Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan 10 ilin sekizinde, binaların en az yarısının 2001'den sonra yapıldığı belirlendi. Bu illerde binlerce bina yıkıldı. Türkiye genelinde 2001 sonrası yapılan binaların oranı %47,4 iken, bu oran depremden etkilenen illerde daha yüksek. Özellikle Şanlıurfa ve Kahramanmaraş, ülke genelinde en çok yeni bina bulunan şehirler arasında yer alıyor.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgelerinde yapılacak yenileme ve inşaat çalışmalarının sadece bir inşaat projesi olmadığını, her yerleşim alanının detaylı jeolojik çalışmalarla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, deprem bölgelerinde aceleyle yenileme çalışmaları yapılmasının, gelecek nesillere aynı afetin yaşatılmaması gerektiğini belirtti. İktidarın deprem bölgesindeki ıslah ve yeni konut projelerini bir yıl içinde tamamlama planına karşı, Görür'ün uyarıları dikkat çekti.
7 Mart 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Malatya'da Bostanbaşı mevkiinde bulunan ve depreme dayanıklı olduğu iddia edilen Asur Konutları adlı iki bloklu projenin bir bloğu depremde çöktü. Çökme anı site sakinleri tarafından kaydedildi. İnşaat şirketinin tanıtımında projenin depreme dayanıklı olduğu belirtilmiş ve 28 Ocak'ta bir dairenin satış bedeli 2 milyon 850 bin TL olarak ilan edilmişti.
7 Şubat 2023

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Marmara Denizi'ne kıyısı olan şehirlerin Türkiye ekonomisindeki önemli payına işaret ederek, bu bölgedeki sanayi tesislerinin deprem riski nedeniyle daha az riskli alanlara taşınmasını önerdi. Kahramanmaraş'taki yıkıcı depremler sonrası İstanbul'da olası bir depreme yönelik endişeler artarken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni imar düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Ardıç, Marmara Bölgesi'nde meydana gelebilecek bir depremin yüksek can kaybının yanı sıra büyük ekonomik hasara yol açabileceğini belirtti ve riskin azaltılması için sanayi tesislerinin taşınmasını, Merkez Bankası ve kamu bankalarının Ankara'ya taşınmasını önerdi.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin afetlere ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün afet yönetimi çizelgesine göre, afet yönetimi afet öncesi ve sonrası olmak üzere iki ana bölüme ayrılıyor. Afet öncesi hazırlık adımları risk değerlendirmesi, önlem alma ve hazır oluşu kapsarken, afet sonrası müdahale, yardım, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini içeriyor. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 31 binden fazla insan hayatını kaybetti ve 81 binden fazla insan yaralandı, 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda.
14 Şubat 2023

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut bulunduğunu açıkladı. Bu konutların bir kısmının kamu arazilerinin imara açılması sonucu orta ve üst gelir grupları için üretildiğini ve yüksek rant amacıyla boş tutulduğunu belirtti. Gökce, boş konutların kentsel dönüşüm ve sosyal konut politikalarında kullanılabileceğini, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanması teşvik edilerek deprem direncinin artırılabileceğini ifade etti. Ayrıca, merkezi hükümet ile yerel yönetimlerin bu konuda eşgüdüm içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
2 Mayıs 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük deprem sonucunda en az 5 bin 177 bina yıkıldı ve 7 bin 108 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarının ilk 24 saatte yetersiz kaldığı ve binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmediği eleştirileri gündeme geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, depremde ihmali ve kusuru olanların yargı sürecinin ardından hesap vereceğini belirtti.
8 Şubat 2023

Hatay'da meydana gelen şiddetli depremler sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 yerel seçimleri öncesinde yaptığı ve 205 bin Hataylının imar sorununun çözüldüğünü belirten imar barışı açıklamaları yeniden gündeme geldi. 2017'de getirilen ve birkaç kez uzatılan imar barışı düzenlemesi, uzmanlar tarafından olası depremlerde riskleri artıracağı yönünde eleştirilmişti. Erdoğan, 2019 seçimleri öncesinde Hatay'da yaptığı konuşmada imar barışından övgüyle bahsetmişti.
12 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da yaptığı açıklamada, 1999 öncesi yapılan ve mühendislik hizmeti almayan yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını belirtti. Bakan Kurum, yıkılan binaların büyük çoğunluğunun yapı denetimi almamış olduğunu ve yeni binalar arasında da ağır hasarlı olanlar olduğunu fakat yıkılan oranının yüzde 2 olduğunu ifade etti. Toplam 2 milyon 535 bin yapının tespit edildiğini, bunlardan 1 milyon 191 bininin 1999 öncesi inşa edildiğini ve bu binaların yüzde 48'ini oluşturduğunu, geri kalan yüzde 52'sinin ise yeni yapı denetim sistemleri ve deprem yönetmelikleri ile güvenli hale getirildiğini açıkladı.
23 Şubat 2023

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında en çok can kaybının yaşandığı Hatay'daki yıkımlarla ilgili olarak imar affını eleştirdi. TV 5 yayınında konuşan Savaş, binaların statik hesaplarına uygun olmayan ek katlar nedeniyle yapıların zarar gördüğünü ve af politikalarının bu durumu teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, belediyelerin, müteahhitlerin ve denetim firmalarının daha katı kurallarla hareket etmesi gerektiğini ve belediyesinin suçlu bulunması halinde yargılanması gerektiğini söyledi.
15 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidar tarafından engellendiğini iddia ettiği projeleri 18 maddede açıkladı. İmamoğlu, kamu bankalarının kredi vermediğini, İncirli Sefaköy Beylikdüzü Metrosu gibi projelerin onaylanmadığını ve İstanbul'un çeşitli ulaşım ve altyapı projelerinin engellendiğini belirtti. Ayrıca, İBB'nin restorasyon ve meydan düzenleme projelerinin geciktirildiğini, kamusal alanların işgalinin ve peşkeşin son bulacağını, şeffaf denetim ve adil yargı ile kamuda oluşan zararlara son vereceğini ifade etti.
1 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Kayseri, Sivas, Nevşehir ve Niğde'de de hissedildi. Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, şu ana kadar can veya mal kaybı ihbarı olmadığını belirtti. Sivas'ta bir binanın giriş katında çatlaklar oluştu ve bina tahliye edildi. AFAD ekipleri, çeşitli illerden Kahramanmaraş'a destek için hareket etti. Nevşehir ve Niğde'de de vatandaşlar tedbir amaçlı dışarı çıktı.
6 Şubat 2023

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için destek sağlamak amacıyla Halk TV'de 'Bir Kira Bir Yuva Özel' adlı bir yardım programı düzenleyecek. Programa millet ittifakı liderleri, sanatçılar, gazeteciler ve dünyanın farklı ülkelerinden belediye başkanları katılacak. Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremzedelere 10'ar bin lira kira desteği sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 6 Şubat'taki depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açmış ve en az 42 bin 310 kişinin ölümüne neden olmuştu.
22 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar'da imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen bir kafeyi yıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımı Twitter üzerinden duyurdu. Daha önce İBB'nin yıkım çalışmaları, Üsküdar kaymakamlığı tarafından polis engeliyle karşılaşmıştı. Yıkım sırasında bir kişi silahla çatıya çıkarak müdahalede bulunmuş, bu durum sosyal medyada gündem olmuştu.
19 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'da Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Bakırcılar Çarşısı'nın temel atma törenine katıldı. Özhaseki, 8-9 şiddetindeki depremlere dayanıklı konutlar inşa edeceklerini belirtti. Yerinde dönüşüm projelerine 134 bin civarında başvuru olduğunu ifade eden Özhaseki, bu projelerin Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay gibi şehirlerde de devam edeceğini söyledi.
29 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında Hatay'da yaşanan yıkım nedeniyle depremzedeler için AFAD koordinasyonunda 107 çadırın kurulumuna başlandı. Antakya ilçesindeki Millet Bahçesi'nde askerlerin yardımıyla kurulan çadırlara depremzedeler yerleştirilmeye başlandı. Ayrıca sivil toplum kuruluşları, jandarma ve belediyeler tarafından toplanma bölgesinde yiyecek, giyecek, yakacak ve battaniye gibi yardımlar sağlandı.
7 Şubat 2023

Türkiye'nin çeşitli bölgelerini etkileyen büyük depremlerin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremzedelere yardım amacıyla bir yıllık maaşını bağışlama kararı aldı. Daha önce CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri de benzer bir şekilde bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışladıklarını açıklamışlardı. İmamoğlu'nun bu hareketi, depremzedelere destek olma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
9 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'deki deprem bölgesindeki yıkık ve acil yıkılacak bina sayısının 232 bin 632 olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 488 bin yeni hane yapılacağını ve 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerektiğini belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
7 Mart 2023
İşaretlediklerim