Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayında aylık enflasyonun %3,15 arttığını ve yıllık enflasyonun %55,18'e gerilediğini açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aylık enflasyonun %7,21 arttığını ve yıllık enflasyonun %126,91 olduğunu bildirdi. TÜİK verileri, yöneticilerin sık değişimi ve eleştiriler nedeniyle tartışma konusu olurken, gıda fiyatlarındaki en büyük artış dikkat çekti.
3 Mart 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, emekli maaşlarının en düşüğünün 7 bin 500 liraya yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin 2 bin liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesi gibi düzenlemeleri içeren bir teklifi onayladı. Ayrıca, muharip gazilerin aylıklarındaki farklılıkların giderilmesi ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenmesi de teklif kapsamında yer alıyor. Bu düzenlemeler, Türkiye'de devam eden fiyat artışları ve yükselen gıda enflasyonu bağlamında, hükümetin ekonomi politikaları eleştirileri arasında gerçekleşti ve yaklaşan seçimler öncesinde halkın taleplerine yanıt olarak değerlendiriliyor.
30 Mart 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) başkanlığı hakkında fiyat listesini açıklamadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. DİSK, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, TÜİK Başkanı ve yardımcılarının yargı kararlarına uymadığını ve görevlerini yerine getirmediğini belirtti. TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 75,45 iken, ENAG'a göre bu oran yüzde 120,66 olarak bildirildi.
4 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, 6 Şubat'ta 10 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında fahiş fiyat artışı yapan firmalara yönelik incelemeler yapmıştır. Isıtıcı, hazır gıda kolisi ve battaniye gibi ürünlerde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 353 firmaya toplamda 84 milyon 975 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.
10 Şubat 2023

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, JTI grubu sigaralara 1 TL indirim yapıldığını açıkladı. Yılbaşında sigara ve içkiden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne yüzde 47 oranında zam yapılmış ve bu zammın ardından 5 Ocak 2023 tarihinde Philip Morris, BAT ve JTI sigara gruplarına 4 TL zam gelmişti. Yapılan indirimle birlikte JTI grubu sigaraların yeni fiyatları belirlendi.
13 Ocak 2023

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından çiğ süt referans fiyatı litre başına 14,65 TL olarak yüzde 8,5 artırıldı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), bu artışı yetersiz bularak hayvancılığa vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi. TÜSEDAD, süt ve et üretiminin birbirine bağlı olduğunu ve maliyetlerin altında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kestirerek üretimden çıktığını belirtti. Ayrıca, sanayicilerin USK'nın tavsiye ettiği fiyatları dikkate almadan fiyat düşürme politikası uyguladığı ve bu durumun kırmızı et fiyatlarını yükselttiği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Türkiye'de turizm sektörü temsilcileri, yerli turistlerin bu yıl yaz sezonunda yüzde 60-70 ile başlayan ve yüzde 200'e kadar çıkabilecek otel ücreti zamlarıyla karşılaşacağını belirtiyor. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı ve diğer sektör temsilcileri, otel maliyetlerindeki artışların oda fiyatlarına yansıtılacağını ve bu durumun maliyetlerin TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranından daha fazla arttığını vurguluyor. Ayrıca, personel ve enerji maliyetlerindeki artışlar da otel ücretlerine zam olarak yansıtılacak.
18 Ocak 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fiyatları 'uygun' bulunarak övülen Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde satılan Ramazan kolisinin fiyatı geçen yıl 169 lira iken bu yıl 320 liraya yükseldi. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve faiz oranlarının düşürülmesiyle artan maliyetler nedeniyle enflasyon tarihi seviyelere ulaştı. Hükümet yetkilileri ve iktidara yakın medya, fiyat artışlarından zincir marketleri sorumlu tutarken, Erdoğan Tarım Kredi Kooperatif marketlerini desteklemişti. 2018 yılında 49 lira olan Ramazan kolisi fiyatındaki artış, enflasyonun boyutunu gözler önüne seriyor.
12 Mart 2023

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, 2024 Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,3 azalarak 75 bin 919 adet olarak gerçekleşti. Bu düşüşte, yüksek kredi faizleri, yüksek mevduat faizi, ihtiyaçların ertelenmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle artan geçim sıkıntısı etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesine ulaşacağını ve yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36'dan 38'e çıkarıldığını belirtti.
12 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, artan maliyetler ve enflasyonu gerekçe göstererek su fiyatlarına yüzde 12,94 oranında zam kararı aldı. Bu zamma göre, konut su tarifesinin ilk kademesi 16,50 liraya, köylerdeki tarife 4,12 liraya, iş yerlerindeki tarife ise 43,23 liraya yükseltildi. Oy birliğiyle alınan bu karar 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
13 Haziran 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

Geçtiğimiz hafta akaryakıt ürünlerine yapılan indirimlerin ardından, bu hafta benzinin litre fiyatına 43 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 66 kuruş zam yapıldı. Yapılan zamlar sonucunda benzinin litre fiyatı 19,81 TL'ye, motorinin litre fiyatı ise 18,59 TL'ye yükseldi. Yılbaşında benzin ve motorin fiyatları sırasıyla 21,14 TL ve 23,50 TL iken, geçen yılın başında 12,91 TL ve 12,76 TL seviyelerindeydi.
9 Mayıs 2023

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına yönelik şüpheleri dört ana başlık altında değerlendirdi. Bu başlıklar; baz etkisi, TÜFE ve ÜFE arasındaki makas, İstanbul Ticaret Odası ile TÜİK verileri arasındaki fark ve dördüncü çeyrekteki talep toparlanmasıdır. Demiralp, resmi enflasyon rakamlarının beklentilerden sapmasının maaş artışları gibi konularda mağduriyet yarattığını ve alım gücünde erozyona neden olduğunu belirtti. Ayrıca, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın, maliyet artışlarını ve enflasyonist baskıları yansıttığını ifade etti.
4 Ocak 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da şubat ayında enflasyon aylık yüzde 3,83, yıllık yüzde 78,62 olarak ölçüldü. Şubat ayında perakende fiyatlarda en çok artış sağlık ve kişisel bakım harcamalarında görülürken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları en az artış gösteren kategoriler arasında yer aldı. 2022 yılında İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 92,7 olarak kaydedilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Mart'ta açıklayacağı tüketici fiyatları endeksi verilerinin, şubatta artan gıda fiyatlarının etkisiyle yüksek seyretmeye devam etmesi ve yıllık enflasyonun sınırlı bir düşüşle yüzde 55,5 olarak kaydedilmesi bekleniyor.
1 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu sekiz ilde 23 sigara ve makaron üreticisi firmaya ait 26 adreste eş zamanlı fiili sayım gerçekleştirdi. Bu sayımlar sonucunda, yüksek maliyetlerine rağmen hasılat beyanlarının olmadığı veya düşük olduğu belirlenen firmalar vergi incelemesine alınacak. Daha önce mobilya sektöründe de benzer denetimler yapılmış ve yaklaşık 53 milyon lira ceza kesilmişti.
23 Ağustos 2024

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, KDV artışının ilaç fiyatlarını yükselttiğini ve bu durumun hem Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) hem de vatandaşlara ek mali yük getireceğini belirtti. Saydan, ilaç gibi yaşamsal öneme sahip ürünlerde KDV'nin sembolik bir değere düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerin ilaçlardan düşük oranda veya hiç vergi almadığını vurgulayan Saydan, Türkiye'de de temel gıda ürünlerindeki gibi ilaç için de yüzde 1'lik KDV oranının kabul edilmesi gerektiğini savundu.
10 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, Nisan ayında İstanbul'da perakende fiyatlar aylık yüzde 4,57, toptan fiyatlar ise yüzde 3,14 arttı. Yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 62,46, toptan fiyatlar yüzde 70,58 artış gösterdi. Sektörel bazda en yüksek artış giyim harcamalarında yaşanırken, kimyevi maddeler ve yakacak ve enerji maddeleri gruplarında düşüş gözlendi. İTO endeksleri, TÜİK tarafından açıklanan TÜFE ile farklılık göstermeye devam ediyor.
1 Mayıs 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da tüketici fiyatları mart ayında yüzde 2,95 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon oranı ise yüzde 73,02 olarak kaydedildi. Giyim, sağlık ve kişisel bakım, gıda gibi çeşitli kategorilerde fiyat artışları yaşanırken, kültür eğitim ve eğlence kategorisinde fiyatlar düştü. TÜİK'in açıkladığı TÜFE ile İTO endeksleri arasında farklılıklar bulunuyor ve TÜİK mart enflasyon verisini 3 Nisan'da açıklayacak.
1 Nisan 2023

Ankara'da yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle simit fiyatlarına zam yapıldı ve yeni fiyat 7 TL olarak belirlendi. Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, zam kararının gerekçelerini doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış, un ve susam fiyatlarındaki yükseliş, kira maliyetlerinin artması ve asgari ücretteki zam olarak sıraladı. Ayrıca İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, İstanbul'da 200 gram ekmeğin maliyetinin 4,5 ile 4,80 lira arasında olduğunu ve fiyat artışının şubat ayında değerlendirileceğini belirtti.
22 Ocak 2023
İşaretlediklerim