İzmir'de, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 10 kişi, ABD'nin en büyük taarruz gemisi USS Wasp'ta görevli bir Amerikan askerinin başına çuval geçirdikleri gerekçesiyle tutuklandı. İzmir Valiliği, olayla ilgili 15 TGB üyesinin gözaltına alındığını duyurmuştu. ABD Ankara Büyükelçiliği, askerlerin güvende olduğunu ve soruşturma başlatılmasından dolayı Türk makamlarına teşekkür etti. Tutuklama gerekçesi olarak 'kişiyi hürriyetinden alıkoyma' suçu gösterildi.
3 Eylül 2024

Gezi Parkı eylemlerinin 11. yılında, eylemlerin başlangıcından itibaren yaşanan olaylar ve yargı süreci detaylı bir şekilde ele alındı. Eylemler sırasında polisin orantısız şiddet kullanımı ve sonrasında açılan davalar, yargılamaların adil olup olmadığı tartışıldı. Özellikle Osman Kavala ve diğer sanıkların aldığı cezalar, yargı sürecindeki tutarsızlıklar ve bazı davaların sonuçları vurgulandı. Ayrıca, eylemler sırasında hayatını kaybedenlerin davaları ve bu davalardaki cezasızlık örnekleri de incelendi.
28 Mayıs 2024

Bayram tatilinde İstanbullular, Adalar'a akın etti ve nüfusu 17 bin olan dört ada günde 60-70 bin kişiyi ağırladı. Adalılar, faytonların kaldırılmasından sonra kullanılan 13 kişilik elektrikli araçların yerine daha büyük minibüslerin getirilmesini protesto etti. Protestolara polis müdahale etti ve bazı protestocular gözaltına alındı. Yazar, küçük yerlerde doğru adımlar atmayanların büyük laflarının inandırıcı olmadığını vurguluyor.
22 Haziran 2024

Aydın'ın Nazilli ilçesinde polis ekipleri, kasksız motosiklet sürücülerine ceza kesmek yerine kask dağıttı. Nazilli Trafik Denetleme Büro Amirliği tarafından Belediye Meydanı'nda yapılan kontrollerde, İlçe Emniyet Müdürü Şafak Yıldırım kasksız sürücülere kask dağıtarak bilgilendirme broşürleri verdi. Yıldırım, Nazilli'de trafik kazalarının büyük çoğunluğunun motosiklet kaynaklı olduğunu belirterek, bu uygulamanın farkındalık yaratmayı amaçladığını söyledi. Bundan sonraki kontrollerde kurallara uymayan sürücülere ceza kesileceği de vurgulandı.
13 Ağustos 2024

Amerikalı gey çift Brent ve Michael Jansen, dört ay geçirdikleri İstanbul'da LGBTQ+ bireyler için güvenli bölgeleri belirterek bir seyahat listesi oluşturdu. Jansen, Beyoğlu, Kadıköy ve Sultanahmet gibi ilçeleri öne çıkararak bu bölgelerin LGBTQ+ dostu olduğunu vurguladı. Türkiye'de LGBTQ+ haklarının geri olduğunu belirten Jansen, sosyal ortamlarda yakınlaşma olmadığı sürece nispeten rahat hissettiklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin LGBTQ+ bireyler için Avrupa'nın en kötü ikinci ülkesi olduğunu belirten Gökkuşağı Endeksi'nin 2023 raporuna da değinildi.
3 Temmuz 2024

64 tanınmış sanatçı ve yazar, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim Meydanı'nda kutlanmasını destekleyen bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Taksim Meydanı'nın işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününde önemli bir simge olduğu ve yasakların bu gerçeği değiştiremeyeceği vurgulandı. Sanatçılar, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına rağmen devam eden yasaklara son verilmesi gerektiğini belirtti. İmzacılar arasında Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli gibi ünlü isimler yer aldı.
25 Nisan 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir grup esnaf, taklit ürün denetimini engellemek amacıyla yolu ulaşıma kapatarak oturma eylemi yaptı. Çarşı merkezinde taklit ürün satışı yapan esnafa yönelik denetim yapılmak istenmesi üzerine, esnaf kepenk kapatıp Bodrum Belediye Meydanı'nda toplandı. Neyzen Tevfik Caddesi'ni saksılarla kapatan esnaf, polis ekiplerinin ikazlarına rağmen dağılmadı. İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Darendeli'nin müdahalesiyle esnaf ikna edilerek eylem sona erdi.
23 Ağustos 2024

İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olduğunu duyurdu ve alternatif bir alanın kullanılacağını belirtti. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için büyük bir simgesel anlam taşımakta. Ancak, 2012 yılından bu yana burada kutlamalar yapılmamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Taksim'de kutlama yapma isteğinin 1 Mayıs'ın dayanışma ruhuna zarar verdiğini ifade etti.
23 Nisan 2024

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, ABD'nin en büyük taarruz gemisi USS Wasp'ta görevli bir Amerikan askerinin başına çuval geçirdi. Milli Savunma Bakanlığı, USS Wasp'ın 1-5 Eylül tarihleri arasında İzmir Limanı'nı ziyaret edeceğini duyurmuştu. Eylem sonrası aralarında TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin'in de bulunduğu 13 TGB üyesi gözaltına alındı.
2 Eylül 2024

İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiği, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yat yarışları nedeniyle çift yönlü olarak askıya alındı. Yarışlar, Çırağan Sarayı-Beykoz/Fenerbahçe-Moda parkurunda gerçekleştirilecek ve akşam 6'ya kadar sürecek. Bu etkinlik, TAYK Trofesi 3’üncü Ayak 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı – İDO Kupası İstanbul Boğazı Yat Yarışları adı altında düzenleniyor.
19 Mayıs 2024

Mardin Valiliği, kent merkezi ve tüm ilçelerde gösteri, yürüyüş ve açık hava toplantılarını üç gün süreyle yasakladı. Yasak, 15-18 Ağustos tarihleri arasında geçerli olacak ve valilik ile kaymakamlığın uygun göreceği etkinlikler haricindeki tüm programları kapsayacak. Kararın, milli güvenlik, kamu düzeni ve anayasal sınırlandırmalar çerçevesinde alındığı belirtildi. Ayrıca, terör eylemlerinin ve suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve olası provokasyonların engellenmesi amacıyla bu yasaklama kararı alındığı ifade edildi.
15 Ağustos 2024

Şırnak Valiliği, kent merkezi ve tüm ilçelerde gösteri, yürüyüş ve açık hava toplantılarının 14-16 Ağustos tarihleri arasında yasaklandığını duyurdu. Yasak, valilik ve kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği programlar, resmi bayramlar ve spor müsabakaları haricindeki tüm etkinlikleri kapsıyor. Yasak kapsamında açık yer toplantıları, gösteri yürüyüşleri, basın açıklamaları, oturma eylemleri, mitingler ve benzeri etkinlikler yer alıyor.
13 Ağustos 2024

Rusya Mali İzleme Servisi, 'uluslararası LGBT sosyal hareketi ve yapısal öğelerini' 'terörist ve aşırılıkçılar' listesine dahil etti. Bu karar, Rusya'da daha önce yüksek mahkemenin LGBTİ+ hareketinin faaliyetlerini yasaklamasının ardından geldi. Listeye alınan kişi ve kuruluşların banka hesapları dondurulabilecek. Rusya, Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı'ya karşı muhafazakar bir çizgi benimseyerek, eşcinsel propagandasını yasakladı ve geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin temsilini yasakladı.
22 Mart 2024

Pozitif-iz Derneği’nin 2023 yılına ait HIV Pozitiflerin Maruz Bırakıldıkları Hak İhlalleri Raporu, HIV’le yaşayan bireylere yönelik ayrımcılığın arttığını ortaya koydu. Rapora göre, 2018’den bu yana derneğe yapılan başvurular ve hak ihlallerinde yüzde 8.6 kat artış yaşandı. En çok ihlal edilen haklar arasında sağlığa erişim ve çalışma hakkı bulunuyor. Dernek, HIV’le yaşayan bireylerin haklarını bilmeleri ve ihlal durumunda hukuki yollara başvurmaları gerektiğini vurguluyor.
17 Eylül 2024

5 Mayıs'ta İstanbul'da omurilik felçliler yararına düzenlenecek Wings for Life World İstanbul 2024 koşusu, Ortaköy-Arnavutköy arasındaki Muallim Naci Caddesi'nde gerçekleştirilecek. Koşu nedeniyle, cadde 12.00-17.00 saatleri arasında trafiğe kapalı olacak. Bu global etkinlik, dünya çapında koşucuları ve tekerlekli sandalye kullanıcılarını bir araya getirerek omurilik felci tedavisi için bağış toplamayı amaçlıyor. Geçen yıl düzenlenen koşu, 165 ülkede 161,892 katılımcıyı birleştirmiş ve 4,7 milyon euro bağış toplanmıştı.
3 Mayıs 2024

İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finali sırasında, Malmö Arena'nın önünde İsrail'in yarışmaya katılımını protesto eden Filistin destekçileri toplandı. İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de aralarında bulunduğu protestocularla polis arasında arbede yaşandı. Polis, olaylar sırasında 10 kişiyi gözaltına aldı ve Thunberg ile birlikte oturma eylemi yapanları çevreledi. Protesto sırasında yaklaşık 300 kişi daha polisi protesto etti.
11 Mayıs 2024

Uluslararası Af Örgütü'nün 'Dünyada İnsan Haklarının Durumu' başlıklı raporunda, dünya genelinde LGBTİ+ haklarında hem ilerlemeler hem de gerilemeler yaşandığı belirtiliyor. Rapora göre, Letonya ve Tayvan gibi ülkelerde bazı pozitif gelişmeler yaşanırken, Rusya ve Uganda gibi ülkelerde LGBTİ+ haklarına yönelik kısıtlamalar artmış durumda. Ayrıca, dünya genelinde 62 ülke hala onaya dayalı eşcinsel ilişkileri suç olarak kabul ediyor. Raporda ayrıca silahlı çatışmalar, toplumsal cinsiyet adaleti, ekonomik krizler ve teknolojik tehditler gibi konuların insan hakları üzerindeki etkilerine de değiniliyor.
29 Nisan 2024

Avustralya'nın Melbourne şehrinde, yetkililer kiralık elektronik scooter'ların güvenlik riskleri oluşturduğunu belirterek yasaklanmasına karar verdi. 2022'den bu yana meydana gelen yüzlerce scooter kazası, halktan gelen şikayetlere ve öfkeye neden oldu. Belediye başkanı, scooter sürücülerinin hatalı davranışlarından bıktığını ve scooter'ların şehrin dört bir yanına dağılmış durumda olduğunu ifade etti. Lime ve Neuron şirketlerine araçlarını 30 gün içinde kaldırmaları bildirildi.
14 Ağustos 2024
İşaretlediklerim