Gazeteci Fatih Altaylı, bir eylemde 'Kelime-i Tevhid' yazılı bayrak taşıyan bir kişiye saldıran gence 'Eline sağlık' mesajı paylaşarak tepki çekti ve bu paylaşımı nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' suçundan soruşturma başlatıldı. Ayrıca, 'İsrail ve PKK'ya Lanet Mitingi'ne katılanlara yönelik kullandığı ifadeler sebebiyle 'halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçundan başka bir soruşturma daha açıldı. Altaylı, her iki soruşturma kapsamında ifadeye çağrıldı.
3 Ocak 2024

Dilan ve Engin Polat çiftinin de içinde olduğu bir soruşturmada, muhasebeci Gökay Bekar tutuklandı. Soruşturma, suç gelirlerinin aklanması ve vergi ile bahis kanunlarına muhalefet suçları kapsamında yürütülüyor. Daha önce yapılan operasyonlarda 24 şüpheli gözaltına alınmış ve MASAK tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenlenerek para transferi yapıldığı belirlenmişti. Şimdiye kadar soruşturma kapsamında 16 kişi tutuklanmış, 27 şirkete kayyım atanmıştır.
24 Kasım 2023

Gazeteci Ayça Söylemez, 18 Şubat 2020 tarihli 'Yetenekli hakim bey' başlıklı yazısı sebebiyle 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamasıyla yargılanıyor. Şikayetçi olan ve şu an adalet bakan yardımcısı olan Akın Gürlek, Söylemez'in yazısının 'silahlı terör örgütlerine hedef gösterme ve servis etme mahiyetinde' olduğunu iddia ediyor. Savcı, Söylemez'in üç yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma 19 Mart 2024'e ertelendi.
22 Kasım 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülleri'nde bu yıl gazeteci Çiğdem Toker kişi dalında, İstanbul Tabip Odası ve Türkiye Yazarlar Sendikası ise kurum dalında ödüle layık görüldü. Ödüller, basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından beri veriliyor. Seçici kurul, Toker'in evrensel gazetecilik ilkelerine bağlı kalmasını ve İstanbul Tabip Odası ile Türkiye Yazarlar Sendikasının ifade özgürlüğüne katkılarını ödüllendirdi. Ayrıca, gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına kurul tarafından üzüntü ve kınama ifade edildi.
6 Temmuz 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2023 Basın Özgürlüğü Bilançosu raporunda Türkiye'de gazetecilerin yıldırılması amacıyla geçici tutuklamaların kullanıldığını belirtti. 2023 yılında dünya genelinde 45 gazeteci öldürüldü ve 521 gazeteci tutuklandı. Türkiye'de ise 43 gazeteci tutuklandı ve 1 Aralık itibariyle yedi gazeteci hapiste bulunuyor. RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, bu durumun hukuk devletinin aşındığını ve siyasi amaçlar için gazeteci tutuklamalarının kullanıldığını ifade etti.
14 Aralık 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

MHP'ye bağlı Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında daha önce 15 kişi tutuklanmışken, dün sabah gözaltına alınan üç kişiden biri olan ve daha önce iki kez gözaltına alınıp serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş ile Ülkü Ocakları genel başkan yardımcısı olduğu belirtilen Emre Yüksel tutuklandı. MHP'li avukat Serdar Öktem de gözaltına alınanlar arasında.
26 Ocak 2023

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in cinayetiyle ilgili olarak, cinayetin tetikçisi olduğu iddia edilen Eray Özyağcı'yı Ankara dışına çıkardığı öne sürülen Tolgahan Demirbaş yeniden gözaltına alındı. Ayrıca MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın özel kalem müdürü olduğu iddia edilen Emre Y. ve avukat Serdar Öktem de gözaltında. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili şu ana kadar 15 kişi tutuklanmış, ancak tetikçi Eray Özyağcı henüz yakalanamamıştır.
25 Ocak 2023

Gazeteci Çiğdem Toker, Fox TV'de yaptığı bir yorum nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Toker, demokratik protestoların kriminalize edilmemesi gerektiğini belirtmiş ve bu yorumu üzerine iktidara yakın çevreler tarafından hedef gösterilmişti. İfade sırasında avukatı ile birlikte hazır bulunan Toker, yaptığı açıklamanın demokratik hakların kullanılmasına yönelik olduğunu ve suç unsuru taşımadığını ifade etti.
1 Şubat 2024

The Guardian gazetesi, kurucularının ve finansörlerinin kölelikle bağlantılı olduğunu kabul ederek okurlarından özür diledi. Gazetenin kurucusu John Edward Taylor ve 11 finansöründen en az 9'unun kölelikle bağlantıları, Hull ve Nottingham üniversitelerinden araştırmacıların yürüttüğü bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Gazetenin sahibi Scott Trust şirketi, geçmişte zarar görenlerin torunlarını desteklemek amacıyla çeşitli kurumlara 10 milyon Sterlin bağış yapacağını duyurdu.
29 Mart 2023

Filipinler'de radyo programcısı ve gazeteci Juan Jumalon, canlı yayın sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Saldırganın, Jumalon'un evine 'dinleyici' olarak girdiği ve iki el ateş ettikten sonra altın kolyesini alarak kaçtığı belirtildi. Saldırının nedeni bilinmiyor ve saldırganların kimliklerine ilişkin soruşturma devam ediyor. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., gazetecilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.
5 Kasım 2023

ABD istihbarat teşkilatı CIA'de çalışmış olan Joshua Schulte, 2017 yılında Wikileaks'e 8,761 gizli belge sızdırmakla suçlanarak 40 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Adalet Bakanlığı, bu olayı CIA tarihindeki en büyük sızıntı olarak nitelendiriyor. Schulte, 2020, 2022 ve 2023'teki duruşmalarda farklı suçlamalardan mahkum edilmiş ve çocuk istismarı içeren görüntüler bulundurmak suçundan da cezalandırılmıştır. Yargıç, Schulte'nin eylemlerinin ulusal güvenliğe büyük zarar verdiğini belirtmiştir.
2 Şubat 2024

New Jersey Yüksek Mahkemesi yargıcı Gary Wilcox, 'Sal Torella' takma adıyla TikTok'ta paylaştığı videolar nedeniyle dava edildi. Nisan 2021-Mart 2023 tarihleri arasında 40 video paylaşan Wilcox'un videolarında uygunsuz giyindiği ve şiddet, cinsellik, kadın düşmanlığına gönderme yapan şarkılara eşlik ettiği iddia ediliyor. Bu davranışlarıyla yargıçlık makamının saygınlığına zarar verdiği ve örnek davranış sergilemediği belirtiliyor. Wilcox'un avukatı ise bu paylaşımların kötü niyetle yapılmadığını savunuyor. Dava, ifade özgürlüğü tartışmalarını gündeme getirebilir.
6 Temmuz 2023

Gazeteci Tolga Şardan, 'MİT'in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?' başlıklı bir yazı nedeniyle önce tutuklanmış sonra serbest bırakılmıştır. İstanbul Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan ifadelerin 'devletin yargı organlarını aşağılama' suçu kapsamında değerlendirildiği ve bu nedenle bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istendiği belirtilmiştir. İddianamede, Şardan'ın yazısında yer alan bilgilerin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ve halkı yanıltıcı bilgi yaydığı savunulmuştur.
16 Şubat 2024

Gazeteci Tolga Şardan, T24'te yayınlanan bir yazısı nedeniyle yargılanıyor. İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, Şardan'ın 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'devletin yargı organlarını alenen aşağılama' suçlarından bir yıl altı aydan beş yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Şardan, savunmasında haberinin doğru olduğunu ve kamuoyunu bilgilendirme amacı taşıdığını belirtti. Mahkeme, sanık ve avukatlarına savunma için süre vererek duruşmayı 17 Aralık’a erteledi.
9 Temmuz 2024

İstanbul ve Ankara'da yapılan ev baskınlarında dokuz gazeteci gözaltına alındı. Bu gazetecilerin çoğu Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam çalışanlarıydı. Gözaltına alınan gazetecilerden üçü 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklanırken, diğer altı gazeteci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan gazetecilerden Esra Solin Dal Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne, Erdoğan Alayumat Metris Cezaevi'ne, Mehmet Aslan ise Sincan Cezaevi'ne gönderildi.
27 Nisan 2024

Diyarbakır'da 6 Mayıs'ta gözaltına alınan gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin bildirdiğine göre yurtdışına çıkış yasağı koşuluyla serbest bırakıldı. İki gazeteci, diğer altı kişiyle birlikte gözaltına alınmış ve dosyalarına gizlilik kararı uygulanmıştı. Gazeteciler, adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişlerdi.
8 Mayıs 2024

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, gazeteciler Derya Us ve Nurcan Yalçın da dahil olmak üzere sekiz kişi ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerin soruşturma dosyalarına gizlilik kararı uygulandı ve avukatlarıyla görüşmelerine rağmen, henüz suçlamalar hakkında bilgi sahibi değiller.
6 Mayıs 2024

İstanbul ve Ankara'da 23 Nisan'da gerçekleştirilen ev baskınlarında gözaltına alınan dokuz gazeteciden üçü tahliye edildi. Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam'dan gazeteciler Enes Sezgin, Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş ve Doğan Kaynak adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ve Erdoğan Alayumat ise örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklanmıştı. MA'nın haberine göre, bu üç gazeteci de tahliye edildi.
22 Mayıs 2024

Aykırı Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Çolak, Suriye'den gelen tartışmalı görüntüleri paylaşması üzerine gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen Çolak, haftada bir polis merkezine imza vermeyi içeren adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Çolak, paylaştığı görüntülerin yalan olmadığını savundu.
4 Temmuz 2024
İşaretlediklerim