ABD, İsrail'e Refah bölgesini işgal etmemesi için Hamas liderleri hakkında hassas istihbarat bilgileri ve askeri destek paketleri sunmuş. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e büyük bir saldırı durumunda silah yardımlarını askıya alacağını belirtmiş. Ayrıca, Biden yönetimi İsrail'e, Refah'tan ayrılmak zorunda kalan Filistinliler için geçici barınma alanları oluşturulması teklifinde bulunmuş. İsrail, bu önerilere henüz olumlu yanıt vermemiş ve Filistinli sivillerin yer değiştirmesi için gerekli altyapının hazırlanmasının aylar süreceği belirtilmiş.
11 Mayıs 2024

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sınırlı bir operasyon öncesinde yaklaşık 100 bin Filistinli sivile tahliye emri verdi. Bu tahliye, Han Yunus ve El Mavazi mülteci kamplarına yönlendirme şeklinde gerçekleşti. İsrail ordusu, bu operasyonun Hamas'ı çökertme çabalarının bir parçası olduğunu ve Refah'tan yapılan roket saldırılarına yanıt olarak planlandığını belirtti. Ayrıca, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a karşı askeri bir operasyonun gerekli olduğunu vurguladı.
6 Mayıs 2024

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nda bir evi vurduğu ve bu saldırı sonucunda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Saldırının, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından gerçekleştiği belirtildi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 493 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 751 kişinin yaralandığını açıkladı.
9 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, MSNBC kanalında verdiği bir röportajda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğu hakkında eleştirilerde bulundu. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e artık faydadan çok zarar verdiğini ve Gazze'deki yüksek sivil ölü sayısının Netanyahu hükümeti tarafından ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Refah'ın işgalinin kendisi için bir 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtti ancak İsrail'in savunmasının önemini de vurguladı.
10 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın İsrail'e gidişinin 'İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda' gerçekleşeceğini belirtti. Blinken, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini ve Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade etti. Ayrıca, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıpları nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağı belirtildi.
17 Ekim 2023

Britanya merkezli The Times, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın özel kalem müdürü Hamza Abu Shanab’ın evinde Türkiye’de üs kurulması başlıklı bir belge bulduğunu iddia etti. Habere göre, Hamas Türkiye'de askeri, diplomatik ve ahlaki açıdan direniş güçlerini güçlendirecek bir üs kurmayı planlıyor. Planda, Türkiye'de kurulacak üssün finansmanı ve gönderilecek personel detayları yer alıyor, ancak finansmanın kimden olduğu ve planı kimin yazdığına dair bilgi verilmiyor.
14 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Gazze'de bir binanın vurularak havaya uçurulmasını Twitter'dan paylaşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, 'Gebereceksin...' diye yazdı. Bu, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında geldi. Şu ana kadar 1200'ü aşkın İsrailli ve 900'ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti.
11 Ekim 2023

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'in Aşkelon şehrine çok sayıda roket fırlattı. Roketlerin çoğu İsrail'in 'Demir Kubbe' adlı savunma sistemi tarafından havada imha edildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Aşkelon sakinlerine şehri terk etmeleri için yerel saatle 17:00'ye kadar süre tanımıştı. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda İsrail'de 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti, Filistin'de ise 830 kişi öldü.
10 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, bir televizyon programında İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını ifade etti. Biden, İsrail'in Gazze'deki 'savaş kurallarına' uyacağına inandığını ve bu sayede Gazze halkının temel ihtiyaçlarına erişim sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in aşırılıkçı grupları, özellikle Hamas'ı yok etmesi gerektiğini, ancak Filistin halkı için bir çözüm yolunun olması gerektiğini vurguladı. Biden, bu çözüm yolunun iki devletli çözüm olduğunu ve bu politikanın on yıllardır ABD'nin politikası olduğunu belirtti.
16 Ekim 2023

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, CIA Direktörü William Burns'ın Gazze'deki güvenliği Filistin Otoritesi devralana kadar yönetme teklifini reddetti. El Sisi, Hamas'ın ortadan kaldırılmasında bir rol oynamayacaklarını ve Gazze Şeridi'nde İsrail varlığını veya herhangi bir yabancı kuvveti istemediklerini belirtti. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze'nin güvenliğini belirsiz bir süre yöneteceklerini açıklaması endişelere neden oldu. ABD ve Batılı ülkeler, İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesine karşı çıkarken, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'i işgal etmemeye çağırdı ve Washington, Gazze'nin Hamas'ın kontrolünde olmasını istemiyor.
10 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda İslami Cihad'ı suçladı. Netanyahu, İsrail ordusunun analizlerinin, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve hastanenin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösterdiğini belirtti. Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev ise patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.
18 Ekim 2023

İsrail, Gazze'ye kara harekatı düzenlemek için ABD Başkanı Joe Biden'ın ziyaretini tamamlamasını bekliyor. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmuş ve bölgeye abluka uygulamıştı. İsrail'in kara harekatını başlatması için Biden'ın İsrail ziyaretinin tamamlanmasını beklediği belirtiliyor. Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük bir hata olacağını söylemişti.
17 Ekim 2023

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail'in Beyrut'ta bir binaya düzenlediği hava saldırısında üç yöneticisinin öldüğünü açıkladı. Yerel medya, saldırıda Sünni Cemaati İslami'nin bir mensubunun hedef alındığını iddia etti. Bu saldırı, Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye Mahallesi dışında 2006'dan beri düzenlenen ilk saldırı oldu. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında toplam 1174 kişi hayatını kaybetti.
30 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

İsrail gazetesi Haaretz, Filistinlilerle süren savaştan ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Gazete, Netanyahu'nun 'ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu', aşırı sağcıları hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığını ve haklarını görmezden gelen bir dış politika benimsediğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun suçu ordu, Mossad ve Shin Beth'in başkanlarına atmaya çalışacağı öne sürüldü. Gazete, Netanyahu'nun kendisini 'savaştan kaçınan bir lider' olarak pazarladığını, ancak son seçim zaferinden sonra bu ihtiyatını 'tam sağ hükümet'le ikame ettiğini belirtti.
9 Ekim 2023

The New York Times'ın iddiasına göre ABD, Lübnan ve İran'ın saldırı emri verdiği İsrail'e savaş uçakları gönderecek. İsrail, 30 Temmuz'da Lübnan'ı vurmuş ve Hizbullah Komutanı Fuad Şükür'ü öldürdüğünü duyurmuştu. 31 Temmuz'da ise Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, Tahran'da kaldığı konuta yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. ABD'li askeri yetkililer, müttefikleri İsrail'i korumak ve Ortadoğu'da Amerikan kuvvetlerinin savaşa hazır olmasını sağlamak için gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.
2 Ağustos 2024

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023
İşaretlediklerim