HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim tarihinin yaklaşmasıyla sosyal medya üzerinden mesajlarını artırdı. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin 81 şehrini ve 84 milyon insanını sevdiğini ifade etti. Sorunların kavga veya ayrılık nedeni olamayacağını, bunun yerine el ele verilerek geleceğin kazanılması için bir gerekçe olabileceğini vurguladı. Gençlere kışkırtıcılara değil, değişime oy vermeleri çağrısında bulundu.
19 Nisan 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye ekonomisindeki dengesizliklere dikkat çekerek, emekli maaşlarına ek zam yapılamayacak durumu eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli maaşlarına ek zam yapmanın bütçeye büyük bir yük getireceğini belirtmesi üzerine, Muratoğlu, 2024 bütçesinde vergi muafiyetleri için ayrılan 2.2 trilyon liralık ödenekle karşılaştırma yaparak, bu durumun bir avuç kişi veya şirkete ayrıcalık tanınması anlamına geldiğini vurguladı. Yazısında, bu kararların halka danışılmadan alındığını eleştirdi.
4 Mart 2024

Esfender Korkmaz, pandemi sonrası yıllarda güven endekslerinin 2023 yaz başında arttığını, bunun nedeninin ekonomi yönetiminin değişmesi olduğunu belirtti. Ancak 2024 seçimleri nedeniyle ekonomi yönetiminin istikrar programı yapmadığını ve tasarruf önlemleri almadığını vurguladı. Türkiye'ye doğrudan yabancı sermaye gelmediğini, bunun en büyük nedeninin hukuk ve demokrasi sorunları olduğunu ifade etti. Korkmaz, kapı kapı dolaşıp döviz aramanın güvenirlik sorununu artırdığını ve Türkiye'nin sıcak paraya mahkûm olduğunu söyledi.
2 Haziran 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne cezaevinden genç seçmenlere yönelik bir dizi paylaşımda bulundu. Demirtaş, gençlere umutlu olmalarını, sandığa gitmelerini ve oylarını değişim için kullanmalarını tavsiye etti. Ayrıca, seçilemeyecek adaylara ve barajı geçemeyecek partilere oy vermemeleri konusunda uyarıda bulundu ve 'Taliban İttifakı' ifadesiyle eleştirel bir yaklaşım sergiledi.
1 Mayıs 2023

Rahmi Turan, Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul seçimlerinde az farkla önde olduğunu ve karşısındaki asıl rakibin Murat Kurum değil, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtiyor. Turan'a göre, Erdoğan'ın Murat Kurum'un İmamoğlu karşısında yetersiz kalacağını anlayıp seçim mücadelesine bizzat katılması, yarışı bir 'Erdoğan-İmamoğlu' mücadelesine dönüştürmüş. İmamoğlu'nun bu durumu aylar öncesinden öngördüğü ve gerçek rakibinin kim olduğunu bildiği ifade ediliyor.
20 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin ardından yapılan ilk kabine toplantısında Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun enflasyon baskısı olduğunu vurguladı. Antalya'daki teleferik kazası ve Beşiktaş'taki yangın faciası gibi olaylara da değinen Erdoğan, muhalefetin ve medyanın tutumunu eleştirdi. Ayrıca, seçimler sonrası muhalefetin sergilediği olumlu tavrı takdir ettiğini belirtti. Enflasyonla mücadelede kalıcı çözümler arayışında olduklarını ve popülist adımlardan kaçındıklarını ifade etti. İsrail ile ticaret konusunda yapılan eleştirilere de yanıt vererek, Türkiye'nin askeri amaçla kullanılabilecek malzemelerin satışına izin vermediğini söyledi.
16 Nisan 2024

Şeref Oğuz, seçimlerin üzerinden 100 gün geçmesine rağmen ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığını ve sadece söylemde kaldığını belirtiyor. Oğuz, popülist politikaların ve seçim ekonomisinin gereksiz olduğu bir dönemde bile ekonomik sorunlara çözüm bulunmadığını vurguluyor. Ayrıca, özel sektördeki 'bekle-gör' psikolojisinin de ekonomik durgunluğa katkıda bulunduğunu ifade ediyor.
10 Haziran 2024

Türkiye ekonomisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rasyonel ekonomi politikalarına dönüş izni vermesiyle, Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ve TC Merkez Bankası'nın yeni kadrosu tarafından yönetilmeye başlandı. Ancak, bu yeni ekibin başarılı olabilmesi için, seçimlerden bağımsız olarak enflasyonla mücadeleyi öncelik haline getirmesi gerekiyor. Osman Ulagay, ekonomideki normalleşme sürecinin sancılı olacağını ve ekonominin siyasete alet edilmesinin bedelinin enflasyonla mücadelede ödeneceğini belirtiyor.
27 Şubat 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'nin ekonomik ve politik durumunu değerlendirerek, yönetimin hatalarını ve Merkez Bankası'nın durumunu eleştirdi. Yazısında, yönetimin futbol federasyonundan Merkez Bankası'na kadar her alanda özerkliği bırakmadığını ve bu durumun ülkenin ekonomik zorluklarını artırdığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın seçimler sonrası rezervlerini artırmasını olumlu bulduğunu, ancak bu durumun sürdürülebilir olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getirdi. Muratoğlu, yüksek faiz oranlarının hem bireyleri hem de kurumları olumsuz etkileyeceğini öne sürdü.
10 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaklaşan genel seçimler öncesinde bir dizi ekonomik düzenleme ve affı içeren yeni paketi açıkladı. Paket, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçları için cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, yükseköğrenim kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması, vergi ve prim borçlarına yönelik cezaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor. Ayrıca, bazı sürücü ceza puanlarının silinmesi ve geri alınan ehliyetlerin iadesi de paket kapsamında yer alıyor.
23 Ocak 2023

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, bir dizi gazeteci aracılığıyla genç seçmenlere yönelik bir mesaj yayınladı. Mesajında, ülkenin yarıdan fazlasını 'terörist' olarak ilan edenlere prim verilmemesi gerektiğini belirterek, gençlere ilk turda sandığa gidip değişimi başlatmaları çağrısında bulundu. Bu çağrı, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı ve olası bir ikinci tur riski bağlamında muhalefetin gençlere yönelik sıkça yaptığı ilk tur mesajları arasında yer aldı.
5 Mayıs 2023

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu ancak muhalefet için de kesin bir zaferin garanti olmadığını belirtti. Muharrem İnce'nin seçimleri ikinci tura bırakacak bir figür olmadığını ve şu anki popülerliğinin 'köpük' olabileceğini ifade etti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi listesiyle seçimlere girmesini büyük bir risk olarak değerlendirdi. Erdem, genç seçmenlerin yeni arayışlar içinde olduğunu ve bu durumun İnce ve Özdağ gibi figürlere ilgi göstermelerine yol açtığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ın az farkla kaybetmenin avantajlarını bildiğini ve muhalefetin erken zafer kutlamalarına girmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Nisan 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı ve Ankara milletvekili adayı Deniz Demir, Diken'e verdiği röportajda, ekonominin seçmenler tarafından en büyük sorun olarak görüldüğünü belirtti. CHP'nin gençlik örgütlerinden gelen Demir, ittifak partilerinin adaylarının kendi listelerinden gösterilmesi konusunda bir itirazlarının olmadığını ifade etti. Ayrıca, seçimlerin ilk turda kazanılacağı öngörüsünde bulundu ve CHP'nin gençlere yönelik vaatlerini sıraladı. Demir, seçim günü oyların korunması için yapılan hazırlıkları ve Ankara'da birinci olmayı hedeflediklerini de dile getirdi.
22 Nisan 2023

Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye'de vergi ve fiyat artışlarının yakın olduğunu ifade etti. Nureddin Nebati'nin Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve kur korumalı mevduat uygulaması eleştirildi. Uzmanlar, iktidarın artan finansman ihtiyacının vergilerle halka yansıtılacağını öngörüyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu da kur artışı nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu ve tasarruf yapılması gerektiğini vurguladı.
7 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Balıkesir'de düzenlenen mitingde Türkiye'nin mevcut sorunlarına değindi ve değişim vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu, köy okullarını açma, 100 bin öğretmen atama, kırsalda çalışan gençler ve kadınların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesi gibi vaatlerde bulundu. Ayrıca, emeklilere bayramlarda asgari ücret kadar ikramiye verme ve yurt dışına kaçırıldığını iddia ettiği 418 milyar doları Türkiye'ye getirme sözü verdi. KPSS'de sözlü sınavı kaldıracağını ve torpili sonlandıracağını belirtti.
27 Nisan 2023

Financial Times, Türkiye'deki seçim sonuçlarını ve ekonomik durumu ele alarak, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik geleceği için endişelerini ifade etti. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve net rezervlerin negatif seviyeye düşmesi, yüksek enflasyon oranları ve heterodoks ekonomi politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına yol açtı. Ayrıca, Türkiye'nin parlamenter demokrasisinin yerini alan cumhurbaşkanlığı sistemi ve eşit olmayan seçim koşulları, muhaliflerin durumu ve medya üzerindeki hükümet kontrolü gibi konulara değinildi.
29 Mayıs 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının yapısal olduğunu ve radikal ekonomik değişim gerektiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ataması sonrası yatırımcılarda iyimserlik oluştuğunu ancak bu atamaların gerçekten ekonomik problemlere çözüm getirmek için mi yoksa başka nedenlerle mi yapıldığının belirsiz olduğunu ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin potansiyelini gerçekleştirmek için kurumsal reformların ve teknoloji, eğitim, işçi üretkenliğine yatırımın önemine dikkat çekti ve düşük kaliteli büyümenin devam etmesinin tehlikelerini vurguladı.
16 Haziran 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda yüzde 60 oy alacağını ve seçimi kazanacağını belirtti. Anketlerin ikinci tur ihtimalini göstermesine rağmen Kılıçdaroğlu, genç seçmenlere güvendiğini ve parlamentoda çoğunluğu alacaklarını ifade etti. Ayrıca, 15 Mayıs'ta ülkenin karşılaşacağı ekonomik ve demokratik sorunların farkında olduklarını ve bu sorunları çözmek için demokratik yollarla iktidara gelmeyi hedeflediklerini söyledi.
2 Mayıs 2023

İlber Ortaylı, gençlerin siyasete genel bir küskünlük içinde olmalarına rağmen belediye seçimlerine daha fazla ilgi gösterdiğini belirtiyor. Kadın belediye başkanlarının sayısının artmasına rağmen, oranların hala Millet Meclisi'nin altında olduğunu vurguluyor. Ayrıca, medya ve kamuoyu ölçüm şirketlerinin Türk halkının gözünde ciddi bir güven kaybına uğradığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ortaylı, bürokrasideki nepotizmin (adam kayırmacılığının) Türkiye'de bir çıkış yolu olmadığını ve ciddi tedbirler alınmazsa olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.
7 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İslam dünyasının Türkiye'deki seçimlere odaklandığı yönündeki açıklamaları üzerine Akif Beki, bu ilginin nedenlerini sorguluyor. Beki, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, toplumun bazı davranışlarında gözle görülür bir değişiklik beklentisi içinde olduğunu ve bu durumun, siyasi arenada da etkili olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Ramazan ayında televizyon programlarında dahi gösterilmeyecek içeriklere atıfta bulunarak, bu dönemde hak ve rüşvet gibi olumsuz davranışların da ara vermesi gerektiğini ironik bir dille ifade ediyor.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim