Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini açıkladı. Şimşek, vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmama hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti. Kripto para düzenlemesi komisyondan geçti ve bu konuda daha fazla detayın ilerleyen aşamalarda paylaşılacağı ifade edildi.
5 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi genel oranlarında bir artış olmayacağını belirtti. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de bir düzenleme yapılmayacağını ifade etti. Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen vizyonun uygulanacağını ve vergi istisnalarının gözden geçirileceğini söyledi.
4 Mart 2024

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin hala yürürlüğe girmemesi ve iktidar yetkililerinin konu hakkında farklı açıklamalar yapmasına tepki gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini söylemesine rağmen, AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları arasında çelişkiler bulunuyor. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini belirtti.
18 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, bundan sonra ücret düzenlemelerinin hedef enflasyona göre yapılacağını belirtti. 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılına ilişkin hedef yüzde 33 olarak belirlendi. Şimşek, OVP'nin Türkiye'nin olumlu bir döngüye gireceği yönünde olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın maliye politikasına tam destek verdiğini ifade etti.
7 Eylül 2023

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, enflasyonla mücadelede TL'ye değer kazandırmanın doğru bir yol olmadığını ve güçlü liranın ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti. Özilhan, makroekonomik istikrarın sağlanması gerektiğini ve cari açık sorununun çözümü için geniş kapsamlı reformlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ayrıca, sermaye girişlerinin rezervleri güçlendirmek için kullanılması gerektiğini vurguladı.
16 Haziran 2023

Şeref Oğuz, hükümetin mali sıkıntılara çözüm olarak vergilerle oynamaya meyilli olduğunu belirtiyor. Yazısında, bütçe açığının büyük bir kısmının faiz ödemelerinden kaynaklandığını ve hükümetin bu durumu vatandaşa daha fazla vergi yükleyerek çözmeye çalıştığını ifade ediyor. Oğuz, 1 Nisan'dan sonra vatandaşlardan peşin vergi talep edilmesinin bir şaka olmadığını, ciddi bir mali yük olduğunu vurguluyor.
20 Şubat 2024

Murat Ağırel, Mehmet Şimşek'i vergi adaletsizliği ve liberal kapitalist ekonomi politikaları nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi. Ağırel, yoksul halk kesimlerinin ve maaşlı çalışanların borç yükünü taşıdığını, buna karşın lüks işletmelerin vergi ödemekten kaçındığını belirtti. İzmir'deki bir börekçi firmanın ödediği vergilerle lüks işletmelerin ödemediği vergileri karşılaştırarak, Şimşek'in bu duruma müdahale etmediğini vurguladı.
11 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin asgari ücrete ve emeklilere zam talebini, enflasyonu düşürme hedefi nedeniyle reddetti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Şimşek ile yaptığı görüşmede bu talepleri dile getirdi ancak Şimşek, ekonomik programdan ödün veremeyeceklerini belirtti. Görüşmede ayrıca yeni vergi paketi ve vergi cennetleri konuları da ele alındı.
24 Haziran 2024

Şeref Oğuz, kamu sektöründe gözlemlenen aşırı harcamaları ve lüks tüketimi eleştirerek, bu durumun sosyal barışı tehdit ettiğini belirtti. Maliye Bakanı Şimşek'in tasarruf amacıyla çıkardığı genelgenin, beklenenin aksine daha fazla harcama talebi yarattığını ifade etti. Oğuz, enflasyonla mücadelede samimiyetin, kamunun israf kalemlerini gözden geçirmesiyle başlaması gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2024

Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu kararın ardından döviz kurlarında artış yaşandı ve dolar 24, avro 26 lirayı geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada öngörülebilirliğin önemini vurgulayarak, güvenin kurala göre politikalar uygulanarak sağlanabileceğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin ekonomi felsefesinin piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi ve dalgalı kur sistemine dayandığını ifade etti.
22 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kamuda tasarruf ve harcama üzerine çalışmaların son aşamaya geldiğini ve 2024'ün ikinci yarısında uygulamaya konulacağını belirtti. Şimşek, dezenflasyon sürecinin başlaması için yapısal reformlar ve maliye politikası alanında adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, enflasyonu düşürme sürecinin zaman alacağını ve bu süreçte sıkı para ve maliye politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Bakan, vergi muafiyetleri ve istisnaların da gözden geçirileceğini söyledi.
26 Nisan 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı çıkış harçlarına yapılması planlanan zam hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, imkanı olmayan birinin yurt dışına gidemeyeceğini belirterek, imkanı olanlardan vergi alınmasının planlandığını söyledi. Ayrıca, vergi taslağı, asgari ücret, EYT düzenlemesi ve muhalefetin ekonomi politikaları eleştirileri hakkında da konuştu. Şimşek, vergi taslağı için yapılan eleştirileri yaygara olarak nitelendirdi ve vergilendirilmeyen alanlardan vergi almanın yeni bir vergi yükü getirmek olmadığını vurguladı.
1 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı göreve geldikten sonra KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkardı ve seçim sonrası için KDV ve ÖTV'de daha fazla artış yapılacağını ima etti. Ayrıca, bakan bütçeden yeni yatırımların bir süre yapılmayacağını duyurdu. Esfender Korkmaz, devletin altyapı yatırımlarını durdurmasının ve tüketim vergilerini artırmasının üretimi ve mal arzını daraltacağını, bu durumun da fiyatları artıracağını belirtti. Korkmaz'a göre, çözüm vergileri artırmak değil, kamu harcamalarında popülizmi, lüksü ve yolsuzluğu azaltmaktır.
20 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim