Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de konut fiyatları Şubat ayında yıllık bazda yüzde 141,5 arttı. Aylık artış oranı ise yüzde 8,4 olarak kaydedildi ve bu sekiz ayın en hızlı aylık artışı oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de aylık artış sırasıyla yüzde 7,6, 9,5 ve 9,6 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ortalama metrekare birim fiyatı 20 bin 493 lira olurken, İstanbul'da bu rakam 31 bin 802,2 lira olarak belirlendi.
18 Nisan 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Investing.com'un verilerine göre, 26 Mayıs haftasında Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz ortalaması yüzde 33,88'e yükseldi. Aynı dönemde dolar ve avro mevduat faizleri sırasıyla yüzde 2,31 ve yüzde 0,90 olarak kaydedildi. TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı yüzde 15'e, dolar ve avro bazlı ticari kredilerin faiz oranları ise sırasıyla yüzde 9,55 ve yüzde 7,61'e ulaştı.
2 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın eylül ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketine göre, piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar/TL beklentisi yükseldi. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki ankete göre yüzde 59,46'dan yüzde 67,22'ye çıktı. Aynı şekilde, cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi de 29,82 TL'den 30,14 TL'ye yükseldi.
15 Eylül 2023

Merkez Bankası verilerine göre, 26 Mayıs haftasında Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarındaki üç aylık faiz oranları yüzde 33,88 iken, 2 Haziran haftasında yüzde 37,39'a yükseldi. 9 Haziran haftasında ise bu oran yüzde 39,42'ye ulaştı. Bankacılık kaynaklarına göre geçen hafta bazı bankaların TL mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranları yüzde 47'ye kadar çıktı.
16 Haziran 2023

Türk Lirası, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasının ardından döviz kurları karşısında önemli bir değer kaybı yaşadı. Dolar 23 TL, avro 25 TL seviyelerini aştı. Uzmanlar, beklenen kademeli değer kaybının ölçülü olmadığını ve bu durumun Merkez Bankası'ndan bir faiz artışı beklentisini güçlendirebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Aralık 2021'deki gibi bir kur şokunun tekrarlanmayacağı ve fiyatların dengelenmesiyle volatilitenin azalacağı öngörülüyor.
8 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında Türkiye'de aylık enflasyonun yüzde 3,28 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 61,98'e yükseldiğini açıkladı. Önceki ay yıllık enflasyon yüzde 61,36 olarak belirtilmişti. Buna karşın, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 129,27 olarak hesapladığını duyurdu. Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon beklentisini önce yüzde 58'e, ardından yüzde 65'e yükselttiğini bildirdi.
4 Aralık 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 64,27 arttığını duyurdu. Aylık enflasyon oranı yüzde 1,18 olarak belirlenirken, üretici fiyatları yıllık yüzde 97,72 artış gösterdi. Önceki yılın aynı dönemindeki yüksek enflasyon oranları nedeniyle, bu yılın Aralık ayında enflasyon oranlarında gözlemlenen düşüş, baz etkisi olarak adlandırılıyor. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine bu baz etkisinin devreye girmesini beklediği ve seçimlere yaklaşırken enflasyon düşüşünün fiyatlar gerilemiş gibi lanse edileceği belirtiliyor.
3 Ocak 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan kurumlar Aralık ayında Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 seviyesine çıkarmasını bekliyor. Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz oranları artırılmakta olup, Kasım ayında son artışla faiz oranı yüzde 40'a ulaşmıştı. Kurumlar, 2024 yılı için beklenen zirve faiz oranının yüzde 45 olacağını ve ilk faiz indiriminin üçüncü çeyrekte gerçekleşeceğini öngörüyor. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin göreve gelmesi ve Batı yatırımlarını çekme çabaları sürüyor.
18 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın 10 Mart'ta tüketici kredilerini menkul kıymet kapsamına almasının ardından ihtiyaç kredi faizleri artış gösterdi. 70 bin lira altındaki ihtiyaç kredileri için getirilen menkul kıymet zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen, TL mevduat faizlerinin hızlı yükselmesi ve bankaların TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturma çabası nedeniyle ihtiyaç kredi faizleri yükseltildi. 10 Mart öncesinde yıllık %33,12 olan ihtiyaç kredi faizleri, yaklaşık iki buçuk ayda 26,5 puan artarak %59,88'e ulaştı.
24 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun temmuz ayı enflasyon oranını yüzde 47,83 olarak hesapladığını ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak belirlediğini açıkladı. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını ve politikalarının temel amacının orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmek olduğunu ifade etti.
3 Ağustos 2023

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin yayınladığı rapora göre, Türkiye genelinde konutların metrekare fiyatı 27 bin 840 liraya yükseldi. İstanbul'da ise bu rakam 41 bin 766 lira olarak belirlendi. Raporda, konut fiyatlarındaki artışın talebin güçlü olması ve enflasyonist eğilimlerden kaçış çabası nedeniyle yaşandığı belirtilirken, artış eğiliminde yavaşlama işaretlerinin de görülmeye başlandığı ifade edildi. Ağustos 2023 verilerine göre, konut fiyatları bir önceki yıla göre nominal olarak yüzde 90,3, reel olarak ise yüzde 21,9 oranında artış göstermiş.
6 Aralık 2023

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonla mücadele etmek için KKM hesaplarına yönelmiş ve bu hesaplarda faiz tutarı ve kur farkı ödenmişti. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması için girişimlerde bulunuyor ve TL mevduatını destekliyor. Politika faizi seçimden beri yükseltildiği için KKM hesaplarındaki faiz oranları da yükseliyordu.
25 Eylül 2023

Türk Lirası vadeli kur korumalı mevduat (KKM) işlemlerindeki faiz sınırı kaldırıldı ve asgari oran politika faizi olarak belirlendi. Ekonomistler, bu adımı 'örtülü faiz artışı' ve iktidarın ekonomi politikalarının iflası olarak yorumladı. Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, seçim öncesinde döviz talebine karşı tasarruf sahiplerini TL'de tutmak amacıyla yapıldığını belirtti. İktisatçı Uğur Gürses ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, KKM uygulamasının başarısızlığını ifade etti. Ekonomist Güldem Atabay ve eski Hazine müsteşarı Mahfi Eğilmez, piyasa faizlerinin artacağını ve dövize talebin arttığını söyledi. Ekonomist Emrah Lafçı ve ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, uygulamanın maliyetli olduğunu ve bankalara ucuz kaynak sağlandığını ifade etti. Eski Merkez Bankası başkan yardımcısı Fatih Özatay ise KKM'de hedeflerin tutmadığını vurguladı.
31 Mart 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle konut kiralarında meydana gelen yüksek artışlar üzerine, hükümet tarafından getirilen yüzde 25 kira artış sınırı uygulamasının süresi uzatılacak. Sabah gazetesinin haberine göre, ayrıca fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis veya para cezası getirilecek ve büyükşehirlerde yaşayan memurlara kira katkısı sağlanması planlanıyor. Uzmanlar, yüzde 25 sınırının piyasayı olumsuz etkilediğini ve evlerin boş kalmasına yol açtığını belirtiyor.
2 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin makroekonomik politika ve yapısal reform gündemine değindi. Türkiye'nin kredi risk priminin düşüşünü ve yatırımcı güveninin geri dönüşünü vurgulayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlama ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedeflerini belirtti. 2024 yılı ortasından itibaren dezenflasyon sürecinin başlayacağını ve 2026 yılında enflasyonun tek haneye düşürüleceğini ifade etti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun ekim ayı enflasyon oranını %61,36 olarak açıklamasına karşın, Enflasyon Araştırma Grubu'nun oranı %126,18 olarak kaydettiği belirtildi.
12 Kasım 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapmadıklarını belirterek 2023 yıl sonu için yüzde 22,3 ve 2024 yıl sonu için yüzde 8,8 enflasyon tahmininde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak gerçekleşmişti. Merkez Bankası, enflasyon hedefini son olarak 2010 yılında tutturabilmiş ve son 12 yıldır hedeflerinin üzerinde bir enflasyon oranıyla karşılaşmıştır. Birleşmiş Milletler'in Türkiye için 2023 sonu enflasyon tahmini ise yüzde 42,4 seviyesinde.
26 Ocak 2023

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 128,05 olarak açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise yıllık enflasyonu ağustosta yüzde 58,94 olarak belirtti. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelenin zaman alacağını ve gereken tüm adımların atılacağını ifade etti.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim