Uganda Parlamentosu, eşcinsel ilişkileri suç kapsamına alarak LGBTİ+ bireylere uzun hapis cezaları ve hatta ölüm cezası öngören bir yasa tasarısını alkışlarla kabul etti. Tasarı, eşcinselleri ihbar etme sorumluluğunu ailelere ve arkadaşlara yüklüyor ve LGBTİ+ haklarını savunan kurumlar ile yayınları da suç kapsamına alıyor. Uganda'da eşcinsellik daha önce de yasaklanmıştı, ancak bu yeni tasarı daha ağır yaptırımlar içeriyor. Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin yasayı veto etme yetkisi bulunuyor.
22 Mart 2023

Uganda Parlamentosu, eşcinsel ilişkileri suç sayan ve LGBTİ+ bireylere ölüm ve hapis cezası öngören bir yasa tasarısını kabul etti. ABD, tasarının yasalaşması durumunda Uganda'ya ekonomik yaptırımlar uygulayabileceğini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tasarıyı kınadılar. Avrupa Birliği de tasarıya karşı derin endişelerini ifade etti ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
23 Mart 2023

Amerikan Kızılhaçı, eşcinsel ve biseksüel erkeklere yönelik kan bağışı yapmasını engelleyen kısıtlamaları kaldırdığını duyurdu. Yeni ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarama yönergelerine göre, diğer erkeklerle tek eşli cinsel ilişkiye giren erkekler, diğer tarama kriterlerini karşıladıkları sürece bağışta bulunabilecek. Daha önce, erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerin kan bağışı yapmadan önce üç ay boyunca cinsel ilişkiden uzak durması gerekiyordu. Bu bekleme süresi artık, cinsel yönelimi veya cinsiyeti ne olursa olsun yeni bir partnerle veya birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye girmiş veya anal seks yapmış herkes için geçerli olacak.
8 Ağustos 2023

Uganda Devlet Bakanı Henry Okello Oryem, bir televizyon röportajında, ülkesinin tarıma elverişli olduğunu belirterek açlıktan ölen Ugandalıları 'aptal' olarak nitelendirdi. Bu açıklama, sosyal medyada Ugandalılar tarafından tepkiyle karşılandı ve bakanın istifası talep edildi. Önceki yıl meclise sunulan bir raporda, Uganda'da 2 bin 200 kişinin açlıktan veya açlıkla ilgili hastalıklardan öldüğü belirtilmişti.
25 Ocak 2024

Yunanistan'da eşcinsel çiftlerin evlenebilmesini sağlayacak yasa tasarısı parlamentoya sunuldu ve Şubat ayı ortasında oylanması bekleniyor. Başbakan Kiryakos Miçotakis, partisi ve Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin itirazlarına rağmen tasarıyı ilerletme kararı aldı. Tasarının, hükümetin merkez sağ çoğunluğu ve solcu milletvekillerinin desteğiyle kabul edilmesi öngörülüyor. Eğer yasa çıkarılırsa, Yunanistan eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Ortodoks Hristiyan ülke olacak ve eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı da verilecek.
2 Şubat 2024

Uganda'da 24 yaşındaki TikTok kullanıcısı Edward Awebwa, cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ve ailesine hakaret ettiği gerekçesiyle altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Awebwa'nın nefret söylemi ve yanıltıcı bilgi yaymakla suçlandığını belirtti. Awebwa, suçunu kabul ederek af diledi ancak mahkeme, özrünü gerçekçi bulmadı. Uganda, insan hakları ve ifade özgürlüğü konularında sıkça eleştirilen bir ülke olarak biliniyor.
11 Temmuz 2024

Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, LGBTİ+ haklarını kısıtlayan yasa tasarısını reddetti. Tasarı, eşcinsellerin evlenmesini, evlat edinmesini ve cinsiyet değişikliği ameliyatlarını yasaklamayı öngörüyordu. Ayrıca, kimlik belgelerinde cinsiyet değişikliği yapılması, eğitim kurumlarında LGBTİ+ propagandası ve televizyonlarda eşcinselliği özendirici yayınlar yasaklanacaktı. Tasarı, Haziran 2024'te parlamentodan geçmişti ancak Zurabishvili tasarıyı veto ederek parlamentoya geri gönderdi.
2 Ekim 2024

Gürcistan'da devlet başkanı Salome Zurabishvili'nin reddettiği LGBTİ+ haklarını kısıtlayan yasa, parlamento başkanının imzasıyla yürürlüğe girdi. Yasa, eşcinsellerin evlenmesini, evlat edinmesini ve cinsiyet değişikliği ameliyatlarını yasaklıyor. Ayrıca, kimlik belgelerinde cinsiyet değişikliği yapılması, eğitim kurumlarında LGBTİ+ propagandası ve televizyonlarda eşcinselliği özendirici yayınlar yasaklanacak. Yasa, Gürcistan'da ve uluslararası alanda insan hakları tartışmalarına yol açabilir.
3 Ekim 2024

Uluslararası Af Örgütü'nün 'Dünyada İnsan Haklarının Durumu' başlıklı raporunda, dünya genelinde LGBTİ+ haklarında hem ilerlemeler hem de gerilemeler yaşandığı belirtiliyor. Rapora göre, Letonya ve Tayvan gibi ülkelerde bazı pozitif gelişmeler yaşanırken, Rusya ve Uganda gibi ülkelerde LGBTİ+ haklarına yönelik kısıtlamalar artmış durumda. Ayrıca, dünya genelinde 62 ülke hala onaya dayalı eşcinsel ilişkileri suç olarak kabul ediyor. Raporda ayrıca silahlı çatışmalar, toplumsal cinsiyet adaleti, ekonomik krizler ve teknolojik tehditler gibi konuların insan hakları üzerindeki etkilerine de değiniliyor.
29 Nisan 2024

Gürcistan Parlamento Başkanı Şalva Papuaşvili, LGBT ile ilgili her şeyi yasaklayan bir yasa tasarısının parlamentoya sunulduğunu açıkladı. Tasarı, eşcinsellerin evlenmesi, evlat edinmesi ve cinsiyet değiştirme ameliyatlarını yasaklamayı öngörüyor. Ayrıca, kimlik belgelerinde cinsiyet değişikliği yapılması, eğitim kurumlarında LGBT propagandası yapılması ve televizyonlarda eşcinselliği özendirici yayınların yapılması da yasaklanacak. Tasarının onaylanması için parlamentoda üç kez kabul edilmesi gerekiyor ve sürecin sonbahara kadar sürmesi bekleniyor.
4 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler İşkence, İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele ve Ceza Özel Raportörü Alice Jill Edwards, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmemesi gerektiğini ifade etti. Edwards, Assange'ın depresif bozuklukla mücadele ettiğini ve intihar riski taşıdığını belirtti. Ayrıca, ABD'ye iade edilmesi halinde işkence, kötü muamele veya ağır cezalandırma riski altında olacağını ve 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini vurguladı. Assange, 2010'da ABD'nin gizli belgelerini yayımlayarak casuslukla suçlanmış ve Britanya'da tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Ayrıca, cumhurbaşkanlığı bütçesinde kesintiler yapmak gibi kemer sıkma önlemleri üzerinde çalışacaklarını vurguladı. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya’da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'ye karşı darbe girişimi suçlamasıyla yargılanan 37 kişi idam cezasına çarptırıldı. Bu kişiler arasında ABD, Belçika, Britanya ve Kanada vatandaşları da bulunuyor. 51 sanığın yargılandığı davada 14 kişi beraat etti. Kongo'da yaklaşık yirmi yıldır idam cezası uygulanmıyordu, ancak hükümet mart ayında bu cezayı ömür boyu hapse çevirme uygulamasını kaldırmıştı.
13 Eylül 2024

Hollanda, sığınma başvurusu reddedilen sığınmacıları Uganda'da kurulacak geri dönüş merkezlerine göndermeyi planlıyor. Bu öneri, Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Reinette Klever tarafından Uganda ziyareti sırasında dile getirildi ve Uganda hükümeti tarafından olumlu karşılandı. Avrupa Birliği liderleri, Avrupa sınırları dışında sığınmacılar için geri dönüş merkezleri kurulması önerisini ele alacak. Bu gelişme, Avrupa'da göç politikaları konusunda daha katı önlemler alınması yönündeki tartışmaları artırıyor.
17 Ekim 2024

Britanya'da tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasıyla ilgili karar, Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından başka bir zamana ertelendi. Assange, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'daki suçlarını da içeren gizli belgeleri yayımlamış ve ABD tarafından casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. 2019'da Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden çıkarılarak tutuklanan Assange için destekçileri, İngiltere Başbakanlık Ofisi önünde gösteri düzenleyerek serbest bırakılması çağrısında bulundu. Assange'ın eşi, iade edilmesi durumunda hayatının tehlikede olacağını belirtti.
22 Şubat 2024

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, en az 23 kişinin ölümüne ve 300'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan protestoların ardından vergi zammı tasarısından vazgeçti. Ruto, Kenya halkını dikkatle dinlediğini belirterek tasarıyı imzalamayacağını açıkladı ve protestocularla diyalog başlatacaklarını söyledi. Vergi zammı, ağır borç yükü altındaki Kenya'da 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı amaçlıyordu.
26 Haziran 2024

Tayland Temsilciler Meclisi, eşcinsel evliliklere yasal zemin hazırlayan bir tasarıyı büyük bir çoğunlukla kabul etti. Tasarı, evliliği cinsiyet temelli bir birliktelik olarak değil, iki kişi arasındaki birliktelik olarak tanımlıyor ve LGBTİ+ çiftlere heteroseksüel çiftlerle eşit haklar tanıyor. Tasarının Senato ve Kral tarafından onaylanması durumunda Tayland, eşcinsel evliliği yasallaştıran ilk Güneydoğu Asya ülkesi olacak.
27 Mart 2024

Kenya'da vergi zammını görüşen parlamento protestocular tarafından basıldı ve polisin müdahalesi sonucu en az 10 kişinin öldüğü bildirildi. Başkent Nairobi ve Mombasa'da 18 Haziran'dan beri süren protestolarda polis, gaz ve tazyikli suyla müdahale etti ancak binlerce kişiyi parlamentodan uzaklaştıramadı. Göstericiler, Kenya Devlet Başkanı William Ruto'nun istifasını istiyor. Ruto, göstericilere diyalog çağrısı yaparak demokratik haklarını kullanmalarını savundu.
25 Haziran 2024

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, eşcinsel çiftlerin kutsanmasına ilişkin aldığı kararın ardından gelen tepkilere yanıt verdi. Papa, başkalarını sömüren iş insanlarını kutsamanın kimseyi şok etmediğini, ancak bir eşcinseli kutsadığında büyük tepkilerle karşılaştığını belirterek, bu durumu ikiyüzlülük olarak nitelendirdi. Afrika'daki piskoposlar ve İnanç Doktrini Departmanı'nın önceki başkanı Kardinal Gerhard Ludwig Müller gibi muhafazakar isimler, Papa'nın bu kararına karşı çıktı. Papa, eşcinsel evlilikleri değil, birbirini seven iki kişiyi kutsamaktan bahsettiğini vurguladı.
8 Şubat 2024

ABD Başkanı Joe Biden, 17 Nisan'da yaptığı bir konuşmada, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yeni Gine'de düşen uçakta bulunan dayısının cesedinin bulunamadığını ve o dönem bölgede yamyamların varlığına dair ima yaptı. Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape, Biden'ın bu sözlerine tepki göstererek, halkının yamyam olarak adlandırılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti ve Biden'a tarihi yanlışları düzeltme çağrısında bulundu.
22 Nisan 2024
İşaretlediklerim