Alaattin Çakıcı, 11 Ocak'ta vekalet verdiği avukatı Can Sevinç'i azlettiğini duyurdu. Azil kararının gerekçesi olarak Sevinç'in kumar oynadığı ve bazı işadamlarından para aldığı iddia edildi. Sevinç ise azlinin kendi isteğiyle ayrılmasından sonra gerçekleştiğini ve yapılan açıklamaların özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini belirtti. Çakıcı daha önce infaz düzenlemesiyle tahliye edilmiş ve son dönemde muhalefete yönelik tehdit açıklamalarıyla gündeme gelmişti.
17 Ocak 2023

Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

ABD'deki bir mahkeme, İstanbul 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nin Sezgin Baran Korkmaz davasıyla ilgili yardım talebini, ABD'de devam eden yargılamanın olumsuz etkilenebileceği gerekçesiyle erteledi. Türkiye, ABD'den sanıklar hakkında bilgi ve mal varlıkları ile ilgili yardım talebinde bulunmuştu. Duruşmada, Korkmaz'ın avukatları müvekkilinin ABD'deki yargılamanın sonucunun beklenilmesini ve yakalama kararının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme, avukatların taleplerini reddederek duruşmayı 3 Ekim'e erteledi.
18 Ocak 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin internet sansürü aracı olarak kullanılan 8/A maddesiyle ilgili 'hak ihlali' kararının yeterli olmadığını, maddenin iptali için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) harekete geçmesi gerektiğini belirtti. AYM'nin 62 başvurucu için verdiği kararın, 8/A maddesi dayanak gösterilerek uygulanan erişim engellerinin kaldırılmasını içerdiği, ancak bu kararların uygulanmasında aksaklıklar yaşandığı ve 8/A maddesinin hala yürürlükte olduğu ifade edildi. Akdeniz, 8/A maddesinin yerel seçimler döneminde de sansür için kullanılacağına dikkat çekti.
12 Ocak 2024

İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin 27 Aralık 2023 tarihli kararıyla, 1998 yılında yayınlanan ve bazı ünlü isimlerin marihuana davası ile ilgili haberler içeren Sabah gazetesi ve NTV'nin arşivlerindeki bazı içerikler erişime engellendi. Free Web Turkey tarafından yapılan paylaşımla bu durum kamuoyuna duyuruldu.
12 Ocak 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde kaldığı sırada, bir kadının kendini eşi Başak Demirtaş olarak tanıtarak kızlarının trafik kazası geçirdiğini söylemesi üzerine büyük bir panik yaşadı. Kadının yalan söylediği ve Erzurum'da yaşayan, kendisini AKP'li siyasetçi olarak tanıtan 56 yaşındaki Ş.P. olduğu ortaya çıktı. Demirtaş'ın avukatları ve cezaevi yönetimi tarafından yapılan suç duyurusu sonucunda Ş.P. hakkında soruşturma başlatıldı ve avukatlar manevi tazminat davası açmaya hazırlandı.
19 Ocak 2023

Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi'nin amaç dışı faaliyet gösterdiği gerekçesiyle görevden alınmasına ve yeni seçim yapılmasına karar verdi. Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bu kararı ve önceki saldırıları, TTB'nin güçlü bir örgüt olduğunun ve iktidar tarafından kaygılandırıldığının bir işareti olarak gördüğünü belirtti. Fincancı, yargının araçsallaştırıldığını ve bu durumun toplumun adalet duygusunu yerle bir ettiğini ifade etti. Ayrıca, TTB'nin sağlık ve insan hakları konularında önemli bir denetim işlevi yürüttüğünü ve bu nedenle iktidarın rahatsız olduğunu dile getirdi.
2 Aralık 2023

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasağın Yargıtay'a gelmeden istinaf mahkemesinde kesinleşebileceğini ifade etti. Ancak, bir ceza avukatı ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Güçlü Akyürek, bu durumun mümkün olmadığını, çünkü ilgili suçun temyize tabi olduğunu ve Yargıtay'a gitme ihtimalinin bulunduğunu belirttiler. Akyürek, istinaf mahkemesinin lehte bir karar verse bile savcının Yargıtay'a başvurma yetkisi olduğunu, dolayısıyla kararın istinafta kesinleşmeyeceğini açıkladı.
19 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu, Dr. Ümit Aktaş'ın halk sağlığına zarar verdiği ve hekimliğe yakışmayan tutum sergilediği gerekçesiyle bir ay süreyle meslekten men cezasını onayladı. Aktaş, cezanın siyasi nedenlerle verildiğini iddia etti ve kararın iptali için dava açtı, ancak Ankara 16. İdare Mahkemesi cezanın hukuka uygun olduğuna hükmetti. Mahkeme, hekimlerin bilimsel bilgileri doğru aktarması ve etik kurallara uyması gerektiğini vurguladı. Aktaş'ın aşı karşıtı görüşleri paylaşmasının yanı sıra bitkisel ürün satışı yapması da dikkat çekiyor.
10 Aralık 2023

ABD'de hukuk yayın kuruluşu Law and Crime, Halkbank davasını 2023 yılında ABD'de izlenecek en önemli davaların başında sıraladı. Halkbank, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek ve kara para aklamak gibi altı ayrı suçlamayla karşı karşıya. Banka, İran'a yasaklı fonlardan 20 milyar dolar transfer etmekle suçlanıyor ve bu paranın en az 1 milyar dolarının ABD mali sisteminde aklanmış olabileceği iddia ediliyor. Halkbank suçlamaları reddederken, Rıza Sarraf ve Hakan Atilla gibi isimlerin dava sürecinde önemli rolleri bulunuyor. Dava, 17 Ocak 2023'te görülecek.
2 Ocak 2023

Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, 1993-1996 yılları arasında Ankara ve çevre kentlerde işlenen 19 cinayetle ilgili açılan JİTEM davasının yedinci duruşmasında, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in de bulunduğu 19 sanık hakkında beraat kararı verdi. Duruşma savcısı, sanıklar hakkındaki beyanların çelişkili olması ve yeni delil elde edilemeyecek kadar zaman geçmesi nedeniyle beraat talebinde bulundu. Mahkeme, katılan avukatlarının süre talebini reddederek tüm sanıkların beraatine hükmetti.
26 Mayıs 2023

Dilan ve Engin Polat çiftinin tutuklu mali müşaviri ve aynı zamanda avukat olan Ahmet Gün, 'kara para aklama' iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 'etkin pişmanlık' hükümlerinden yararlanmak istediğini belirterek itirafçı oldu. İstanbul Anadolu Adliyesi'nde ifade veren Gün, Polat çiftine ait şirketlerin sahte fatura düzenlemek için kurulduğunu ve bu firmaların diğer şirketlere de sahte fatura düzenlediğini itiraf etti. Savcılık, Gün'ün ifadesini yetersiz buldu ve 'etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırmayacağı' belirtildi. Polat çifti ve diğer şüpheliler hakkında daha önce de mali suçlarla ilgili soruşturma yürütülmekteydi.
16 Kasım 2023

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya, 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla verilen iki yıl sekiz ay 15 günlük hapis cezası, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi tarafından onandı. Yerel mahkemenin kararında usul ve esasa dair bir hukuka aykırılık bulunmadığına karar verilerek, temyiz başvurusu reddedildi. Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik ifadeleri nedeniyle soruşturma geçirmiş ve ilk derece mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırılmıştı.
27 Ocak 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bir YouTube kanalında gençlerin sorularını yanıtlarken, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasını eleştirerek, haksızlık karşısında susmanın yanlış olduğunu belirtti. Kavala'nın 1912 gündür, Demirtaş'ın ise 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu olduğu ve AİHM'nin her iki isimle ilgili Türkiye'ye yönelik ihlal kararları verdiği ancak Türkiye'nin bu kararları uygulamadığı bilgisi verildi.
25 Mayıs 2023

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasına bakacak olan istinaf heyetinin başkanı ve bir üyesini görevden aldı. İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanıyor ve kendisine iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilmişti. İstinaf mahkemesinde itiraz edilen kararın onanması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. İstinaf incelemesi henüz tamamlanmadı ve İmamoğlu davasının öne çekilmesi bekleniyor.
25 Ağustos 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezanın ardından, davanın eski hakimi Hüseyin Zengin'in yerine başka bir hakim atanmıştı. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Zengin'in ceza verme telkinini reddettiği için görev yerinin değiştirildiğini yazdı. Terkoğlu, Zengin'e yakın bir kaynağın, Anadolu Adliyesi Başsavcısının Zengin'e 'ceza verirsen yukarı mahkemeler de hazır' şeklinde baskı yaptığını iddia etti. Bu durum, yargı sürecinin tarafsızlığına dair endişeleri gündeme getirdi.
2 Ocak 2023

Kemal Sunal'ın filmleri için ailesi tarafından açılan telif hakkı davası, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararla sonuçlandı. Sunal'ın mirasçıları, filmlerinin sinema dışında yayınlanması ve firmanın haksız kazanç sağladığını belirterek telif hakkı davası açmıştı. İlk aşamada mahkeme davayı reddetmiş, ancak istinaf sürecinde dava kısmen kabul edilmişti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, filmlerin çekildiği dönemde yeni ve öngörülemeyen yayın alanlarının dikkate alınmadığını belirterek, Sunal'ın mirasçılarından izin alınmaksızın gerçekleştirilen haksız kullanımlar nedeniyle yapımcıların tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti.
21 Eylül 2023

Oyuncu Berrak Tüzünataç'ın evinin terasında öpüşürken gizlice çekilen görüntülerin yayınlanması üzerine açtığı davada, yerel mahkemeler ve Anayasa Mahkemesi özel hayatın gizliliği ihlali olmadığına karar vermişti. Tüzünataç'ın AİHM'ye yaptığı başvuru sonucunda, mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8'inci maddesini ihlal ettiğine ve Tüzünataç'ın özel hayatının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, haberin sorumlu gazetecilik standartlarına uymadığını ve yerel mahkemelerin daha fazla titizlik göstermesi gerektiğini belirtti.
8 Mart 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi kararına uymama ve Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına itiraz edeceklerini belirtti. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu ve yüksek yargı organları arasında üstünlük sıralaması olmadığını ifade ederek, Yargıtay'ın bu kararıyla yargıda kriz yarattığını ve Can Atalay'ın haklarının ihlal edildiğini savundu. Avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararını uygulayacak bir mahkeme aradıklarını ve yargı krizinin çözümünün yargı organlarına ait olduğunu vurguladı.
14 Kasım 2023
İşaretlediklerim