un haberine göre, Hunter Biden'ın bilgisayarında babası Joe Biden'ın Ukrayna politikalarına müdahalesine dair iddialar ve kişisel içerikler bulunmuştu. Hunter Biden'ın avukatı, bilgisayarın içeriğinin çalınması ve dağıtılması konusunda dükkan sahibi ve Trump'ın ekibinden bazı isimleri suçlamıştı.
4 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, kişisel ofisinde avukatları tarafından kapalı bir kutuda bulunan gizli belgeler hakkında bilgi sahibi olmadığını ve içeriklerini bilmediğini ifade etti. Biden, belgelerin bulunmasından şaşkınlığını dile getirdi ve avukatlarının Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'ne (NARA) durumu bildirdiklerini belirtti. Ayrıca, sürecin kısa zamanda sonuçlanmasını umduğunu söyledi.
11 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Apple, yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2'yi tanıttı. Yeni modeller, daha hızlı bir işlemci ve geliştirilmiş özelliklerle birlikte geliyor. Apple Watch Series 9, yüzde 60 daha hızlı bir S9 çipe ve yüzde 30 daha hızlı bir GPU'ya sahip. Watch Ultra 2 modeli ise 49 mm kasa boyutu, titanyum kasa ve 3000 nit parlaklık sunan bir ekranla geliyor. Her iki model de watchOS 10 işletim sistemini kullanıyor. Türkiye'deki fiyatları 15 bin lira ile 40 bin lira arasında değişiyor.
13 Eylül 2023

DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan, 'devletin güvenliği ve siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek' suçlamasıyla yargılandığı davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gürcan, casusluk suçlamalarından beraat etti ancak hakkında adli kontrol şartı devam edecek. Gürcan ve avukatları, daha önce kamuoyuyla paylaşılan bilgilerin gizli olmadığını savundu. Gürcan, soruşturma aşamasında yedi ay tutuklu kalmış ve daha sonra tahliye edilmişti.
15 Haziran 2023

Instagram, kullanıcıların profillerine şarkı eklemelerine olanak tanıyan yeni bir özellik tanıttı. Bu özellik, kullanıcıların profillerine ekledikleri şarkının biyografi alanında gösterilmesini sağlayacak. Eklenen şarkı otomatik olarak çalmayacak, profili görüntüleyen kişiler parçayı çalabilecek ya da duraklatabilecek. Özellik, pop şarkıcısı Sabrina Carpenter işbirliğiyle tanıtıldı.
24 Ağustos 2024

Çin'de bulunan ve 'iPhone city' olarak adlandırılan dünyanın en büyük iPhone fabrikası olan Foxconn, Covid-19 salgınına rağmen yüzde 90 kapasite ile çalışmaya devam ettiğini açıkladı. Pandemi nedeniyle Çin'de üretimde düşüşler yaşanmış ve sıkı kısıtlamalar getirilmişti. Ancak Foxconn, işçileri mutlu etmek ve şirkete bağlamak için çeşitli teşvikler sunarak ve kısıtlamaların çoğunu kaldırarak üretimi sürdürmeyi başarmış.
3 Ocak 2023
İşaretlediklerim