Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gıda perakendecileriyle toplantılar yaptıklarını ve yanlış buldukları uygulamalarla ilgili denetimlerin artırıldığını belirtti. Ayrıca, Cumhuriyetin 100'üncü yılında marketlerden büyük bir indirim kampanyası beklediklerini ifade etti. Bolat, emlak sektöründeki satış fiyatlarında 'köpüğün' ortadan kalktığını ve bu konuda da piyasayı denetlediklerini dile getirdi.
6 Ekim 2023

'Gıda Dedektifi' isimli sosyal medya hesabının sahibi Musa Özsoy, Murat Ülker tarafından yapılan yeni bir suç duyurusu kapsamında gözaltına alındı. Bu hesap, gıda sektörüne ilişkin eleştirel paylaşımlar yapmasıyla tanınıyor. Hesaptan yapılan açıklamada, Özsoy'un gözaltına alınmasının iftira ve ithamlara dayalı olduğu belirtilerek, bu tür suç duyurularına toplumun cevap vereceği ifade edildi.
26 Şubat 2024

Eyüp Sabri Tuncer, Avrupa'da 'kimyasal risk' nedeniyle bazı ürünlerinin satışının durdurulması üzerine açıklama yaptı. Şirket, Mart 2022'den itibaren yasaklanan 'lilial' adlı bileşeni üretimde kullanmadığını belirtti. Avrupa tehlikeli gıda dışı ürünler için Hızlı Uyarı Sistemi'nin 12 Eylül'de yayınladığı uyarıda, 2022 Mart'tan önce üretilen bazı ürünlerde yasaklı madde tespit edildiği bildirilmişti. Şirket, sosyal medyada yayılan yanıltıcı bilgilerle ilgili hukuki süreç başlatacağını duyurdu.
15 Eylül 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, stokçuluk yapan firmalara kapatma cezası uygulanacağını duyurdu. Bolat, geçen yıl haksız fiyat ve stokçuluk denetimlerinde yaklaşık 1 trilyon lira ceza kesildiğini belirtti. Ayrıca, tüketici korunması kapsamında zararlı ürünler ve aldatıcı reklamlara yönelik denetimlerde 1.2 milyar lira ceza kesildiğini ifade etti. Yeni düzenlemelerle stokçuluk yapan firmalara bir takvim yılı içinde üç defa yakalanmaları durumunda altı güne kadar kapatma cezası verileceğini açıkladı.
17 Mayıs 2024

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Ocak'tan bu yana düzenlediği 24 bin 539 narkotik operasyonda toplam 8 ton 542 kilogram uyuşturucu madde ve 2 buçuk milyondan fazla uyuşturucu hap ele geçirdi. Türkiye'de, özellikle metamfetamin kullanımında her geçen yıl artış görülüyor. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi'nin 2022 raporuna göre, İstanbul metamfetamin kullanımında Avrupa'daki 106 merkez arasında 10'uncu sırada.
1 Ağustos 2023

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, bir kişinin iletişim bilgilerinin ele geçirilmesi sonucu 25 farklı restorandan asılsız yemek siparişi verildi. Siparişlerin aynı adrese yönlendirilmesiyle 25 motokurye evin önünde toplandı. Müşteri olarak bildirilen A.O'nun bu adreste yaşamadığı ve siparişlerin asılsız olduğu anlaşıldı. Restoran sahipleri, bu tür şakaların kendilerine maddi zarar verdiğini belirterek, sorumluların bulunup cezalandırılmasını talep etti.
6 Haziran 2024

Jandarma ekipleri, İstanbul Kağıthane'deki bir imalathanede yasadışı yollarla Afrika ülkelerinden getirilmiş yabani hayvan derilerinin işlendiğini belirledi. Baskın düzenleyen ekipler, 1514 timsah derisi, 159 deve kuşu derisi, 42 yılan derisi ve bu malzemelerden imal edilmiş 245 kadın çantası ve 190 cüzdana el koydu. Gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
24 Eylül 2023

Gıda şirketi Dardanel, Koç Holding'in satılığa çıkardığı Tat Gıda'nın yüzde 53 oranındaki paylarını satın almak için teklif verdiğini duyurdu. Koç Holding daha önce Tat Gıda'nın satışı dahil alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattığını belirtmişti. Dardanel'in teklifi, şirketin hakim paylarının sahibi olan Niyazi Önen Holding A.Ş.'nin çatısı altında bulunan Dardanel Greece S.A. firması ile ortaklaşa yapıldı.
21 Temmuz 2023

Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında meydana gelen göçük sonucu bir maden işçisi hayatını kaybetti, altı kişi yaralandı. Karadeniz Ereğli Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Soruşturmanın titizlikle devam ettiği belirtildi.
14 Eylül 2023

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, Narkoçelik-17 Operasyonu kapsamında Ankara'da bir operasyon düzenleyerek 1 ton metamfetamin ele geçirdi. Operasyonun İstanbul'dan koordine edilmesi, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki değişikliklerin operasyonel aksaklıklara yol açıp açmadığı sorusunu gündeme getirdi. Ayrıca, Ayhan Bora Kaplan davası ve bazı emniyet personelinin şüpheli davranışları da dikkat çekti. Bu durum, emniyet teşkilatının kamuoyu nezdindeki güvenilirliğini sorgulatıyor.
4 Haziran 2024

Adana'nın Yüreğir ilçesinde, Yüreğir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçak hayvan kesimi yapıldığı ihbarı üzerine bir adreste arama yapıldı. Aramada 12 eşeğin kesildiği belirlendi ve hazır bekletilen iki eşek ile altı at, hayvan barınağına götürüldü. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri, iki zanlıyı gözaltına aldı. Ele geçirilen etler imha edildi.
3 Eylül 2023

Yunanistan, Peste des Petits Ruminants (PPR) olarak bilinen ve yüksek bulaşıcılığı olan 'keçi vebası' salgınının yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde koyun ve keçi taşımacılığını yasakladı. Bu virüs, enfekte hayvanların yüzde 80-100'ünü öldürebiliyor ancak insanları etkilemiyor. Yunanistan Tarım Bakanlığı, hayvan yetiştiricileri, peynir üreticileri, mezbaha sahipleri ve yem tedarikçilerini kısıtlamalar hakkında bilgilendirdi. Salgının kaynağını belirlemek için soruşturma başlatıldı ve yurtdışından şüpheli ithalat ihtimali üzerinde duruluyor.
30 Temmuz 2024

İstanbul’un Fatih ilçesinde polis, Eminönü sahilinde bir aracın kasasına midye yüklendiğini tespit ederek operasyon düzenledi. Operasyonda yasadışı midye avcılığı yapan iki şüpheli gözaltına alındı ve yaklaşık 1 ton ağırlığında 36 çuval midye denize döküldü. Gözaltına alınan şüphelilere 52 bin 484 lira para cezası verildi.
7 Temmuz 2024

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Ankara'da 200 gram ekmeğin fiyatının 5 TL'ye çıktığını açıkladı. Bu fiyat artışı, 10 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak ve yüzde 25'lik bir zammı ifade ediyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bu fiyatın Türkiye'nin birçok ilinde zaten uygulandığını ve üç ay sonra Ankara'da da başlayacağını belirtti.
2 Ocak 2023

İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi sonucu lahmacun fiyatlarının da yükseldiğini ifade etti. Orhan, maliyet hesaplarına göre 40 TL'nin altında satılan lahmacunların içerisinde et bulunmasının mümkün olmadığını, bu nedenle hileli olabileceğini belirtti. İstanbul'un bazı ilçelerinde 20 TL'ye lahmacun satıldığı ve denetleyici kurumların lahmacunun hileye açık olduğunu söylediği aktarıldı.
10 Mart 2023

Şeref Oğuz, domates fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğunu açıklıyor. Yazısında, domatesin Antalya'dan İstanbul'a taşınması sırasında mazot, köprü ve otoyol masraflarının fiyatları nasıl etkilediğini detaylandırıyor. Oğuz, genelde aracıların fiyat artışlarındaki rolüne dikkat çekilse de, asıl maliyetin taşıma sırasında kullanılan mazot olduğunu vurguluyor. Bu durum, domates fiyatlarının tarladan manava gelene kadar neden iki katına çıktığını açıklıyor.
14 Şubat 2024

Antalya'nın Alanya ilçesinde zabıta ekipleri, merdiven altı üretilen ve halk sağlığını tehdit etme riski taşıyan 7 bin 857 şişe sahte parfüme el koydu. Alanya Belediyesi zabıta ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda ele geçirilen sahte parfümler, silindirle ezilerek imha edildi. Denetimlerin devam edeceği belirtildi.
7 Ağustos 2024

Manisa'nın Salihli ilçesindeki üç çiftçi, tarlalarındaki yaklaşık 600 ton kavun ve karpuzu bekledikleri fiyatı alamadıkları için bedava dağıttı. Ahmet Akbaş, Metin Akbaş ve Eyüp Çakar, sosyal medyada duyuru yaparak vatandaşları tarlalarına davet etti. Çiftçiler, ürünlerinin maliyetinin 1,5 milyon lira olduğunu ve tüccarların teklif ettiği düşük fiyatları kabul etmediklerini belirtti. Bu nedenle, ürünlerini bedava dağıtarak köylülerin ve vatandaşların faydalanmasını sağladılar.
12 Ağustos 2024

Türkiye'de yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor ve bu durum hem insan sağlığını hem de çevreyi olumsuz etkiliyor. Pestisitler, tarım zararlılarıyla mücadele amacıyla kullanılıyor ancak suyu, toprağı ve havayı kirletiyor. Dünyada her yıl 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası kaydediliyor ve 11 bin kişi hayatını kaybediyor. Pestisit kullanımı azalacağı yerde artıyor ve bu durum, üreticilerin daha çok ürün alma hırsı nedeniyle oluyor. Pestisitlerin tek kazanan tarafı ise üretici şirketler. Türkiye'de yasak olan pestisitler, ihraç edilen ürünlerde saptanıyor ve geri gönderiliyor.
12 Ekim 2023
İşaretlediklerim