Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın İHA saldırılarına karşı mücadele ettiklerini ve 14 İHA'dan 11'inin imha edildiğini belirtti. Zelenski, Ukrayna hava sahasının tam kontrolü için modern savaş uçaklarının gerekliliğine vurgu yaptı ve bu uçaklar sayesinde Rus saldırılarını daha etkili bir şekilde engelleyebileceklerini ifade etti. Ayrıca, özellikle Donetsk'te devam eden yoğun çatışmalarda mücadele eden Ukraynalı askerlere minnettarlığını dile getirdi.
28 Şubat 2023

Kiev Şehri Askeri İdaresi, Rus kuvvetlerinin başkent Kiev'e sabah erken saatlerde hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Saldırının Hazar bölgesinden kalkan stratejik bombardıman uçakları Tu-95MS, Tu-160 tarafından yapıldığı ve X-101/555 tipi seyir füzeleri kullanıldığı belirtildi. Ayrıca, Rus güçlerinin insansız hava araçları (İHA) da kullandığı ve Ukrayna hava kuvvetlerinin tüm hedefleri imha ettiği ifade edildi. Füze parçalarının Kiev'in bazı semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktığı bildirildi.
18 Mayıs 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 36 saatlik bir ateşkes ilan etti. Ateşkes, 6 Ocak öğlen 12.00'den itibaren başlayacak. Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill'in çağrısı üzerine gerçekleşen bu karar, Ukrayna tarafından kabul görmedi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri terk etmesi gerektiğini belirterek ateşkesi tanımadıklarını ifade etti.
5 Ocak 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko'nun bildirdiğine göre Obolon ve Svyatoşin semtlerinde patlamalar yaşandı. Svyatoşin semtinde bir mağaza binasında yangın çıktı. Olay yerlerine itfaiye ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi. İlk bilgilere göre can kaybı yaşanmadı. Kiev Şehri Askeri İdaresi, hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini açıkladı. Ayrıca, Ukrayna basını gece yarısında Kiev ve bazı bölgelere İHA saldırıları düzenlendiğini bildirdi.
28 Mart 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova'ya insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlendiğini duyurdu. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimini suçlayarak saldırıları 'terör eylemi' olarak tanımladı. ABD, Rusya topraklarına saldırı düzenlenmesini desteklemediğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, sekiz İHA'nın gönderildiğini ve bunlardan beşinin düşürüldüğünü, üçünün ise güzergahlarının değiştirildiğini bildirdi. Moskova Belediye Başkanı, saldırılarda iki kişinin hafif yaralandığını açıkladı. Ukrayna cumhurbaşkanının danışmanı ise Kiev'in saldırılarla ilgisi olmadığını söyledi, ancak olayları görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Ankara'da gerçekleştirilen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi zirvesinde, Rusya Delegasyonu Başkan Vekili Olga Timofeeva'nın konuşması sırasında Ukrayna heyeti protesto düzenledi. Protesto sırasında Rusya aleyhine sloganlar atıldı ve aşırı milliyetçi örgüt Sağ Sektör flaması açıldı. Ukrayna Delegasyonu Başkanı Anna Purtova, Timofeeva'nın konuşması boyunca koltuğunu boş bıraktı. Daha sonra Ukraynalı delege Olesandır Marikovski, bir Rus delegenin arkasına geçerek Ukrayna bayrağı açtı ve Rus delegenin bayrağı almasının ardından ona yumruk attı.
5 Mayıs 2023

Kiev Şehri Askeri İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu Kiev'e gece ve sabah erken saatlerinde İHA saldırıları gerçekleştirdi. Özellikle mayıs ayında Kiev'e yönelik hava saldırılarının arttığı belirtilirken, bu gece yapılan saldırıda tüm İHA'ların Ukrayna hava savunma kuvvetleri tarafından imha edildiği aktarıldı. İHA parçalarının Kiev'in çeşitli semtlerine düşmesi sonucu yangınlar çıktı, ancak ilk bilgilere göre yaralanan olmadığı ifade edildi. Rus ordusunun Mayıs ayında 11'inci kez Kiev'e hava saldırısı düzenlediği bildirildi.
20 Mayıs 2023

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde, Devlet Başkanı Vladimir Putin yanlısı askeri blog yazarlarının toplandığı bir kafede patlama meydana geldi ve bu patlamada ünlü Rus askeri blog yazarı Vladlen Tatarski hayatını kaybetti. En az 30 kişinin yaralandığı saldırıyı üstlenen olmadı. Rus güvenlik birimleri, patlamayla ilgili olarak Darya Trepova isimli bir kadını gözaltına aldı. Rusya terörle mücadele polisi, saldırının arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu iddia ederken, Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rusya içerisindeki siyasi çatışmaların terör eylemlerine dönüştüğü öne sürüldü.
3 Nisan 2023

World Press Photo tarafından verilen Yılın Dünya Basın Fotoğrafı ödülü, Ukraynalı fotoğrafçı Evgeniy Maloletka'nın Mariupol'deki bir hastaneye düzenlenen hava saldırısının ardından çektiği fotoğrafla kazandı. Fotoğrafta, saldırıdan hemen sonra sedyeyle taşınan 32 yaşındaki Iryna Kalinina görülüyor. Ayrıca, 'Yılın Hikayesi' ödülü Afganistan'daki 'Barışın Bedeli' serisiyle Mads Nissen'e, Uzun Süreli Proje ödülü ise 'Hırpalanmış Sular' projesiyle Anush Babajanyan'a verildi.
21 Nisan 2023

Almanya'nın Castrop Rauxel kentinde, siyanür ve risin gibi kimyasal maddeler temin ederek kimyasal saldırı planladığı iddia edilen 32 yaşındaki İranlı bir şüpheli ve yanındaki bir kişi gözaltına alındı. Düsseldorf Savcılığı'nın açıklamasına göre, sabah saatlerinde düzenlenen operasyona çok sayıda polis ve Robert Koch Enstitüsünden uzmanlar katıldı. Alman medyası, yabancı bir istihbarat servisinin Alman güvenlik makamlarını kimyasal saldırı tehlikesi konusunda uyardığını belirtti. Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, ciddi bir ihbar üzerine polisin gece müdahale ettiğini ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.
8 Ocak 2023

Rusya, kendi Vikipedi benzeri çevrimiçi ansiklopedisi Ruwiki'yi hayata geçiriyor. Ruwiki'nin beta testi 2023'ün ortalarında başladı ve şu anda Vikipedi'nin Rusça bölümünden daha fazla makale içeriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, projeye 2022'nin ortalarında onay verdi. Özellikle Ukrayna'nın işgalinden sonra Rusya'nın bağımsız platformlara olan baskısı arttı ve Vikipedi'ye Ukrayna işgaliyle ilgili içerikler nedeniyle para cezaları uygulandı, ancak platform henüz yasaklanmadı.
15 Ocak 2024

Japonya, Rusya'nın saldırıları sonucu ekonomik zorluklar yaşayan Ukrayna'nın 7,8 milyar yen (60 milyon dolar) tutarındaki borcunu erteledi. Japonya Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna Maliye Bakanı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, borcun Haziran 2027'den itibaren 10 taksit halinde ödenmesi kararlaştırıldı. Japonya, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumla işbirliği yaparak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğini açıkladı.
18 Ocak 2023

İsveç'in kuzeyindeki Esrange Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir araştırma roketi, 250 kilometre yüksekliğe ulaştıktan sonra rotasından saparak Norveç'te dağlık bir alana düştü. İsveç Uzay Şirketi (SSC) roketin batıya doğru hesaplanandan fazla ilerlediğini ve planlanan iniş sahasının 40 kilometre kuzeybatısına düştüğünü bildirdi. Roketin düştüğü yer en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta olup, Norveç Dışişleri Bakanlığı olayı 'çok ciddiye' aldığını açıkladı.
26 Nisan 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonucu başlayan savaşın iki yılını doldurması üzerine, bu süre zarfında 31 bin Ukraynalı askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Zelenski, ölü ve yaralı sayıları hakkında bilgi verirken, yaralı sayısını 'Rusya'nın askeri planlamasına yardım edeceği' gerekçesiyle paylaşmadı. Ayrıca, on binlerce sivilin de öldüğünü belirtti ancak kesin bir sayı vermedi. ABD'li yetkililerin tahminlerine göre öldürülen Ukraynalı asker sayısı 70 bin, yaralı sayısı ise 120 bindir. Zelenski, öldürülen Rus askeri sayısının ise 180 bin olduğunu iddia etti.
26 Şubat 2024

Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen ve en az 40 kişinin ölümüne, 100 kişinin yaralanmasına neden olan terör saldırısıyla herhangi bir bağlantısı olmadığını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Ukrayna'nın terörist savaş yöntemlerini kullanmadığını belirtti. Ayrıca, Kremlin karşıtı 'Rusya'nın Özgürlüğü Lejyonu' adlı grup da saldırıda bir rolü olmadığını açıkladı. Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırıyla bağlantılı olmaları halinde Ukraynalı liderlere yönelik tehditlerde bulundu.
22 Mart 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısının ardından 11 kişi yakalandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, saldırıya doğrudan katılan dört kişi dahil olmak üzere toplamda 11 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Saldırı sonucunda 40 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı. Ukrayna, saldırının Rusya tarafından planlandığını iddia ederken, IŞİD saldırıyı üstlendi ve Rusya, ABD'nin olaya ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.
23 Mart 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası, Rusya yönetimi saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve dört saldırgan yakalanmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırganlardan elde edilen verilerin Ukrayna'nın dahil olduğunu doğruladığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise saldırıdan radikal İslamcıları sorumlu tutmuştu.
26 Mart 2024

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 22 Mart 2024 akşamı Crocus City Hall konser salonunda düzenlenen silahlı ve patlayıcı madde kullanılan terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyla ilgili olarak teröristleri ve destekçilerini tespit edip cezalandıracaklarını belirtti ve saldırıdan Ukrayna'nın da sorumlu tutulabileceğine dair ifadeler kullandı. Putin, ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını duyurdu ve 24 Mart günü için ülke genelinde yas ilan etti.
23 Mart 2024

Rusya'nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent şehirlerinde kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından üç ayrı noktaya saldırı düzenlendi. Saldırılarda altı polis ve bir rahip hayatını kaybetti, 12 polis yaralandı. Çatışmalarda iki saldırganın da öldüğü bildirildi. Rusya, saldırılarda Ukrayna'nın parmağı olduğunu doğruladı ve bölgede olağanüstü hâl ilan edildi.
23 Haziran 2024

22 Mart akşamı Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda gerçekleşen terör saldırısında 143 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Müdürü Aleksandr Bortnikov, saldırının Ukrayna askeri istihbaratıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Saldırıyla ilgili 20'den fazla kişi yakalandı ve saldırganların dördünün Tacikistan vatandaşı olduğu tespit edildi.
24 Mayıs 2024
İşaretlediklerim