NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, 120 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende dimetil sülfit (DMS) adı verilen bir molekül tespit etmiş olabileceğini belirtti. DMS molekülü, Dünya'da yalnızca canlılar tarafından üretiliyor. Ancak tespitin yeterince güçlü olmadığı ve molekülün varlığını doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. Ayrıca, gezegenin atmosferinde metan gazı ve karbondioksit tespit edildi, bu da gezegenin su okyanusuna sahip olabileceği anlamına gelebilir.
12 Eylül 2023

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

ABD Hava Kuvvetleri Operasyonlar Komutanı Tümgeneral Alexus Grynkewich, Rus hava kuvvetlerinin Suriye'de çatışmasızlık protokollerini ihlal ettiğini ve ABD güçlerini riske attığını belirtti. Grynkewich, Rus pilotların bu tür davranışlar için ödüllendirildiğini iddia etti ve ABD'nin Rusya'nın eylemlerine karşı F-22 Raptors jetlerini Orta Doğu'ya konuşlandırdığını açıkladı.
21 Haziran 2023

Yurt dışı merkezli bir özel hava yolu şirketi, Trabzon-Cidde seferini gerçekleştiren uçağı, bir motorunun arızalanması nedeniyle Trabzon Havalimanı'na acil iniş yaptı. Uçak, gerekli tedbirler alındıktan sonra sorunsuz bir şekilde indi ve yolcular ile mürettebat güvenli bir şekilde tahliye edildi.
7 Eylül 2023

İstanbul-Atina seferini yapmak üzere pist başına ilerleyen Türk Hava Yolları'na ait Boeing 777-300 tipi uçak, bir yolcunun izinsiz olarak kabin bagajına koyduğu ve taşıma kafesi olmayan bir kedinin kabinde dolaştığının fark edilmesi üzerine park pozisyonuna geri döndü. Kedi ve sahibi uçaktan indirildikten sonra uçuşa devam edildi. Yolcunun daha önce de benzer davranışlarda bulunduğu ve THY tarafından kara listeye alınacağı belirtildi.
4 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve çevre illerin itfaiye, arama ve kurtarma ekipleri, deprem bölgesine yardım için yola çıktı. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan tarifeli seferlerle bölgeye gönderilen ekipler arasında 80 AFAD görevlisi, 968 arama kurtarma gönüllüsü ve 4 K9 köpeği bulunuyor. Ayrıca Azerbaycan'dan 370 kişilik bir arama kurtarma ekibi de deprem bölgesine intikal ediyor.
6 Şubat 2023

İstanbul'da akşam saatlerinde başlayacak kuvvetli fırtına ve sağanak yağmur beklentisi nedeniyle Şehir Hatları vapur seferleri iptal edildi. İstanbul Liman Başkanlığı'nın kararıyla Boğaz'da yerel deniz trafiği durduruldu. Marmaray, Söğütlüçeşme-Yenikapı arasında ilave seferler yapılacağını duyurdu. Vatandaşların ulaşımının aksamaması için alınan bu önlemler, kötü hava koşullarının etkisini azaltmayı amaçlıyor.
28 Kasım 2023

İzmir'de yaşanan olumsuz hava ve deniz koşulları sebebiyle İZDENİZ Genel Müdürlüğü tüm yolcu ve arabalı vapur seferlerini geçici olarak durdurduğunu duyurdu. Açıklamada, iptallerin 21:30 itibarıyla başladığı belirtildi. Ayrıca BUDO'nun da 14 seferinin iptal edildiği bilgisi verildi.
21 Ocak 2024

Türkiye genelinde etkili olan fırtına ve yağışlar nedeniyle deniz ulaşımında aksamalar meydana geldi. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) tarafından yapılan açıklamalara göre, İstanbul, Bursa, Armutlu, Kadıköy ve Kabataş arasındaki birçok sefer iptal edildi. Ayrıca, Gestaş firması tarafından Çanakkale Boğazı ve Kuzey Ege'deki Gökçeada ve Bozcaada'ya yapılması planlanan bazı feribot seferleri de olumsuz hava koşulları sebebiyle iptal edildi.
2 Aralık 2023

ABD, Ukrayna'ya karşı taarruz operasyonlarını desteklemek üzere yarım milyar dolar değerinde askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mayın temizleme ekipmanları, zırhlı araçlar, topçu mühimmatı ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmatı içeriyor. Ayrıca, roket saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirecek ek mühimmat da pakete dahil. Bu, ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya 41'inci kez yaptığı askeri yardım oldu.
27 Haziran 2023

İstanbul'da Beşiktaş-Adalar ve Bostancı-Moda-Karaköy-Kabataş güzergahlarında, İzmir'de ise tüm vapur seferleri, olumsuz hava koşulları sebebiyle iptal edildi. İstanbul Şehir Hatları AŞ ve İzmir İZDENİZ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalarda, seferlerin ikinci bir duyuruya kadar gerçekleştirilemeyeceği belirtildi.
7 Ocak 2024

Karadeniz Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım 2023'te fırtına nedeniyle batan 'Kafkametler' adlı Türk bayraklı kuru yük gemisinin kayıp yedi mürettebatının bulunması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları 76 gündür sürüyor. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD ve diğer kurumlardan ekipler, deniz ve kıyı şeridinde botlarla aramalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Gemideki 12 kişilik Türk mürettebattan 5'inin cesedine daha önce ulaşılmıştı.
2 Şubat 2024

Ankara, Suriye'nin kuzeyinde düşürülen silahlı hava aracının (SİHA) Amerikalılar tarafından vurulduğunu kabul etti. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'Üçüncü taraflarla (ABD kastediliyor) farklı teknik değerlendirmeler nedeniyle bir SİHA kaybedilmiştir' ifadesi kullanıldı.
6 Ekim 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Esenboğa Havalimanı'na üçüncü bir pist yapılacağını duyurdu. Bu proje kapsamında yaklaşık 298 milyon avro yatırım yapılacak. Proje iki etapta gerçekleştirilecek ve ilk etapta itfaiye istasyonu, özel maksatlı araç giriş binası, ASKİ Ulupınar Deresi'nin ıslahı, teknik blok ve kule, ısı merkezi ve su deposu, uçuş kontrol hangarı, uçak atık su arıtma tesisi ve kargo genişleme alanları çalışmaları yapılacak. İkinci etapta ise en az 40 bin metrekarelik terminal binası genişletilmesi, genel havacılık apronu ve taksi yolu çalışmaları gerçekleştirilecek.
5 Ekim 2023

Bursa ile İstanbul arasında hizmet veren Bursa Deniz Otobüsleri'nin (BUDO) bazı seferleri, olumsuz hava koşulları sebebiyle iptal edildi. İptal edilen seferler BUDO'nun internet sitesinde duyuruldu. İptaller, 03/12/2023 Pazar günü gerçekleşecek olan sabah ve öğlen saatlerindeki Bursa-İstanbul ve İstanbul-Bursa arasındaki seferleri kapsıyor.
3 Aralık 2023

ABD Savunma Bakanlığı, İran'ın ticari nakliye gemilerine el koyması üzerine Ortadoğu'daki önemli su yollarını izlemek amacıyla bölgeye ek savaş uçakları ve bir savaş gemisi gönderme kararı aldı. Hürmüz Boğazı, dünya ham petrol ve petrol ürünlerinin yaklaşık beşte birinin nakliyesi için kritik bir geçiş noktasıdır. ABD Donanması, bu ayın başlarında İran'ın Umman Körfezi'nde iki ticari tankere el koymasını önlemişti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bölgedeki varlıklarını ve izleme yeteneklerini artırdıklarını belirtti, ancak ilave jetlerin tam olarak nereye yerleştirileceği ve ne kadar süre kalacağına dair detay verilmedi.
18 Temmuz 2023

Isparta'da etkisini artıran kar yağışı, Davraz Kayak Merkezi ile kent merkezi arasındaki yolu kapattı ve yaklaşık 1000 araç yolda mahsur kaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre kar yağışının yarın akşam etkisini kaybetmesi bekleniyor. Mahsur kalan tatilciler ve bir otobüsteki Rus öğrenciler sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulundu. Isparta Valiliği koordinasyonunda AFAD ve diğer kuruluşlar kurtarma çalışmalarına başladı ve mahsur kalan vatandaşlara kumanya dağıtımı yapıldı.
6 Şubat 2023

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Euclid Uzay Teleskobu tarafından çekilen ve milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksileri gösteren ilk fotoğrafları yayınladı. Fotoğraflar, evrenin derinliklerindeki geniş bir alanı yüksek netlikte gösteriyor ve daha önce Hubble Uzay Teleskopu ile de görüntülenen galaksileri içeriyor. Euclid Teleskobu'nun amacı, evrenin en büyük üç boyutlu haritasını çıkarmak ve evrenin büyük bir kısmını oluşturan karanlık madde ve karanlık enerji hakkında bilgi edinmektir. Teleskop, 1 Temmuz'da Florida'daki Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan fırlatılmıştı.
8 Kasım 2023

Karadeniz Ereğli ilçesi açıklarında 19 Kasım 2023'te fırtına nedeniyle batan 'Kafkametler' adlı Türk bayraklı kuru yük gemisinin kayıp yedi mürettebatını bulmak için başlatılan arama çalışmaları 57 günü aştı. Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD ve diğer ekipler karadan ve denizden arama faaliyetlerini sürdürüyor. Hava şartlarının düzelmesiyle denizden arama çalışmaları ve batık geminin enkazını kaldırma işlemleri yeniden başladı. Gemi, Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşırken batmış ve 12 kişilik mürettebattan 5'inin cesedine ulaşılmıştı.
14 Ocak 2024

İran donanmasına ait 'Elburz' adlı savaş gemisi, Babu'l Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdi. İran donanması, 2009 yılından bu yana nakliye hatlarını koruma, korsanlarla mücadele ve diğer görevleri yerine getirmek amacıyla açık sularda faaliyet gösteriyor. Bu gelişme, Kızıldeniz'de ABD ve İran destekli Husiler arasında artan gerilim ortamında yaşandı. Husiler, İsrail'in Gazze saldırılarına tepki olarak İsrailli şirketlere ait gemilere saldırılar düzenlemiş ve ABD güçleri Husilere ait dron ve tekneleri imha etmişti.
1 Ocak 2024
İşaretlediklerim