Bodrum'da 4 bin 200 kaçak yapı tespit edildiği ve bu yapıların yıkımının sağlanmadığı ortaya çıktı. Danıştay 1. Dairesi'nin kararı, eski Bodrum Belediye Başkanları Mehmet Kocadon ve Ahmet Aras dahil olmak üzere toplam 16 belediye görevlisini ilgilendiriyor. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu'nca hazırlanan rapor, ilçedeki kaçak imar ve inşaat işlemlerini detaylandırıyor. Bu durum, Bodrum'daki imar rantının boyutlarını gözler önüne seriyor.
30 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) kurulan Deprem Bilim Kurulu'nun raporu yayınlandı. Rapor, depremle ilgili çeşitli konularda haritalar içeriyor ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sadece sorunlu binaların güçlendirilmesinin maliyetinin 360 milyar lira olduğunu belirtti. İmamoğlu, bu maliyetin İBB'nin üç yıllık bütçesinden fazla olduğunu ve hükümetle birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca İstanbul'un Türkiye ekonomisi için önemine değinerek, yatırımların insanlara yapılması gerektiğini vurguladı.
28 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bakan Murat Kurum, 10 ilde 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu belirtti ve ağır hasarlı binaların yıkılacağını ifade etti. Vatandaşların AFAD'ın koordinasyonu dışında evlerinden eşya almamaları konusunda uyarıda bulundu. Hasar tespitlerinin bir hafta içinde tamamlanması planlanıyor ve ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerinin başlatılması hedefleniyor.
14 Şubat 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul'da Büyükçekmece ve Küçükçekmece göllerinin çevresi, Ayamama Vadisi, Veli Efendi, Zeytinburnu, Haliç çevresi ve Kadıköy Kurbağalıdere gibi bölgelerde sıvılaşma riskinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'un yüzde 5'inden azında sıvılaşma riski bulunurken, şehrin yüzde 20'si çok zayıf zemin üzerinde yer alıyor. Sağlam zeminler ise Bebek, İstinye, Maslak, Şişli, Beşiktaş, Üsküdar ve kuzey bölgelerinde bulunuyor. Tüysüz, 6,5 ve üzeri büyüklükteki depremlerde sıvılaşma riskinin arttığını, ancak İstanbul'da Hatay gibi yoğun sıvılaşma beklentisi olmadığını ifade etti.
7 Mart 2023

Kahramanmaraş depremlerinin ardından hükümet, enkazı bir yıl içinde kaldırıp yeni binaları inşa etme iddiasıyla çalışmalara başladı. Deprembilimci Naci Görür ve diğer uzmanlar, artçı sarsıntılar devam ederken ve detaylı zemin etüdleri yapılmadan inşaata başlamanın riskli olduğunu ifade etti. Buna karşılık, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, inşaata başlanacak yerlerin zemin etütlerinin daha önce yapıldığını ve şimdi daha detaylı çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca, inşaatların tünel kalıp metoduyla yapılacağını ve bu sayede artçı sarsıntıların beton kalitesini etkilemeyeceğini iddia etti.
14 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da beklenen büyük bir depremde yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini ifade etti. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün araştırmalarına göre, gece saatlerinde meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremde ölü sayısının 14 binin üzerinde olacağı belirtiliyor. Şengör, depremin doğrudan etkilerinin yanı sıra yağma, yangınlar ve salgın hastalıklar gibi sonrasında ortaya çıkabilecek durumları da göz önünde bulundurarak tahminde bulunduğunu belirtti.
20 Mart 2023

İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde, altı katlı bir binanın yan duvarından parçalar düşmesi nedeniyle bina tedbir amaçlı tahliye edildi. Vatandaşlar binayı kendi imkanlarıyla boşaltırken, olay yerine ekipler sevk edildi ve sokak trafiğe kapatıldı. Ev sahipleri belediyenin misafirhanesine yerleştirildi ve binanın durumu hakkında testler yapılacağı bildirildi.
12 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem tedbirleri çerçevesinde riskli binaların yenilenmesi amacıyla 'İstanbul Yenileniyor Sıfır Faizli Finansman Projesi' ve 'Deprem Dayanıklılığı Sıfır Olan Binalar İçin Kira Desteği Projesi'ni başlatıyor. İBB, bankalar aracılığıyla verilecek konut kredilerinin faizlerini ödeyecek ve bu yıl için 2,9 milyar lira bütçe ayırdı. Yaklaşık 14 bin konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Ayrıca, deprem güvenliği düşük binalarda oturanlara kira yardımı yapılacak.
1 Mart 2023

İstanbul Valiliği, deprem riski taşıdığı belirlenen 93 okulun 20 Şubat Pazartesi günü tahliye edileceğini duyurdu. Bu okullardan 76'sının yıkılıp yeniden yapılacağı, 17'sinin ise güçlendirileceği belirtildi. Tahliye edilecek okullarda eğitim gören 51 bin 995 öğrenci ve 2 bin 765 öğretmenin başka okullarda eğitime devam edeceği ifade edildi. Okul isimleri ve bölgeleri hakkında bilgi verilmedi.
18 Şubat 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan 10 ilin sekizinde, binaların en az yarısının 2001'den sonra yapıldığı belirlendi. Bu illerde binlerce bina yıkıldı. Türkiye genelinde 2001 sonrası yapılan binaların oranı %47,4 iken, bu oran depremden etkilenen illerde daha yüksek. Özellikle Şanlıurfa ve Kahramanmaraş, ülke genelinde en çok yeni bina bulunan şehirler arasında yer alıyor.
8 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un depreme karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla hazırlanan 'deprem seferberlik planı'nı çarşamba günü saat 13.00'te açıklayacaklarını Twitter üzerinden duyurdu. İmamoğlu, planın çözüm ve önlem önerilerini içereceğini ve iş birliği çağrıları yapacaklarını belirtti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesinin Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının üzerinde bir kaynak gerektirdiğini ve sadece ağır hasarlı binaların güçlendirilmesinin maliyetinin İBB'nin yıllık bütçesinin neredeyse üç katı olacağını ifade etti.
27 Şubat 2023

İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde, 16 katlı bir binanın altında bulunan ve tadilat halindeki bir eğlence merkezinde çıkan yangında 29 kişi yaşamını yitirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yangın söndürme çalışmalarının tamamlandığını ve soğutma işlemlerinin sürdüğünü belirtti. İmamoğlu, mekanın kaçak olarak işletildiğine dair işaretler olduğunu ve olayla ilgili altı şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı. Yangının eğlence mekanında mı yoksa binanın diğer kısımlarında mı başladığına dair sorular henüz netlik kazanmamıştır.
2 Nisan 2024

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kaçak yapıların yıkılacağını ve kimsenin af beklememesi gerektiğini belirtti. Muğla'da Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi ilçelerde toplamda binlerce kaçak yapı tespit edildi. Başkan Aras, devletle iş birliği içinde çalışacaklarını ve muhalefet belediyesi olmayacaklarını vurguladı. Kaçak yapıların yıkımı için kararlılık ifade edildi.
3 Haziran 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde çöken binada kaçak kat eklendiğini ve deniz kumu kullanıldığını açıkladı. Kartaltepe Mahallesi'nde bulunan ve 1988 yılında inşa edilen üç katlı apartman sabah saatlerinde çöktü. Olayda bir kişi hayatını kaybetti, ikisi ağır sekiz kişi yaralandı. İlk incelemelerde binanın mimarlık ve mühendislik standartlarına uyulmadan inşa edildiği ve daha sonra statiğini bozacak müdahaleler yapıldığı tespit edildi.
2 Haziran 2024

Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm tebligatlarının artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu kararın amacı, süreci hızlandırmak. Bakanlık, deprem beklenen İstanbul için dört adımlı bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan, rezerv alanlarda 300 bin konut yapılması, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 200 bin konutun dönüştürülmesi, yapımı devam eden 171 bin konutun hızlandırılması ve önümüzdeki iki-üç yıl içinde 600-700 bin konutun dönüştürülmesini içeriyor.
5 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanununa aykırı hareket ettikleri tespit edilen Üsküdar sahilindeki bazı işletmeler için yıkım kararı almıştı. İşletmelerin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Yıkım sırasında İBB ekipleri silahlı şüpheliler ve polis engeliyle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımdan sonra sahilde yapılacak yeşil alan düzenlemesinin planlarını Twitter üzerinden paylaştı.
23 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmak için özel bir birim kuracaklarını duyurdu. Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarını yeterince hızlandırmayan belediye başkanlarını eleştirdi. İstanbul'da 188 yerde dönüşüm olduğunu ve 600 bin civarında konutun dönüşümünün sağlandığını belirtti. Ayrıca, İstanbul'daki kentsel dönüşümü yönetmek üzere özel bir genel müdürlük kurmayı planladıklarını ifade etti.
2 Ekim 2023

Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremde hasar gören beş katlı bir binanın kontrollü yıkımı sırasında bina yan yattı. Yıkım sırasında bina, bitişikteki apartmanın balkonuna çarparak bazı dairelerin camlarını kırdı. Olay yerinde güvenlik önlemleri alınarak çevredeki binalar tahliye edildi ve elektrik ile doğalgaz kesildi. Hasar gören binada incelemeler başlatıldı.
15 Ağustos 2024

Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi ve Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi uzmanları, İstanbul'da önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bölgedeki son büyük depremin 1766'da meydana geldiğini ve Kuzey Anadolu fay hattında şu anda dört metreye varan bir hareket açığı olduğunu ifade eden uzmanlar, birikmiş gerginliğin boşalmasının ağır sonuçları olabileceğini vurguladı. Ayrıca, İstanbul'un doğrudan bir fay hattının üstünde bulunduğu ve zeminin birçok bölgede sağlam olmadığına dikkat çekildi.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 36 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'yla ilgili bilirkişi incelemesi sonuçlandı. İnceleme sonucunda, binanın taşıyıcı sistemine birçok noktada müdahale edildiği ve gerekli mühendislik incelemesinin yapılmadığı belirlendi. Ayrıca, binanın imar barışından faydalandığı ve bu süreçte de gerekli mühendislik incelemesine tabi tutulmadığı tespit edildi. İnceleme sonucunda, binanın altında bulunan pastanenin taşıyıcı sistemini tahrip etmesinin de binanın yıkılmasına yol açtığı belirtildi.
24 Temmuz 2023
İşaretlediklerim