İzmir'deki Agrobay Seracılık'ta sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan 39 işçi, fabrika girişinde oturma eylemi başlattı. İşçiler, tazminatları dahil hiçbir haklarının verilmediğini ve günde 12-18 saat arası çalıştırıldıklarını belirtti. Eylem sırasında jandarma ve polis tarafından müdahale edildi ve işçiler gözaltına alındı.
8 Eylül 2023

İzmir'deki Agrobay Seracılık'ta sendikalaştıkları için işten çıkarılan 39 işçi, hakları için eylem başlattı. İşçiler, Agrobay önünde oturma eylemi başlatmış ve jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Bugün yine Agrobay önünde basın açıklaması yapmak isteyen işçilerin araçlarının geçişine izin verilmedi ve işçiler yürüyerek Agrobay önüne geldi. Burada işçilere sert bir müdahalede bulunuldu ve gözaltına alındılar. Ayrıca, direnişi takip eden gazeteci Zeynep Kuray ve foto muhabir Berkcan Zengin de gözaltına alındı.
15 Eylül 2023

Manisa'nın Soma ilçesinde, işçilerin sendikal haklarına yapılan müdahalelere karşı Bağımsız Maden İş Sendikası üyeleri maden önünde eylem düzenledi. Eyleme katılan Sendika Başkanı Gökay Çakır ve sendika yöneticileri, jandarma tarafından gözaltına alındı. Sendika, sosyal medya üzerinden gözaltına alınan yöneticilerin kelepçeli fotoğraflarını paylaşarak, sendikal ayrımcılığa ve sarı sendika korumacılığına karşı olduklarını ifade etti.
30 Mayıs 2023

Amasra Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bartın Başsavcılığına gönderilen fezlekede, 14 Ekim 2022'de 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili olarak 'olası kastla öldürme' suçlamaları ve 'torpil ve adam kayırmacılık' iddiaları yer aldı. Fezlekede, madenin güvenlikten sorumlu mühendisi ve müessese müdür yardımcısının ifadeleri dikkat çekti. Tutuklu bulunan dört yetkili hakkında toplamda 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. İfadelerde, iş güvenliği ve idari yönden önemli mevkilere tecrübesiz kişilerin getirildiği ve bazı personelin siyasi veya sosyal bağlantılar nedeniyle daha hafif işlerde çalıştırıldığı belirtildi.
16 Ocak 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde, 13 Şubat'ta siyanürlü toprağın kayması sonucu meydana gelen büyük bir maden faciası sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında, saha sorumlusu dahil olmak üzere sekiz kişi gözaltına alındı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı ve bu olay sonucunda dokuz işçi toprak altında kaldı. Gözaltına alınanlar arasında yabancı uyruklu bir kişi de bulunuyor. Olayın ardından çeşitli yetkililer ve şirketin tutumu eleştirilere konu oldu.
15 Şubat 2024

İstanbul'un Çatalca ilçesinde, Tekgıda-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Polonez işçileri, fabrika önünde 59 gündür eylem yapıyordu. Polis, işçilerin karşısına kalkanlarla çıktı ve işçiler oturma eylemine başladı. Polis, bir süre sonra işçilere müdahale ederek, aralarında Tek-Gıda-İş İl Sekreteri Furkan Seyhan'ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı.
16 Eylül 2024

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı editörü Sedat Yılmaz, Ankara başsavcılığının soruşturması kapsamında Diyarbakır'da gözaltına alındı ve Ankara'ya sevk edildi. Avukatları, gazetecilerin sevk sırasında 15 saat kelepçeli tutulduğunu ve Yılmaz'ın dövüldüğünü belirtti. Müftüoğlu ve Yılmaz, gözaltındayken meslektaşlarına ve çalışma arkadaşlarına dayanışma çağrısında bulunan yazılı mesajlar gönderdi. Daha önce 27 Nisan'da Diyarbakır'da beş gazeteci tutuklanmıştı.
30 Nisan 2023

14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'nde meydana gelen patlamada 41 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından hazırlanan fezlekede, madenin yöneticileri hakkında 'olası kastla öldürme' suçundan 1080'er yıl hapis cezası talep edildi. Fezlekede, yöneticilerin maden ocağında gerekli teknik altyapı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan üretime izin verdikleri ve bu kusurların bilinçli taksir düzeyini aştığı belirtildi. Diğer 20 şüpheli hakkında ise 'taksirle ölüme sebep olma' suçundan 15'er yıl hapis cezası istendi.
15 Ocak 2023

Yeni Anadolu Madencilik tarafından sendikalı olduğu için işten atılan maden işçisi Ramazan Gündoğan, Manisa Soma Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) binasının çatısına çıktı. Gündoğan, üç buçuk ay önce 26 numaralı işten çıkış koduyla işten çıkarıldığı için tazminat alamadığını ve bu süre zarfında belediye başkanı ve kaymakamla görüştüğünü ancak bir sonuç alamadığını belirtti. Gündoğan'ın eylemi devam ederken, CHP Grup Başkanı ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, konuyla ilgili olarak tazminat konusunun çözülmekte olduğunu ancak işe geri alınma konusunda dirençle karşılaşıldığını ifade etti.
21 Eylül 2023

Manisa'nın Soma ilçesinde özel bir şirket tarafından işletilen yer üstü linyit ocağında hafriyat çalışması sırasında toprak kayması oldu. Meydana gelen çökme sonucu dört işçi toprak altında kaldı. Kurtarma çalışmaları sonucunda üç işçi kurtarılırken, Fesih Acar isimli işçi hayatını kaybetti. Olay yerine itfaiye, AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri sevk edildi.
9 Mayıs 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı 2019'dan bu yana mücadele eden köylülerin eylemlerine jandarma müdahale etti. Jandarma, biber gazı ve cop kullanarak eylemcilere saldırdı ve bir kişiyi gözaltına aldı. Valilik, ağaç kesim işlemlerinin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
2 Ağustos 2023

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi'nde, yapımı planlanan çimento fabrikasına karşı çıkan köylüler, sahur vakti jandarma tarafından gözaltına alındı. Gözaltı sırasında şiddet uygulandığı iddia edildi. Deştin Çevre Platformu Sözcüsü, jandarmanın şirketin koruması gibi davrandığını belirtti. Gözaltına alınan 11 kişiden iki genç serbest bırakıldı, geri kalanlar ise akşam saatlerinde adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı. Köylüler, yargı süreci devam ederken yürütmenin durdurulması kararını bekliyorlar.
8 Nisan 2023

Diyarbakır başsavcılığının başlattığı bir soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı muhabiri Delal Akyüz İzmir'de, Fırat Can Arslan Ankara'da gözaltına alındı. Ayrıca T24 editörü Sibel Yükler de Ankara'daki evinde düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Gözaltıların sebebi henüz bilinmiyor. Fırat Can Arslan, geçen ay da gözaltına alınmış ve üç gün sonra serbest bırakılmıştı.
25 Temmuz 2023

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen 22 kişi gözaltına alındı. 2019'dan bu yana süren direniş sırasında, jandarma ekipleri tarafından ağaç kesimine karşı çıkan köylülere biber gazlı ve coplu saldırılar düzenlendi. Gözaltına alınanlar arasında İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal ve Yeşiller Partisi yönetim kurulu üyesi Deniz Melsa Ergenç de bulunuyor.
29 Temmuz 2023

İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılarak ölen Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay ile ilgili yürütülen soruşturmada üç kişi daha gözaltına alındı. Savcılık, GDZ Elektrik ve İZSU çalışanları dahil 35 kişi hakkında gözaltı kararı vermişti. Şu ana kadar 14 şüpheli tutuklanmış, yedi şüpheli hakkında ev hapsi ve altı şüpheliye yurt dışı çıkış yasağı getirilmişti. Bilirkişi raporuna göre beş şüphelinin daha ihmali tespit edildi ve üçü yakalandı.
19 Temmuz 2024

İzmir'in Konak ilçesinde su birikintisindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki kişiyle ilgili yürütülen soruşturmada 14 şüpheli tutuklandı. Olayda iki Gdz Elektrik çalışanı ve altı İZSU çalışanı dahil 35 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 14 şüphelinin tutuklandığını, yedi şüpheli hakkında ev hapsi ve altı şüpheliye de yurt dışı çıkış yasağı verildiğini açıkladı. Bilirkişi ön raporuna göre, iki kurumun da ihmali olduğu belirtildi.
19 Temmuz 2024

İzmir'in Konak ilçesinde şiddetli yağmurdan kaçmaya çalışan iki kişi, su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve bunlardan 20'si gözaltına alındı. Sorumlu dağıtımcı şirket Gdz Elektrik, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nü (İZSU) altyapı çalışmaları sırasında şebekeye zarar vermekle suçladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bilirkişi ön raporunun tamamlandığını ve soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü belirtti.
15 Temmuz 2024

Çorum’un Dodurga ilçesindeki Alpagut Linyit Kömür işletmesinde çalışan 88 işçi, sendikalı oldukları için işten çıkarılmaya çalışıldıklarını belirterek yer altında eylem başlattı. İşçiler, yan haklarının verilmemesi ve sendikal baskılar nedeniyle bu eylemi gerçekleştirdiklerini ifade etti. İşveren şirket Yel Enerji Elektrik Üretim Sanayi A.Ş. henüz bir açıklama yapmadı. İşçilerin aileleri de alana gelerek yer altındaki yakınlarını beklemeye başladı.
23 Mayıs 2024

İstanbul'da, Trendyol tarafından işten çıkarılan 54 işçi ve sendikacılar, şirketin genel merkezi önünde oturma eylemi yaptı. İşçiler, sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını iddia ediyor. Eylem sırasında polis, aralarında DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar ve PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen'in de olduğu 15 kişiyi gözaltına aldı.
26 Eylül 2023

Ankara başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün Emniyet Genel Müdürlüğü'nü hedef alan yapılanmasına ilişkin 46 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Bu şüphelilerden 44'ü, Ankara merkezli 28 ilde düzenlenen operasyonlarda yakalandı. Şüphelilerin, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yuvalanma ve eleman kazanma faaliyetleri yürüttüğü, ayrıca örgütsel bağlılık durumlarını takip ettikleri tespit edildi. Soruşturma halen devam ediyor.
21 Mayıs 2024
İşaretlediklerim